Diskuse s wikipedistou:John M

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Harold v tématu „Hromadná doprava v Moravském krasu

Přeji Vám pěkný den a těším se na Vaše další příspěvky! -- Mercy (|) 4. 1. 2009, 09:07 (UTC)

Ahoj, zrovna jsem Ti chtěl psát o WP:Vzhled a styl a Tys mezitím zjistil jak a co s tím cm3 a úvodním ztučněním. Dík za články a hodně zdaru přeje--Horst 13. 1. 2009, 17:03 (UTC)

Shrnutí[editovat zdroj]

Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je nanejvýš žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. A to nejen ti, kteří právě sledují stránku posledních změn, ale i ti, kteří pak někdy v budoucnu budou hledat v historii článku nějakou konkrétní změnu. Když totiž ve shrnutí uvidí, že se Vaše změny týkají něčeho jiného, než co zrovna hledají, tak třeba Vaše editace bude patřit mezi ty, které budou moci vynechat, a ušetří tím tak trochu času. Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. --Horst 19. 1. 2009, 21:22 (UTC)

Braniborsko, Lužice, ...[editovat zdroj]

Dovolil jsem si zde vyjádřit svou pochybnost nad vhodností zařazení Braniborska mezi historická území Česka. --Tchoř 1. 2. 2009, 21:55 (UTC)

Když jsem přidával Braniborsko do kategorie Kategorie:Historická území Česka, bral jsem to tak, že Braniborsko bylo historickým územím zemí Koruny české stejně jako Lužice či Slezsko. V této kategorizaci nevidím nic špatného, vždyť např. Besarábie je zařazena v kategoriích historického území Polska i Rumunska, Pravobřežní Ukrajina je v kategorii historického území Polska apod. Je tedy otázkou, jak je tato kategorizace myšlena - zda se jedná o historická území ležící na území současné České republiky, Polska, Rumunska, Ukrajiny apod. nebo o historická území, která v historii tomu či onomu státnímu útvaru náležela. Toto je je základní otázka, kterou je nutno vyjasnit. Když jsme u kategorizace historických území, pak mi není jasné, proč je v kategorii Kategorie:Historická území Česka uvedeno heslo Sudety, které není žádným označením země, jako v případě Čech, Moravy či Slezska, ale jedná se uměle vytvořený termín. Časem se může stát, že v kategorii historického území Česka bude heslo "Valašské království" :-) Wikipedista:John M 2. 2. 2009, 9:30

Dobrý den! Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. --Nolanus C E 21. 2. 2009, 19:35 (UTC)

Dobrý den, u svých článků uvádíte jako zdroj knihu Encyklopedie českých a moravských sídelních biskupů, chtěl jsem se zeptat, zda to náhodou neopisujete doslova? V takovém případě by se totiž pravděpodobně jednalo o porušení autorských práv. Díky za odpověď a nezlobte se prosím na mne, pokud Vás můj dotaz pohoršil, --Podzemnik 7. 3. 2009, 15:30 (UTC)

Dobrý den, nebudu a nechci doslova opisovat celou knihu, to bych se napsal! :-) Výtah nejdůležitějších údajů. Wikipedista John M 7. 3. 2009 16:44


Dobrý večer, prosím o používání šablony {{Citace monografie}}, která udělá odkaz na knihu dle ISO normy, děkuji --Zacatecnik 7. 3. 2009, 19:21 (UTC)

Kulturní památky[editovat zdroj]

Ahoj. Díky za zakládání článků o památkách. Jenom bych měl drobnou připomínku. Ne každá zřícenina je kulturní památkou České republiky. Zkus se vždycky mrknout sem, je to oficiální databáze kulturních památek. Stačí tam zadat okres a obec a vyhodí ti to všechny památky na území dané obce. Národní kulturní památky tam jsou taky, ale nevšiml jsem si, že by byly nějak odlišeny. Ty proto hledám tady. --Harold 3. 6. 2009, 19:17 (UTC)

Připomínám svoji výzvu ke kontrole na MonumNetu. --Harold 8. 12. 2010, 18:37 (UTC)

Mohu se zeptat, proč neustále ignorujete moji připomínku o kontrole statusu kulturní památky? Ne všechno, co se dá v turistickém smyslu označit jako památka, má oficiální status kulturní památka České republiky. Naposled tohle... --Harold 19. 3. 2011, 10:19 (UTC)

Lipová alej u Nových dvorů[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Lipová alej u Nových dvorů. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po měsíci se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Jowe 30. 10. 2009, 12:14 (UTC)

Hrubá lípa[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Hrubá lípa. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po měsíci se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Jowe 31. 10. 2009, 18:20 (UTC)

  • Neděkujte mi za informace, které nejsem schopen doložit, protože neexistují na internetové síti. Chtěl jsem doplnit další údaje o rezervacích a chráněných stromech na Drahanské vrchovině, o kterých existují na internetu jen zmínky, že to existuje a nic víc. Protože však čerpám pouze ze své osobní znalosti, kdy kolem těchto stromů často jezdím, čtu o nich v místní literatuře a nejsem schopen to doložit odkazem na internetové stránky, nemá cenu, abych dále ve své práci pokračoval. Tuto činnost nechám na někom jiném. Wikipedista John M 31. 10. 2009 19:50
Jeden ze základních pilířů Wikipedie je ověřitelnost. Pokud nejste schopen u některých článků schopen doložit zdroje ze kterých čerpáte budete se muset věnovat psaní článků kde zdroje máte. Žádný vlastní výzkum prosím. --Jowe 31. 10. 2009, 19:25 (UTC)
Jsem schopen mnoha věcí, ale nejsem schopen doložit to, co doložit literaturou či internetovým odkazem nejde. Mám ale své svědomí a to mi velí, že nebudu uvádět něco, co není pravda. A ještě jedna věc. Nesouhlasím s Vámi, že se budu muset věnovat článkům, kde zdroje mám. Člověk nemusí nic, člověk musí akorát umřít. Wikipedista John M 31. 10. 2009 22:09
Věřím že máte svědomí ale prostě takové jsou pravidla Wikipedie že zde požadujeme ověřitelnost. Máte pravdu že nemusíte vůbec nic, to byl jen slovní obrat. Ale zároveň je potřeba si uvědomit že na Wikipedii nemůžete vše ale musíte (je potřeba) se řídit závaznými pravidly. --Jowe 31. 10. 2009, 21:41 (UTC)

Stromořadí Lažánky-Jedovnice[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Stromořadí Lažánky-Jedovnice. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po měsíci se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Sumivec 31. 10. 2009, 18:21 (UTC)

  • Neděkujte mi za informace, které nejsem schopen doložit, protože neexistují na internetové síti. Chtěl jsem doplnit další údaje o rezervacích a chráněných stromech na Drahanské vrchovině, o kterých existují na internetu jen zmínky, že to existuje a nic víc. Protože však čerpám pouze ze své osobní znalosti, kdy kolem těchto stromů často jezdím, čtu o nich v místní literatuře a nejsem schopen to doložit odkazem na internetové stránky, nemá cenu, abych dále ve své práci pokračoval. Tuto činnost nechám na někom jiném. Wikipedista John M 31. 10. 2009 19:50
Je-li stromořadí významné, nepochybně zdroje jsou. Myslíte-li "místní literaturou" například obecní noviny nebo sborník regionálního muzea apod., tak postačí je dohledat a uvést příslušně reference.--Sumivec 31. 10. 2009, 19:02 (UTC)--Sumivec 31. 10. 2009, 19:02 (UTC)
MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Vaněk Černohorský z Boskovic, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

G to najde nejen u nás na Wiki ale i v textu z roku 2004 --Horst 27. 11. 2009, 15:53 (UTC)

Není vůbec důležité, že ten text čtete poprvé /což se nedá ani prokázat ani vyvrátit/ horší je že neexistuje verze článku, která autorská práva neporušuje, tzn. řešení přepsáním nebude to pravé--Horst 27. 11. 2009, 16:04 (UTC)

Uvádění zdrojů[editovat zdroj]

Přeji pěkný den,
nejdříve bych Vám chtěl poděkovat za článek Drnovští z Drnovic, avšak chtěl bych Vás poprosit o doplnění zdroje, ze kterého jste čerpal. Čtenář si pak bude moci uvedená fakta ověřit, případně bude odkázán na další, podrobnější literaturu. Jistě chápete potřebu uvádět zdroje článků, vede to i ke zkvalitňování wikitextů a jejich věrohodnosti. Mějte se pěkně, v případě dotazů mi klidně pište do diskuse. Elm 9. 12. 2009, 22:34 (UTC)

Já si dovolím poprosit u hesel z historie o zdroje dva, od různých badatelů. Některé formulace se mi nezdají, ale informacemi ze dvou zdrojů se rád nechám přesvědčit. Moc děkuji--Zákupák 17. 1. 2010, 18:44 (UTC)
Pokud novější autor uvádí na základě nového bádání nové poznatky, které odporují poznatkům starších badatelů z minulého či předminulého století, pak uvádět jiné autory je zavádějící. John M., 17. 1. 2010 21:00
Jenže pravidlo dvou zdrojů je závazné. Prosazovat jen jednoho autora nemusí být nejlepší. Už proto, že mnou čtené knihy badatelů o starých českých a moravských rodech jsou z let 1994-2005 (např.Sborníky Bezděz) a přec netvrdím, že jsou neomylní. Však se mezi sebou historici často přou. Proto existuje zdejší pravidlo dvou nezávislých zdrojů.--Zákupák 17. 1. 2010, 20:23 (UTC)

Ahoj, když píšeš o nějakém hradu, mohl bys tam dát na úvod větu jako - Hrad A je hrad ve Středovýchodní Pomeránii. Je to standartní úvodní věta, kdy něco je (popřípadě bylo) něčím, je to tak pro lepší přehled. Děkuji --Petr Losert 5. 1. 2010, 16:19 (UTC)

Ahoj mohl by jsi přidávat i geo souřadnice. Na mapy.cz dáš GPS souřadnice a klikneš na mapu. Viz má editace [1]. Díky --Pernak1 5. 12. 2010, 17:51 (UTC)

Skřípovská lípa[editovat zdroj]

Děkuji Vám za první informace v článku Skřípovská lípa. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Wespecz 27. 10. 2010, 10:43 (UTC)

Arboretum Křtiny[editovat zdroj]

Dovolím si tentokrát přidat příspěvek, který si na nic nestěžuje :). A pouze zde vyjádřím radost nad tímto malým článkem, který jste napsal. Jsem původně zahradníkem, který studoval ZF MZLU, takže i proto. Udělal jste mi radost, článek jsem si dal do sledovaných a budu ho hlídat. S pozdravem Reo + | 10. 11. 2010, 23:14 (UTC)

Hugo Sáňka[editovat zdroj]

Dobrý den, na commons jste nahrál snímek Hugona Sáňky, který se nám tu ovšem objevil jak u otce, tak i u syna. Předpokládám, že se jedná o otce, ale mohl byste to prosím v tom Absolonovi zkontrolovat, doplnit popisek na commons (roky narození a úmrtí) a smáznout chybné umístění snímku zde? Děkuji. S pozdravem --Poko 16. 1. 2012, 08:14 (UTC)

Dobrý den, předně mi dovolte Vám poděkovat za články o salámech. Články jsem upravil a mimo jiné přidal citační šablony, díky nimž vypadá článek hned líp. Něco více se o nich můžete dozvědět zde: Wikipedie:Reference. Jejich používání je skutečně jednoduché. V zásadě jde o šablonu, do níž vložíte informace o zdroji, z něhož čerpáte a o nic víc se již nemusíte starat. Šablona již sama vytvoří řádkovou citaci, která odpovídá normám ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2. Níže Vám vložím, jak vypadá prázdná třeba šablona k citování internetových zdrojů:

<ref>{{Citace elektronické monografie
 | příjmení = 
 | jméno = 
 | vydavatel = 
 | titul = 
 | url = 
 | datum vydání = 
 | datum přístupu = 2012-11-11
}}</ref>

Podobně máme i citační šablony pro knižní zdroje či periodika. Případně se podívejte do zmíněných článků, jak tam fungují. Pokud byste měl nějaký dotaz, neváhejte se na mne obrátit. S pozdravem a přáním pěkného dne --Faigl.ladislav slovačiny 11. 11. 2012, 09:54 (UTC)

  • Děkuji za radu, dnes jsem něco udělal ještě "postaru", ale podívám se na to, vypadá to líp. John M 11.11.2012, 20:22 hod.

Portál:Gastronomie[editovat zdroj]

Zdravím, budete-li mít někdy náladu napsat nějaké kulinářské heslo, připište ho prosím do novinek zmíněného portálu, případně odkaz vložte i do hesla. Zkraje jste to dělal. Ale nic tu není povinné. Když budete mít chuť, připište se mezi spolupracovníky portálu také.--Zákupák (diskuse) 27. 11. 2012, 11:50 (UTC)

Dobrý den, jak vidno zde, jste již wikipedistickým studentem. Blahopřeji a přeji mnoho úspěchů v další práci! --Gampe (diskuse) 25. 12. 2012, 08:20 (UTC)

Šunka od kosti[editovat zdroj]

Nejsem žádný odborník, ale už toho dost pamatuju, a zdá se mi, že tady je možná omyl. Pražská šunka byl skutečný vynález, ale ne proto, že byla s kostí (to bylo běžné i jinde), ale protože byla dušená. Naopak šunka od kosti byl jakýsi zbytek šunky, který se už nedal krájet na plátky a prodával se i s kostí nebo nakrájený méně úhledně. Snad by se k tomu našla i literatura. Článek by se měl IMHO jmenovat spíš Pražská šunka a pojem "od kosti" vysvětlit v článku Šunka. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 5. 1. 2013, 09:07 (UTC)

  • Pražská šunka od kosti (či na kosti) [2] je dostatečně odzrojována, pokud si přečtete články v referencích, z nich zcela jasně vyplývá, že původní Pražská šunka byla šunka od kosti, až po druhé světové válce se přešlo na výrobu dušené Pražské šunky. Jako další zdroje doporučuji [3] nebo [4], kde je tradiční Pražská šunka od kosti i s vyobrazením. John M, 5. 1. 2013, 17:07
Díky za poučení! --Sokoljan (diskuse) 6. 1. 2013, 17:55 (UTC)

Albatross D.III[editovat zdroj]

Albatross D.III — where did you find this picture? Kde jste ho našel? (Google translate, hehe) Keraunoscopia (diskuse) 10. 3. 2013, 23:34 (UTC)

  • Bohužel, už si nevzpomínám. John M, 23.3.2013, 16:29 (UTC)

Zdeněk ze Šternberka na Lukově[editovat zdroj]

Dobrý den, měl bych dotaz k Vámi založenému článku Zdeněk ze Šternberka na Lukově. Píšete tam, že v roce 1382 získal povolení uchovávat v kapli svátosti. Dotyčná věta však podle mého názoru postrádá smysl. Nemyslel jste tím, že tam mohli hradní kaplani uchovávat Nejsvětější svátost? Pokud je mi známo, u konsekrovaných kostelů to lze automaticky, v jiných případech je na to zřejmě nutné mít zvláštní povolení. Hezký den přeje Fagnes (diskuse) 23. 5. 2013, 12:34 (UTC)

  • V knize je na str. 139 doslova psáno: "O kapli na hradě čteme v roce 1382, kdy olomoucký biskup udělil Zdeňkovi ze Šternberka povolení, aby tehdy, v čase moru, v ní mohli pánovi kaplani uchovávat svátosti (ač povolení bylo adresováno Zdeňkovi, nemusíme pochybovat, že kaple byla společná a bohoslužby se konaly i pro pana Ješka a jeho lidi)." John M, 6. 6. 2013 21:38

wikidata[editovat zdroj]

Zdravím, nezapomínejte při tvorbě nových článků přidávat mezijazykové odkazy přes Wikidata. Stručný návod je tady - Wikipedie:Wikidata. --Jklamo (diskuse) 26. 8. 2013, 16:12 (UTC)

Global account[editovat zdroj]

Hi John M! As a Steward I'm involved in the upcoming unification of all accounts organized by the Wikimedia Foundation (see m:Single User Login finalisation announcement). By looking at your account, I realized that you don't have a global account yet. In order to secure your name, I recommend you to create such account on your own by submitting your password on Special:MergeAccount and unifying your local accounts. If you have any problems with doing that or further questions, please don't hesitate to contact me on my talk page. Cheers, DerHexer (diskuse) 14. 1. 2015, 01:42 (CET)Odpovědět

Pozvánka na oslavu nafocení Jihomoravského kraje na Wikipedii – Brno, 18. října[editovat zdroj]

Dobrý den / ahoj,

v rámci projektu Foto českých obcí na české Wikipedii se před několika dny podařilo dosáhnout uskutečnění jeho cíle v Jihomoravském kraji, kde již nyní má fotografii článek o každé ze všech 905 obcí a jejich částí. Jde o první úspěch tohoto typu (mimo Prahy), který jistě inspiruje i další regiony.

Protože jste k dosažení tohoto úspěchu také přispěli, rád bych i vás pozval na oslavu s přípitkem, která proběhne v rámci říjnového brněnského wikisrazu. Ten se koná ve středu 18. října od 18 do 23 hodin v restauraci Baroko na Orlí 17 v Brně. První polovina programu bude věnována promítání fotografií a vizualizaci postupu fotografování na mapě (včetně konkrétně vašeho příspěvku); ve druhém bloku již budeme probírat běžná témata (novinky na Wikipedii, chystané akce apod.). Sponzorem přípitku, který proběhne přibližně v 19:30, je spolek Wikimedia Česká republika.

Věřím, že se nám kromě „štamgastů“ podaří na toto setkání získat i některé z vás dalších, kteří se brněnských wikisrazů pravidelně neúčastníte, ale bez jejichž přispění by tato naší komunitou a spolkem WMČR podporovaná aktivita dnes ještě nebyla tak daleko, jak jsme toho svědky. Rádi i s vámi oslavíme náš společný úspěch.

Organizační stránka wikisrazu je: Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 18. října 2017

Hodláte-li se zúčastnit, připište se prosím na seznam v sekci Účastníci. Není-li vaše účast možná, ale rádi byste přesto zúčastněným poslali pozdrav, můžete využít k tomu určenou podsekci. Pokud byste potřebovali po srazu v Brně přespání, případně odvoz do Prahy, ozvěte se a zkusíme se domluvit.

S pozdravem, koordinátor brněnské wikikomunity Blahma (diskuse) 11. 10. 2017, 22:13 (CEST)Odpovědět

Hromadná doprava v Moravském krasu[editovat zdroj]

Ahoj. Informuji, že k článku Hromadná doprava v Moravském krasu jsem založil diskusi o smazání. --Harold (diskuse) 29. 6. 2018, 16:11 (CEST)Odpovědět