Diskuse s wikipedistou:Janbery/Archiv3

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

janbery / diskuse / e-mail / dílna / pískoviště / historie / všechny podstránky / dolů

Otázka od wikipedisty Ac Sparta Praha klub (20. 12. 2019, 09:57)

Nastaví profilová fotografie? --Neporazitelna Sparta 20. 12. 2019, 09:57 (CET)

@Ac Sparta Praha klub: Dobrý den, bohužel toto není možné. S pozdravem, --janbery (diskuse) 20. 12. 2019, 09:59 (CET)

Střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava (2)

Prosím o nemazání odstavce s informacemi o obětím. Wikipedie má sloužit k přehlednému informování, aby člověk nemusel pročítat a vyhledávat několikero novinových zpráv. Tudíž rešerše dostupných pramenů s citací jednotlivých vět je jistě na místě. Dal jsem si s tím nějakou práci, tak žádám o respektování tohoto mého úsilí. Vypracoval jsem to z toho důvodu, že více než týden po střelbě zde na wikipedii tyto informace o obětích chyběli, a to je to co lidi zajímá nejvíce, jací lidé zemřeli a jak. Wikipedie by měla tyto informace lidem co nejsnadněji poskytnout. Předem děkuji. EcologyCZ (diskuse) 22. 12. 2019, 22:49 (CET)

@EcologyCZ: Hezký večer, informace jsem odstranil, protože byly psané bulvárně. Wikipedie je encyklopedie a musí být proto psána encyklopedickým stylem. Navíc jste informace zkopíroval z jiných článků na internetu, což na Wikipedii není dovoleno. Z tohoto důvodu jsem uvedené revize skryl. S pozdravem, --janbery (diskuse) 22. 12. 2019, 23:10 (CET)
@EcologyCZ: Dobrý den, to odstranění jsem s kolegou janberym probíral. To, jak byly ony odstavce psány totálně neodpovídá rozsahu Wikipedie – Wikipedie je encyklopedie, nikoli bulvární plátek. Byl bych rád, kdybychom na úrovni bulváru neskončili a v obdobných případech pro nás bylo směrodatné spíše hledisko morální, než to, co čtenáře "zajímá". To, že zavražděný byl milý, laskavý, ochotný a pracovitý člověk je sice hezké, ale do encyklopedie to fakt nepatří. A to, že se Blesk tragicky zesnulý lidem nabourává do soukromí je odporné, nemravné a nelidské, zároveň to však neznamená, že pokud se Blesk někomu nabourává do soukromí, my to budeme dělat taky. Nebudeme. Navíc – zdrojování bulvárem je z hlediska pravidel Wikipedie nepřípustné.
Pro lepší pochopení Wikipedie doporučuji přečíst tyto články: Co Wikipedie není, Encyklopedický styl a o tom, čím zdrojovat a čím naopak ne.
Klidné svátky Vánoční přeje --Vojtasafr (diskuse) 22. 12. 2019, 23:27 (CET)
@Vojtasafr: Ano, nehodlám zde vytvářet nějaký můj slovosled, zkopíroval jsem vybrané pasáže z citovaných článků, a zkomponoval jsem je do přehledné a shrnující formy. To je podstatou rešerší, vzít informace z několika zdrojů, a zkombinovat je do celku. Opominu Vaše dělení na bulvární články a nebulvární, jako že bych nemohl citovat Blesk, ale iDnes ano. Některé redakce pouze poskytují více informací, a jiné méně. Ostatně všechny tyto informace jsou veřejně přístupné na internetu na oficiální stránkách deníků, které mají licenci od Ministerstva vnitra. Takže nevidím důvod proč by nemohli být i na wikipedii. Rešerši buď napíšete svými slovy, nebo budete doslovně citovat, a nemusíte napsat ani jedno vlastní slovo. Pokud toto wikipedie zakazuje, nehodlám zde už ztrácet svůj čas, navíc když kdejaký mladý moderátor může moji práci smazat. Na cenzuru jsem alergický, historie se bohužel opakuje. Někteří lidé místo aby sami tvořili a psali, tak radši mažou práci druhých.EcologyCZ (diskuse) 22. 12. 2019, 23:50 (CET)
@EcologyCZ: Ano, Wikipedie porušování autorských práv zakazuje. Protože to zakazuje zákon. Není možné zkopírovat cizí text a vydávat jej za vlastní; prohlásit se za autora a uvolnit jej pod svobodnou licencí.
To, že je deník licencovaný u ministerstva vnitra (myslel jsem, že toto řeší MK, ale to je jedno) neznamená, že splňuje kritéria pro zařazení jako zdroj pro encyklopedii Wikipedie.
Pokud odstraňování příspěvků, které porušují platné zákony České republiky, práva autorů zcizeného textu a pravidla Wikipedie, považujete za cenzuru, je mi to na jednu stranu líto, ale na druhou stranu to opravdu není můj problém. Pochybuji, že jste si v tak krátkém čase daná pravidla přečetl. Kdybyste je přečetl, mohli bychom diskutovat na úplně jiné úrovni. --Vojtasafr (diskuse) 23. 12. 2019, 00:07 (CET)
@Vojtasafr: Tady nejde vůbec o autorství, tady nikdo za svoje výstupy nedostává plat ani titul. Tady jde v prvé řadě o poskytnutí ucelených a pokud možno z několika zdrojů ověřených informací. Citování novinových článků u zločinů spáchaných na veřejnosti nelze uplatňovat autorská práva tak jako třeba při citování vědeckých prací. Pokud v tom nevidíte rozdíl, pak se nemáme o čem bavit. Agilní mazači a uplatňovači autorských práv jsou mor pro lidstvo, nejen tady na wikipedii.
Tak mě zdejší poměry naštvali, že umístím svoji rešerši i s fotkou z čekárny, která kolovala na sociálních sítích na svůj Twitter. Tam to nikdo nesmaže, tam naštěstí žádná cenzura nefunguje.EcologyCZ (diskuse) 23. 12. 2019, 00:21 (CET)
@EcologyCZ: Lidé, kteří odmítají respektovat pravidla Wikipedie a myslí si, že jim to tu patří a že si tu mohou dělat, co se jim zamane, jsou španělskou chřipkou Wikipedie. Pokud odmítáme respektovat zdejší pravidla, bude oboustranně lepší, Budete-li akceptovat tuto výzvu. Víc už nemám co dodat. --Vojtasafr (diskuse) 23. 12. 2019, 00:33 (CET)
@Vojtasafr: Moje iluze o Wikipedii jakožto svobodné platformě ke sdílení shrnujících informací se rozplynula seznámením se se samozvanými vševědy a ochránci autorských práv na úkor svobodného přístupu k informacím. Tímto poznáním pro mě ztratila hodnotu a jsem rád že s ní už nebudu ztrácet čas, a radši napíšu vědecký článek do nějakého tištěného sborníku, kde mi to už nikdo navěky nesmaže. Doufám že wikipedie brzo skončí a vypnou ji.EcologyCZ (diskuse) 23. 12. 2019, 00:42 (CET)
@EcologyCZ: Každá svoboda má své meze a hranice. Naše hranice upravují mimo jiné i výše zmíněné zákony. Věřím, že žádné seriózní nakladatelství by nepodporovalo porušování autorských práv ve "svých" publikacích. Z informací které znám vás mohu ujistit, že se její vypínání ani rušení neplánuje. Přeji hodně štěstí do nového roku, --janbery (diskuse) 23. 12. 2019, 01:15 (CET)
@Janbery: Svoboda nemá žádné hranice, to je protimluv. Člověk dostal od Boha svobodnou vůli, a ani Bůh nám nemůže rozkazovat, jak se má člověk chovat, popíral bych pak sám sebe a svůj dar. Člověk však ponese za své činy zodpovědnost. Dobro se odměňuje a zlo se nevyplácí, a tak se člověk učí, aby se pak svobodně rozhodl konat dobro. Cenzura je zlo a hřích. Oháníte se autorským zákonem, ale pokud užijete slova jiného autora, a řádně ho ocitujete s odkazem, o porušení autorského zákona se nejedná. Jste kašpaři z gymnázia, co si myslí jaký jsou kapacity.EcologyCZ (diskuse) 23. 12. 2019, 10:51 (CET)
@EcologyCZ: Dovoluji si Vás upozornit, že toto vyjádření je osobním útokem, který na Wikipedii není tolerován. Že je tento způsob diskuze normální na Facebooku nebo různých blogíscích, neznamená, že je přijatelný i zde. Berte to jako poslední varování, při dalším opakování bude Váš účet zablokován. Děkuji za pochopení. --Perid (diskuse) 23. 12. 2019, 11:02 (CET)
@EcologyCZ: Dtto. Osobní útoky nejsou na Wikipedii tolerovány. Komentujte obsah, nikoli přispěvatele. Zároveň chci upozornit, že kopírování celých odstavců rozhodně v pořádku není. Pokud pominu neencyklopedický styl (kdo jak miloval svou rodinu a byl komu oddaný na Wiki nepatří), obsah na Wikipedii je uvolňován pod svobodnou licencí a zveřejňovat zde celé kusy článků chráněné autorskými právy nelze. Je rozdíl mezi uvedením informací a rozdíl mezi Ctrl+C Ctrl+V kopírováním přesného textu, z čehož vznikají i nesmysly stylu poskytla redakci MF DNES fotografii maminky s vnoučaty (vpravo nahoře). OJJ, Diskuse 23. 12. 2019, 11:35 (CET)
@EcologyCZ: Místo osobních útoků byste nám spíše měl říci, která ustanovení zákona 121/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů říkají, co nám tu tvrdíte vy, že "Autorské dílo smí osoba volně převzít, prohlásit se za jeho autora a šířit jej pod svobodnou licencí."
A abyste se nemusel namáhat, ocituji pár paragrafů tohoto zákona (v aktuálním znění):
  • Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo"). Dílem je zejména dílo slovesné vyjádřené řečí nebo písmem, dílo hudební,…Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů. In: Sbírka zákonů. 2000. Dostupné online. § 2, odst. 1. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  • Autor má právo rozhodnout o zveřejnění svého díla.Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů. In: Sbírka zákonů. 2000. Dostupné online. § 11, odst. 1. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  • Autor má právo osobovat si autorství, včetně práva rozhodnout, zda a jakým způsobem má být jeho autorství uvedeno při zveřejnění a dalším užití jeho díla, je-li uvedení autorství při takovém užití obvyklé.Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů. In: Sbírka zákonů. 2000. Dostupné online. § 11, odst. 2. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  • Autor má právo na nedotknutelnost svého díla, zejména právo udělit svolení k jakékoli změně nebo jinému zásahu do svého díla, nestanoví-li tento zákon jinak. Je-li dílo užíváno jinou osobou, nesmí se tak dít způsobem snižujícím hodnotu díla. Autor má právo na dohled nad plněním této povinnosti jinou osobou (autorský dohled), nevyplývá-li z povahy díla nebo jeho užití jinak, anebo nelze-li po uživateli spravedlivě požadovat, aby autorovi výkon práva na autorský dohled umožnil.Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů. In: Sbírka zákonů. 2000. Dostupné online. § 11, odst. 3. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
Souhlas s užitím díla evidentně nemáte, vydáváte se za jeho autora (přečtěte si laskavě podmínky užití), šíříte ho pod svobodnou licencí, i když k tomu nemáte právo (souhlas od autora). A navrch útočíte na lidi, kteří se touto problematikou léta zabývají, zatímco vy nejste schopen ani ten zákon a pravidla Wikipedie přečíst. Vážně Vám doporučuji, abyste se do nastudování pravidel jakýchkoli příspěvků do Wikipedie zdržel. --Vojtasafr (diskuse) 23. 12. 2019, 12:14 (CET)
@ALL: Nebudu reagovat, mám obavy o své duševní zdraví. Vtip je, že se za autora vůbec nepovažuji. Vystupuji zde pod nickem, a kdybych se nepřihlásil, tak jen pod IP adresou. Tudíž nelze o mě mluvit jako o autorovi, který si přivlastňuje cizí majetek, ale spíš o lidském robotovi, který vzal několik novinových článků, vybral určité pasáže, a spolu s odkazy je zfromuloval do souvislého textu. EcologyCZ (diskuse) 23. 12. 2019, 12:29 (CET)

23. 12. 2019, 21:06 (CET)

Otázka od wikipedisty Radomil Vávra (31. 12. 2019, 14:40)

Dobrý den, prosím o kerekturu nebo připomínky k mému prvnímu článku Umělecká forma, který je na pískovišti. Nespěchá to, užijte si Silvestra a šťastný nový rok, budu se těšit v roce 2020, s pozdravem Radomil Vávra --Radomil (diskuse) 31. 12. 2019, 14:40 (CET)

@Radomil Vávra: Hezký den, nejdříve bych váš článek doplnil referencemi, aby bylo vidět z jakých zdrojů jste čerpal. Vlastní výzkum je zde bohužel zakázaný. Neváhejte se dále ptát. S pozdravem, --janbery (diskuse) 31. 12. 2019, 14:46 (CET)

Otázka od wikipedisty LibrarianFox (2. 1. 2020, 10:08)

Přeji hezký den, prosím o radu ohledně smazaných obrázků u mého článku o knihovně. Jedná se o fotografii biblioboxu knihovny, která byla smazána na základě Derivative works. Nejsem si jistá, jak to úplně funguje, ale knihovna je majitelem biblioboxu, není tedy současně i držitelem autorských práv? Na wiki commons jsem našla celou řadu dalších biblioboxů. Mám tedy zaslat písmené potvrzení, bude to takhle v pořádku?

I hereby affirm that I represent Krajská knihovna Karlovy Vary, the creator and/or sole owner of the exclusive copyright of the following media work:

I agree to publish the above-mentioned work under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International. I acknowledge that by doing so I grant anyone the right to use the work, even in a commercial product or otherwise, and to modify it according to their needs, provided that they abide by the terms of the license and any other applicable laws. I am aware that this agreement is not limited to Wikipedia or related sites. I am aware that the copyright holder always retains ownership of the copyright as well as the right to be attributed in accordance with the license chosen. Modifications others make to the work will not be claimed to have been made by the copyright holder. I acknowledge that I cannot withdraw this agreement, and that the content may or may not be kept permanently on a Wikimedia project.

name here librarian, I manage the site about library on wikipedia of Krajská knihovna Karlovy Vary 2020-01-02

[generated using relgen.js]

Předem děkuji! LibrarianFox (diskuse) 2. 1. 2020, 10:08 (CET)

@LibrarianFox: Hezký den, po konzultaci se správcem na Commons jsem došel k názoru, že by fotografie po odeslání potvrzení měly být obnoveny. Text můžete poslat český, a to na adresu: permissions-cs@wikimedia.org.
Já, autor/vlastník autorských práv fotografií:

souhlasím s tím, aby tyto moje fotografie byly zveřejněny prostřednictvím Wikimedia Commons (link na umístění obrázků na Wikimedia Commons) pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International (zkrácené české znění: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.cs; plné znění: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode). Beru na vědomí, že toto dílo může být libovolně upravováno a přebíráno dalšími stranami k jakémukoli účelu včetně komerčních.

Podpis
S pozdravem, --janbery (diskuse) 3. 1. 2020, 19:25 (CET)

6. 1. 2020, 22:21 (CET)

Neurotic Machinery - porušení autorských práv

Dobrý den, chtěl bych vědět, proč jste nahlásil na mé stránce Neurotic Machinery porušení autorských práv? Je použitý na více profilech, protože nevidím důvod proč psát různé texty. Jsem autorem tohoto textu. Bartcore86 (diskuse) 7. 1. 2020, 17:26 (CET)

@Bartcore86: Dobrý den, jediný možný způsob, jak doložit vaše autorství, je poslat mail na permissions-cs@wikimedia.org, ve kterém doložíte své autorství. Podrobnosti k tomu, jak má mail vypadat najdete zde. Poté bude text obnoven. S pozdravem, --janbery (diskuse) 7. 1. 2020, 17:28 (CET)

Otázka od wikipedisty JUDr. Martin Pros (12. 1. 2020, 16:57)

Dobrý den, dnes jsem poprvé založil heslo Klub sběratelů autogramů. Rád bych poprosil upřesnit, jak vložit na stránku také souhrnné informace (v modrém ohraničení vpravo), jaké jsou třeba u hesla Klub sběratelů kuriozit. Děkuji. Martin Pros --JUDr. Martin Pros (diskuse) 12. 1. 2020, 16:57 (CET)

@JUDr. Martin Pros: Dobrý den, modrý rámeček se nazývá infobox. V tomto případě se jedná o {{Infobox - spolek}}. Vložíte ho tak, že na začátek stránky zkopírujte šablonu a vyplníte ji. S pozdravem, --janbery (diskuse) 12. 1. 2020, 17:25 (CET)

Otázka od wikipedisty JUDr. Martin Pros (12. 1. 2020, 17:30)

Dobrý den, děkuji za odpověď, mezitím jsem našel vložení Infobox - spolek, ale jak jsem zadal veškeré údaje (podobně jako u Klubu sběratelů kuriozit), na webu se zobrazila pouze 1 informace (spolek). Ostatní informace, které jsem vložil, vidím v náhledu, když Infobox edituji, ale už se nezobrazí na veřejném webu. Nevíte, čím to může být? Děkuji Vám. --JUDr. Martin Pros (diskuse) 12. 1. 2020, 17:30 (CET)

@JUDr. Martin Pros: Dobrý den, Janbery mě požádal, abych Vám odpověděl za něj. Mě vše funguje - můžete prosím zkusit infobox vložit znovu a zjistit, zda se chyba opět objevuje? Je třeba parametry pojmenovat přesně tak, jak jsou nastavené v infoboxu - v jedné z předchozích verzí např. šlo o uvedení Web s velkým W a dvojtečkou na konci - to infobox zmátlo :-). Už by se měla objevovat i nápověda, jak jsou parametry pojmenované - vyzkoušejte, a dejte vědět. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 12. 1. 2020, 18:01 (CET)

Dobrý den, teď jsem chvíli hledal, jak rychle odpovědět, není to jednoduché jako chat :-) Už Infobox funguje. Moc děkuji. Hraji si s tím dále. S pozdravem Martin ProsJUDr. Martin Pros (diskuse) 12. 1. 2020, 18:09 (CET)

Otázka od wikipedisty JUDr. Martin Pros (12. 1. 2020, 17:41)

Dobrý den, už to tam naskočilo, takže vše vyřešeno. Trvalo to. Děkuji. --JUDr. Martin Pros (diskuse) 12. 1. 2020, 17:41 (CET)

Otázka od wikipedisty JUDr. Martin Pros (12. 1. 2020, 17:55)

Dobrý den, omlouvám se, že zase píšu, ale někdo mi smazal z hesla Klub sběratelů autogramů odkazy na náš web + skupinu na Facebooku, které jsem měl v textu. Dále mi někdo smazal Infobox, kde byly základní informace o spolku, které jsou ostatně dohledatelné v obchodním rejstříku. --JUDr. Martin Pros (diskuse) 12. 1. 2020, 17:55 (CET)

@JUDr. Martin Pros: Dobrý den. Pro uvedení facebooku nebo webu se většinou zavede nadpis Externí odkazy a tam se vloží. Já jsem jej odstranil z textu a zapomněl jsem založit sekci externí odkazy. S tím infoboxem, ten jste si smazal sám, při "vkládání loga". --Robins7 (diskuse) 12. 1. 2020, 18:00 (CET)

Dobrý den, děkuji za odpověď. Máte pravdu - smazal jsem si Infobox sám, už jsem ho vložil znovu + doplnil mezi Externí odkazy náš web, ale nejde mi vložit odkaz na skupinu Klubu sběratelů autogramů na Facebooku. Ještě to vyzkouším. --JUDr. Martin Pros (diskuse) 12. 1. 2020, 18:23 (CET)

@JUDr. Martin Pros: Dobrý den, Facebook do externích odkazů vložte prosím šablony {{Facebook|Název stránky}}. Každý externí odkaz se vkládá na nový řádek. S pozdravem, --janbery (diskuse) 12. 1. 2020, 19:16 (CET)

Dobrý den, děkuji za užitečnou radu a vloženo podle Vašeho návodu. S pozdravem --JUDr. Martin Pros (diskuse) 12. 1. 2020, 19:36 (CET)

Tech News: 2020-03

MediaWiki message delivery (diskuse) 13. 1. 2020, 19:39 (CET)

Obnovení stránky

Dobrý den, chtěla bych pomoct s obnovením smazané stránky. Mohl byste mi s tím pomoci? Děkuji za zprávu.185.156.120.200 13. 1. 2020, 20:08 (CET)

Ano, pomohu. O jakou stránku se jedná? --janbery (diskuse) 13. 1. 2020, 20:20 (CET)

Otázka od wikipedisty DTN Zephyr (15. 1. 2020, 10:29)

Jak správně psát shrnutí editací? Předem díky za odpověď. --DTN Zephyr (diskuse) 15. 1. 2020, 10:29 (CET)

@DTN Zephyr: Dobrý den, do shrnutí editace je nejlepší stručně vložit, co jste v editaci udělal, například přidal obrázek. Podrobně se tomu věnuje tato nápověda. S pozdravem, --janbery (diskuse) 15. 1. 2020, 11:28 (CET)

Otázka od wikipedisty MatesGames (16. 1. 2020, 11:21)

Jak se pridavaji obrazky --MatesGames (diskuse) 16. 1. 2020, 11:21 (CET)

@MatesGames: Dobrý den, obrázky se do článku vkládají pomocí tlačítka vložit - obrázek. Více o nich najdete v nápovědě. S pozdravem, --janbery (diskuse) 16. 1. 2020, 11:27 (CET)

20. 1. 2020, 20:41 (CET)

Editační tipy umožňují tipy filtrovat podle témat článků - vyzkoušejte si je, prosím

Ukázka Editačních tipů

Milí kolegové,

už nějakou dobu nováčkům doporučuje Domovská stránka články, které potřebují určité úpravy. Tato funkcionalita se jmenuje Editační tipy. Tyto články jsou vybírány pomocí údržbových šablon. Zjistili jsme, že určití nováčci klikají mezi nabízenými články velmi dlouho, než najdou článek, na který kliknou. Rozhodli jsme se proto umožnit jim mezi články filtrovat podle témat, kterých se týkají.

Tuto funkcionalitu mají k dispozici všichni nováčci, kterým se načte Domovská stránka. Vy si ji můžete vyzkoušet na své vlastní Domovské stránce. Pokud jste si ji ještě neaktivovali, můžete to udělat ve svém nastavení, úplně dole. Můžete se také podívat na ukázkové video.

Jakoukoliv zpětnou vazbu k projektu uvítám na diskusní stránce k projektu. Máte-li libovolné dotazy či návrhy k nováčkovskému programu, můžete se mě zeptat na mé diskusní stránce.

Těším se na vaše komentáře,

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 22. 1. 2020, 16:00 (CET)

Toto je občasník připravovaný ambasadorem české Wikipedie o projektu Zkušenosti nových wikipedistů. Přihlásit či odhlásit odběr můžete skrz Meta-Wiki.

Infobox "Hades Rise"

Dobrý den, vkládáte-li infobox, vložte ho prosím i do ostatních stránek, jinak to jaksi postrádá smysl. Dále bych rád věděl co konkrétně je třeba v článku upravit - vložit šablonu "Upravit" totiž umí každý všeználek... Aldraahn (diskuse) 26. 1. 2020, 12:05 (CET)

@Aldraahn: Dobrý den, nemám na starosti celou Wikipedii, takže infoboxy vkládám tam, kam narážím. Bylo by dobré je při zakládání článků vkládat rovnou. Na úpravu je seznam skladeb, standardně se vkládá pomocí šablony {{Seznam skladeb}}. S pozdravem, --janbery (diskuse) 26. 1. 2020, 12:14 (CET)

Otázka od wikipedisty Druhák (27. 1. 2020, 16:53)

jaký infobox mám použít pro Divadlo? na pískovišti mám připravené heslo Divadlo Tábor , z použité šablony- muzeum mi nejde vymazat "muzeum", ani vložit další info o divadle. co s tím? díky druhák --Druhák (diskuse) 27. 1. 2020, 16:53 (CET)

@Druhák: Dobrý den, pro divadla používáme šablonu {{Šablona:Infobox - divadlo}}. --janbery (diskuse) 27. 1. 2020, 20:05 (CET)

Otázka od wikipedisty Druhák (27. 1. 2020, 18:52)

tak jsem překopírovala infobox z "Nároního divadla", zase mi tam nejde vložit fotka....můžete mi to, prosím, opravit? díky druhák --Druhák (diskuse) 27. 1. 2020, 18:52 (CET)

@Druhák: Dobrý den, obrázek vložte na mou připravené místo. S pozdravem, --janbery (diskuse) 27. 1. 2020, 20:08 (CET)
omlouvám se, nejsem zdatná - ale snažím se:-)...takže jsem zkusila již založit novou stránku Divadlo Tábor, tam jsem vložila Infobox - divadlo, bohužel mi tam nejde vložit obrázek - z wikicommons "Tábor, divadlo.jpg" a místo od vás připravené nikde nevidím. můžete mi ten obrázek vložit do infoboxu? mám ho sice na stránce samostatně, ale jakmile bude v šabloně, smažu ho. díky moc - druhák--Druhák (diskuse) 27. 1. 2020, 20:44 (CET)
@Druhák: HotovoHotovo Hotovo. --janbery (diskuse) 27. 1. 2020, 21:07 (CET)
díííky - pro dnešek:-)...druhák
ještě se prosím podívejte na již zveřejněnou stránku Divadlo Tábor - zda tam nejsou wiki-chyby, abych mohla odstranit "pracovní" šablonu. díky druhák
p.s. kdyby šlo tuto stránku přiřadit k akci Popiš památku (aby to někdo nedělal znova).--Druhák (diskuse) 27. 1. 2020, 21:58 (CET)
@Druhák: HotovoHotovo Hotovo. Udělal jsem nějaké změny botem, dávej si pozor na "zbytečné" odkazy a odkazy na rozcestníky. S pozdravem, --janbery (diskuse) 27. 1. 2020, 22:12 (CET)

díky díky druhák

27. 1. 2020, 19:53 (CET)

Poděkování + malý dárek

Odznak Wikipedie připravený jako dárek pro mentory

Ahoj,

rád bych Ti tímto jménem Nadace Wikimedia poděkoval za Tvou aktivitu v oblasti mentorování nováčků. Jsme rádi, že nováčkům pomáháš se na Wikipedii zorientovat – považujeme to za velmi důležitou součást aklimatizace nováčků na Wikipedii. Společně jsme za celou dobu, co mentorování běží, odpověděli na téměř 300 otázek a průměrně na každou z nich odpovíme za méně, než den – to vše jen díky vám, mentorům.

Protože si uvědomujeme, že mentorování je důležité a nezbytné pro to, aby se nováčci na Wikipedii cítili dobře, připravil jsem si pro Tebe malý dárek – wikiodznak. Předám rád na kterékoliv wikiakci, kde se potkáme, anebo pokud jste na odznak zvláště nedočkaví, můžu ho poslat i poštou.

Ještě jednou díky!

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 29. 1. 2020, 10:52 (CET)

Otázka od wikipedisty Druhák (31. 1. 2020, 21:15)

nevím, kdo přidal do infoboxu na stránce Divadlo Tábor kolonku "pojmenováno po". bylo by možné jí přepsat na "název podle"...mně se to nedaří, resp. v infoboxu při editování se mi tento řádek vůbec nezobrazuje. děkuji druhák --Druhák (diskuse) 31. 1. 2020, 21:15 (CET)

@Druhák: Dobrý den, takto zvolený název parametru je plošné použitý a nebylo by vhodné ho měnit. Údaj se ve článku nenachází - je převzat z Wikidata položky - Divadlo Oskara Nedbala Tábor (Q84042252). Tam je možné ho upravit. S pozdravem, --janbery (diskuse) 31. 1. 2020, 21:37 (CET)

díky za info, tak to nechám tak...druhák--Druhák (diskuse) 1. 2. 2020, 11:14 (CET)

3. 2. 2020, 21:04 (CET)

Growth team updates #12

4. 2. 2020, 18:39 (CET)

ruleta/videopoker doplnenie informacii/zdrojov

Chcem sa opytat kvoli comu boli moje informacie a zdroje, ktore som doplnila zamietnute, na tuto temu a jej kategorie (kasino) sa nenachadza vela informacii, preto to chcem rozsirovat a dopomoct tejto oblasti. Mam to zo zdroju, ktory pokladam za doveryhodny a kvalitny. Vo viacerych clankoch na Wikipedii som videla citacie zo stranky kasinoguru-cz.com, ktore nie su oznacene a tym padom im (kasinoguru-cz.com)nepripadol kredit, ktory si zasluzia, nakolko pisu tie clanky na zaklade realnych faktov a vyskumov. Dakujem za odpoved. --Marti229 (diskuse) 5. 2. 2020, 11:58 (CET)

@Marti229: Dobrý den, smazání jsem provedl z důvodu porušení práv, text byl zkopírován z webu kasinoguru-cz.com. Bohužel, zdroje které jste přidala nejsou věrohodné a článek je tím pádem encyklopedicky nevýznamný. S pozdravem, --janbery (diskuse) 5. 2. 2020, 18:02 (CET)

Znáte některého z nováčků i mimo Wikipedii? Můžete se stát jeho mentorem!

Modul "Váš mentor" Domovské stránky nováčka

Milí kolegové,

až doposud byl mentor každému nováčkovi přidělen automaticky systémem. To se děje i nadále. Znáte-li ale některého z nováčků i mimo Wikipedii, nebo třeba vedete kurzy Wikipedie pro studenty či seniory, můžete chtít, abyste právě vy byli jejich mentorem.

Nově je možné právě tohoto dosáhnout! Návod, jak je možné nováčka převzít, je popsán na MediaWiki.org. Pomocí tohoto rozhraní je možné nastavit mentora jakémukoliv uživateli, i když náhodou nemá Domovskou stránku aktivovanou. V takovém případě je nutné, aby si dotyčný Domovskou stránku aktivoval sám - návod je rovněž k dispozici na MediaWiki.org.

Jakoukoliv zpětnou vazbu či otázku týkající se projektů týmu Growth uvítám na diskusní stránce projektu.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (talk), komunitní ambasador české Wikipedie, 6. 2. 2020, 11:42 (CET)

10. 2. 2020, 20:11 (CET)

Rattenberg (Tyrol)

Na odkazu v tabulce Einwohnerzahl 1.1.2019 nach Gemeinden mit Status, Gebietsstand 1.1.2019 je PDF na straně 29 pod obcí č. 70521 Rattenberg uveden aktuálnější údaj, a to k k 1.1.2019 a počet je 408. Luis Topic (diskuse) 11. 2. 2020, 09:17 (CET)

OpravenoOpraveno Opraveno. Údaj na Wikidatech jsem aktualizoval. Díky za nahlášení, --janbery (diskuse) 11. 2. 2020, 09:38 (CET)

Otázka od wikipedisty Druhák (13. 2. 2020, 15:17)

chtěla bych na stránku Divadlo Tábor přidat na první řádek - vpravo od nadpisu - informaci "Souřadnice" a pak vedle "mapa" - tak, jak to mají např. na "Třípanský sloup", a nevím jak. můžete mi poradit? d --Druhák (diskuse) 13. 2. 2020, 15:17 (CET)

HotovoHotovo Hotovo. Dobrý den, souřadnice jsem přidal editací wikidat. To, jak s nimi pracovat můžete najít v nápovědě. S pozdravem, --janbery (diskuse) 13. 2. 2020, 18:41 (CET)

děkuji, nastuduji.--Druhák (diskuse) 13. 2. 2020, 23:59 (CET)

Otázka od wikipedisty Krystof.tulis (13. 2. 2020, 16:58)

Dobrý den,

skladatel Jiří Kadeřábek mě požádal, abych zeditoval článek na wiki o jeho osobě. Hlavním důvodem bylo označení jeho článku jako reklama a sebepropagace. Ta ovšem nevznikla záměrně, ale nejspíš z důvodu nedostatečného prostudování pravidel wikipedie. Pasáže, které nějakým způsobem naplňovaly zmíněnou "nálepku" jsem odstranil a ve spolupráci s panem Kadeřábkem mám v plánu pokračovat v editaci podle pravidel. Prosím, pomohl byste mi tento problém vyřešit?

odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Kade%C5%99%C3%A1bek_(skladatel)

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem Kryštof Tulis --Krystof.tulis (diskuse) 13. 2. 2020, 16:58 (CET)

Dobrý den, všiml jsem si také daného článku a myslím, že především článku chybí tzv. Encyklopedický styl. Článek je psán žurnalistickým stylem, možná i jinými literárně-publicistickými styly, což se bohužel pro Wikipedii nehodí. Doporučil bych podívat se na jiné zástupce hudební branže, kteří zde mají článek, a inspirovat se tím, jak jsou napsány. Snad jsem také trochu pomohl. --Dvorapa (diskuse) 13. 2. 2020, 20:01 (CET)

Otázka od wikipedisty Markus TDi (13. 2. 2020, 20:37)

Dobrý den, našel jsem v jednom článku chybnou fotografii. chci ji opravit ale editace mi to neumoznuje... potrebuju pomoct --Markus TDi (diskuse) 13. 2. 2020, 20:37 (CET)

@Markus TDi: Dobrý večer a vítejte na Wikipedii! Smím se zeptat, o který článek se jedná? Je možné, že na stránku byl umístěn tzv. zámeček kvůli dlouhodobějším vandalistickým editacím. Poirot12345 T (diskuse) 13. 2. 2020, 20:40 (CET)
je to článek o hokejistovi jménem Jan Piskáček -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Markus TDi (diskuse)
@Markus TDi: Dobrý den, snažíte se vložit obrázek který už na Wikipedii je, nebo nahrát nový? S pozdravem, --janbery (diskuse) 13. 2. 2020, 22:56 (CET)

Otázka od wikipedisty Druhák (14. 2. 2020, 00:54)

a ještě: můžete se podívat na právě zveřejněnou stránku: Brouk a Babka (České Budějovice)..to je nadpis, který mi naskočil sám - Obchodní dům firmy Brouk a Babka (ČB)...to je napis, který je uvedený v seznamu památek k "popsání - zda tam nejsou chyby, a správně srovnat nadpis. děkuji za pochopení a pomoc druhák --Druhák (diskuse) 14. 2. 2020, 00:54 (CET)

PřesunutoPřesunuto Přesunuto na Obchodní dům firmy Brouk a Babka (České Budějovice). Příště můžete přesun provést sám, postup je v nápovědě. S pozdravem, --janbery (diskuse) 14. 2. 2020, 07:14 (CET)

Otázka od wikipedisty Tifiskrr (14. 2. 2020, 13:19)

Jak udělat svůj článek? --Tifiskrr (diskuse) 14. 2. 2020, 13:19 (CET)

@Tifiskrr: Dobrý den, vítejte na Wikipedii. Postup vytvoření je zde v nápovědě. Pokud vám nebude něco jasné, ptejte se dál. S pozdravem, --janbery (diskuse) 14. 2. 2020, 15:23 (CET)

Otázka od wikipedisty Anetka007 (15. 2. 2020, 10:07)

Mohu už začít editovat? --Anetka007 (diskuse) 15. 2. 2020, 10:07 (CET)

@Anetka007: Dobrý den, editujte s odvahou! Pokud vám nebude cokoliv jasné, ptejte se. S pozdravem, --janbery (diskuse) 15. 2. 2020, 10:57 (CET)

17. 2. 2020, 17:17 (CET)

Otázka od wikipedisty Bru9Čel (20. 2. 2020, 18:29)

Dobrý den, kde můžu udělat svojí první editaci? Díky za odpověď. Bru9Čel --Bru9Čel (diskuse) 20. 2. 2020, 18:29 (CET)

@Bru9Čel: Dobrý den, vítejte na Wikipedii! První editaci si můžete vytvořit na pískovišti, nebo v jakémkoliv jiném článku. To, jak na to je popsáno zde v nápovědě. Pokud budete potřebovat další pomoc, ozvěte se. S pozdravem, --janbery (diskuse) 20. 2. 2020, 18:46 (CET)
Dobrý den, děkuji za rady a hezký večer s pozdravem Bru9Čel Bru9Čel (diskuse) 20. 2. 2020, 18:52 (CET)

24. 2. 2020, 22:00 (CET)

Otázka od wikipedisty Dobrodinska Ballet (27. 2. 2020, 11:59)

Dobrý den, jsem z rodiny Dobrodínských, významných hudebních umělců několika generací. Například Bedřich Dobrodínský, můj dědeček, slavný harfista české filharmonie. Otec Jan Maria Dobrodínský, šéfdirigent Slovesnkého filharmonického sboru, poradce ministra kultury atd. Já Andrea Dobrodísnká, pokračuji v této tradici, mám široko spektrální, umělecko-teoretické i praktické vzdělání a taneční divadlo, které se mimo jiné od roku 2014 zaměřuje na světově unikátní a ceněnou arte terapeutickou metodu revitalizačního programu pro seniory, například i s Alzheimremm, kde je psychofyzickou resetační metodou pomocí klasické hudby, prvků klasického divadla a tance dosahováno významných rehabilitačních úspěchů ve stavu seniorů. Ráda bych založila článek na mé jméno informující o mé práci a metodě. Případně alespoň heslo na rodinu Dobrodínských, protože za posledních 100let je cca 5-10 skutečně významných umělců z této rodiny, kteří mají své hesla/články v mnoha různých encyklopediích, např. hudební encyklopedie, Slovenská encyklopedie, Český hudební slovník v tištěné i internetové podobě. Prosím napište mi kam se mohu obrátit s mým článkem pro publikování na Wikipedii. Děkuji. --Dobrodinska Ballet (diskuse) 27. 2. 2020, 11:59 (CET)

@Dobrodinska Ballet: Dobrý den, vítejte na Wikipedii! Článek můžete vytvořit a publikovat sama, postup je v nápovědě. Pokud vám nebude cokoliv jasné, určitě neváhejte s položením dalšího dotazu. S pozdravem, --janbery (diskuse) 27. 2. 2020, 12:08 (CET)

Otázka od wikipedisty Druhák (27. 2. 2020, 15:38)

dobrý den, nevím co se přihodilo, teď jsem asi dvě hodiny pracovala na rozšíření stránky Malba, a při finálním zveřejnění změn se mi všechno ztratilo - a zobrazila se hláška o kolizní editaci Mikhala...- můžete najít a přidat - vrátit - mou práci na stránku? díky druhák --Druhák (diskuse) 27. 2. 2020, 15:38 (CET)

už není ničeho potřeba, v mezičase jsem všechno napsala znova.--Druhák (diskuse) 27. 2. 2020, 20:27 (CET)
Pokud dojde k editačnímu konfliktu, neznamená to − do zavření okna v prohlížeči − že je vše ztraceno. Postup je uveden v nápovědě. S pozdravem, --janbery (diskuse) 27. 2. 2020, 20:29 (CET)
děkuji za info, nastuduji...a teď, když jsem rozšířila "pahýly" Malba a Kresba, neměly by se sundat šablony o rozšíření?...ale mně nevadí:-).--Druhák (diskuse) 27. 2. 2020, 20:35 (CET)
@Druhák: HotovoHotovo Hotovo. Šablony jsem odstranil, dobrá práce! --janbery (diskuse) 27. 2. 2020, 20:58 (CET)
dík:-)--Druhák (diskuse) 27. 2. 2020, 21:47 (CET)

Otázka od wikipedisty Druhák (29. 2. 2020, 15:38)

rozšířila jsem stránku Tepna Náchod - možná lze odstranit šablony o potřebě doplnění. --Druhák (diskuse) 29. 2. 2020, 15:38 (CET)

@Druhák: Dobrý den, ano, šablony můžete odstranit sama. Dobrá práce. S pozdravem, --janbery (diskuse) 29. 2. 2020, 21:47 (CET)

3. 3. 2020, 01:36 (CET)

Otázka od wikipedisty Bizon R1 (9. 3. 2020, 17:14)

Dobrý den, rádi bychom přidali článek na wikipedii, ale stále máme nějaký problém. Myslíte, že nám s tím můžete pomoci? Děkuji --Bizon R1 (diskuse) 9. 3. 2020, 17:14 (CET)

9. 3. 2020, 18:15 (CET)

Editační tipy se brzy dočkají dalších vylepšení

Milí kolegové,

Editační tipy jsou novou součástí Domovské stránky, která nováčkům doporučuje články, kterým by se mohli věnovat. Už teď je tyto články možné filtrovat podle typu (od přidání odkazu přes přidání obrázku až po aktualizaci/rozšíření článku) nebo podle tématu. Nadace Wikimedia se do Editačních tipů chystá přidat i průvodce, který nováčkům usnadní cestu ke splnění příslušného editačního tipu. Slibujeme si od toho, že množství nováčků, kteří editační tipy dokončí, se zvýší. Tento průvodce je v plánu pouze pro vizuální editor - považujeme ho za pro nováčky výrazně přijatelnější. Průvodce je zatím ve vývoji - jakmile bude k dispozici první verze k otestování, určitě se ozvu.

Myslíte si, že jsou editační tipy dobrou cestou? Co soudíte o připravovaném vylepšení? Jakoukoliv zpětnou vazbu uvítám na diskusní stránce projektu. Sami si editační tipy můžete vyzkoušet postupem popsaným na stránce o editačních tipech.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 11. 3. 2020, 21:31 (CET)

editační tipy jsou určitě dobré, nevím, zda je někde seznam "pahýlů", nebo mnohdy spíš "paskvilů" - k opravám, dodělání atd, to by nováčkům možná pomohlo (aspoň mně určitě). takhle je to o náhodě, na co narazím...a umím vylepšit...ale taky mám ještě dotazː proč v "popiš památku" nejsem zařazena mezi nováčky? druhák--Druhák (diskuse) 11. 3. 2020, 22:57 (CET)
@Druhák: Dobrý den, Domovská stránka umožňuje i tuto funkci, byť označuje tento typ úkolu za "Obtížný". Co se vyloženě seznamu týče, ten je v příslušné kategorii. Co se Popiš památku, účet vznikl 30. září 2019, dle soutěžních pravidel je za nováčka považován takový uživatel, který se registroval nejdříve 1. prosince. Z tohoto důvodu nebyly Vaše editace považované za nováčkovské. --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 13. 3. 2020, 00:22 (CET)
:-( -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Druhák (diskusepříspěvky)

Grafický návrh k průvodci v Editačních tipech je připraven!

Milí kolegové,

jak jsem psal před pár dny, tým Growth se chystá do editačních tipů přidat průvodce, který nováčkům pomůže doporučenou editaci dokončit. Grafický návrh této nové funkcionality již je dokončen, a můžete si ho otevřít na stránce Editačních tipů (sekce Grafický návrh interaktivního průvodce (březen 2020)).

Rád bych vás požádal, abyste si prototypy vyzkoušeli, a napsali nám na diskusní stránku svůj názor. Velmi nám to pomůže při vývoji co nejlepšího produktu.

Těším se na jakékoliv komentáře,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 14. 3. 2020, 20:11 (CET)

16. 3. 2020, 22:16 (CET)

Mimořádná opatření

Zdravím. Všiml jsem si, že jste pdf soubory ze Sbírky zákonů převedl na Commons. Nic proti tomu, ale musím upozornit, že nejde o „Nařízení vydané Úřadem vlády České republiky“, ale o usnesení, příp. nařízení vlády. --Vlout (diskuse) 18. 3. 2020, 20:52 (CET)

A protože jde o soubory obsahující celou částku Sbírky, navrhoval bych označení „Částka Sbírky zákonů č. … z roku 2020 obsahující opatření vlády přijatá v souvislosti s epidemií COVID-19“. Číslo částky je vždy na první straně vlevo nahoře. --Vlout (diskuse) 18. 3. 2020, 21:10 (CET)

@Vlout: Díky, za upozornění. Nikdy jsem to nedělal, chyba byla neúmyslná. Vše je opraveno, nedostal jsem se k tomu dříve. Číslo částky je název souboru. S pozdravem, --janbery (diskuse) 18. 3. 2020, 21:55 (CET)

Adámoz - smazání stránek v uživatelském prostoru

Ahoj, všiml jsem si, že Adámoz si na svoji UP dal šablonu {{DUP - na žádost}}, ale stránka ve skutečnosti smazána není. Tuto šablonu bych spolu se žádostí na NS považoval za projev vůle smazat vlastní UP. Měj se a díky.--F.ponizil (diskuse) 21. 3. 2020, 17:53 (CET)

HotovoHotovo Hotovo. Smazal jsem, díky za upozornění. --janbery (diskuse) 21. 3. 2020, 17:55 (CET)

Otázka od wikipedisty Druhák (22. 3. 2020, 10:27)

můžete se, prosím, podívat na heslo https://cs.wikipedia.org/wiki/Italsk%C3%A1_%C5%BEena_s_d%C3%ADt%C4%9Btem_u_potoka a "detail obrazu" upravit podle pravidel (jak mám uvedeno "v upozornění) - neumím to. děkuji druhák --Druhák (diskuse) 22. 3. 2020, 10:27 (CET)

Já myslím, že je vše v pořádku, kde je problém? --janbery (diskuse) 22. 3. 2020, 12:39 (CET)
já sama nevím, ale u mého "zvonečku" se objevilo upozornění (s červeným výstražným trojúhelníkemː-)), že bude obrázek smazán, protože tam chybí upřesnění licence...tak možná je potřeba se podívat na wikicommons...u celkové fotky je uvedeno, že dílo je volné, tak proto jsem ho použila v detailu...--Druhák (diskuse) 22. 3. 2020, 13:14 (CET)
Opravil jsem. --janbery (diskuse) 22. 3. 2020, 13:20 (CET)
díííky--Druhák (diskuse) 22. 3. 2020, 13:27 (CET)

23. 3. 2020, 18:07 (CET)

Otázka od wikipedisty Druhák (27. 3. 2020, 13:00)

můžete se, prosím, podívat, na stránku Tepna Náchod a na Diskusi k ní? před časem jsem rozšířila její Pahýl, přidala fotky - ty posléze byly smazány (Bohemianroots) - zatím ničím nenahrazeny (viz Diskuse). Existuje zde - na wiki - nějaká "hlasující většina" či co, abychom se dva netahali o to, co do článku patří či ne?..s ohledem na "Dobrým pravidlem je nikdy nezmenšit rozsah užitečného obsahu článku". díky druhák --Druhák (diskuse) 27. 3. 2020, 13:00 (CET)

@Druhák: Dobré odpoledne, kolega Bohemianroots jednal zcela správně, viz to, co napsal v diskusi. Myslím, že tento spor není nutné dále řešit. Pokud byste o to i na dále měla zájem, ozvěte se mi, ale důrazně vám to nedoporučuji, článek nyní splňuje všechny náležitosti. --janbery (diskuse) 27. 3. 2020, 15:10 (CET)
není žádný spor, respektuji pravidla, jen je škoda, že teď je stránka méně zajímavá (což někdy může znamenat nudnáː-()...tak proto...--Druhák (diskuse) 27. 3. 2020, 16:27 (CET)

30. 3. 2020, 19:25 (CEST)

Wikipedista II. a III. třídy

Koukám, že už delší dobu máš nárok na tato dvě vyznamenání, tak ti je předávám obě najednou. Žádný apríl, gratuluji! ;) --Robins7 (diskuse) 1. 4. 2020, 15:50 (CEST)

Ahoj, moc děkuji! --janbery (diskuse) 1. 4. 2020, 15:57 (CEST)

Podkategorie dílů seriálu Dr. House

Ahoj, informuji o založeném DoSu ke kategoriím Kategorie:Díly seriálu Dr. House ve kterých zemře pacient a Kategorie:Díly seriálu Dr. House bez konečné diagnózy. --Harold (diskuse) 4. 4. 2020, 15:10 (CEST)

@Harold: Beru na vědomí, děkuji za upozornění a s návrhem souhlasím. --janbery (diskuse) 4. 4. 2020, 16:10 (CEST)
Když jsme již tedy u toho, mohly by být prosím založeny kategorie jednotlivých sérií? Děkuji. --Ján Kepler (diskuse) 4. 4. 2020, 16:45 (CEST)
HotovoHotovo Hotovo. --janbery (diskuse) 4. 4. 2020, 22:52 (CEST)

Editační tipy, jejich A/B testování a další osud

Milí kolegové,

už nějakou dobu nováčkům dělají společnost editační tipy. Aby se tým Growth dozvěděl co nejvíce o tom, co nováčci preferují, i editační tipy byly nasazeny v režimu A/B testování. Polovina nováčků si musela Editační tipy sama zapnout v části Začněte zde (varianta A; viz obrázek), druhé polovině nováčků byly Editační tipy zapnuté hned při načtení Domovské stránky (varianta B). V průběhu manuálního zapínání Editačních tipů Domovská stránka nováčka ve dvou oknech informuje, jak Editační tipy fungují (první; druhé).

Tým Growth dokončil analýzu prvního A/B testování Editačních tipů, a její výsledky jsou shrnuty na grafu vpravo. Varianta B (tj. zapnutí Editačních tipů hned při načtení Domovské stránce) se ukázala být jako výrazně efektivnější (alespoň na desktopových zařízeních). To je nejspíše způsobené tím, že Editační tipy tak zabíraly podstatnou část Domovské stránky, a nováčci je tak začali považovat za důležitější, než když jim v první fázi bylo vyhrazeno jen jedno tlačítko. Z jakého důvodu nenesou tyto změny stejné důsledky i na mobilních zařízeních týmu Growth zatím není známo. Máte-li nějakou hypotézu, napište mi.

Jak to bude s Editačními tipy vypadat dále? Tým Growth připravil varianty C a D, které učiní z Editačních tipů největší a nejdůležitější součást Domovské stránky. Ostatní moduly Domovské stránky (mentorský modul a modul dosahu příspěvků) V případě varianty C bude Domovská stránka obsahovat jen stručné vysvětlení, o co v editačních tipech jde, a tlačítkem pro jejich zapnutí (které zobrazí podobné okna, jako v případě vairanty B: první; druhé). V případě varianty D pak bude Domovská stránka obsahovat rovnou Editační tipy jako takové. Chceme tím otestovat, zda by pro nováčky nebylo ideální, kdyby představovací okna přeci jen viděli - a aby jim zároveň bylo jasně dáno najevo, co se od nich na Domovské stránce čeká. Kromě toho také nadále usilovně pracujeme na editačním průvodci, který by s dokončením editačních tipů nováčkům pomohl.

Co si o připravovaných změnách myslíte vy? Mohou nováčkům pomoci, nebo spíše uškodit? A jaké pocity z Editačních tipů máte zatím vy? Jakékoliv komentáře či otázky uvítám na diskusní stránce.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF), komunitní ambasador české Wikipedie, 5. 4. 2020, 16:22 (CEST)

Chrzwzcz a Palu

Ahoj. Tvůj zásah v tomto sporu podporuji, ale oprav si prosím v jejich diskusích, kde jim zdůvodňuješ blok, název té šablony, kde se vzájemně revertovali: Šablona:Data státu/Tchaj-wan je jiná šablona, editační válka probíhala v šabloně Šablona:Data státu/Tchaj-wan (sport). S pozdravem --Vachovec1 (diskuse) 6. 4. 2020, 01:14 (CEST)

@Vachovec1: Děkuju za upozornění a podporu. Opravil jsem. S pozdravem, --janbery (diskuse) 6. 4. 2020, 01:42 (CEST)

Otázka od wikipedisty Kubavy (6. 4. 2020, 15:56)

Dobrý den, jak se dává sem příspěvek. --Kubavy (diskuse) 6. 4. 2020, 15:56 (CEST)

@Kubavy: Dobrý den, nejsem si jistý co máte na mysli. Pokud chcete něco upravit, věnuje se tomu nápověda jak editovat stránku. Návod k napsání nového článku je v nápovědě jak vytvořit článek. Pokud vám jde o příspěvky v diskusi, věnuje se jim průvodce diskusí. Pokud jsem pochopil vaši otázku špatně, nebo máte další dotaz, určitě se ozvěte. S pozdravem, --janbery (diskuse) 6. 4. 2020, 16:26 (CEST)

6. 4. 2020, 21:02 (CEST)

Otázka od wikipedisty Bru9Čel (7. 4. 2020, 12:31)

Dobrý den, když už mám povolení od autora, tak kde můžu jí napsat? --Bru9Čel (diskuse) 7. 4. 2020, 12:31 (CEST)

@Bru9Čel: Dobrý den, nejprve musíte doložit potvrzení od autora, tedy poslat mail na permissions-cs@wikimedia.org s povolením. Podrobnosti k tomu, jak má mail vypadat najdete zde. Po jeho odeslání můžete text použít. S pozdravem, --janbery (diskuse) 7. 4. 2020, 21:53 (CEST)

Otázka od wikipedisty Nick Moyes (9. 4. 2020, 02:16)

Hello Janbery. Sorry to bother you, and for writing in English. I’m an admin on en-wiki, just checking out the interesting new editor support that WMF has been trialling here. MMiller (WMF) suggested a few of us check it out. I like the way you appear to be assigned as a mentor to new editors. I presume you volunteered for that? Have you found it onerous? Do you get asked sensible questions, or get much feedback from them? (I imagine the box I’m typing in from the New Editor HomePage will autosign this message for me, rather than assume a new editor knows they need to type four tildes.) Regards from the UK. --Nick Moyes (diskuse) 9. 4. 2020, 02:16 (CEST)

Hey Nick! Thanks for asking, it's not bothering at all. On Czech Wikipedia, there are currently 15 mentors (list). If someone wants to apply, he can simply put his name on that page. Mentorship was promoted and I think 15 mentors is just fine. You're still getting questions, but your talk page is not completely overwhelmed. For experienced editors questions aren't hard (most of them are "how to add image" or "what's OTRS and how I can message them"), but sometimes is hard to understand, what user want to do. Yes, some of them are vandals, but it's very small amount of them. Mostly (as I see) people ask only once. From my mentees, only one is "coming back" and asking more than others. I like to do it – I like to help people. By the way, I like your IRC help system on enwiki. And, you were kinda lucky to get me as mentor, I'm admin too (there). Feel free to ask, if you want to know anything more. Best regards, --janbery (diskuse) 9. 4. 2020, 03:56 (CEST)
Thanks for replying so quickly, and for the link to the list of all mentors. I think this is a really interesting development by WMF, and I look forward to seeing it rolled out to en-wiki and assisting in any way I can in its implementation there. Do mentors here have to be 'extended confirmed' to sign up, or do you envisage problems of 'hat collecting' whereby inexperienced editors might sign up to help other people when they are not yet ready or fully competent? If so, are they removed from the list by consensus, or just by the evidence of not giving good replies?
Forgive me for not knowing anything about your language wikipedia, but I don't think you have the equivalent of our Teahouse do you? I like to help out there too, as a 'host', and I also occasionally 'adopt' clearly committed, but inexperienced editors (but never completely new users) via our Adopt a User scheme. From time to time we do get very new users offering to help others there, though it's rarely any problem to politely advise them that they're not quite ready to help others yet.
Interestingly, on en-wiki, 'mentor' currently has a connotation of an editor helping and guiding a previously badly-behaved user to edit constructively, and to not get themselves blocked again (see en:Wikipedia:Mentorship). But it rarely seems to get used nowadays, I think, so it would be relatively easy to change the underlying meaning of that term.
It is interesting to hear you say you like our IRC help forum. My own experience is quite the opposite. I never really tried using it until a month ago, shortly after becoming an administrator. I thought I had better start to learn how to use it, but my first experience there as an anonymous visitor was extremely unpleasant. I found myself banned from the channel by 'helpers' who clearly didn't like anyone being there who was simply watching, and who wasn't asking specific newbie questions. So I am extremely unlikely ever to recommend our IRC channel to anyone! There seems to be no clear rules for newcomers to follow, no 'good faith' by some 'helpers', and virtually no accountability or comeback if one needs to complain. But I assume the channel must be helping more people than it upsets! Regards, Nick Moyes (diskuse) 9. 4. 2020, 15:20 (CEST)
@Nick Moyes: We don't have much of "hat collectors" there and mentorship is not that much popular. New users ususally don't know how to sign up. So, luckily, we never had this problem. As I know, there is not any „procedure” for that. I think we will develop that, when something happens.
No, we don't have Teahouse. We have only regular helpdesk, with pretty good response time.
I don't know (in detail) how IRC help chat works. I just like the idea of that. Yes, i was firstly banned in #helpers too, but after obtaining cloak, they unbanned me. I'm not that good in enwiki policy, so I'm no longer active on IRC − just wanted to try it.
When I firstly joined Wikipedia, there was not any mentorship module. (fun fact: My first edit was on page of my teacher, i wrote that he is bad. But I didn't get a vandalism template, but personalised message. That was really nice.) Then (after almost year) I returned on Wikipedia, learned basic and found one editor and contacted him on some chat app, so he became my mentor.
Have a nice day, --janbery (diskuse) 9. 4. 2020, 15:53 (CEST)
@Nick Moyes: Hello, cswiki community ambassador speaking – I act as a liaison between Czech community and the Foundation for the Growth projects. So far, the Czech Wikipedia has no case of really inactive mentor - and so far, I don't think anyone is doing any kind of hat collecting. One of causes might be that unlike the other hats users can collect, this causes an increase of traffic at your user talk page :-). Anyway, in case a mentor is inactive, irresponsive – or even behaving bad to the newbies, I'd remove he or she from the list of mentors, to prevent the user from causing more harm. At cswiki, the page is currently semi-protected (we do not have extended protection, and many other wikis don't).
Generally speaking, it's up to individual communities who they want to be on their list. It's possible to full-protect it, and to use a RFP page - similar to how AFC reviewers works at enwiki, IIRC. --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 9. 4. 2020, 18:58 (CEST)
Thanks, Martin Urbanec (WMF), that is all very helpful information.Nick Moyes (diskuse) 10. 4. 2020, 09:14 (CEST)

Otázka od wikipedisty Lehkej Pokondr (11. 4. 2020, 20:54)

Dobrý večer, já jsem Roman Ondráček a chci provézt na Wikipedii celkem podstatné změny, které jsou z mého pohledu nutné!!! Tak mi dejte prosím zprávu jak to mohu udělat, aby jste mi nemuseli psát něco ohledně vandalismu atd. --Lehkej Pokondr (diskuse) 11. 4. 2020, 20:54 (CEST)

@Lehkej Pokondr: Dobrý den, vítejte na Wikipedii. To jak editovat stránku najdete zde v nápovědě. Můžete také využít průvodce, ten vás provede základy editace. S pozdravem, --janbery (diskuse) 11. 4. 2020, 20:56 (CEST)
Shodou okolností jsem narazil na tento dotaz (patrně typického nováčka) a dovolil jsem si na jeho diskusní stránku přidat výslovné upozornění, že Wiki není blog. Z patroly mám totiž dost špatnou zkušenost s nováčky, kteří by tu chtěli "provézt významné změny". Obvykle jsou to školáci, kteří nezvládají ani češtinu a moc toho nevědí a samozřejmě nic nečtou, zato mají "své pohledy" a je s nimi pak těžká diskuse a mnoho práce. Proto jsem po mnohaleté zkušenosti hodně skeptický k pokusům dělat z takovýchhle namyšlených trumberů wikipedisty a považuji za nutné takovéhle nápady spíš krotit než povzbuzovat. Srdečně Váš --Sokoljan (diskuse) 12. 4. 2020, 15:39 (CEST)

13. 4. 2020, 17:30 (CEST)

House

Ahoj, jen prosím dávej pozor na zakládání článků jako Balast (Dr. House) či Výčitky svědomí (Dr. House), název dílu seriálu opravdu není primární význam. Prosím ještě zkontroluj, jestli nebyly založeny podobné články. Tady jsem to fixnul, obě přesměrování plánuji smazat. Díky a měj se. — Draceane diskusepříspěvky 13. 4. 2020, 20:35 (CEST)

Máš pravdu, neposoudil jsem to úplně vhodně, "navazoval" jsem tu šablonu. Díky, --janbery (diskuse) 13. 4. 2020, 20:38 (CEST)

Nové varianty Domovské stránky - co si o nich myslíte?

Návrh varianty C Domovské stránky, 2020-04-09

Milí kolegové,

jak nejspíše víte, nováčci mají ze svého uživatelského jména přístupnou Domovskou stránku. Jednou z jejich součástí jsou Editační tipy, které mají za cíl nováčkům zábavnou formou vysvětlit, jak (a co) by mohli editovat tak, aby se snáze mohli stát členem Wikimedia komunity.

Aby se nováčci mohli plně soustředit právě na Editační tipy, Nadace Wikimedia se z Editačních tipů udělat hlavní součást Domovské stránky. Jeden z návrhů (varianta C) je na obrázku vpravo, další jsou k dispozici na stránce o Domovské stránce.

Jaký z těchto návrhů se vám líbí více? Myslíte si, že je toto krok správným směrem? Jakékoliv připomínky uvítám na diskusní stránce.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 14. 4. 2020, 14:03 (CEST)

Otázka od wikipedisty Hraczka1 (17. 4. 2020, 19:18)

jak získám řád ? --Hraczka1 (diskuse) 17. 4. 2020, 19:18 (CEST)

@Hraczka1: Dobrý den, vyznamenání získáte po určitém času a počtu editací, nebo za přínos v určitém oboru, podmínky jsou popsány zde. S pozdravem, --janbery (diskuse) 17. 4. 2020, 19:21 (CEST)

Encyklopedický styl a Vzhled a styl

Dík, za reakci na můj příspěvek Nizozemská renesance. K wikipedii jsem se vrátil po delší době, a nemám proto příliš zkušeností, ale rád bych nějaké získal. Zajímalo by mě proto, jaké konkrétní nedostatky vidíš na tom článku? Samozřejmě jsem se díval na odkazovanou nápovědu Wikipedie:Encyklopedický styl a Wikipedie:Vzhled a styl, ale ty jsou obecné a já si nejsem jist, které s těch zásad jsem porušil. Předem díky za pomoc. Jolis (diskuse) 20. 4. 2020, 13:06 (CEST)

@Jolis: Dobrý den, co jsem si četl článek, ze slovosledu jde vidět, že to je překlad. Také pozor na typografii – mezery před tečkou na konci věty, mezery před referencí. Po vyřešení těchto nedostatků neváhejte s odstraněním šablony. S pozdravem, --janbery (diskuse) 20. 4. 2020, 13:18 (CEST)

20. 4. 2020, 20:45 (CEST)

Zlatá hvězda za úspěšné splnění výzvy #wikivšem

Ahoj! Chtěl bych ti upřímně poděkovat za úspěšné splnění výzvy #wikivšem, jako 5. účastník v pořadí jsi dokázal zvládnout 30denní řadu editování nových článků do Wikipedie! Děkuji tímto nejen za to, ale i za řadu dalších věcí, které pro komunitu vykonáváš a realizuješ! Uděluji ti proto zlatou medaili účastníka výzvy a doufám, že tě povzbudí k editaci dalších hesel! Aktron (|) 21. 4. 2020, 21:40 (CEST)

@Aktron: Díky za udělení, i zvláštní poděkování. Alespoň jsem byl motivovaný i psát. Přeji hodně zdraví, --janbery (diskuse) 21. 4. 2020, 21:59 (CEST)

Planeta opic

Ahoj. Dávej si prosím pozor, abys při přesunu přesunul i související diskusní stránku. Tady zůstala na původním místě, přesunul jsem jí až já, když jsem všimnul, že chybí. S pozdravem --Vachovec1 (diskuse) 27. 4. 2020, 22:43 (CEST)

Díky, --janbery (diskuse) 27. 4. 2020, 22:49 (CEST)

Zpráva není určena mně

Dobrý den, došla mi zpráva o tom, že nemám na Wikipedii přidávat nesmysly. Nikdy jsem to však nedělala a nechápu, proč mi taková zpráva vůbec přišla. Dá se nějak zjistit, co a kdo místo mně prováděl? Děkuji, --37.188.186.90 28. 4. 2020, 20:15 (CEST)

Dobrý den, z Vaší IP adresy někdo v roce 2019 experimentoval v článku slon. Nemusela jste to být vy, ta zpráva na vaší diskusní stránce je více než rok stará. Jednu IP adresu může sdílet více uživatelů. Nemusíte se tedy strachovat. S pozdravem, --janbery (diskuse) 28. 4. 2020, 22:36 (CEST)

foto

Tato činnost byla automaticky identifikována jako škodlivá, a proto zakázána. Pokud považujete svou editaci za správnou, kontaktujte správce a sdělte jim, o co jste se snažili. Stručný popis pravidla, které vaši činnost označilo za škodlivou: Cross-wiki upload filter Kolchar

@Kolchar: Dobrý den, nahráváte soubor přes toto rozhraní? S pozdravem, --janbery (diskuse) 1. 5. 2020, 22:10 (CEST)

Filip Turek

Dobrý den bylo by možné použít Filip Turek jakož to rozcestník pro osoby s tímto jménem a místo originálu použít filip turek (hokejista)? Děkuji X60s (diskuse) 2. 5. 2020, 23:57 (CEST)

@X60s: Dle mého názoru není rozcestník na pouze dva pojmy nutný, byla vložena šablona {{Různé významy}}. S pozdravem, --janbery (diskuse) 3. 5. 2020, 13:40 (CEST)

4. 5. 2020, 18:59 (CEST)

Archivace

Dobrý večer, díval jsem se na archivační šablony a nenašel jsem žádnou, kterou bych mohl použít pro ŽOO. Vždy jsem to dělal pomocí HTML tagu <div class="boilerplate metadata vfd" style="background-color: #F3F9FF; margin: 0 auto; padding: 0 10px; border: 1px solid #AAA"> jako např. zde - koncový tag </div> je na konci žádosti. Je to tak prosím v pořádku? Děkuji. Mějte se hezky.--F.ponizil (diskuse) 22. 4. 2020, 19:16 (CEST)

@F.ponizil: Dobrý večer, existují šablony {{subst:Archivace start}} a {{subst:Archivace konec}}. Neobsahují ale text: Tato stránka obsahuje archiv žádosti o opatření; už ji prosím needitujte. Vhodná šablona by se tedy dala vytvořit, nebo je nutné kód vkládat ručně − tak jak jste to dělal. Do osmi jsem ve druhé místnosti, můžeme to probrat detailněji. --janbery (diskuse) 22. 4. 2020, 19:31 (CEST)
Děkuju za odpověď, nemám prostor to teď řešit. S pozdravem--F.ponizil (diskuse) 22. 4. 2020, 19:37 (CEST)

Dobrý večer, vytvořil jsem speciální šablony pro archivaci ŽOO ({{Šablona:ŽOO-archiv-start}} a {{Šablona:ŽOO-archiv-konec}}), můžete je prosím zkontrolovat? Inspiroval jsem se jinými šablonami. Díky moc. S pozdravem--F.ponizil (diskuse) 17. 5. 2020, 22:02 (CEST)

@F.ponizil: Hezký večer, šablona vypadá dobře. Možná bych jen v šabloně {{ŽOO-archiv-start}} rozepsal zkratku v nadpisu. S pozdravem, --janbery (diskuse) 17. 5. 2020, 22:06 (CEST)
VyřešenoVyřešeno, Díky za zpětnou vazbu, zkratku jsem rozepsal a přidal jsem {{Šablona k substování}}--F.ponizil (diskuse) 17. 5. 2020, 22:11 (CEST)

Zpráva pro mentory: Sledujete vývoj produktů týmu Growth?

Milí mentoři,

děkuji Vám za Vaši neúnavnou práci, která je pro nováčky velmi důležitá. Jednou z věcí, kterou je možné do odpovědi nováčkům zahrnout, jsou nástroje vyvíjené týmem Growth. Vidím, že někteří z vás nejste přihlášeni k newsletteru, který je o projektu Zkušenosti nových wikipedistů vydáván – a tak možná přicházíte o nejnovější informace týkající se projektů týmu Growrh.

V nedávné době jsme třeba na českou Wikipedii nasadili Editační tipy, které nováčkům radí, jaké články by mohli editovat, a co je v nich k editování. V současné době ze všech sil pracujeme na doprogramování interaktivního průvodce editačními tipy, který by měl nováčky dokončením editačního tipu provést od otevření Domovské stránky až po úspěšné uložení editace. Nasazení na českou Wikipedii se očekává každým týdnem - jakmile se tak stane, dám vědět formou newsletteru.

Rád bych Vás všechny požádal, abyste zkontrolovali, zda newsletter odebíráte, a v případě, že nikoliv, abyste se do seznamu zapsali. Pak vám neuniknou žádné nové projekty či informace. Pokud Vám z nějakého důvodu newsletter nevyhovuje, ozvěte se mi, prosím, na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád formu distribuce informací přizpůsobím tak, aby vyhovovala všem.

Ještě jednou díky,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 9. 5. 2020, 22:51 (CEST)

11. 5. 2020, 22:41 (CEST)

Komunitní konzultace: Strukturované editace

Milí kolegové,

tým Growth uvažuje o dalším (pod)projektu: Strukturovaných editacích. Velká část nováčků odchází proto, že nemohou přijít na to, jak, či co, by na Wikipedii měli dělat. Napadlo nás proto přijít s nápadem, jak to změnit: jednotlivé úkoly vhodné pro nováčky strukturalizovat tak, aby je bylo možné provést bez nutnosti jakékoliv wiki-dovednosti. Během uvažování, jak na to, nás napadly dva způsoby: průvodce existujícím editorem, anebo nový editor, který by nováčky provedl pouze jedním konkrétním typem úkolu, což by umožnilo snížit počet kroků nutných k uložení úkolu. Jelikož oba dva přístupy mají svá pro i proti, a jelikož toto rozhodnutí projekt zásadně ovlivní, rozhodli jsme se spustit měsíční komunitní konzultaci, a nejprve ¨¨sesbírat názory komunity.

Rád bych, abyste si přečetli českou projektovou stránku a zapojili se do komunitní konzultace. Poté vaše komentáře shrnu, a na základě vašich připomínek a připomínek dalších jazykových verzí Wikipedie bude probíhat další vývoj Strukturovaných editací. O tom budu informovat formou newsletteru. V případě, že vás napadnou jakékoliv nejasnosti týkající se projektu budu rád, když mi napíšete.

Odkazy

S přáním hezkého zbytku dne, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 14. 5. 2020, 22:20 (CEST)

Growth team newsletter #13

18. 5. 2020, 16:29 (CEST)

18. 5. 2020, 19:18 (CEST)

25. 5. 2020, 16:18 (CEST)

Otázka od wikipedisty Cyriak144 (25. 5. 2020, 23:44)

Dobrý deň, mám problém so zoradením obrázkov vedľa seba v odstavci Galéria. Taktiež mám problém s vytváraním Infoboxu. Za Vaše cenné rady budem vďačný. Pekný deň --Cyriak144 (diskuse) 25. 5. 2020, 23:44 (CEST)

@Cyriak144: Dobrý den, infobox nemůžete vložit z toho důvodu, že název vámi vkládané šablony {{Infobox - kostol}} je ve slovenštině. Na české Wikipedii není možné používat šablony z jiných jazykových verzí, použít jde šablona {{Infobox - kostel}}. Také parametry musí být v češtině. Galerii vložíte kliknutím na vložit -> více -> galerie. S pozdravem, --janbery (diskuse) 26. 5. 2020, 00:33 (CEST)
@Cyriak144:@Janbery: Student píše článek v rámci projektu Dějiny architektury II - LS 2020 a já jsem jeho konzultantem ve věcech wikipedistických. Už jsem mu poslal mail.--Gampe (diskuse) 26. 5. 2020, 08:11 (CEST)