Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Editační tipy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zkratka:
  • WP:NEE/SE
    WP:NEE/ET
Domovská stránka se zatím neaktivovanými editačními tipy
Detail Editačních tipů

Editační tipy je projekt vyvíjený týmem Growth Nadace Wikimedia v rámci iniciativy Zkušenosti nových wikipedistů jako součást Domovské stránky. Pro zobrazení modulu zobrazují konkrétní články je třeba nejprve kliknout na tlačítko "Zobrazit editační tipy".

Zveme vás všechny, abyste si projekt vyzkoušeli – napřed je třeba zapnout si svou Domovskou stránku. To můžete udělat v nastavení, první karta úplně dole, Zobrazit Domovskou stránku. Následně si stačí Editační tipy aktivovat stisknutím tlačítka Zobrazit editační tipy – viz obrázek vpravo. Jakékoli připomínky oceníme na diskusní stránce.

Nyní (duben 2020) tým Growth pracuje na vytvoření krátkého návodu, který se zobrazí po kliknutí na kterékoli z hesel doporučených editačními tipy. Tím by se mělo snížit riziko revertace změn nováčků, které jsou v rozporu s platnými zvyklostmi. Dále také pracuje na způsobech, jak k Editačním tipům přilákat více nováčků. Podrobnější informace je možné nalézt v newsletteru z 5. dubna 2020.

Jak jsou editační tipy generovány?[editovat | editovat zdroj]

V tuto chvíli jsou generovány pomocí údržbových šablon přidaných členy komunity. Seznam šablon, které jsou pro generování tipů brány v úvahu, je uložen na MediaWiki:NewcomerTasks.json. Návrhy na vylepšení je možné vkládat na diskusní stránku. Do budoucna tým Growth uvažuje o tvorbě algoritmů, které by vytipovaly místa v článku, která potřebují nějaký zásah člověka. To umožní nováčkům odpovědět na otázku "Co v tomto článku mám opravit?". Podrobnější informace zatím nejsou k dispozici - jakmile budou, budou oznámeny formou newsletteru.

V březnu 2020 tým Growth dokončil grafický návrh průvodce, který se zobrazí poté, co nováček rozklikne jeden z článků doporučených editačními tipy. Nováčkovi napoví, jak se má přepnout do editačního módu, a poradí mu s věcmi, na které by se v článku měl soustředit. V červnu 2020 pak byl tento průvodce nasazen.

Strukturované editace[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Strukturované editace.

Strukturované editace jsou evolucí k již existujícímu průvodci: namísto textových rad, čemu by nováček měl věnovat pozornost, strukturované editace zjednodušují složitý postup. K září 2020 je projekt ve stádiu příprav, více informací naleznete na zvláštní stránce.

Předběžné výsledky[editovat | editovat zdroj]

Tabulka níže ukazuje, kolik přibližně uživatelů prošlo kterou částí editačních tipů. Vzhledem k malému množství uživatelů tato čísla zatím (prosinec 2019) nelze považovat za finální.

Editace nováčků skrz tento nástroj můžete sledovat prostřednictvím tohoto odkazu. Za editaci provedenou díky Editačním tipům je považovaná každá editace, která byla provedená do týdne od kliknutí na článek skrz Domovskou stránku.

Akce Arabská verze Česká verze Korejská verze Vietnamská verze
1. Zobrazení tlačítka "Zobrazit editační tipy" 2442 447 343 565
2. Stisknutí tlačítka "Zobrazit editační tipy" 687 110 74 168
3. Inicializace modulu editačních tipů 560 101 63 151
4. Prohlížení jednotlivých tipů 217 53 31 75
5. Otevření článku 230 34 30 58
6. Otevření článku v editačním módu 79 18 9 18
7. Uložení editace 44 7 5 12