Diskuse s wikipedistkou:Czeva/Archiv2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatelky Czeva v tématu „Otázka od wikipedisty Ratymac (1. 3. 2020, 13:06)

Otázka od wikipedisty David Richardssonn (24. 8. 2019, 11:12)

Jak si mohu editovat svojí stránku?Už jsem tam dal svojí profilovou ikonu,ale víc jsem zatím neprovedl..jsem začátečník.Podrobně jsem si četl jak editovat,ale připadá mi to strašně složité a nepřehledné! --David Richardssonn (diskuse) 24. 8. 2019, 11:12 (CEST)

@David Richardssonn: Zdravím, díky za dotaz. Svou uživatelskou stránku můžete upravovat stejným způsobem jako každou jinou, tedy po zvolení ikony Editovat v pravé horní části, tam pak editační lišta funguje skoro jako program Word. Editovat zdroj je způsob složitější, je třeba znát editační kód. Kdybyste potřeboval(a) pomoci s něčím konkrétním, dejte vědět. Doufám, že vám s orientací kdykoli pomůže i shrnutí nápovědových stránek, které na vaši diskusní stránku již vložil kolega Khamul1. Hodně pomůže také inspirace na podobných stránkách - formát můžete kopírovat. --Czeva (diskuse) 25. 8. 2019, 07:29 (CEST)
@David Richardssonn: S dovolením ještě kolegyni doplním. Ve své otázce se zmiňujete o profilové ikoně. Obrázky se na Wikipedii nevkládají přes url adresy jako to máte na své uživatelské stránce, ale přes sesterský projekt Wikipedie Wikimedia Commons. Pokud najdete vhodný obrázek na tomto projektu, aby se zobrazil na Wikipedii stačí si pouze zjistit jeho jméno a vložit ho pomocí kódu:
[[Soubor:Jméno obrázku|náhled|popisek obrázku]]
V konkrétním případě:
 [[Soubor:Perereca-macaco - Phyllomedusa rohdei.jpg|náhled|Dvě žáby]]
Obrázek se poté zobrazí jako:
Dvě žáby
Více se dočtete na stránce Nápověda:Obrázky. Kdybyste chtěl nahrávat obrázky na Wikimedia Commons, nezapomeňte však, že musí dodržovat autorská práva. Pokud byste měl zájem, odkážu Vás na pohodlný průvodce načítáním souborů zde. S pozdravem --Khamul1 (diskuse) 25. 8. 2019, 07:58 (CEST)

Editaton Prachatice 2

--Gampe (diskuse) 5. 9. 2019, 10:19 (CEST)

Otázka od wikipedisty Noixi (5. 9. 2019, 15:03)

Chtěl bych poprosit o radu, založil jsem heslo SAFE-POINT jsem přesvědčen že si své heslo zaslouží, ale asi nejsem schopen ho správně formulovat, byla by nějaká rada, jak upravit textaci. Děkuji --Noixi (diskuse) 5. 9. 2019, 15:03 (CEST)

@Noixi:Dobrý den, děkuji za dotaz. Na článek SAFE-POINT jsem se podívala, udělala pár drobných úprav, ale to hlavní nadále zůstává na Vás, zakladateli článku. Jak jste si asi všiml, článek je navržen na smazání a vypadá to, že hlavním důvodem je absence zdrojů, odkud zveřejněné informace pochází. Ty jsou třeba uvést, aby bylo jasné, že encyklopedický článek byl sestaven z existujících publikovaných zdrojů. Je možné, že jste některé z nich uvedl do sekce Literatura, ale jsem si téměř jistá tím, že všechno v článku řečené z těchto zdrojů referencováno nebylo. Níže s adaptacemi cituji kolegu Martina Urbance, který nedávno jinému začínajícímu wikipedistovi základní pravidla podrobně a přehledně vysvětlil.
  1. Nejdůležitější je pravidlo encyklopedické významnosti – to říká, že „Téma je vhodné pro samostatný článek, pokud je dostatečně zpracováno ve věrohodných, na předmětu článku nezávislých zdrojích“ (tj. například kniha, časopis, noviny, webová stránka). Na tomto pravidle se v dobách, kdy se česká Wikipedie formovala, shodla tehdejší komunita české Wikipedie, kterou tvoří všichni, kteří českou Wikipedii tvoří. Obdobné pravidlo existuje i na ostatních jazykových mutacích, viz jiné verze stejného pravidla pomocí levého menu „V jiných jazycích“ na stránce s pravidlem.
  2. Dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje“ (– podle toho, zda takové dva zdroje existují, se poté posuzuje, zda je splněna výše zmíněná encyklopedická významnost (zajímá-li Vás, kdo konkrétně to posuzuje - namítnout, že podle jeho názoru určitý článek nesplňuje kritéria encyklopedické významnosti, může kdokoliv, tuto námitku pak obvykle vyhodnocují správci Wikipedie [dobrovolníci pověření komunitou k vykonávání určitých úkolů], protože právě oni mohou článek v případě nutnosti z Wikipedie smazat; pro mazání článků z tohoto důvodu existuje pravidlo o odloženém smazání). Jak na reference, můžete zjistit v článku jim věnovanému.
  3. Dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje“ (2NNVZ) – podle toho, zda takové dva zdroje existují, se poté posuzuje, zda je splněna výše zmíněná encyklopedická významnost (zajímá-li Vás, kdo konkrétně to posuzuje - namítnout, že podle jeho názoru určitý článek nesplňuje kritéria encyklopedické významnosti, může kdokoliv, tuto námitku pak obvykle vyhodnocují správci Wikipedie [dobrovolníci pověření komunitou k vykonávání určitých úkolů], protože právě oni mohou článek v případě nutnosti z Wikipedie smazat; pro mazání článků z tohoto důvodu existuje pravidlo o odloženém smazání). Jak na reference, můžete zjistit v článku jim věnovanému.
  4. S tím souvisí pravidlo doložení ověřitelnosti, které mj. říká, že články „by vedle zjevných údajů měly obsahovat pouze informace, které byly publikovány zdrojem důvěryhodným a respektovaným nebo jinak společensky významným ve vztahu k tématu“.
  5. Jeden z kolegů také v diskusi zcela správně uvedl i další důvod, proč je potřeba článek upravit, a to že Wikipedie není návodem, průvodcem ani učebnicí. Tyto části bude potřeba upravit nebo odstranit.
Pro začínající wikipedisty tento přístup ke zdrojům může být matoucí, protože Wikipedie funguje značně odlišně od akademických prací i klasických, papírových, encyklopedií. Zatímco papírová encyklopedie mívá nějakého šéfeditora, který dbá o to, aby v encyklopedii nebylo nic, co v ní být nemá, a za celou encyklopedií pak stojí tým jejich autorů-odborníků (a za její obsah ručí svým jménem), za Wikipedií stojí poměrně neurčitá komunita. Proto bylo rozhodnuto právě o využívání míry, s jakou se o nějakém tématu píše mimo Wikipedii, jako kritérium encyklopedické významnosti.
Sama jsem se snažila dva takové zdroje dohledat, ale bohužel se mi to nepodařilo - veškeré zdroje pojednávající o objektu článku jsem našla pouze na stránkách safepont.cz, což téměř jistě není zdroj nezávislý. Existovat samozřejmě mohou. Na anglické WP jsem heslo teké nenašla, což ale neznamená, že by na té české být nemělo – jen je potřeba doložit významnost pomocí 2NNVZ a pak uvést zdroje zbývajících informací.
Kdybyste potřeboval pomoci s něčím konkrétním, dejte vědět, klidně tady (klasicky tlačítko Editovat zdoj a pak psát zcela dole v nově otevřeném okně) nebo přímo v diskusi k článku, kde Vám pravděpodbněji (a asi i rychleji) pomohou i kolegové. V diskusi k článku jsem Váš dotaz zde uvedla, budete tedy mít další možnost na článku zapracovat.
Mnoho radosti při editaci přeje --Czeva (diskuse) 6. 9. 2019, 19:07 (CEST)
Děkuji --Noixi (diskuse) 7. 9. 2019, 17:16 (CEST)
@Noixi:Rádo se stalo --Czeva (diskuse) 7. 9. 2019, 17:20 (CEST)
Úprava hesla: SAFE-POINT, doplnil jsem zdroje. již přímo do hesla SAFE-POINT. Další postup jsem chtěl nejdříve konzultovat než to udělám.
1. Asi souhlasím s většinou a vytvořil bych kompletní téma na wikiskriptech. Tam bych ho mohl rozšířit a doplnit o edukativní části a nikomu by to nevadilo.
2. Na wikipedii, bych se téma pokusil maximálně zestručnit, abych se přiblížil požadované struktuře encyklopedie.
Myslíte, že by to takto bylo pro komunitu WIKI akceptovatelné? Díky --Noixi (diskuse) 9. 9. 2019, 10:17 (CEST)
@Noixi:Mně to zní jako dobrý nápad: budou vlastně dva výstupy (WP a WS), navíc beze ztrát již vytvořeného textu. Je to ovšem jen můj názor, přizývám sem tedy ještě kolegy, kteří se vyjadřovali na diskusní stránku Safe-Point, kam by tato diskuse patřila spíše: @Harold: a @Podroužek:.
Jen ty zdroje v článku bohužel nejsou vidět tak, jak by měly: byly vloženy do Externích odkazů a Literatury, což jsou pouze informace navíc, nikoli skutečné reference, a ne ke konkrétním místům v článku. Pro příklad jsem jednu vložených referencí upravila, bude to tak potřeba udělat u celého textu (samozřejmě nejlépe až po textové úpravě a vymazání toho, co patří spíše do wikiskript, abyste s tím neměl dvojí práci). Lze samozřejmě citovat víckrát ze stejného zdroje – nápovědu k referencím najdete zde, případně poradíme. Nezobrazovalo se to dobře zřejmě z důvodu, že jde o periodikum elektronické, nikoli papírové (opravila jsem) – nyní už je v seznamu ta jedna reference vidět, stejně jako jednička (1. reference) za větou, kde byla ref. použita. --Czeva (diskuse) 9. 9. 2019, 19:09 (CEST)
  • Děkuji za důvěru a provedl jsem kompletní přepracování tématu tak aby odpovídalo WP. Původní celé téma jsem přesunul na WS. Dále jsem přidal dvě doplňující hesla ATLS a BATLS abych zrušil doplňující tabulky vč. přímých odkazů. --Noixi (diskuse) 10. 9. 2019, 17:38 (CEST)
@Noixi:To je dobrá zpráva, odpovězeno v diskusi k článku. Pokusme se, prosím, řešení článku držet tam. Zde bych spíše pomáhala s dotazy, pokud nebudete vědět, jak něco udělat. Děkuji za pochopení. --Czeva (diskuse) 10. 9. 2019, 20:10 (CEST)

Setkání v Českých Budějovicích, podzim 2019

Ahoj, rádi bychom udělali v brzké době další wikisraz, o termínu se momentálně může hlasovat. JAnD 17. 9. 2019, 21:21 (CEST)

Editaton Prachataice 2 - 30. 10. - 3. 11. 2019 - témata článků a objekty focení - Neumanneum

V průběhu Editatonu Prachatice 2 je se sestrami Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Prachaticích (Neumanneum) domluvena prohlídka interiérů kláštera včetně jeho kaplí a galerií a možností fotodokumentace jeho života. Jako náměty pro články a fotodokumentaci připadají v úvahu zejména interiéry kláštera a práce sester.

V době Editatonu bude mládež v klášteře vázat adventní věnce, což může být hezká fotoreportáž historické tradice. Editatonu se zúčastní Mgr. Dušan Foltýn, významný český historik klášterů, který mj. vedl řadu závěrečných prací na PedF UK a Katolické fakultě UK v Praze na téma "boromejky" a práce přiveze a připraví pro účastníky přednášku. Sestry poskytnou svoje dokumenty a foto z činnosti a z rekonstrukce kláštera. Bylo by dobře se na tato témata a fotodokumentaci připravit, což si myslím, že je téma pro Czeva, Anaj7 a Gampe. Díky za názor a reakci, abychom vše upřesnili a zajistili. Zdraví a pěkný večer přeje. --Elektracentrum (diskuse) 20. 9. 2019, 22:10 (CEST)

Ahoj, díky za info a organizaci, ráda se zúčastním. Během editatonu se fotit nijak zvlášť nechystám, ale budou-li k založení výše zmíněných článků zdroje, ráda některé z navrhovaných hesel zpracuji. --Czeva (diskuse) 21. 9. 2019, 08:18 (CEST)

Otázka od wikipedisty Ondrej Jajcaj (22. 9. 2019, 12:46)

Dobrý deň! Pomôžete mi v budúcnosti s pracou v teritóriu história a ideológie ? Ďakujem ondrej jajcaj --Ondrej Jajcaj (diskuse) 22. 9. 2019, 12:46 (CEST)

@Ondrej Jajcaj: Zdravím, ráda pomohu s čímkoli týkajícím se Wikipedie. Možná nejdřív koukněte na základní informace nyní vložené na Vaši diskusní stránku, ráda pak zodpovím konkrétní dotazy k tvorbě. Budu se těšit, --Czeva (diskuse) 22. 9. 2019, 13:03 (CEST)

Otázka od wikipedisty Knobloch1921 (29. 9. 2019, 12:23)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Milan_Knobloch Dobrý den, tuto bustu Památník JUDr. Milady Horákové akademický sochař Milan Knobloch nevytvořil. Bustu vytvořili sochaři Bartoš a Havelka. Prosím o smazání této informace a obrázku. Můžete si ověřit přímo u akademického sochaře Milana Knoblocha na e-mailu: knotkova2@seznam.cz. Děkuji Alena Knoblochová Knotková Image: Památník Horákové - busta Knobloch.jpg|Busta Milady Horákové na náměstí Hrdinů v Praze --Knobloch1921 (diskuse) 29. 9. 2019, 12:23 (CEST)

@Knobloch1921:Dobrý den, děkuji za dotaz. Vidím, že obrázek jste již ze stránky o sochaři Knoblochovi úspěšně smazal(a). Domnívám se, že kolega Gumruch, jehož tímto přidávám do vlákna diskuse, jako autora uvedl sochaře Knoblocha proto, že byla informace publikována [zde], jak ostatně uvádí i na stránce fotografie na Commons. Je nyní spíše na zvážení autora fotografie, zda informaci ponechá či změní i u obrázku tam. Děkuji za pochopení. --Czeva (diskuse) 29. 9. 2019, 12:41 (CEST)

Growth team updates #10

2. 10. 2019, 20:49 (CEST)

Otázka od wikipedisty Milan Pour (6. 10. 2019, 16:36)

Dobrý den, chtěl bych vložit na moji stránku na wikipedii v pravo nahoře fotku mé osoby. Zatím tam žádná fotka není. Jak mám postupovat.? Děkuji M.Pour --Milan Pour (diskuse) 6. 10. 2019, 16:36 (CEST)

@Milan Pour:Dobrý den, děkuji za dotaz. Obrázky se na Wikipedii vkládají přes sesterský projekt Wikipedie Wikimedia Commons. Kdybyste chtěl nahrávat obrázky na Wikimedia Commons, nezapomeňte prosím, že ke každému nahranému obrázku je třeba dodržovat autorská práva, tedy nejlépe by bylo, kdybyste byl sám autorem fotky, což mimo selfie dost dobře nejde. Budete-li nahrávat fotku, již zhotovil někdo jiný, je třeba na OTRS poslat jeho souhlas s publikací pod otevřenou licencí (stačí email, více zde) anebo ji musí nahrát on/a sám/sama pod svým vlastním uživatelským jménem. Pokud byste měl zájem nějakou fotografii sám nahrát, můžete využít pohodlný průvodce načítáním souborů zde. Další dotazy případně můžete psát pod tento odstavec, začíná se na novém řádku dvěma dvojtečkami (pro odsazení). S pozdravem --Czeva (diskuse) 6. 10. 2019, 21:05 (CEST)
Dobrý den všem. Dovolil bych si do toho vstoupit s poznámkou, že Wikimedia Commons má svá pravidla, například pravidlo o zaměření projektu, ze kterého vyplývá, že osobní portréty nejsou zrovna obsahem, který by se na Commons měl objevovat. Pokud kolega nahraje fotografii sebe sama, jejímž jediným účelem bude využití jako profilovka na osobní stránce, bude mu nejspíš smazána. Kategorie osobních fotografií navržených na smazání myslím hovoří sama za sebe. --GeXeS (diskuse) 7. 10. 2019, 08:00 (CEST)

A/B testování panelu Potřebuji pomoc je u konce

Milí kolegové,

tým Growth dokončil analýzu panelu Potřebuji pomoc, a došel k závěru, že panel Potřebuji pomoc nemá žádný efekt na udržení nováčka, ať už pozitivní, nebo negativní. Stručná zpráva o výsledcích experimentu je k dispozici na MediaWiki.org, podrobná zpráva bude publikována v nejbližší době. I přes tento výsledek, který je pro nás zklamáním, bude i nadále panel Potřebuji pomoc součástí zážitku nováčka, který tým Growth buduje.

Z důvodu popsaného výše se tým Growth rozhodl věnovat svou pozornost Domovské stránce a Editačním tipům. Připomínky k těmto projektům můžete psát na tuto diskusní stránku. Také si můžete prohlédnout grafický návrh Editačních tipů, a sdělit mi připomínky k němu prostřednictvím této diskusní stránky.

V případě jakýhkoliv dotazů o projektu se na mě neváhejte obrátit.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (diskuse) 8. 10. 2019, 18:59 (CEST)

Editaton Volary 2020

Vážený kolego, protože jsem zaregistroval Vaše editace v článku Volary a chválu na jeho kvalitu, zasílám Vám toto pozvání a návrh na účast na projektu Editatonu Volary. Editaton Volary proběhne v zatím neupřesněném termínu na počátku roku 2020 (leden - březen). Naváže na předchozí Editatony v sousedních Prachaticích v březnu a listopadu 2019. Hlavním partnerem bude Město Volary a jeho Kulturně informační centrum. Starosta Volar byl požádán o záštitu nad akcí a svolení k použití městské symboliky na dokumentech Editatonu. Odborným partnerem bude opět Prachatické muzeum, které bude digitalizovat dokumenty ke Zlaté stezce vedoucí přes Volary a bude vytvořen samostatný článek o Zlaté stezce - úsek Prachatice - státní hranice (tedy jako PrachaticeMuzeum. Cílem bude napsat cca 20 nových článků k objektům (zejména památkám a přírodním pozoruhodnostem) ve Volarech a nejbližším okolí a dovést stávající článek Volary do úrovně nejlepšího článku. O účast budou požádáni wikipedisté z Bavorska, Rakouska a Slovenska a vedení tamních Wikimedií bude požádáno o finanční podporu. Zde bude cílem vytvořit nové německé články, případně překlady stávajících a nově vytvořených českých a německých. Fotografování se zaměří na podrobnou dokumentaci objektů, zejména úseku lehkého opevnění vz. 37 č. 195 Volary analogicky jako Úsek H-33 lehkého opevnění vz. 37 a Úsek H-42 lehkého opevnění vz. 37, průběhu státní hranice, průběhu železné opony u Volar, železnice a významných přírodních památek (Vltava, Soumarský most apod.) a vytvoření nových kategorií COMMONS. Náměty pro články budou zčásti převzaty z již zpracovaného návrhu na články pro Editaton Prachatice 2. Do setkání budou zapojeni senioři a mládež, které se podařilo oslovit v rámci obou Prachatických Editatonů. Na akci budou pozváni wikipedisté z Českých Budějovic a další Wikipedisté, kteří se již podíleli na tvorbě článků a fotografování Volar a okolí. Díky za prostudování a náměty a věřím, že se do přípravy a realizace Editatonu Volary zapojíte. Díky a pěkný večer. Zdravím, vzhledem k Tvému zaměření na Jižní Čechy a protože jsem zaregistroval Tvoje fotky z Volar (řopíky), zasílám Vám toto pozvání a návrh na účast na projektu Editatonu Volary. Editaton Volary proběhne v zatím neupřesněném termínu na počátku roku 2020 (leden - březen), pokud bys uvažovala o účasti, prosím o návrhy leden-březen). Naváže na předchozí Editatony v sousedních Prachaticích v březnu a listopadu 2019. Hlavním partnerem bude Město Volary a jeho Kulturně informační centrum. Starosta Volar byl požádán o záštitu nad akcí a svolení k použití městské symboliky na dokumentech Editatonu. Odborným partnerem bude opět Prachatické muzeum, které bude digitalizovat dokumenty ke Zlaté stezce vedoucí přes Volary a bude vytvořen samostatný článek o Zlaté stezce - úsek Prachatice - státní hranice (tedy jako PrachaticeMuzeum. Cílem bude napsat cca 20 nových článků k objektům (zejména památkám a přírodním pozoruhodnostem) ve Volarech a nejbližším okolí a dovést stávající článek Volary do úrovně nejlepšího článku. O účast budou požádáni wikipedisté z Bavorska, Rakouska a Slovenska a vedení tamních Wikimedií bude požádáno o finanční podporu. Zde bude cílem vytvořit nové německé články, případně překlady stávajících a nově vytvořených českých a německých. Fotografování se zaměří na podrobnou dokumentaci objektů, zejména úseku lehkého opevnění vz. 37 č. 195 Volary analogicky jako Úsek H-33 lehkého opevnění vz. 37 a Úsek H-42 lehkého opevnění vz. 37, průběhu státní hranice, průběhu železné opony u Volar, železnice a významných přírodních památek (Vltava, Soumarský most apod.) a vytvoření nových kategorií COMMONS. Náměty pro články budou zčásti převzaty z již zpracovaného návrhu na články pro Editaton Prachatice 2. Do setkání budou zapojeni senioři a mládež, které se podařilo oslovit v rámci obou Prachatických Editatonů. Na akci jsou též srdečně zváni wikipedisté z Českých Budějovic a další Wikipedisté, kteří se již podíleli na tvorbě článků a fotografování s tématikou Volary. Díky za prostudování a náměty a věřím, že se do přípravy a realizace Editatonu Volary zapojíš. Myslím, že podrobnosti můžeme probrat v Prachaticích. Prosím též o návrh dalších editorů, které bychom měli oslovit.--Elektracentrum (diskuse) 11. 10. 2019, 13:23 (CEST)

@Elektracentrum:Ahoj, díky za pozvánku. První měsíce roku bývají dost akcí prosté, tedy myslím, že budu moci. Vím, že na Volarsku jsem fotila opravdu hodně především během zimních pobytů na horách, viz galerie odsud až dolů nebo tady odsud skoro celá stránka objektů na Volarsku (obzvlášť tuhle fotku mám moc ráda) a na této starší jen ze Stožecka, kde jsou právě ty řopíky u Soumarského mostu. Teď bych ale raději přijela zase jako wikipedista, stejně jako do nadcházejících Prachatic. Termínově zatím nejsem omezena, tedy čím dřív bude pevně daný, tím lépe. Těším se, že to probereme v Prachaticích. --Czeva (diskuse) 11. 10. 2019, 14:11 (CEST)
@Elektracentrum:Díky za rychlý update, mám v diáři. Předpokládám, že datum je tentokrát probráno s vedením Wikimedia ČR, aby bylo zajištěné, že Jakub Holzer může jet (v kalendáři WM to totiž ještě nevidím). --Czeva (diskuse) 11. 10. 2019, 22:20 (CEST)

Dotaz ohledně Macelisu

Ahoj, jak to tedy vypadá? Platí v setkání s Wikipedisty opravdu Macelis, nebo se nakonec sejdeme jinde? Děkuji za odpověď, --Filip Havlíček (diskuse) 14. 10. 2019, 20:58 (CEST)

@Filip Havlíček:Ahoj, od začátku týdne je aktuální informace na stránce akce. Platí domluvené předem, budu se těšit. --Czeva (diskuse) 15. 10. 2019, 13:16 (CEST)

Jak co nejlépe pomoci nováčkům?

Milí mentoři,

Nadace Wikimedia se rozhodla uspořádat celodenní školení pro mentory, ve kterém se budeme bavit o tom, co je vhodné při komunikaci s nováčky (ne)dělat, s jakými problémy se nováčci potýkají, jak se často stává, že v jedné otázce nováčka je skrytých i několik dalších a nakonec se také podíváme na to, jak vypadá dnešní Wikipedie z pohledu nováčka. Školení se uskuteční některou sobotu v kanceláři Wikimedia Česká republika v Praze. Více informací o školení je možné nalézt na Wikipedie:Školení pro mentory. Jakoukoliv otázku rád zodpovím na mé diskusní stránce.

Prosím vás, které nabídka zaujala, abyste se do 22. října vyjádřili k termínu prostřednictvím Doodle.

Těším se na vaši účast.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 15. 10. 2019, 18:41 (CEST)

Pozvánka na wikisraz

MediaWiki message delivery (diskuse) 18. 10. 2019, 21:35 (CEST) + Czeva a JAnD

Školení pro mentory se uskuteční 9. listopadu 2019

Milí mentoři,

rád bych Vám sdělil, že celodenní školení určené pro mentory uskuteční v sobotu 9. listopadu v kanceláři Wikimedia Česká republika v Praze. Více informací o akci najdete na Wikipedie:Školení pro mentory.

Na školení se budeme zabývat problémy, na které nováčci na Wikipedii narážejí, na co je třeba při odpovídání na jejich otázky myslet i tím, jak dnes vypadá Wikipedie pro nové uživatele.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 28. 10. 2019, 16:29 (CET)

Otázka od wikipedisty Spearmanson (5. 11. 2019, 07:46)

Dobrý deň, na stránke o Omega 3 som zmazal zdroj, ktorý považujem za nedôveryhodný.

https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Omega-3_nenasycen%C3%A9_mastn%C3%A9_kyseliny&action=history

Svoje rozhodnutie som založil na tom, že zdroj nesplňuje podmienky Wikipédie o verohodnosti zdroja. https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:V%C4%9Brohodn%C3%A9_zdroje

Užívateľ Packa však moju zmenu zvrátil s tým, že "je opravdu jedno, jestli to napsal kotelník nebo pekelník; důležitá jsou fakta a pokud jiná studie zjistila něco jiného, je třeba spíše uvést její argumenty a ne mazat zdroj". Myslím si, že nazvať daný zdroj (Osel.cz) "studie" je proti pravidlám Wikipédie uvedeným vyššie. Svoje rozhodnutie som naviac zdôvodnil skutočnou štúdiou vloženou iným editorom danej stránky, čo som doložil aj v zdôvodnení zmeny.

Trvám na tom aby bol daný zdroj vymazaný. Ako mám postupovať? --Spearmanson (diskuse) 5. 11. 2019, 07:46 (CET)

Dobrý den, děkuji za dotaz. Na Wikipedii lze vše opravit, proto se nebojte, trváte-li na svém názoru, provést tzv. revert. Zároveň do této diskuse zvu zmíněného kolegu a prosím, abyste si skutečnosti vysvětlili. Tento rozhovor kopíruji na diskusní stránku zmmíněného článku s jmenovitě zmíněnými wikipedisty, kterých se to týká; tam se k věci případně mohou vyjádřit snadněji i další wikipedisté. --Czeva (diskuse) 5. 11. 2019, 14:13 (CET)

Školení mentorů se blíží!

Milí mentoři,

rád bych Vám připomněl Nadací Wikimedia organizované školení mentorů, které se uskuteční v sobotu 9. listopadu v kanceláři Wikimedia Česká republika v Praze. Na školení se budeme zabývat problémy, na které nováčci na Wikipedii narážejí, na co je třeba při odpovídání na jejich otázky myslet i tím, jak dnes vypadá Wikipedie pro nové uživatele. Více informací o akci najdete na Wikipedie:Školení pro mentory. Součástí školení je pauza na oběd, který hradí organizátoři.

Chápu, že mnohým z Vás může přijít délka osmi hodin jako přílišná. Toto školení je první pokus Nadace Wikimedia podobnou akci uspořádat, a je pravděpodobné, že se nám podaří skončit dříve, než v 17:30. Chceme si ale být jistí, že bude pro vše k dispozici dostatečné množství času.

Těším se na vaši účast. Jakékoliv otázky můžete napsat na diskusní stránku události.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 6. 11. 2019, 20:15 (CET)

@Martin Urbanec: Ahoj Martine, díky za info. V doodle to vypadalo, že klapne poslední z navrhovaných termínů, ale pak jsem koukala, že byla jako termín zvolena sobota dříve, nezúčastním se tedy. Když bude report, prosím o avízo. Zdraví --Czeva (diskuse) 7. 11. 2019, 16:17 (CET)

Otázka od wikipedisty Lukáš Krejčí007 (10. 11. 2019, 11:02)

nevite proc my nejde dat fotgrafie do wikipedie jsem dosti slavny hrac fkstomixzulova --Lukáš Krejčí007 (diskuse) 10. 11. 2019, 11:02 (CET)

@Lukáš Krejčí007:Dobrý den, děkuji za dotaz. Přijde na to, jak a kde to děláte :-) Na Wikipedii se v článcích obrázky používají takové, jež byly nahrány prostřednictvím sesterského projektu WM Commons. Jste-li tedy oprávněným disponentem fotografie, můžete ji nahrát zde, účet je stejný jako na Wikipedii. --Czeva (diskuse) 10. 11. 2019, 11:31 (CET)

Otázka od wikipedisty Tak si trhni (14. 11. 2019, 17:29)

jak zruším účet? --Tak si trhni (diskuse) 14. 11. 2019, 17:29 (CET)

@Tak si trhni:Dobrý den, děkuji za dotaz. Účet zrušit nelze, ale můžete si založit jiný nebo požádat o přejmenování.--Czeva (diskuse) 14. 11. 2019, 18:11 (CET)

Otázka od wikipedisty Helenasasova (15. 11. 2019, 11:03)

Dobrý den, děkuju za nabízenou pomoc, až budu potřebovat, ráda ji využiju. --Helenasasova (diskuse) 15. 11. 2019, 11:03 (CET)

@Helenasasova: Budu se těšit :-) --Czeva (diskuse) 15. 11. 2019, 12:50 (CET)

Growth team updates #11

18. 11. 2019, 16:02 (CET)

Ceny pro Asijský měsíc Wikipedie 2019

Vážení účastníci Asijského měsíce Wikipedie 2019,

připravili jsme pravidla pro získání poukázek do knihkupectví Luxor. Účastník s nejvíce schválenými články získá nárok na Poukázku Luxor 500 Kč, druhý a třetí účastník získá nárok na Poukázku Luxor 200 Kč. Ceny proplatí Wikimedia Česká republika. Podrobnější informace naleznete v podrobných pravidlech. Pro aktuální informace sledujte hlavní stranu soutěže a její diskusi.

Včera byl do nástroje přidán již 100. článek Náměstí Ala-Too! Aktuálně je v nástroji celkem 176 článků‎. Pokud jste ještě žádný článek nenapsali, tak máte ještě 11 dní :-). Pro inspiraci můžete použít tento seznam s požadovanými články.

Děkujeme vám všem a přejeme vám hodně štěstí!

Lokální organizátoři Patriccck, Khamul1 a OJJ 19. 11. 2019, 09:55 (CET)

Otázka od wikipedisty Futopo (19. 11. 2019, 21:16)

Mohu převést články, které jsem upravoval pod IP adresou 139.28.119.2 na svůj účet? Děkuji, Futopo --Futopo (diskuse) 19. 11. 2019, 21:16 (CET)

@Futopo:Dobrý den, děkuji za dotaz. Tohle je spíše otázka pro správce než pro běžného wikipedistu, jako jsem já, proto sem zvu jednoho z těch, kteří se správě účtů věnují a budou vědět: @Martin Urbanec: --Czeva (diskuse) 20. 11. 2019, 18:53 (CET)
@Futopo: Dobrý den, děkuji Czevě za upozornění. Ne, bohužel to možné není - každá editace je neoddělitelně spjatá s tím, kdo ji uložil. Ať se Vám na Wikipedii daří, --Martin Urbanec (diskuse) 20. 11. 2019, 20:48 (CET)

Dobře, děkuji :) Futopo -- Futopo (diskuse)

Editační tipy byly právě nasazeny!

Editační tipy po aktivaci

Milí kolegové,

v noci na dnešek byly nasazeny editační tipy. Editační tipy jsou novým vylepšením Domovské stránky. Před aktivací této funkce Domovská stránka nováčky vyzývala, aby si vytvořili svou uživatelskou stránku. Jelikož se ale ukázalo, že toto není moc efektivní a uživatelské stránky nejsou mnohdy příliš kvalitní, Nadace Wikimedia se rozhodla vybudovat systém, který nováčka bude učit, jak se Wikipedie edituje – editační tipy. Možnost zobrazit si editační tipy nahrazuje dosavadní tlačítko vyzývající k vytvoření uživatelské stránky.

V současné době editační tipy umožňují nováčkům vybrat si úkoly, na kterých by chtěli pracovat. Úkoly jsou rozřazené od jednoduchých (přidávání odkazů či oprava překlepů a gramatiky), přes středně obtížné (aktualizace článku či přidání referencí) po ty nejtěžší (rozšíření článku). Do budoucna je v plánu přidání možnost filtrování témat článků podle zájmu nováčka či přidání nápovědy ke konkrétnímu úkolu do panelu Potřebuji pomoc. Určitě vás včas budu informovat.

Rád bych Vás tímto požádal, abyste si editační tipy (a pokud jste tak ještě neučinili, i celou Domovskou stránku) sami vyzkoušeli, a napsali na diskusní stránku všechny Vaše postřehy. Domovská stránka se nachází na Speciální:Domovská stránka, je ale nutné si ji ručně aktivovat v nastavení (karta Údaje o uživateli, úplně dole Domovská stránka nováčka, zaškrtnout "Zobrazit Domovskou stránku nováčka"). Těším se na vaše komentáře.

Závěrem mi dovolte Vás pozvat na Wikikonferenci 2019, kde budu mluvit o tom, co se tým Growth za uplynulý rok naučil, a co má v plánu pro budoucnost. Wikikonference je již tuto sobotu 23. listopadu, a koná se v Pardubicích. Přednáška bude samozřejmě nahraná a bude možné si ji pustit i po Wikikonferenci.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador pro českou Wikipedii, 21. 11. 2019, 11:33 (CET)

Otázka od wikipedisty KUGEL 123456789 (24. 11. 2019, 19:02)

Jak přidat nový článek? --KUGEL 123456789 (diskuse) 24. 11. 2019, 19:02 (CET)

@KUGEL 123456789:Dobrý den, děkuji za dotaz. V zásadě tak, že napíšete do vyhledávacího políčka jeho název, vyhledáte a zvolíte pak stránku vytvořit/založit, podrobněji v článku Nápověda:Jak vytvořit článek, část Volba názvu. Není špatné nejdřív kouknout na základní informace nyní vložené na |vaši diskusní stránku, ráda pak zodpovím další konkrétní dotazy k tvorbě. Budu se těšit, Czeva (diskuse) 24. 11. 2019, 19:26 (CET)

Otázka od wikipedisty Aneta Čubová (30. 11. 2019, 17:03)

Jak dlouho už editujete? --Aneta Čubová (diskuse) 30. 11. 2019, 17:03 (CET)

@Aneta Čubová: Zdravím, 17 let a 344 dní. Mohu s něčím pomoci? --Czeva (diskuse) 30. 11. 2019, 17:23 (CET)

Otázka od wikipedisty AdDenis123 (6. 12. 2019, 01:07)

dobrý den založil jsem stranku Santino de Angelis byla smazana a potřeboval bych informace proč a případně informace z tato stranky --AdDenis123 (diskuse) 6. 12. 2019, 01:07 (CET)

@AdDenis123: Stránka byla smazána pro nevýznamnost subjektu. Podívejte se, jak mají články vypadat (WP:VS), jak je třeba dokládat encyklopedická významnost a jak psát encyklopedicky. Jelikož obnovu nemůže udělat každý, stránku jsem vám obnovil na uživatelskou podstránku, ale obávám se, že se z toho použitelný (= doložená významnost) článek nepodaří udělat. JAn (diskuse) 6. 12. 2019, 08:01 (CET)
@AdDenis123: Když to, co kolega napsal, v krátkosti shrnu, tak je nutné všechny napsané informace zdrojovat, tedy v editačním módu opatřit citacemi, odkud informace pochází. Nestačí tedy, že to víte nebo Vám to někdo řekl, protože všechny informace musí být otevřené, ověřitelné. Jak: pomocí tlačítka Citace za vepsanou informací (věta, odstavec apod.) zvolíte typ zdroje; v módu Editovat to lze dělat snadno pomocí automatiky – vložením url, ISBN apod. Děkuji za pochopení. --Czeva (diskuse) 6. 12. 2019, 15:26 (CET)

Otázka od wikipedisty ZdenkaSkalicka (7. 12. 2019, 11:42)

Dobrý den, budou někdy wikikluby i v jiných městech? Mě by se nejlépe hodil Písek (kousek od něj totiž žiji) --ZdenkaSkalicka (diskuse) 7. 12. 2019, 11:42 (CET)

@ZdenkaSkalicka: Dobrý den, děkuji za dotaz. Pokud vím, žádný wikiklub nyní neexistuje v celém Jč kraji, takže jeho organizaci můžete případně vzít na sebe, neb aktivitě se meze nekladou. Dobré by bylo předem zjistit zájem. Pokud byste se na to necítila a naopak sama potřebovala radu, klidně pište, ráda pomohu. Další možností je přijít na wikisraz do Č. Budějovic, kde se scházíme 1-2x ročně – v případě zájmu se na této stránce můžete zapsat mezi zájemce, kteří se o plánovaných srazech dozvídají. --Czeva (diskuse) 7. 12. 2019, 20:33 (CET)

Otázka od wikipedisty David Illek (12. 12. 2019, 12:08)

Dobrý den, pro stránku https://cs.wikipedia.org/wiki/InSPORTline chci upravit logo, ale nedaří se mi nahrát. Vždy je nějaký problém s právy. U firmy inSPORTline pracuji a úprava je i v našem zájmu. Nyní je na profilu pouze fotka prodejny. --David Illek (diskuse) 12. 12. 2019, 12:08 (CET)

@David Illek: Dobrý den, děkuji za dotaz. Nejsem sice specialista na práva k fotkám, ale tuším, že jde o klasickou potíž: logo, pokud nejde jen o prostý text (tedy graficky moc neupravovaný), je sice firmou používané, ale autorská práva k němu nemusí mít (ta mívá autor loga). Ať jimi disponuje ten či onen, bylo by třeba, aby jejich držitel napsal OTRS oficiální svolení s publikací (stačí email, více zde) anebo ji musí nahrát on/a sám/sama pod svým vlastním uživatelským wikiúčtem - jinak bude pravděpodobně zase smazána, protože o vás konkrétně OTRS nemá k dispozici údaje, že jste oprávněn s logem disponovat. Další dotazy případně můžete psát pod tento odstavec, začíná se na novém řádku dvěma dvojtečkami (pro odsazení). S pozdravem --Czeva (diskuse) 12. 12. 2019, 20:30 (CET)
@David Illek: Nahrání souboru brání automatický filtr, který zamezuje novým účtům nahrávat do Commons z Wikipedie. Soubor by měl jít nahrát přímo na Commons pomocí nástroje UploadWizard. Vše ostatní platí, bude nutné doložit souhlas autora apod. Na Commons navíc funguje „práh originality“, který by Vaše logo nemuselo překračovat a pak by nemusel být problém ani bez souhlasu, to ale je na posouzení tamních správců. To všechno se bude řešit až se soubor podaří nahrát.--TFerenczy (diskuse) 13. 12. 2019, 14:03 (CET)

Otázka od wikipedisty T3SU 7001 (14. 12. 2019, 18:12)

nemám zájem --T3SU 7001 (diskuse) 14. 12. 2019, 18:12 (CET)

@T3SU 7001: Dobrý den, nemáte-li zájem, je dobré prostě mi nepsat :-) --Czeva (diskuse) 15. 12. 2019, 16:00 (CET)

Otázka od wikipedisty T3SU 7001 (16. 12. 2019, 15:14)

Ahoj, chtěl bych se tě zeptat, vytvářel jsem jeden článek a k němu infobox, ale ten se nezobrazil. Nevíš, co s tím? --T3SU 7001 (diskuse) 16. 12. 2019, 15:14 (CET) Píše mi to něco takového "Nalezena smyčka šablon: Šablona:Infobox - test"

@T3SU 7001: Ahoj, stránka zmíněné šablony byla vytvořena, byť není funkční. Takováto stránka se obávám, že nemá moc šanci přežít – na co ji potřebuješ? Neexistuje už nějaká podobná, která by šla pro ten účel použít? Zkus možná nejdříve zkontrolovat zde nebo přímo mezi infoboxy - byla by škoda práce vytvářet něco, co již třeba existuje. Tvoření šablon mmch není úplně primitivní věc, a na WP se tomu věnuje jen pár kolegů, o infoboxech ani nemluvím... --Czeva (diskuse) 16. 12. 2019, 15:51 (CET)
Vždyť to říkám: byla zrovna smazána... --Czeva (diskuse) 16. 12. 2019, 15:56 (CET)

Vyhlášení výsledků a sběr adres pro Asijský měsíc Wikipedie 2019

Vážení účastníci Asijského měsíce Wikipedie 2019,

Mezinárodní tým Asijského měsíce Wikipedie 2019 rozhodl, že do 20. prosince 2019 máme zkontrolovat články přihlášené do soutěže. Do tohoto data prosím proveďte úpravy vašich článků (pokud byly články zamítnuty), abychom popř. mohli změnit hodnocení článku. 20. prosince tedy zveřejníme výsledky na tuto stránku. Mezinárodní tým naplánoval, že 22. prosince a 27. prosince 2019 bude probíhat sběr adres pro odeslání pohlednic (platí pouze pro uživatele, kteří vytvořili čtyři články, které budou schváleny a pro organizátory). Na vaší diskusní stránku vám dáme vědět, kde máte vyplnit adresu a další údaje.

Lokální organizátoři Patriccck, Khamul1 a OJJ 16. 12. 2019, 19:24 (CET)

Nováčci editují články doporučené v editačních tipech!

Zatím neaktivované editační tipy

Milí kolegové,

editační tipy byly nasazeny před necelým měsícem. Za tu dobu je vidělo asi 450 nováčků, z toho asi 34 uživatelů otevřelo článek, z toho 18 uživatelů přešlo do editačního módu a celých 7 uživatelů dokonce uložili i editaci (více čísel naleznete na této projektové stránce). Tým Growth je těmito výsledky nadšen – vzhledem k tomu, že od kliknutí na článek není nováček zatím nijak naváděn, je to číslo mnohem vyšší, než jsme čekali. Uložené editace je možné sledovat na této adrese.

Očekáváme, že jakmile začátkem roku 2020 přidáme možnost filtrování zobrazených článků a později téhož roku i využijeme panel Potřebuji pomoc, aby nováčkovi poradil, že si má otevřít editační rozhraní a následně co by v článku měl opravit, počet nováčků editujících pomocí tohoto nástroje se ještě zvýší.

Budeme jedině rádi, pokud si editační tipy vyzkoušíte – postup, jak na to, je k dispozici na této projektové stránce. Jakékoliv komentáře či návrhy týkající se projektu editačních tipů nám pak můžete psát na diskusní stránku.

S přáním příjemně prožitých vánočních svátků,

Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 18. 12. 2019, 14:50 (CET)

Re:

Díky. Denar64 (diskuse) 22. 12. 2019, 00:44 (CET)

Výsledky vyhlášeny, probíhá sběr adres pro Asijský měsíc Wikipedie 2019

Vážení účastníci Asijského měsíce Wikipedie 2019,

na této stránce jsme vyhlásili výsledky letošního ročníku. Na prvním místě se umístil uživatel Mirek256, na druhém místě Svajcr a na třetím místě Fixinela. Gratulujeme! Předávání/Odesílání poukázek do knihkupectví Neoluxor (známé především jako Luxor) s výherci domluví uživatel Khamul1.

Sběr adres pro zaslání pohlednic byl odložen a právě probíhá. Prosíme všechny, kteří mají nárok na pohlednici, aby formulář co nejdříve vyplnili. Dotazník je dostupný zde na Google Disku v Google Formulářích. K vyplnění je nutné být přihlášen k Účtu Google. Pokud Účet Google nemáte, tak si jej prosím založte, nebo napište e-mail uživatelce Li-Yun Lin s adresou a s vaším občanským jménem. Formulář je v angličtině, pokud něčemu nebudete rozumět, neváhejte se zeptat. Až tak učiníte zapište se prosím na tento seznam.

Lokální organizátoři Patriccck, Khamul1 a OJJ 3. 1. 2020, 13:15 (CET)

Diplomky Jihočeské university

Ahoj Chevo, náhodou jsem zjistil, že starší odkazy na diplomky Jihočeské university přestaly fungovat (například: http://www.ff.jcu.cz/documents/10832/18904/rigorozni_prace_Kubat.pdf/). Nevíš náhodou, zda je jen třeba nějak změnit odkazy, nebo zda práce přestaly být dostupné on-line? Zdraví --Gampe (diskuse) 10. 1. 2020, 21:47 (CET)

Ahoj, o žáádných systémových změnách nevím. Spíše to nevypadá na změnu centrální, protože u tohoto odkazu jde o web Filosofické fakulty. Kdybys měl ještě nějaké příklady, vyšlu dotaz, budeš-li si přát. Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 11. 1. 2020, 08:15 (CET)

Link

Zdarec,chci se zeotat jak udělám odkaz v editu :) díky za odpověd

Hettysek

@Hettysek: Ahoj, děkuji za dotaz. Pomocí ikony řetízku na editační liště se řeší jak vnitřní tak externí odkazy (pozor, ty se vkládají pouze v kapitole Ext. odk., nikoli do textu článku). Další nápovědu jsem právě vložila na tvou diskusní stránku, ale klidně se ptej zde, když budeš potřebovat další informace. Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 12. 1. 2020, 18:27 (CET)

Otázka od wikipedisty Morlokk (19. 1. 2020, 16:55)

Dobrý den, jak se v Wikipedii editují obrázky? --Morlokk (diskuse) 19. 1. 2020, 16:55 (CET)

@Morlokk: Dobrý den, děkuji za dotaz. Obrázky se na Wikipedii vkládají přes sesterský projekt Wikipedie Wikimedia Commons. Kdybyste chtěl nahrávat obrázky na Wikimedia Commons, nezapomeňte prosím, že ke každému nahranému obrázku je třeba dodržovat autorská práva. Budete-li nahrávat fotku, kterou zhotovil někdo jiný, je třeba na OTRS poslat jeho souhlas s publikací pod otevřenou licencí (stačí email, více zde) anebo ji musí nahrát on/a sám/sama pod svým vlastním uživatelským jménem. Pokud byste měl zájem nějakou fotografii publikovatelnou pod svobodnou licencí sám nahrát, můžete využít pohodlný průvodce načítáním souborů UploadWizard. Jde-li jen o editaci (tedy úpravu) existující fotky, pak je dobré nahrát na Commons novou, upravenou verzi obrázku s poznámkou v názvu. Stačí tato odpověď? Další dotazy případně můžete psát pod tento odstavec, začíná se na novém řádku dvěma dvojtečkami (pro odsazení). S přáním příjemného dne --Czeva (diskuse) 19. 1. 2020, 17:29 (CET)

Zahřívaný tabákový výrobek

Aloha Czevo, mám dotaz ohledně stránky https://cs.wikipedia.org/wiki/Zah%C5%99%C3%ADvan%C3%BD_tab%C3%A1kov%C3%BD_v%C3%BDrobek. Jsem tu nováček, tak nechci udělat chybu, tak se raději zeptám. Rád bych do tohoto článku doplnit druhy zahřívaných tabákových výrobků distribuovaných u nás v Česku. Je to možné udělat? Novotný 137 (diskuse) 20. 1. 2020, 18:54 (CET)Honza

@Novotný 137: Aloha :) Určitě to možné je, i když názory se mohou různit, jen je dobré mít na paměti, co Wikipedie není – tedy pozor mj. na promo, naopak ke všem informacím by měly být uvedeny zdroje (tedy používat tlačítko Citace). Možné je také namísto pouhého seznamu uvedení několika nejznámějších výrobků v samostatném odstavci (právě podle dostupných zdrojů).
PS: Na diskusní stránku jsem nyní vložila malou nápovědu, která se při další tvorbě na WP může hodit. Budu se těšit na případné další dotazy --Czeva (diskuse) 21. 1. 2020, 07:51 (CET)

Díky --Novotný 137 (diskuse) 21. 1. 2020, 11:42 (CET)

Editační tipy umožňují tipy filtrovat podle témat článků - vyzkoušejte si je, prosím

Ukázka Editačních tipů

Milí kolegové,

už nějakou dobu nováčkům doporučuje Domovská stránka články, které potřebují určité úpravy. Tato funkcionalita se jmenuje Editační tipy. Tyto články jsou vybírány pomocí údržbových šablon. Zjistili jsme, že určití nováčci klikají mezi nabízenými články velmi dlouho, než najdou článek, na který kliknou. Rozhodli jsme se proto umožnit jim mezi články filtrovat podle témat, kterých se týkají.

Tuto funkcionalitu mají k dispozici všichni nováčci, kterým se načte Domovská stránka. Vy si ji můžete vyzkoušet na své vlastní Domovské stránce. Pokud jste si ji ještě neaktivovali, můžete to udělat ve svém nastavení, úplně dole. Můžete se také podívat na ukázkové video.

Jakoukoliv zpětnou vazbu k projektu uvítám na diskusní stránce k projektu. Máte-li libovolné dotazy či návrhy k nováčkovskému programu, můžete se mě zeptat na mé diskusní stránce.

Těším se na vaše komentáře,

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 22. 1. 2020, 16:00 (CET)

Toto je občasník připravovaný ambasadorem české Wikipedie o projektu Zkušenosti nových wikipedistů. Přihlásit či odhlásit odběr můžete skrz Meta-Wiki.

novy prispevek

Dobry den,

chtel bych vlozit novy profil komentatora eurosportu. Jak to mam udelat.

Děkuji, Jiří Boček

@Jiří Boček: Dobrý den, děkuji za dotaz. Článek se zakládá podobně, jako když vyhledáváte článek existující: napíšete název článku a v zobrazeném seznamu kliknete na červený odkaz zamýšleného článku. Na vaši diskusní stránku jsem nyní vložila malou uvítací pomoc – věřím, že informace se Vám budou hodit, protože začínat editaci hned novým článkem není nejjednodušší volba. Mezi odkazy je uvedena i Nápověda:Jak vytvořit článek, přečíst doporučuji také základy textu Wikipedie:Pět pilířů. Vše si můžete vyzkoušet na svém Pískovišti – červený odkaz vpravo nahoře vedle vaší Diskuse (lze tam i třeba před publikací připravit celý článek, aniž by vám do něj kdokoli zasahoval, můžete se k němu vracet a upravovat, než ho překopírujete do zcela nového článku pod správným jménem). Kdybyste s čímkoli potřeboval pomoci, ozvěte se – třeba i tady s dvěma dvojtečkami na začátku (pro odražení textu). Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 24. 1. 2020, 15:17 (CET)

Poděkování + malý dárek

Odznak Wikipedie připravený jako dárek pro mentory

Ahoj,

rád bych Ti tímto jménem Nadace Wikimedia poděkoval za Tvou aktivitu v oblasti mentorování nováčků. Jsme rádi, že nováčkům pomáháš se na Wikipedii zorientovat – považujeme to za velmi důležitou součást aklimatizace nováčků na Wikipedii. Společně jsme za celou dobu, co mentorování běží, odpověděli na téměř 300 otázek a průměrně na každou z nich odpovíme za méně, než den – to vše jen díky vám, mentorům.

Protože si uvědomujeme, že mentorování je důležité a nezbytné pro to, aby se nováčci na Wikipedii cítili dobře, připravil jsem si pro Tebe malý dárek – wikiodznak. Předám rád na kterékoliv wikiakci, kde se potkáme, anebo pokud jste na odznak zvláště nedočkaví, můžu ho poslat i poštou.

Ještě jednou díky!

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 29. 1. 2020, 10:52 (CET)

Ahoj Martine, pomoc méně zkušeným je opravdu to, co mne poslední dobou baví nejvíc, ať už je to jen přivítání "do klubu" na DS, odpovídání na dotazy nebo opravy nedostatků, a zároveň si myslím, že je to nedílná součást wikikomunity a vlastně i její devíza. Odznak si ráda přeberu, ač si nejsem jistá, kdy se zas dostanu do Středních Čech. Ehm, teď jedu pracovně z Mladé Boelslavi, můžu přebrat mezi 15:39 a 17:01 na Hlaváku ;-) I když jej ráda převezmu od Tebe osobně, nepohrdnu ani zasláním na editaton ve Volarech. --Czeva (diskuse) 29. 1. 2020, 16:17 (CET)
Hehe, ve středu jsem shodou okolností v Praze byl, ale v tu dobu jsem byl někde na cestě mezi kanceláři spolku a Wikiklubem :-). Snad se brzy na některé z wikiakcí potkáme :). --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 31. 1. 2020, 13:23 (CET)

Otázka od wikipedisty Milan Kabrna (29. 1. 2020, 21:06)

Hezký den nemohu nahrát fotografii ke stránce, kterou jsem vytvořil. --Milan Kabrna (diskuse) 29. 1. 2020, 21:06 (CET)

@Milan Kabrna: Dobrý den, děkuji za dotaz. Obrázky se na Wikipedii vkládají přes sesterský projekt Wikipedie Wikimedia Commons. Kdybyste chtěl nahrávat obrázky na Wikimedia Commons, nezapomeňte prosím, že ke každému nahranému obrázku je třeba dodržovat autorská práva. Budete-li nahrávat fotku, kterou zhotovil někdo jiný, je třeba na OTRS poslat jeho souhlas s publikací pod otevřenou licencí (stačí email, více zde) anebo ji musí nahrát on/a sám/sama pod svým vlastním uživatelským jménem. Pokud byste měl zájem nějakou fotografii publikovatelnou pod svobodnou licencí sám nahrát, můžete využít pohodlný průvodce načítáním souborů UploadWizard. Chcete-li pouze vložit již existující obrázek, ve vizuálním editoru (tlačítko Editovat, nikoli Editovat zdroj) použijete Vložit > Obrázky a média > editor by měl vhodné obrázky nabídnout, či si je můžete najít předem na WM Commons a v Obrázcích a médiích pak jen nechat vyhledat konkrétní obrázek (větš. s koncovkou .jpg). Stačí takto? Další nápovědu najdete na stránce Nápověda:Obrázky nebo se klidně ptejte dál: další dotazy případně můžete psát pod tento odstavec, začíná se případně na novém řádku dvěma dvojtečkami (pro odsazení). S přátelským pozdravem --Czeva (diskuse) 30. 1. 2020, 16:43 (CET)

Otázka od wikipedisty Milan Kabrna (31. 1. 2020, 10:56)

Ahoj Evo, mám ještě jeden dotaz. Vytvářím na wiki stránku své přítelkyni. ZDE Informace, které na stránce používám čerpám z jejího oficiálního webu: www.martinadolezalova.cz, který jsem jí stavěl já a texty jsem psal také já. Bohužel mi wiki píše a jistě to vidíš, Možné porušení autorských práv. Tím, že kopíruji sám sebe o)) Chápu, že to wiki neví a tak jsem postupoval podle návodu a poslal jsem email s tím, že ten text je můj a že já jsem jeho autorem. Jenže ta hláška o porušení práv je na té stránce už dva dny. To je náprava vždy takhle pomalá? Nebo nemůžeš v tom, prosím, něco udělat? Díky, Milan. --Milan Kabrna (diskuse) 31. 1. 2020, 10:56 (CET)

@Milan Kabrna: Ahoj, nejdřív je potřeba říci, že vůbec nejsem Eva; z čeho mé wikijméno vzniklo je případně možné si přečíst na mé uživatelské stránce :-)
Teď k dotazu: Wikipedisté nezjišťují spojení mezi autorem práv k webu (tím může být i přítelkyně) a wikipedistou, proto byla zřejmě stránka označena jako copyvio – už ji bohužel nevidím, mezitím byla správci smazána. Jako důvod je uveden "propagační obsah", mezi wikipedisty známý jako "promo". O něm si lze více přečíst například zde v části Wikipedie není nástrojem propagace, zde v části Reklama maskovaná jako článek a v různých diskusích o smazání podobně laděných článků. O potížích s propagací se píše také v článku Nápověda:Jak vytvořit článek, část Volba tématu, kde se vyloženě nedoporučuje psát "o sobě nebo o svých blízkých", což případ přítelkyně určitě splňuje. V každém případě doporučuji výše zmíněné pročíst – na Wikipedii by všechny informace měly být pravdivé a opatřené nezávislými, netriviálními a významnými referencemi, jak se píše zde. Pokud byl ten web jediným uvedeným zdrojem v části Reference, nastal tedy logicky problém, protože pak se nejednalo o encyklopedicky významné téma. Je to jasnější?
Já nejsem správce, tedy už ani nezjistím, jaký byl obsah daného článku a proč se to smazalo tak rychle a bez reflexe tvého emailu. Zvu proto do diskuse kolegu @Mates:, který stránku smazal a určitě bude vědět, proč se tak rychle stalo. Je určitě možné, že obsah emailu se k němu nedostal. Zároveň považuji za vysoce pravděpodobné, že platila většina věcí zmíněných v předchozím odstavci... --Czeva (diskuse) 31. 1. 2020, 20:03 (CET)
Ahoj, stránku jsem smazal přesně z důvodů, které popisuje Czeva v prvním odstavci. Označené copyvio nebylo důvodem ke smazání. Kolegovi jsem to popsal v odpovědi do e-mailu. --Mates (diskuse) 2. 2. 2020, 14:06 (CET)

Growth team updates #12

4. 2. 2020, 18:39 (CET)

Informace o soutěži Asijský měsíc Wikipedie 2019

Vážení účastníci Asijského měsíce Wikipedie 2019,

jste skvělí! Tento ročník díky vám vzniklo 176 článků. Děkujeme vám! Dovolujeme si vás informovat o dalším postupu. Do konce tohoto roku bychom měli zkontrolovat všechny články a poté vyhlásíme vítěze soutěže. Jak jsme již psali, tak první tři uživatelé obdrží poukázky na knihy do knihkupectví Luxor. Seznam cen naleznete zde, pravidla pro získání a předávání poukázek naleznete zde.

Všem, kteří vytvořili alespoň čtyři články, které jsme schválili / schválíme, bude zaslána pohlednice z Asie. Kvůli zaslání pohlednic vás požádáme o vaše osobní údaje. Schválených článků je globálně mnoho, proto neočekávejte brzké zaslání pohlednic.

Ještě jednou děkujeme,

lokální organizátoři Patriccck, Khamul1 a OJJ, 12. 12. 2019, 14:09 (CET)

Otázka od wikipedisty Nuntius2019 (5. 2. 2020, 13:18)

Ahoj, připravuji druhý příspěvek, tak doufám po předešlé zkušenosti, že udělám méně chyb a že budeš moje mentorka :-) --Nuntius2019 (diskuse) 5. 2. 2020, 13:18 (CET)

@Nuntius2019: Ahoj, dík za oslovení, samozřejmě ráda s čímkoli na WP pomohu. Na tvé stránce navíc čtu, že nás nespojuje o dost víc než jen město :-) Přiřazena jsem byla náhodou anebo sis mě vybral? Ze Špitálu svaté Alžběty bych řekla, že je moc pěkný článek, tak se budu těšit na další spolupráci. Chyb se neboj, děláme je všichni a na WP se dá opravdu všechno opravit; nejradši mám na WP doporučení ESO. Dál psát můžeš i pod tento odstavec, začíná se případně na novém řádku dvěma dvojtečkami (pro odsazení).--Czeva (diskuse) 5. 2. 2020, 19:15 (CET)
@Czeva: Tak moje nové téma uteklo, protože už je na WP zpracováno možná jen něco doplním. Jedná se o Židovský hřbitov v Horní Cerekvi, v oblasti mám příbuzné a pár archivních zajímavostí bych vyšťoural. Přiřazena si ke mě byla náhodou, ale koukal jsem na tvůj profil na WP a vnímám ve všem, co jsem četl absolutní souznění :-) Nuntius2019 (diskuse) 11. 2. 2020, 8:00 (C)
@Nuntius2019: Škoda, ale v oblasti se určitě dá na článek najít něco dalšího, najdou-li se zdroje - namátkou kulturní památka fara, památný strom jasan ztepilý nebo cokoli dalšího. Když si zadáš název obce do Wikinity (pozor, je třeba zadat přesný název města dle Wikipedie vč. velkých písmen), mapa ukáže všechny místní položky na Wikidatech, tam pak příp. zjistíš, zda tam už je článek. Primárně se používá pro zjišťování toho, co je ještě třeba nafotit, ale zaškrtnout si pro tyto účely můžeš i nafocené objekty a mapu načíst znovu. Mmch - hádej, kdo hřbitov nafotil? :-) Kdyby se ti chtělo psát o jiném ŽH, ještě jich je dost nenapsaných v seznamech dle krajů (třeba Seznam židovských památek ve Středočeském kraji), zdroje klidně používej z mého seznamu. Když si vybereš nějakou nenapsanou kulturní památku, můžeš se do 15. února zapojit do soutěže (nebo jen do akce, jako já) Wikipedie:Popiš památku. --Czeva (diskuse) 11. 2. 2020, 08:43 (CET)

Znáte některého z nováčků i mimo Wikipedii? Můžete se stát jeho mentorem!

Modul "Váš mentor" Domovské stránky nováčka

Milí kolegové,

až doposud byl mentor každému nováčkovi přidělen automaticky systémem. To se děje i nadále. Znáte-li ale některého z nováčků i mimo Wikipedii, nebo třeba vedete kurzy Wikipedie pro studenty či seniory, můžete chtít, abyste právě vy byli jejich mentorem.

Nově je možné právě tohoto dosáhnout! Návod, jak je možné nováčka převzít, je popsán na MediaWiki.org. Pomocí tohoto rozhraní je možné nastavit mentora jakémukoliv uživateli, i když náhodou nemá Domovskou stránku aktivovanou. V takovém případě je nutné, aby si dotyčný Domovskou stránku aktivoval sám - návod je rovněž k dispozici na MediaWiki.org.

Jakoukoliv zpětnou vazbu či otázku týkající se projektů týmu Growth uvítám na diskusní stránce projektu.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (talk), komunitní ambasador české Wikipedie, 6. 2. 2020, 11:42 (CET)

Otázka od wikipedisty Dobročinný Václav (8. 2. 2020, 16:07)

Zdravím, chtěl bych napsat vlastní popis na wikipedii, který tu ještě není a netuším kde. Můžete mi pomoc? --Dobročinný Václav (diskuse) 8. 2. 2020, 16:07 (CET)

@Dobročinný Václav: Zdravím, samozřejmě ráda pomohu. Začínat editaci na Wikipedii hned novým článkem není nejjednodušší volba, nicméně se základními principy tvorby na Wikipedii snad pomůže malá uvítací nápověda na vaší diskusní stránce, kterou jsem tam právě vložila. Mezi odkazy je uvedena i Nápověda:Jak vytvořit článek, přečíst doporučuji také základy textu Wikipedie:Pět pilířů. Vše si můžete vyzkoušet na svém Pískovišti – červený odkaz vpravo nahoře vedle vaší Diskuse (lze tam i třeba před publikací připravit celý článek, aniž by vám do něj kdokoli zasahoval, můžete se k němu vracet a upravovat, než ho překopírujete do zcela nového článku pod správným jménem). Kdybyste s čímkoli potřeboval pomoci, ozvěte se – třeba i tady s dvěma dvojtečkami na začátku (pro odražení textu). Budu se těšit na konkrétní dotazy. Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 8. 2. 2020, 16:26 (CET)

Josef Bečvář

Ahoj, díval jsem se na článek Josef Bečvář a všiml jsem si že jsi vložila externí odkazy do textu, místo jejich odstranění, jak jsi napsala ve shrnutí. Asi nějaká chybička, mrkni na to. Děkuji. --Podroužek (diskuse) 14. 2. 2020, 08:04 (CET)

@Podroužek: Ahoj, díky za upozornění. Tak to je podruhé, co se mi něco podobného stalo v krátké době (poprvé zde)– udělala jsem změnu, kterou jsem popsala v poznámce, a najednou je v historii něco úplně jiného. Opravdu jsem eo předělávala na citace (jedna mi tam zůstala), vnitřní odkazy jsem neřešila vůbec, některé mé změny tam vůbec nejsou - třeba všechny ty ref v odstavci "Působení na Generálním štábu Armády ČR", které jsem dohledávala... Nějaký šotek. Jako kdyby se sloučilo několik změn, protože to "ženatý" tam bylo už předtím a bylo smazáno, to si pamatuju... Přepracuji. --Czeva (diskuse) 14. 2. 2020, 15:18 (CET)

Otázka od wikipedisty Sakul9 (14. 2. 2020, 22:43)

Dobrý den! Rozepsal jsem heslo "Svatováclavský dukát". Na prvním řádku stránky se ale stále objevuje box "Tento článek potřebuje úpravy". Pokud je již článek dostatečně informativní, není tato výzva již třeba. Jak resp. kdo ji může odstranit? Děkuji. Lukáš --Sakul9 (diskuse) 14. 2. 2020, 22:43 (CET)

@Sakul9: Dobrý den, děkuji za dotaz. Od doby, kdy kolega @Mykhal:, šablonu přidal, článek opravdu prošel významnými úpravami a odstaněny byly i nedostatky, které Mykhal výslovně zmiňoval, proto si myslím, že není potřeba šablonu v článku dále nechávat. Bylo by jen dobré doplnit zdroje k částem, které ref nemají. Šablonu se nebojte sám odstranit – Editujte s odvahou :-) --Czeva (diskuse) 15. 2. 2020, 09:24 (CET)

Otázka od wikipedisty Marlenefilmproduction (15. 2. 2020, 19:30)

Dobrý den, je možné, aby nám nekdo pomohl vytvořit novou stránku ? Nedaří se nám to. Poslali bych vám i odkaz na link csfd pro overení informací.

Šárka Cimbalová je filmová producentka. Ve filmové branži se pohybuje od roku 1990. Pracovala pro produkční společnosti Etamp film a Etic film, které se orientovaly na výrobu a servis zahraničních filmových zakázek v České republice – například snímky Hartova válka, Kletba bratří Grimmů, Oliver Twist, Harrisonovy květy, Sněhurka – Příběh hrůzy, Aféra s náhrdelníkem či Hannibal.

V roce 2013 spoluzaložila produkční společnost Marlene Film Production, která produkovala film Pohádkář režiséra Vladimíra Michálka. Dalším úspěšným projektem společnosti byl snímek režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně 2. Film se stal nejnavštěvovanějším filmem roku 2016 a kromě 1,3 milionu diváků v kinech jej viděly 3 miliony diváků o Vánocích 2017, 2,5 milionu diváků o Vánocích 2018 a 2,1 milionu diváků v roce 2019.

V roce 2019 natočila se světoznámou polskou režisérkou Agnieszkou Holland film Šarlatán v hlavní roli s Ivanem Trojanem a Jurajem Lojem. Světová premiéra filmu Šarlatan bude 27.2.2020 na filmovém festivalu Berlinale v rámci sekce Special Gala. --Marlenefilmproduction (diskuse) 15. 2. 2020, 19:30 (CET)

@Marlenefilmproduction: Dobrý den, děkuji za dotaz. Novou stránku určitě zvládnete vytvořit, ale v této podobě by asi byla brzy smazaná. Takže popořadě níže, a neděste se, ono je to všechno logické a vizuální editor na tlačítku Editovat hodně pomáhá :-)
  1. Články na Wikipedii každý uživatel vytváří sám dle svých zájmů, s vylepšením vám určitě rádi pomůžeme. Článek se zakládá podobně, jako když vyhledáváte článek existující: napíšete název článku a v zobrazeném seznamu kliknete na červený odkaz zamýšleného článku. Na vaši diskusní stránku jsem nyní vložila malou uvítací pomoc – věřím, že informace se Vám budou hodit, protože začínat editaci Wikipedie hned novým článkem není nejjednodušší volba. Mezi odkazy je uvedena i Nápověda:Jak vytvořit článek, přečíst doporučuji také alespoň základy textu Wikipedie:Pět pilířů. Vše si můžete vyzkoušet na svém Pískovišti – červený odkaz vpravo nahoře vedle vaší Diskuse (lze tam i třeba před publikací připravit celý článek, aniž by vám do něj kdokoli zasahoval, můžete se k němu vracet a upravovat, než ho překopírujete do zcela nového článku pod správným jménem).
  2. Encyklopedie standardně vyžaduje zdroje všech informací – více o nich najdete zde: Nápověda:Reference.
  3. Další úpravy bude potřebovat udělat ve stylu, aby byl encyklopedický – výrazy jako „úspěšný projekt“ apod. lze použít do propagačního letáku, nikoli v encyklopedii (více zde: Wikipedie:Propagační článek).
  4. Vztah s objektem článku je velmi nedoporučován, jak si lze přečíst například ve výše zmíněném článku: Nápověda:Jak_vytvořit_článek#Volba_tématu, právě kvůli pravděpodobnému promu a potřebnému nezávislému pohledu.
    Kdybyste s čímkoli potřeboval/a pomoci, ozvěte se – třeba i tady s dvěmi dvojtečkami na začátku (pro odražení textu). Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 15. 2. 2020, 20:16 (CET)

Českobudějovický sraz

Ahoj Czevo, kdy bude opět v ČB sraz? Mimochodem, nesmíme zapomenout pozvat Frettieho ;) --Filip Havlíček (diskuse) 18. 2. 2020, 23:29 (CET)

Ahoj, už mne to taky napadlo, ale nechtěl by to pořešit někdo jiný třeba pro změnu? ;-) Já vím, nechtěl. Teď moc nestíhám, ale třeba bychom to mohli dát někdy v březnu, poslední byl loni v říjnu, myslím. --Czeva (diskuse) 20. 2. 2020, 15:40 (CET)
@Czeva: Myslím, že to bude chtít termíny na doodle. :) Nejlépe by byly úterý, středy a čtvrtky. --Filip Havlíček (diskuse) 24. 2. 2020, 21:10 (CET)

Wikisraz České Budějovice, jaro 2020

Už nějaký čas uplynul od posledního setkání naživo, proto bychom rádi našli termín, kdy se sejdeme příště. Hlasovat můžete zde.

Czeva a JAn 25. 2. 2020, 13:01 (CET)

Otázka od wikipedisty Ratymac (1. 3. 2020, 13:06)

Ahoj mám fotku, která by doplnila článek na Wiki. Povedlo se mi ji nahrát do Wiki Commons, přesto když ji chci vložit do článku soubor není nalezen? Je možné, že synchronizace neprobíhá on-line, ale jen jednou za čas? Díky Michal --Ratymac (diskuse) 1. 3. 2020, 13:06 (CET)

@Ratymac: Ahoj, dík za dotaz. Přdpokládám, že to bude tahle. Pokud pracuješ ve zdroji, můžeš na požadované místo v článku dát kód [[Soubor:Lokomotiva 162 011-1 po nehodě.jpg|náhled|vpravo|Popisek fotky]], jestli ve vizuálním editoru, tak do zdroje jen na chvilku překlikni (z Editovat na Editovat zdroj), vlož daný kód na požadované místo, nech si Ukázat náhled (tlačítko dole, nutné!) a pak se klidně vrať do "Editovat" a dál cokoli vč. té fotky upravuj. Ono někdy chvilku trvá, že WP začne načítat nově nahrané fotky; někdy ponmůže, když zadáš při hledání fotky přímo název z Commons (zde Soubor:Lokomotiva 162 011-1 po nehodě.jpg). Povedlo se? --Czeva (diskuse) 1. 3. 2020, 16:38 (CET)
@Ratymac: A jen mne napadlo, že by bylo fajn do popisku fotky napsat, na jakém místě jsi to vyfotil, pokud nelze dodat přímo GPS místa, anebo i doplnit odpovídající kategorii (třeba vesnici nebo název tratě), kde se to stalo. Přidala jsem tam alespoň dvě základní kategorie, které mi přišly logické z popisku – aby se fotky později dobře daly vyhledat, je potřeba k nim kategorie přiřazovat. Edituj s odvahou a klidně je konkretizuj :-) --Czeva (diskuse) 1. 3. 2020, 17:08 (CET)