Diskuse k šabloně:Infobox - železniční trať

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Matěj Suchánek v tématu „WD

Měl bych několik připomínek a námětu k úpravě šablony:

  • napětí - tuto položku rozhodně přejmenovat (z pojmu napětí jednoznačně nevyplývá, že se jedná jen o elektrické napájení a především v případě elektrizace železnice je vedle napětí neméně důležitou položkou kmitočet), takže to buď nazvat "elektrizace" nebo "napájecí systém"
  • Minimální radius - pojem radius se v železniční terminologii jednak nepoužívá, druhak je to zbytečné použití cizího slova, navrhuji přejmenovat na "minimální poloměr oblouku"
  • maximální rychlost - tuto položku bych přejmenoval na "traťová rychlost", protože ta je nejvyšší rychlostí, na kterou je trať postavena (přitom reálná maximální rychlost dosahovaná vlaky na této trati může být nižší, neboť jí např. nejsou schopna dosáhnout používaná vozidla)
  • stanice - to bych přejmenoval na "stanice a zastávky" nebo třeba na "průběh trati" (jde o to, abychom názvem neomezovali výběr položek), takže pak tak kromě stanic a zastávek můžeme zapisovat také odbočky či výhybny, ale i významné stavební objekty (např. tunely, významné mosty apod.)

No a úplně super by bylo grafické znázornění průběhu trati tak, jako to mají na mnohých cizojazyčných wikipediích, např. nl:Spoorlijn_171_(Tsjechië) --Cmelak770 15. 8. 2008, 19:20 (UTC)

Nezobrazuje se popis obrázku[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych jen upozornit, že šablona nezobrazuje popis obrázku, viz Železniční trať Praha - Beroun nebo Železniční trať Bohumín - Čadca. Sám nevím, jak to opravit. --Podzemnik 25. 1. 2009, 10:00 (UTC)

Opraveno. :) — Jagro 25. 1. 2009, 10:48 (UTC)
Díky moc, Jagro, --Podzemnik 25. 1. 2009, 11:00 (UTC)

Traťová třída[editovat zdroj]

Pro neznalé by to asi chtělo vytvořit a odkázat článek traťová třída, když už je ten pojem v infoboxu uveden. Jinak je ten udaj neprilis informativni. --Postrach 17. 12. 2010, 23:17 (UTC)

Článek a odkaz vytvořen. --Cmelak770 21. 12. 2010, 09:25 (UTC)

Openstreetmap[editovat zdroj]

Odstranil jsem z jednoho článku odkaz na Openstreetmap, protože vedl na mapu úplně jiné tratě. Ale odkaz v infoboxu zůstal, jen vedl na neexistující stránku. Navrhuji, aby se kolonka "openstreetmap" v infoboxu nevyskytovala, pokud není parametr vyplněn. (Ale nevím, jak to udělat, v šablonách se nevyznám.) Nazgul02 (diskuse) 19. 5. 2012, 06:40 (UTC)

Šířka infoboxu[editovat zdroj]

Přijde Vám tento infobox zcela normální, není nějak široký? Koukl jsem na železniční trať č. 033, ten článek je fakt divnej. Tak se mi zdá, že zde opět někdo řádil. Proč ty infoboxy neustále upravujete, když to pak vede kdo ví, kam. Bohužel, já nemůžu dělat všechno, nedávno jsem musel úplně přepracovat Infobox Železniční stanice a to díky úpravám, v rámci přebírání zdrojů z anglické verze Wikipedie. Už si jednou uvědomte, že jejich šablony jsou postaveny na více šablonách, na Naši Wiki to díky tomu poté nefunguje a vznikne paskvil, asi jako teď. Něco s tím udělejte. --Daniel Holý CZ (diskuse) 7. 3. 2013, 09:20 (UTC)

Nevím, komu svoji zprávu adresujete, když tuto šablonu (krom jednoho odkazu) nikdo od loňského listopadu neměnil. V daném článku to ale vypadá, že infobox je o něco širší kvůli dlouhému popisku Trať z Týniště nad Orlicí do Broumova. Řešením je buď ho zkrátit nebo zalomit. S pozdravem --7. 3. 2013, 09:43 (UTC), Utar (diskuse)

Ach ty šablony :-( --Daniel Holý CZ (diskuse) 7. 3. 2013, 09:55 (UTC)

20. 5. 2013 (infobox je užší)[editovat zdroj]

Nyní je infobox o něco užší, avšak některé články vyžadují větší šíři vizte. Uhelná magistrála, proto se infobox nadále zarovnává automaticky, mohlo by to někde dělat problémy. U dlouhého popisku je řešením popisek zalomit vizte. Warszawa Śródmieście WKD – Grodzisk<br /> Mazowiecki Radońska, nemá smysl cokoliv vymýšlet, neboť ony články jsou skutku různorodé, težko to nyní sjednocovat. --Biedronka CZ (diskuse) 20. 5. 2013, 14:00 (UTC)

No nevím, ale použité písmo je dost malé, místy téměř nečitelné. Abych na to používal lupu. Zajímalo by mě, co by vám na to řekl kolega G3ron1mo. --Vachovec1 (diskuse) 21. 5. 2013, 23:59 (UTC)
Také mi to nepřipadá jako vhodné řešení.--Juandev (diskuse) 22. 5. 2013, 05:43 (UTC)

No, to bude nejspíše tím, kterak jsou naformátovány šablony pro liniové vedené BS1, BS2, BS3, BS4 atd. Pokud chcete ony mále popisky zvětšit, učiňte tak prostřednictvím těchto šablon, teprve tehdy to bude systematické (u všech šablon, ty blechy jsou tam). --Biedronka CZ (diskuse) 22. 5. 2013, 07:05 (UTC)

Já ve zmíněných šablonech nevidím nic, co by mělo vliv na velikost písma? --Vachovec1 (diskuse) 22. 5. 2013, 08:19 (UTC)
Zato na první řádce kódu zdejšího infoboxu vidím font-size: 80% a dole ke konci font-size: 85%. Není divu, že produkuje blechy. --Jann (diskuse) 22. 5. 2013, 09:44 (UTC)
@Vachovec: takže infobox železniční trať na začátku zmenšuje velikost písma na 80% (běžné je 90%, v šabloně:Infobox 88%) + navíc BS1 a další jsou tvořeny pomocí šablony {{BSrow}}, která dále zmenšuje zmenšené písmo. --Jann (diskuse) 23. 5. 2013, 18:41 (UTC)

Šablona:BS1 s parametry:

  • ID: identifikátor piktogramu (viz níže)
  • km: údaje o traťovém kilometru
  • název: místní název
  • pozn: v malém písmu
  • pozn2: zarovnána vpravo

u ostatních to je stejné, fakt ty blechy nepochází z těchto šablon? Proč máme těch šblon tolika, když na polské Wikipedii mají pouze jednu? Hmmm... systém v tom uritě není :-) Méme 100%, ale nic jste jaksi nevyřešil, akoráte zvětšil šíři infoboxu. Proč ho mají na polské Wikipedii užší? Asi nekecám. -- Biedronka CZ (byla zablokována a na české Wikipedii již tvořit nebude) 22. 5. 2013, 11:06 (UTC)

Už jsem to jednou říkal. Protože maj nastavenou šířku globálně.--Juandev (diskuse) 22. 5. 2013, 20:07 (UTC)

Šablony pro liniové vedení {{BS1}}, {{BS2}}, {{BS3}} atd. slouží výhradně Infoboxu železniční trať, některé z nich neslouží vůbec ničemu a s prominutím, nedokáži si představit, že někdo bude používat i BS9. To ten infobox bude roztažený přes celou stránku rovnou založte BS20. Inu, máme globální šablony pro liniové vedení, které ničemu jinému neslouží a na ně budeme pasovat Infobox železniční trať. Tož to je velice systematická práce, to se potom nedivme, že je boxík široký. Navíc tyto šablony je možné kombinovat v tabulce jedné trati, ovšem při přechodu mezi lichým a sudým počtem prvků dochází k odsunu osy o polovinu tabulky, což se dá spojit speciálními symboly. Proboha, tak tomu říkám UK and Ireland, to se potom nědivme, že kolega Odder šablonu zvandalizoval, možná si tuhle absurditu vůbec neuvědomoval. No a reakce "Já ve zmíněných šablonách nevidím nic, co by mělo vliv na velikost písma" poukazuje na těžké amaterství. Vážne si myslíte, že jsem infobox naformátoval tak, že na prvním řádku je standardní písmo a hlendle pod ním small? O zarovnávání popisku doprava ani mluvit nebudu, neboť pravě tenhle popisek dělá z boxíku kravičku. Výstřel do tmy, tak bych definoval naši spolupráci. Nu nic, s tímhle přístupem vůbec nic nezměníte, pláčete dobře, ale nad špatným hrobem. Proboha, založte projekt a vzájemně spolupracujte, jinak budete tam, kde jsem jste v ............. użytkownik komputera --Biedronka CZ (diskuse) 23. 5. 2013, 08:57 (UTC) končí

Sláva, takže šablony BS nakonec mají definovanou velikost písma :-) Šířku infoboxu lze naprosto jednoduše formátovat procentuálně, nikoliv natvrdo, avšak omezují nás při tom samotné šablony BS. Já bych to přirovnal k tomuto "mám motor z liazky, který nyní namontuju do trabanta" :-) "nebude lepší sehnat jiný motor, popřídě jej alespoň restrukturalizovat" :-) (pokud ne, neřešte vůbec šířku infoboxu a nechte problém prostě vyhnít) użytkownik komputera --Biedronka CZ (diskuse) 24. 5. 2013, 07:39 (UTC)

Zrušení šablon pro 6 a více BS symbolů vedle sebe, nastavení globální šířky[editovat zdroj]

Navrhuji zrušit šablony {{BS6}}, {{BS7}}, {{BS9}}. Na BS6 neodkazuje nic, na BS7 jeden článek a pískoviště, na BS9 pískoviště. Pakliže tak neučiníme, budou vznikat další dariváty šablon BS, kdy šířka infoboxu bude neprosto nekontrolovatelná. Článek Uhelná magistrála obsahuje BS5, já osobně si myslím, že je to dostatečné, neboť hovoříme o průběhu trati, nikoliv o průběhu železniční sítě. Vznikla by nám tak globální šířka a po úpravách stávajích šablon by se problém se šířkou infoboxu vyřešil :-) użytkownik komputera --Biedronka CZ (diskuse) 28. 5. 2013, 10:42 (UTC)

Pro některé komkplikovanější uzly je třeba i to BS9. Zatím je to na mém pískovišti, protože momentálně nemám čas ani chuť to dokončit, ale to neznamená, že to nedokončím, nebo že se toho nechytne někdo jiný. --Cmelak770 (diskuse) 28. 5. 2013, 11:06 (UTC)

Nechytne se někdo jiný a právě o tom to je. Doposud nikdo nestanovil šířku infobnoxu, od které by se práce odvíjela, některé články proto nejsou vůbec konzistentní, respektive se nadají vůbec číst vizte. trať 122. Víte, člověk který nepoužívá širokoúhlý monitor si nejspíše pomyslí, že je šablona rozbitá a proto jí pak definuje šířku natvrdo, stalo se nedávno. Vůbec se tomu nedivím, neboť ty články jsou skutku příšerné. V současné době infobox a to v některých případech vůbec nevypadá jako infobox, spíše mapa nějaké železniční sítě. Já osobně si myslím, že takovéto znázornění patří do obrázku, neboť to je mnohem srozumitelnější. Z těchto infoboxů se nedá stejně vůbec nic vyčíst, chybí tam jednotlivé popisky. Pokud by je tam chtěl kdokoliv dát, potřeboval by zarovnání popisku doleva i doprava. Hmmm.... v takovém případě se nám infobox nevejde ani na stránku a bude potřeba tzv. rolování :-) No a když se podíváte třebas na polskou Wiki Szablon:LK zjistíte, že používají jenom jednu šablonu pro čtyři znaky vedle sebe. Má to logiku, nejspíše jim jde o infobox v článku, nikoliv o článek v infoboxu :-) Nevím, fakt nevím, co máte s těmi železničními uzly. Já si železniční uzel představuji takhle, je to srozumitelné a jesné. Popisovat železniční uzel v rovině je nesmysl, já osobně se někdy vevyznám ani v obyčejném průběhu trati, a to ony průběhy tratí obšas tvořím. Laik se v tom nemůže vůbec vyznat a takový infobox ho bude spíše obtěžovat, neboť díky němu se nedá číst ani text. Jak taky, když obtéká infobox v rámci dvoucentimetrové nudle, no a když tam dáte ještě obrázky, tak to je hotovo. To už není článek, ale nečitelný paskvil. Myslete také na ostatní, né pouze na sebe a své průběhy tratí. --Biedronka CZ (diskuse) 29. 5. 2013, 07:38 (UTC)

To nesmíte používat pidiobrazovku :-)) Já u zmíněné tratě 122 mám šířku textu vedle iboxu stále ještě cca 15 cm (původní šířka obrazovky 38cm, šířka iboxu 16cm), takže se tam vejdou i ty obrázky. --Vachovec1 (diskuse) 29. 5. 2013, 20:50 (UTC)
Hm, a jak ten článek vypadá na mobilu? Ten bude těžko mít šířku obrazovky 38cm… --29. 5. 2013, 21:11 (UTC), Utar (diskuse)
Však jsem to taky myslel s nadsázkou. Samozřejmě je třeba brát ohled na to, že ne všichni mohou používat širokou obrazovku. Ovšem na druhou stranu na mobilu asi budete mít problém s většinou podobných článků. I když tam si asi obvykle zobrazujete (zvětšujete) jen výsek dané stránky (jinak byste to museli číst lupou). Mimochodem, omluvte mou případnou neznalost mobilních technologií - jsem exot, který pokročilý mobil nepoužívá. --Vachovec1 (diskuse) 29. 5. 2013, 21:25 (UTC)
Když se podívám na články s problematickou šířkou infoboxu, tak je zřejmé, že problém není v BSx (kde x je počet ikon), ale jednoznačně v šířce textu. To je i případ toho článku o trati 122, kde je jen BS5 (a stačilo by jen BS4, protože tam je chybně uvedena dvoukolejná trať jako souběh dvou tratí). Takže stačí dát do pořádku ty texty (vyházet zbytečnosti a nepsat dvě různé věci do jednoho řádku) a najednou budou ty infoboxy mnohem užší, i kdyby to bylo BS9. --Cmelak770 (diskuse) 29. 5. 2013, 11:58 (UTC)

No, jsem rád, že kolega Cmelak770 si všímá. Ano, u Vás problém s BS9 není, protože dodržujete rozumnou šířku popisku, ale jiní to jaksi nechápou. Já bych to řekl takto, pokud by každý dodržoval rozumnou šířku popisku, popřípadě by jej zlomil (nutno řicí, že symbol nelze zlomit, je nutné udělat položku navíc, aby se měl popisek kam zlomit, jinak se průběh trati potrhá) bude problém i s BS9 vyřešen. No jo, ale řekněte jim to? Víte, tohle je velice individuální záležitost. Pokud člověk udělá průběh trati jen tak, prostě si do železniční dopravy odskočí, nedocvakne mu to, ta šablona je poměrně složitá, není to klasický infobox. Navíc by kdokoliv mohl přijít s BS12, BS15, protože se mu to zrovinka hodí. Jinak šířku monitoru bych rozhodně nepodceňoval, v knihovně, ve škole mají standradní monitory, širokoúhlé máte zejména doma a navíc, Wikipedie slouží všem, tedy i těm, co používají mobilní telefon, notebook, PDA, běžná věc. Pokud by si kdokoliv z vás více všímal, zjistíte, že některé moderní šablony jsou na jiných jazykových verzích wikipedie i zakázané, třeba tahle funguje na polské verzi, ale někomu může způsobovat problémy, protože vyžaduje JavaScript pl:Szablon:Galeria :-), proto jsem ji nepřevzal, byť je to dobrý nápad. Tedy, na širokoúhlé monitory zapomeňte, infobox musí být kompatibilní. Prostě by to asi chtělo nějaké upozornění, popřípadě návod, jak na to, jinak bude lepší globální šířka natvrdo. --Biedronka CZ (diskuse) 30. 5. 2013, 08:01 (UTC)

Zajímavá šablona (pl:Szablon:Galeria). Mě (s operačním systémem XP a Firefoxem) funguje bez problémů, asi to bude tím, že pravidelně aktualizuji prohlížeč a Javu. Holt nesmí bejt člověk úplněj počítačovej analfabet a musí občas systém aktualizovat. --Vachovec1 (diskuse) 1. 6. 2013, 09:46 (UTC)

Vidíte všechno příliš jednoduše, kdybych vás zhodnotil, řeknu, že jste počítačový ....... Víte, a právě tohle je problém wiki, amaterisus. Sám jste řekl, v šabloně BS nevidím nic, co by melo vliv na velikost písma. Jste si jist, že tomu rozumíte více než kdokoliv jiný? Asi ne. Méně EGA a více spolupráce s rozvahou, to vám schází. Vaše poznámky mi přijdou fakt .......... --Biedronka CZ (diskuse) 1. 6. 2013, 12:42 (UTC)

Infobox - železniční trať
Průběh trati
Legenda
km Kedrzyn Kozle
do Kluczborku, Opole a Kedrzyna Kozle Port
km Kedrzyn Kozle Przystanek
Myslím, že na mobilech se takové infoboxy objevují pod textem místo vedle textu. Horší by bylo, kdyby se pak rozpadla tabulka, což nevím, jsetli se může stát. Ale BS9 je už monstrózní. Uzel Kiedrzyn-Kozle apod. by se v takovém případě měl výrazně zjednodušit, hlavní je, aby se dal sledovat průběh trati, o které je řeč, a ne odbočné úseky. Pojednávaná trať by také měla vést v zásadě svisle a ne klikatě. Případný zájemce si to raději najde někde na mapě. Co bych udělal s Kiedrzynem, ukazuji zde.--Pavel Q (diskuse) 31. 5. 2013, 13:37 (UTC)
To nevypadá špatně. Pokud už by to opravdu někdo chtěl v aktuálním podrobném stavu, možná by se to dalo nastavit jako rozklikávací… To už je ale asi zbytečně komplikované řešení. --31. 5. 2013, 14:39 (UTC), Utar (diskuse

Rozklikávací spíše né, jsou s tím vždycky problémy jako s JavaScriptem. Pokud to ale chtete vyzkoušet, můžu nastavit na rozklikávání legendu průběhu trati, jako to mají na polské Wiki a uvidíme (na zkoužku), ale jak říkám, budou s tím problémy, neboť né všichni uživatelé mají nejmodernější webový prohlížeč, spousta lidí pořád využívá opereční systém Windows XP :-) mají ho i v naší městské knihovně :-), proto ta reakce na širokoúhlé monitory. Já osobně si myslím, že i dnes je na tyto moderní prvky brzy, stačí když vzpomenu na problematiku navboxu a následné řešení, myslím, že je uzamknutý :-) a na iOS od Apple ho jaksi nelze zabalit, zůstává rozbalený :-) Stejně by to molo dopadnout i tady a pak nám šablonu uzamknou :-) --Biedronka CZ 1. 6. 2013, 07:39 (UTC)

Dobrý den pánové, mluvilo se zde o možnosti rozbalení a zabalení jistých částí šablony a tak jsem dodržel slovo a vytvořil rozbalovací legendu vizte moje pískoviště Wikipedista:Biedronka CZ/Pískoviště ER avšak má to jeden háček. Všude se používá {{BS-začátek}}, prostě se přidává na začátek každého infoboxu, ale já jsem šablonu legendy (prozatím je na mém pískovišti) vložil do zdrojáku šablony (na mém pískovišti) natvrdo, dle mého názoru není třeba do šablony vkládat další šablonu {{BS-začátek}}, když to může být automatické. Inu, tedy bych založil šablonu řekněme legenda, kterou by obsahovala naše šablona a {{BS-začátek}} bych zrušil. Dokonce existuje i {{BS-začátek2}}, je použita cca na pěti stránkách, alespoň by se nám to tu truchu vyčistilo. Záleží na Vás, toto je můj postup, který uživatelům ulehčí práci a zmenší samotný obsah stránky. --Biedronka CZ (diskuse) 3. 6. 2013, 11:17 (UTC)

Rozbalovací legenda vyřešena, děkuji G3robotovi. Co s BS6, BS7, BS9? Má někdo nějaký napad? Ten infobox je hrozný. --Biedronka CZ (diskuse) 4. 6. 2013, 11:54 (UTC)

Legenda by neměla být vkládána přes inforámeček do všech článků, to je zbytečná zátěž. Z článků ať na ni vede pouze odkaz. --Tchoř (diskuse) 5. 6. 2013, 09:13 (UTC)

Já si to nemyslím, i na jiných jazykových verzích to je řešené obdobným způsobem vizte. polská verze pl:Szablon:Linia kolejowa infobox. Nevím, proč by se do infoboxu vkládala speciální šablona typu {{BS-začátek}}, zrovinka včera se o tomto pofidérním kunstruktu hovořilo. Takovýchto šablon máme v tomto infoboxu mnohem více, vesměs neslouží vůbec ničemu a článek zatěžují (jeho obsah je jaksi větší). Navíc díky takovému konstruktu vznikají v článcích chyby. Nevím, když musíte používat 20 BS šablon najednou, tak to nebude příliš dobré. Jinde mají BS1, BS2, BS3, BS4 v jedné šabloně a jakýsi začátek tam vůbec nenaleznete. Pokud šablonu kdokoliv potřebuje použít v článku, který se týká železnice pouze okrajově, může se založit šablona obsahující pouze hlavičku en:Template:Railway line header, která bude odkazovat na legendu z odkazu, stále existuje Wikipedie:Infobox - železniční trať/Legenda. Já bych řekl, že zde nechce nikdo vůbec nic měnit. Poté se řeší, když někdo založí BS9, Bahnstrecke a celá šablona připomíná výstřel do tmy. Zkuste si založit článek, ve kterém bude průběh trati, to je nářez. A až budete něco řešit, tak na to zapomeňte, protože zde se nic zásadně neřeší. Ony průběhy tratí jsou natolik složité, že člověk potřebuje legendu po ruce, nikoliv v novém okně, nebo na záložce. Rozbalovací šablony se běžně používají. --Biedronka CZ (diskuse) 5. 6. 2013, 09:46 (UTC)
Technické řešení mi je do jisté míry ukradené, ale jako uživatel mizerného mobilního připojení jsem citlivý na nafukování článků o zbytečnosti. Při zakládání článku člověk legendu potřebuje, naopak při čtení je naprostá většina obrázků doplněná patřičným popiskem (např. jméno křižovaného vodního toku) pochopitelná bez legendy – a čtení je podstatně důležitější. A protože těch možných obrázků je hrozně moc, tak ta legenda je stejně jen výběrem, ovšem paradoxně výběrem těch nejběžnějších obrázků, jejichž vysvětlení potřeba není. Když bude někde nějaká specialita, u které by uživatel tu legendu doopravdy potřeboval, tak stejně v tomhle výběru nebude.--Tchoř (diskuse) 5. 6. 2013, 10:02 (UTC)

Ve výběru není některý symbol proto, jelikož jsem onu šablonu založil teprve včera. Nic není hned. Tato úprava má vést ke zlepšení šablony jako takové, není to výstřel do tmy. Bohužel, doposud jsem nebyl schopen vyřešit ani šířku infoboxu, když tu stále máme šablony BS6, BS7, BS9. Nikdo se k tomu nemá. A jak tak koukám, ták Vám jde pouze o Vás a Vaše připojení k internetu. Heleďte, obraťte se na vývojáře, proč vznikla položka "editovat mezijazykové odkazy" na Wikidata, uživatel, který používá starší webový prohlížeč, jaksi žádnou položku nepřidá, neboť jeho software již není kompatibilní (tuhle mi jeden psal). To je totiž to samé, příště přijde někdo, že používá mobilní telefon Alcatel z roku 1999 a nejde mu to. Nechcete investovat do lepšího připojení k internetu, u T-Mobile mají skvělé balíčky a výhody a nemusíte používat levný bezdrát, popřípadě HotSpot v McDonald's --Biedronka CZ (diskuse) 5. 6. 2013, 10:23 (UTC)

Používám různá internetová připojení a občasné problémy v podobě citelného zpomalení se objevují i na lepších z nich. Ale o to nejde. Podstatné je, že ta legenda není příliš užitečná, proto by bylo lepší ji nechat stranou a necpat ji do všech článků.--Tchoř (diskuse) 5. 6. 2013, 11:16 (UTC)

Ona legenda má velký význam, zejména pro člověka, který se o železnici zajímá více. Třebas vy sám, se do ní nepodíváte, ale člověk, který náhodou vleze na Wiki, se zcela určitě podívá a jak říkám, já se snažím onu šablonu řešit systémově, neboť systém v ní opravdu není. O možnosti rozbalení jednotlivých částí šablony se zde už hovořilo, neboť některé průběhy tratí viz. Transsibiřská magistrála a další to využijí. To znamená, že ono rozbalení by se mělo rozšířit, zejména na velice dlouhé a podrobné průběhy tratí (tam to bude individuální, rozbalovat se budou části průběhu, které si autor určí sám). De facto hovoříte pouze sám za sebe, neboť jak jste řekl "technické řešení mi je do jisté míry ukradené" a zrovna tak tato šablona. A na rovinu, tahle šablona je extrémně zaostalá, když se podíváte na anglickou, polskou verzi, zjistíte, že je fakt příšerná a to díky Vašemu přístupu k věci. Sedím na místě kde je Download 844,4 Upload 916,2 Stability 91,9, což znamená nic moc (špatný průměr), a žádný problém jsem nezaregistroval. --Biedronka CZ (diskuse) 5. 6. 2013, 11:42 (UTC)

Jaký velký význam? A člověk, který se o železnici zajímá více, se pravděpodobně velice rychle význam jednotlivých obrázků naučí a nebude už legendu potřebovat, přestože se mu bude znovu a znovu zbytečně stahovat. A já nemám nic proti tomu, aby na ni byl odkaz, to je samozřejmě v pořádku. Já jen nesouhlasím s tím, že se má stahovat. Nevidím souvislost s nějakou celkovou zaostalostí a mým přístupem a za správný vzor pokládám německou verzi (která je, alespoň předpokládám, tou původní). --Tchoř (diskuse) 5. 6. 2013, 21:19 (UTC)
Zatím jsem to dal do podoby s legendou pouze odkazovanou, protože jste většinu diskuse věnoval odbočování k nesouvisejícím otázkám typu šířka infoboxu, údajná zastaralost a podobně a tak mám podezření, že ani nijaké zvláštní argumenty pro vkládání nemáte. Pár článků s průběhem trati jsem zakládat zkoušel a že se je problém, že se o to nikdo nestará, to vím. Nicméně s problematikou zahrnování legendy to vůbec nesouvisí. --Tchoř (diskuse) 5. 6. 2013, 21:34 (UTC)

Váš argument - "technické řešení mi je do jisté míry ukradené", "jako uživatel mizerného mobilního připojení jsem citlivý na nafukování článků". Wikipedie není pouze o Vás a vy tu o ničem rozhodovat nebudete. --Biedronka CZ (diskuse) 6. 6. 2013, 07:33 (UTC)

A rozhodovat budete Vy? Co kdybyste raději zkusil najít nějaký argument, proč by měla být legenda cpána do všech článků? Mimochodem, koukal jsem se na anglickou Wikipedii, kterou máte jako jeden ze vzorů, a tam to tak, stejně jako na německé, nemají (vizte en:Beijing–Shanghai Railway).--Tchoř (diskuse) 6. 6. 2013, 07:48 (UTC)

No, tak já anglickou Wikipedii za vzor nemám, věty typu "takhle to mají na anglické wikipedii" oproti ostatním nikde nezanechávám :-), já se inspiruji polskou verzí. Argument už jsem zde jednou řekl, nevím, proč by si kdokoliv otevíral legendu v rámci nové záložky, popřípadě Pop-up. V takovém případě musíte neustále na něco klikat, přecházet mezi jednou a druhou stránkou, což je dost pofiderní. Současné trendy vývoje webu k těmto zastaralým pricipům jaksi nevedou, nepoužívají se. Věty typu "už si to četl vícekrát a nepotřebuje to" platí pro přispěvatele, nikoliv pro čtenáře mimo. No, a když se podívate na to, kdo si ty články čte, zjistíte, že to jsou lidé mimo Wiki. To si myslíte, že někdo čte všechny průběhy tratí v jednom okamžiku? Nedostane se náhodu na onu stránku z vyhledávače Google, přičemž Wikipedii ani nezná? Wikipedie neslouží pouze Vám, mne a v takovém připadě je zapotřebí ji zjednodušit :-), což Vám vůbec nic neříká. Nechcete zakázat obrázky? --Biedronka CZ (diskuse) 6. 6. 2013, 08:04 (UTC)

Anglickou Wikipedii uvádím, protože jste argumentoval, ať se podívám, jak to tam mají. Tak jsem se podíval a vidím, že to tam mají hezky jen s odkazem, stejně jako na německé.
Běžný čtenář obvykle legendu vůbec nepotřebuje, protože obrázky jsou víceméně srozumitelné a vysvětlování toho typu, že když je pod červenou čárou modrá a je u toho napsáno Berounka, tak že se jedná o most přes řeku, by potřeboval snad jen slabomyslný. Nebo že velký kruh je stanice a malý zastávka – to také není zrovna překvapení. Naopak přispěvatel se do katalogu obrázků dívat bude, ale do podrobného, protože bude hledat různé varianty a kombinace, takže by potřeboval spíš něco takového. Legenda pro čtenáře je občas jistě potřeba, například když se vzácně vyskytne nějaký nesamozřejmý obrázek (třeba ta stanice bez osobní dopravy), ale právě vzhledem k té vzácnosti odkaz bohatě stačí.--Tchoř (diskuse) 6. 6. 2013, 08:28 (UTC)

Nehodlám se dohadovat se refaktorizováno --Biedronka CZ (diskuse) 6. 6. 2013, 08:33 (UTC)

Nic se nevyřešilo[editovat zdroj]

No vidíte, vůbec nic se nevyřešilo, neboť "technické řešení Vám je do jisté míry ukradené". Jenom bych Vás všechny chtěl upozornit na to, že zde vzniká řetězová reakce. Ano, řetězová reakce. Když se podíváte na to, jakou úpravu provedl na moji žádost - G3robot, podotýkám u všech článků, kterých se tato šablona týká, zjistíte, že jiné šablony, jakožto {{Infobox - železniční trať/hlavička}} (dříve {{BS-hlavička}} přejmenoval jsem ji) a články o železničních nehodách vizte. Železniční nehoda ve Studénce jsou koncipovány úplně stejně, jako byla tato šablona. Proč? Protože obsahují onu konstruktivní legendu {{BS-začátek2}} ({{BS-začátek}} jsem zrušil). Systémová práce, ale hlavně že pořádáte hon na čarodějnice. Víte, po takovém diskusním výplachu člověk nemá ani chuť cokoliv dělat. No a když si vzpomenu na větu "čas je nejlepší lék", pomyslím si, že je to možná i pravda, avšak v tomto případě to zcela určitě neplatí. Zde "za nějaký čas" se onen problém řetězově rozroste, neboť všichni vyházejí z jednoho originálního paskvilu :-) --Biedronka CZ (diskuse) 3. 7. 2013, 09:56 (UTC)

Bylo by Vám lépe rozumět, kdybyste se soustředil na srozumitelné vyjádření technického problému. Odfiltrovávat stesky na skutečnost, že jste ohledně nějaké drobnosti narazil na nesouhlas, je otravné. Srozumitelnosti by také prospělo, kdybyste zlepšil svoji češtinu. Například vizte je rozkazovací způsob slovesa vidět, nikoliv nějaká zkratka, tečka za ní tedy znamená konec souvětí, což jste asi nechtěl. U slova jakožto by mne docela zajímalo, jaký mu přisuzujete význam, protože mně v použitém kontextu nedává smysl (já bych ho opisoval jako „coby“ nebo „z titulu své role“, ale když tuhle náhradu provedu, nedává to smysl). Je samozřejmě na Vás, jak se chcete vyjadřovat, nicméně mně nezbývá než konstatovat, že se mi nedaří z Vašeho příspěvku pochopit nic užitečného. --Tchoř (diskuse) 3. 7. 2013, 12:49 (UTC)

To nejsou stesky, pouhá fakta. Já bych od Vás očekával, že se nějakým způsobem zapojíte, když už představujete onen balvan. {{BS-začátek2}}, respektive její zdrojový kód snad hovoří za vše, nebo ne. Stručně řečeno, taková šablona není obsažena ve zdrojovém kódu infoboxu, přesto na ní {{Infobox Železniční nehoda}} závisí. Divné, fakt divné. V předchozím, vyřešeném případu kolega pravil "kdo ten konstrukt vymyslel". Asi tak. Jinak já chápu, že nejspíše chodíte na Business Lunch, kde Vám nejspíše servírují želví polévku, ale já chodím do "dvojky" :-) Chápu, že po nocích si čtete Ottův slovník naučný, aby jste mne poté mohl válcovat vybranými slovy z jazyka českého, ale já si po nocích pouštím filmy: Tankový prapor apod. :-) Ovšem nechápu, proč mi to vůbec říkáte, když na české Wikipedii podporujete šablony typu {{Bahnstrecke}} tu jsem zrušil, {{BS-anleitung}}, {{BS-overlap}} a na diskusích se vyjadřujete zbůsobem "Workbench?". Tož já si myslím, že kontroverzní wikipedista, který tvoří česky a snaží se něco zelepšit je lepší, nežli wikiředitel. --Biedronka CZ (diskuse) 4. 7. 2013, 08:12 (UTC)

Z celého příspěvku je k věci jen „{{BS-začátek2}}, respektive její zdrojový kód snad hovoří za vše, nebo ne. Stručně řečeno, taková šablona není obsažena ve zdrojovém kódu infoboxu, přesto na ní {{Infobox Železniční nehoda}} závisí. Divné, fakt divné.“. Nicméně asi už chápu, co myslíte, a souhlasím s tím, že odkaz na legendu by měl být spíš součástí přímo infoboxové šablony, nikoliv se vkládat do článků zvlášť.--Tchoř (diskuse) 5. 7. 2013, 07:18 (UTC)

Mezery ve schématech[editovat zdroj]

Nedokázal jsem zjistit, co se kde změnilo, ale mezery, které se objevily ve schématech některých tratí (např. [1]) určitě nejsou vhodným výsledkem. Když jsem se nějakým článkům o tratích před časem věnoval, rozhodně to tak nedělalo, ale kdy se to objevilo, bohužel nedokážu říct. Akorát jsem zjistil, že stačí jedno vložení {{nowrap}} a spraví se celé schéma... --Harold (diskuse) 7. 3. 2016, 19:06 (CET)Odpovědět

@Harold: Také netuším, jaká konkrétní změna problém způsobila, ale příčina je celkem jasná: „řádky“ u popisu trati se přestaly automaticky „natahovat“, místo toho se zalamují. Vložení {{nowrap}} na pokud možno nejdelší řádek problém spraví, ale je to jen záplata. Může, ale nemusí to souviset s nedávnou změnou v lokálním css, kdy šířka infoboxu v šabloně {{Infobox}} byla defaultně nastavena na 270px (není-li explicitně zadán jiný údaj). Zkusil bych problém předložit pod technickou lípu. --Vachovec1 (diskuse) 7. 3. 2016, 19:39 (CET)Odpovědět
Díky za koment, napsal jsem tam. --Harold (diskuse) 8. 3. 2016, 17:00 (CET)Odpovědět
Vyřešeno větší šířkou infoboxu. --Harold (diskuse) 8. 3. 2016, 18:41 (CET)Odpovědět

Dopravce[editovat zdroj]

V poslední době se na Wikipedii moc nevyskytuji, tak jsem si ani nevšiml, že do této šablony byla vložena - podle mého názoru nesmyslná - kolonka dopravce. Zatímco provozovatel dráhy je v daném úseku vždy jen jeden, dopravců může být v podstatě nekonečně mnoho. Aktuálně je na síti SŽDC cca 100 dopravců a ti se mohou pohybovat po všech tratích SŽDC. To budeme do všech článků o železničních tratích vepisovat 100 dopravců? --Cmelak770 (diskuse) 7. 10. 2017, 11:43 (CEST)Odpovědět

Koukám, že osobních dopravců se na síti SŽDC pohybuje jen 29, takže to je vlastně v pohodě. :-) --Cmelak770 (diskuse) 7. 10. 2017, 11:50 (CEST)Odpovědět
Souhlasím. --Harold (diskuse) 7. 10. 2017, 11:53 (CEST) Abych se vyjádřil přesně... :-) Souhlasím, že to není úplně dobrá kolonka. Buď to omezit jen výhradně na osobní, nebo spíš úplně odstranit. --Harold (diskuse) 7. 10. 2017, 11:59 (CEST)Odpovědět
A z těch osobních asi jen Ti, kteří tam jezdí pravidelně, což může být v některých případech problém jasně stanovit. A taky by to pak muselo mít nějaký dlouhý popis, např. "dopravce (dopravci) provozující pravidelnou osobní dopravu". --Cmelak770 (diskuse) 7. 10. 2017, 13:10 (CEST)Odpovědět
Jak jsem psal, jsem spíš pro odstranění, ale omezení na osobní bych zas úplně nevylučoval a dokázal bych si to nějak představit. Ale pokud by byla větší shoda na odstranění, nemám s tím problém. --Harold (diskuse) 7. 10. 2017, 17:52 (CEST)Odpovědět
Souhlasím. Není to vhodná položka. --Uacs451 (diskuse) 7. 10. 2017, 14:37 (CEST)Odpovědět
Uznávám, že dopravce je příliš široký pojem (bohužel nákladní dopravu jsem jaksi opomněl), nicméně si myslím, že údaj o osobním dopravci/dopravcích (podle toho, jak jsou uváděni v jízdním řádu) by chybět neměla.Martin Vrut (diskuse) 7. 10. 2017, 18:56 (CEST)Odpovědět
No ale od toho je právě jízdní řád. Preferoval bych soustředit se na údaje, které se tak snadno nezmění, historie a tak (netvrdím tím, že to neděláte, článkům o tratích se věnujete a nikomu nelze určovat, co má dělat). Pokud jde o dopravce, možná by mělo smysl uvést, u koho je objednána doprava ve veřejném zájmu (nebo jak se to nazývá). --Uacs451 (diskuse) 8. 10. 2017, 21:21 (CEST)Odpovědět
To je možná docela dobrý nápad uvádět jen dopravce v závazku veřejné službyMartin Vrut (diskuse) 8. 10. 2017, 21:45 (CEST)Odpovědět

Mapa trati[editovat zdroj]

V kolonce mapa trati se zobrazuje mapa celého světa (např. Železniční trať Znojmo–Okříšky). Asi se jedná o změnu nějakého parametru v OSM. Pokud to nejde opravit, tak bych to asi vymazal.--Otaznick (diskuse) 27. 8. 2021, 18:21 (CEST)Odpovědět

Podobný report je i pod technickou lípou. Do OSM nevidím, problém jsem nahlásil. --Matěj Suchánek (diskuse) 28. 8. 2021, 15:32 (CEST)Odpovědět

WD[editovat zdroj]

@Matěj Suchánek: Já to v tomhle typu kódu nedokážu, ale nemohl bys prosím do šablony přidat přebírání z WD pro položky stát (P17), zeměpisné souřadnice (P625), délka (P2043), provozovatel (P137), vznik (P571), rozchod koleje (P1064), mapa a LocMap dle souřadnic? Díky — Draceane diskusepříspěvky 29. 4. 2022, 14:00 (CEST)Odpovědět

HotovoHotovo Hotovo. Až na mapu, viz #Mapa trati (phab:T288400). --Matěj Suchánek (diskuse) 6. 5. 2022, 12:01 (CEST)Odpovědět