Dana Mazalová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dana Mazalová
Dana Mazalová, Senát ČR (2006)
Dana Mazalová, Senát ČR (2006)
Narození18. listopadu 1954
Svitavy
Úmrtí4. září 2020 (ve věku 65 let)
Praha
Povolánínovinářka a lidskoprávní aktivistka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dana Mazalová (18. listopadu 1954, Svitavy - 4. září 2020, Praha) byla česká novinářka a reportérka, známá především svým zpravodajstvím z válečných konfliktů.

Profesní život[editovat | editovat zdroj]

Studovala na pedagogické fakultě UJEP v Brně a na lidové konzervatoři. Nejvyššího vzdělání dosáhla na Právnické fakultě UK v Praze rigorózní zkouškou v oboru právo.

Od roku 1979 pracovala v mediální sféře (nakladatelství, deníky, týdeníky, agentury, televize a rozhlas - např. i rusky třeba pro RFE-RL). Od roku 1982 sledovala situaci v Zakavkazsku, v Rusku od roku 1985, v Pobaltí od roku 1990, ve Střední Asii od roku 1987. Pracovala jako zpravodajka z Ruska a bývalého SSSR, mj. působila pro týdeník Respekt, zaniklé deníky Prostor a Svobodné slovo nebo pro Českou televizi. Do roku 1996 vedla zahraniční rubriku týdeníku Reflex a v letech 1993-2009 pracovala v zahraniční redakci zpravodajství České televize. Podílela se také na tvorbě několika dokumentárních filmů, např. o zemětřesení v Arménii (Země pod Araratem) nebo o systému Gulag v povodí Jeniseje a Kolymy ve spolupráci s režisérem Milanem Maryškou.

Vedle celého území bývalého SSSR zpracovávala i oblast širokého Kurdistánu, převratového Rumunska, válečných oblastí bývalé Jugoslávie, česko-německých vztahů, postavení národnostních a jiných menšin.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • 1992 – Novinářská cena ČLF Křepelky (za zpravodajství z válečného konfliktu o Náhorní Karabach)
  • 2018 – medaile Ministerstva pro mimořádné situace Arménské republiky (Za pomoc poskytnutou během zemětřesení ve městě Spitak v r. 1988)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]