Coria (Corbridge)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Římská pevnost Coria (Corbridge)
Římská pevnost Coria
Římská pevnost Coria
Účel stavby

vojenský

Základní informace
Výstavba84
Poloha
AdresaNorthumberland, AnglieAnglie Anglie
Souřadnice
Další informace
Kód památky1006611
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Coria byla pevnost a město 4 km na jih od Hadriánova valu v římské provincii Británie. Postavili ji tam, kde významná římská severojižní silnice (Dere Street) překonávala řekuTyne a křížila se s další římskou silnicí (Stanegate), která vedla ve směru východ-západ mezi pevností Coria a Luguvalium (Carlisle).

Corbridge nesloužila jen jako vojenská zásobovací základna, zároveň šlo o živé město. Ruch tam trval až do začátku 5. století.[1]

Název[editovat | editovat zdroj]

Přesnou podobu latinského názvu této pevnosti s jistotou neznáme. V angličtině se toto místo jmenuje Corchester (Corbridge Roman Site), protože se nachází na kraji vesnice Corbridge v anglickém hrabstvíNorthumberland. Lokalitu spravuje organizace English Heritage a je částečně veřejnosti přístupná, bylo tam zřízeno muzeum.

Název se ve starých textech vyskytuje v podobě Corstopitum a Corie Lopocarium. Oba tyto názvy jsou často považovány za zkreslené, původní podoba snad zněla Coriosopitum, Corsopitum nebo Corsobetum.[2] Vindolandské tabulky dokládají, že se v okolí lokality používal jednoduchý název Coria; podle centra místního kmene. Z něj potom pravděpodobně vznikl název Corbridge.[2]

Nejstarší osídlení[editovat | editovat zdroj]

Existují důkazy, že na tomto místě stály již domy v době železné, ale první Římané v této oblasti postavili tzv. Red House Fort, 800 metrů na západ od lokality; tato pevnost sloužila jako zásobovací tábor pro Agricolovy kampaně.

Pevnosti[editovat | editovat zdroj]

Římská silnice Stanegate, Corbridge

První pevnost[editovat | editovat zdroj]

Brzy po římských vítězstvích v moderním Skotsku, kolem roku 84, byla na tomto místě postavena dřevěná pevnost. Kasárenské bloky obklopovaly střed s budovou velitelství, rezidencí velitele, domy administrativního personálu, dílnami a sýpkami. Pravděpodobně v ní sídlila pomocná jednotka jízdy v síle 500 mužů, zvaná Ala Gallorum Petriana, ale pevnost v roce 105 shořela. Díky silnici Stanegate se z Luguvalia se do Corbridge mohly legie dostat za tři dny, ostrým pochodem dokázaly těch zhruba 64 km zdolat dokonce za dva dny.[3]

Druhá dřevěná pevnost, první kamenná[editovat | editovat zdroj]

Druhá dřevěná pevnost střežila důležitý přechod přes řeku Tyne v době, kdy spojnice Solway Firth a Tyne tvořila hranici Římské říše. Kolem roku 120, když se stavěl Hadriánův val, pevnost znovu přebudovali, aby v ní mohla být ubytována pěchota. Asi o dvacet let později, když byla hranice posunuta dále na sever v souvislosti s vybudováním Antoninova valu, byla za guvernéra Quinta Lollia Urbica na tomto místě vybudována první kamenná pevnost.

Město[editovat | editovat zdroj]

Ke konci 2. století Corbridge přestala fungovat jako pevnost, i když její centrum v rukou armády zůstalo. Kolem se rozvíjelo město. Mnoho jeho domů v současné době leží pod okolními poli a je v možné vidět pouze malou část původního centra. Středověké a moderní město se vyvíjelo o něco dále směrem na východ.[4]

Corstopitum, oltář objevený roku 1910

Vývoj města[editovat | editovat zdroj]

Po roce 163[editovat | editovat zdroj]

Poté, co Římané ustoupili od Hadriánova valu v roce 163, vojsko bylo zřejmě z Corie staženo. Hradby byly srovnány se zemí a byl zahájena velká přestavba. Vznikla řada chrámů, dále sýpek, dalších domů a velké nádvoří, které se zřejmě mělo stát civilním fórem nebo vojenským skladištěm a dílnou. Původní záměr nebylo nikdy zcela realizován.

3. a 4. století[editovat | editovat zdroj]

Spálené dřevěné domy možná souvisejí se zmínkou Cassia Dia o tom, že kmeny ze severu překročily hranici. Na začátku 3. století se na tomto místě stavělo znovu, byl rozšířen vojenský zásobovací sklad. To souvisí s druhou a šestou legií, patrně šlo o zásobování severní kampaně Septimia Severa.

Informace o městě ve 3. a 4. století chybí, ale jistě v něm nechyběl dům, ve kterém mohl přebývat císařský úředník. Coria byla pravděpodobně velkým tržním centrem pro zboží z olova, železa, zemědělské produkty, o čemž svědčí sýpky. Byl také nalezen obchod s hrnčířskými výrobky. Kdy bylo město opuštěno, není jasné. Není ani známo, zda tam někdo žil, když Anglosaové zakládali blízké Corbridge.

Archeologické nálezy[editovat | editovat zdroj]

English Heritage vydalo monografie o pevnostech Hadriánova valu. Zpráva Bishopa a Dorea o vykopávkách v Corbridge v letech 1947–80 odhaluje složitý vývoj od více dřevěných pevností ke zděným stavbám.[5] (k dispozici zde) Zprávy se rovněž zabývají nálezy kovových předmětů v pevnosti, což asi souvisí s jejím opuštěním mezi lety 122 a 138[6] (k dispozici také na internetových stránkách Archeology Data Service).

Corbridgeský poklad[editovat | editovat zdroj]

Byl tam nalezen tzv. corbridgeský poklad. K mnoha objeveným předmětům patří zařízení z římské dílny a mnoho věcí, které potřeboval římský voják: nástroje, zbraně, pancíře, voskové tabulky a papyry. Zbroj nalezená v roce 1964 výrazně pomohla zpřesnit představu o její římské podobě.

Náhrobek Flavina, nositele standarty; vystaven v kostele Hexham Abbey

Nález pochází z období mezi léty 122 a 138. Předměty byly nalezeny ve vynikajícím stavu, a to díky tomu, že byly uloženy do dřevěné truhlice kryté kůží a chráněné železným kováním, kterou někdo zakopal do země.[1]

Znovuobjevení[editovat | editovat zdroj]

Brian Dobson v 60. a 70. letech 20. století vedl vykopávky v Corbridge.[6][7]

Náhrobek Flavina, římského nositele standarty[editovat | editovat zdroj]

Práce v kostele Hexham Abbey v roce 1881 odhalily v transeptu římský náhrobek. Pomník (vystavený v kostele) ukazuje nositele standarty v římské jízdě, jehož kůň šlape po barbarovi: připojený nápis ukazuje, že byl postaven na paměť Flavina, důstojníka ala Petriana, který zemřel jako 25letý po sedmi letech služby. Je známo, že ala Petriana byla v Corbridge, a deska pravděpodobně pochází z konce 1. století. Náhrobek kdysi stál na vojenském hřbitově v blízkosti pevnosti.[8][9]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Coria (Corbridge) na anglické Wikipedii.

  1. a b Corbridge Roman Town - Hadrian's Wall. English Heritage [online]. [cit. 2019-11-07]. Dostupné online. 
  2. a b Bethany Fox, 'The P-Celtic Place-Names of North-East England and South-East Scotland', The Heroic Age, 10 (2007), http://www.heroicage.org/issues/10/fox.html (appendix at http://www.heroicage.org/issues/10/fox-appendix.html).
  3. ALBERT, Edoardo; GETHING, Paul. Warrior: A Life of War in Anglo-Saxon Britain. [s.l.]: Granta Publications 209 s. Dostupné online. ISBN 9781783784448. (anglicky) Google-Books-ID: RqGkDwAAQBAJ. 
  4. RADDATO, Carole. Coria (Corbridge Roman Town). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  5. Bishop, M., Dore, J. (1988) Corbridge: Excavations of the Roman fort and town, 1947-80. English Heritage.
  6. a b Allason-Jones, L., Bishop, M. (1988) Excavations at Roman Corbridge: The Hoard. English Heritage.
  7. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2019-11-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-06-29. 
  8. Dostupné online. 
  9. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]