Chusejn Erkenov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chusejn Erkenov
Rodné jménoЭрикгенланы Салауатны джашы Хусейн
Narození3. března 1960
Taškent, Uzbekistán
Povolánífilmový režisér, scenárista a producent
NárodnostKaračaj
StátRusko
Vzdělánífilmová režie (ВГИК)
Alma materGerasimovův filmový institut (Всероссийский государственный институт кинематографии имени С. А. Герасимова), Moskva,Ruská federace
OceněníKřišťálový glóbus (MFF Karlovy Vary 1992) za film Chlad (Холод), cena MFF v Bilbau za film Kolka (Колька)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Chusejn Erkenov (rusky Хусейн Салаватович Эркенов, karačajsko-balkarsky Эрикгенланы Салауатны джашы Хусейн, v anglické transkripci Hussein Erkenov nebo Khuseyn Erkenov) je ruský filmový režisér karačajské národnosti.

Stručný životopis[editovat | editovat zdroj]

Režisér a producent[editovat | editovat zdroj]

Chusejn Erkenov se narodil v roce 1960 v uzbecké metropoli Taškentu v karačajské rodině, jejíž příslušníci byli vysídleni ze severního Kavkazu a deportováni do Uzbekistánu v roce 1944. V roce 1988 absolvoval s červeným diplomem studium režie na Všeruském státním filmovém institutu v Moskvě u profesora Sergeje Gerasimova a profesorky Tamary Makarovové. V roce 1987, ještě před ukončením studií, režíroval Ch. Erkenov ve Sverdlovsku divadelní hru Klec na schodech (Лестничная клетка). Toto divadelní představení bylo posléze místními orgány zakázáno.

V roce 1991 založil Chusejn Erkenov v Moskvě soukromé filmové studio ЭРХУС. V roce 1998 režíroval pro televizní stanici NTV (НТВ) politicko-satirický cyklus Куклы (Loutky). Chusejn Erkenov žije a pracuje v Moskvě, vlastní filmové studio Максэль+.

Občanská angažovanost[editovat | editovat zdroj]

Angažovanost Chusejna Erkenova se během let výrazně projevovala nejen v jeho tvorbě, ale i v občanských postojích. Už koncem 80. let se mu podařilo apely na světovou veřejnost zachránit život kurdskému studentu scenáristiky na moskevském filmovém institutu, který byl v Iráku odsouzen k trestu smrti. Mladý Kurd byl nakonec propuštěn a bylo mu umožněno vystěhovat se do Švédska. Také v dalších letech Ch. Erkenov pomáhal studentům a hercům, kteří z nějakých důvodů skončili ve vězení. Vždy velice ostře vystupoval proti korupci ve filmovém průmyslu, v této souvislosti kritizoval například režiséra Nikitu Michalkova. V roce 2014 Chusejn Erkenov veřejně vystoupil proti válce na Ukrajině.

Tvorba a ocenění[editovat | editovat zdroj]

Křišťálový globus, cena MFF v Karlových Varech

Prvním dílem Ch. Erkenova byl krátký film Kolka (Колька), který režisér natočil v roce 1988 jako svou závěrečnou diplomovou práci.Tento film byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu krátkých a dokumentárních filmů "Zinebi" ve španělském Bilbau. Kromě toho film Kolka získal hlavní ceny na filmových festivalech studentských a krátkometrážních filmů v Moskvě, Saratově a německé PostupimiBabelsbergu.

V roce 1990 následoval film Sto dní před rozkazem (Сто дней до приказа), natočený podle stejnojmenné knihy Jurije Poljakova z roku 1987. Tématem tohoto díla byly sociální problémy a tragické osudy vojáků, sloužících v Sovětské armádě. Toto téma patřilo v Sovětském svazu mezi naprostá tabu, vydání knihy zpočátku bránila vojenská cenzura a také režisér Erkenov byl kritizován některými svými staršími kolegy za zpracování tohoto tématu.

O rok později natočil Ch. Erkenov podle vlastního scénáře film Chlad (Холод), jehož děj byl inspirován osudy Karačajů, násilně vysídlených ze své vlasti na sklonku Druhé světové války .Tento film byl v roce 1992 oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.[1]

Následovaly filmy Nestřílejte na cestující (Не стреляйте в пассажира – 1993), Černý míč (Чёрный мяч – 2002), Zbožňuji tě... (Я тебя обожаю… – 2005) a Vylez na Měsíc (Залезь на луну – 2010). V roce 2012 natáčel Chusejn Erkenov v exteriérech čečenských hor film Rozkaz:Zapomeňte! (Приказано забыть). Toto drama zobrazuje osudný průběh deportace obyvatel horských oblastí Čečenska koncem února roku 1944, během níž byly bestiálně zabity stovky starých a nemocných lidí, kteří nebyli schopni se sami v zimě dopravit do transportu. Film Rozkaz:Zapomeňte! byl uveden v roce 2014 na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varšavě a mimo soutěž na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]