Chondrosteosaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxChondrosteosaurus
Stratigrafický výskyt: Spodní křída, asi před 125 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Nákres obratle chondrosteosaura
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Reptilia)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádSauropodomorpha
InfrařádSauropoda
RodChondrosteosaurus
Owen, 1876
Binomické jméno
Chondrosteosaurus gigas
Owen, 1876
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chondrosteosaurus („ještěr s kostí a chrupavkou“) byl rod sauropodního dinosaura z kladu Eusauropoda. Žil v období spodní křídy (geologický stupeň barrem), asi před 125 miliony let, na území dnešního ostrova Isle of Wight u jižního pobřeží Anglie.

Objev a popis[editovat | editovat zdroj]

Zkameněliny tohoto dinosaura byly objeveny v sedimentech souvrství Wessex na území Isle of Wight. Jedná se o pouhé dva krční obratle s označením BMNH 46869 (holotyp) a BMNH 46870. Paleontolog Richard Owen pro ně v roce 1876 stanovil formální jméno Chondrosteosaurus gigas.[1] Nevěřil, že dutiny v obratlech mohly být zaživa vyplněny vzdušnými vaky (jak už dnes víme), a místo toho předpokládal, že je vyplňovala chrupavka. Právě proto zvolil rodové jméno Chondrosteosaurus. Owen také pojmenoval další druh Chondrosteosaurus magnus, ten ale ve skutečnosti spadá do rodu Ornithopsis.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Owen, R. (1876). "Monograph on the fossil Reptilia of the Wealden and Purbeck Formations. Supplement 7. Crocodilia (Poikilopleuron) and Dinosauria? (Chondrosteosaurus)." Palaeontographical Society Monographs, 30: 1-7.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Seeley, H. G. (1870). "On Ornithopsis, a gigantic animal of the pterodactyle kind from the Wealden." Annals and Magazine of Natural History, Series 4, 5: 279-283.
  • Naish, D. and Martill, D. M. (2007). Dinosaurs of Great Britain and the role of the Geological Society of London in their discovery: basal Dinosauria and Saurischia. Journal of the Geological Society, London, 164: 493-510.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]