Chlomek (vrch)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chlomek
Pohled na Chlomek od jihu
Pohled na Chlomek od jihu

Vrchol483 m n. m.
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeské středohoří / Milešovské středohoří / Kostomlatské středohoří / Bořislavská hornatina / Lukovská část[1]
Souřadnice
Chlomek
Chlomek
Horninačedič
PovodíLabe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chlomek (německy Klomgen) uváděný také jako Chlumka, Kajba aj. je vrch (483 m) v Českém středohoří asi 2 km jjz. od Kostomlat pod Milešovkou a 5 km vjv. od Bíliny v katastrálním území Radovesice u Bíliny obce Hrobčiceokrese Teplice, na rozhraní Milešovského středohoří a Mostecké pánve. Vrchol nebyl nikdy odlesněn.

Podobně jako ostatních vrchy v okolí je i tento pozůstatkem sopečné činnosti. Jedná se o méně výrazný vrch budovaný leucitickým bazanitem, výrazný především ze západní strany, kde byla krajina v 2. polovině 20. století kompletně přeměněna v souvislosti s budováním Radovesické výsypky.[2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Na vrchol nevedou cesty, ale po východním úpatí prochází žlutě značená turistická trasa stezka z Kostomlat pod Milešovkou do Štěpánova.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Na jz. svahu vrchu byla roku 1952 zřízena přírodní rezervace Kajba, jež chránila klesostepní vegetaci s bohatými společenstvy skal a hlinitých svahů. Ta byla na začátku 90. let v souvislosti s postupujícím zasypáním Radovesické výsypky zrušena; rostliny travinných stepních, krátkostébelných společenstev s některými botanicky zajímavými druhy se zde nacházejí i v současnosti, např. sasanka hajní, upolín nejvyšší, kokořík vonný aj.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  2. Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Brno: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Chlomek, s. 151. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]