Chalupecký potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chalupecký potok
Nad osadou Podstrání
Nad osadou Podstrání
Základní informace
Délka toku3,1 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Karlovarský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Ohře, Lobezský potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chalupecký potok je pravostranným přítokem Lobezského potoka ve Slavkovském leseokrese SokolovKarlovarském kraji. Délka toku měří 3,1 km.[1]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramení na náhorní planině Slavkovské lesa necelý 1 kilometr od zaniklého města Čistá. Jeho pramen se nachází v nadmořské výšce okolo 790 metrů. Od pramene teče pastvinami jihozápadním směrem, nedaleko jeho levého břehu se nachází přírodní rezervace Rašeliniště u myslivny s mnoha druhy chráněných rostlin. Směr toku se obrací k západu, v okolí potoka se nacházejí malé rybníčky, jejichž přepady jsou svedeny do potoka. V údolí mezi Sklenným vrchem (831 m) a Rozhledy (859 m) se nachází dědičná štola Jeroným, kterou byl v dobách těžby cínové rudy odvodňován historický důl Jeroným.[2] Po asi 600 m dospěje potok k Lobezskému potoku, do kterého se vlévá nad osadou Podstrání.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HEIS VÚV T. G. M. – Vodní toky (str. 649) [online]. [cit. 2016-10-14]. Dostupné online. 
  2. KUKUTSCH, Radovan et al. Důl Jeroným v Čisté – minulost, současnost, budoucnost [online]. Urbanismus a územní rozvoj ročník XIII číslo 2/2010 [cit. 2016-10-15]. S. 2. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-02-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]