Casentino

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Casentino
StátItálieItálie Itálie
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Casentino je údolí v Itálii ležící na horním toku řeky Arno. Má rozlohu 826 km² a žije v něm přibližně padesát tisíc obyvatel.[1] Patří k provincii Arezzo v regionu Toskánsko. Nachází se zde dvanáct obcí, nejvýznamnějšími sídly jsou Bibbiena, Poppi a Subbiano.

Údolí obklopují Severní Apeniny s horami Monte Falco a Monte Falterona. Od údolí Valdarno je odděluje hřeben Pratomagno. Převládá zde oceánické podnebí. Na území Casentina zasahuje Národní park Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna s bukovými a jedlovými lesy.[2] Oblast je proslulá agroturistikou, produkuje brambory, houby, jedlé kaštany, ovčí sýry, dušené maso scottiglia, chléb schiacciata nebo anýzové pečivo berlingozzi.[3]

Původními obyvateli byli Etruskové, po nichž se zachovalo mnoho artefaktů v lokalitě zvané Jezero idolů. Ve středověku patřilo údolí rodu Guidi, v patnáctém století je ovládla Florencie.[4] Nachází se zde klášter La Verna, kde pobýval František z Assisi, Eremo di Camaldoli spojené se svatým Romualdem nebo románský chrám Pieve di San Pietro a Romena. V roce 1289 se konala bitva u Campaldina, která patřila k nejvýznamnějším střetům ve válkách guelfů a ghibellinů. Pobýval zde Dante Alighieri, který horskou krajinu oslavil v Božské komedii.[5] Významnými památkami jsou hrady v Poppi, Porcianu a Romeně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Italy Review Dostupné online
  2. We The Italians Dostupné online
  3. Triptipedia Dostupné online
  4. Discover Tuscany Dostupné online
  5. The Florentine Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]