Camboglanna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Camboglanna
Camboglanna mezi pevnostmi Hadriánova valu
Camboglanna mezi pevnostmi Hadriánova valu
Základní informace
Výstavba2. století
Materiálkámen
Poloha
AdresaAnglieAnglie Anglie
Souřadnice
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Camboglanna (současným názvem Castlesteads) byla římská pevnost, dvanáctá v Hadriánově valu, počítáno od východu. Nachází se v hrabství Cumbria na severozápadě Anglie, mezi pevnostmi Banna na východě a Uxelodunum (Petriana, Stanwix) na západě, téměř 11 km západně od Birdoswaldu.

Na vysokém útesu nad údolím potoka Cam Beck (psáno též Cambeck), přítoku řeky Irthing, střežila důležitý přístup k valu a také oblast na východ od tohoto toku, odkud hrozily nájezdy z oblasti okolo dnešního Bewcastle.

Když se v roce 1791 zakládaly zahrady domu Castlesteads, lokalita byla prakticky srovnána se zemí. Na téměř polovině plochy, kde pevnost byla, je ohrazená zahrada, v níž se nad zemí ze starověku nedochovalo nic, a zbývající část je do značné míry porostlá listnatými stromy.[1]

Název pevnosti[editovat | editovat zdroj]

Pojmenování “Camboglanna” pravděpodobně znamená "údolí do oblouku" nebo “oblouk (toku)”, protože pevnost shlíží na zátočinu řeky Irthing.

Kolem římského pojmenování pevnosti v novověku vznikly nejasnosti. Svého času bylo jméno Camboglanna pokládáno za název pevnosti Birdoswald, ale potom byl tento názor změněn a připsán chybě v dokumentu Notitia Dignitatum. V něm je Castlesteads v podobě Amboglanna mezi pevnostmi Magnis (Carvoran, Northumberland) a Petrianis (Stanwix, Cumbria). Rozhodující pro zjištění skutečného názvu bylo nalezení bronzového poháru v Rudge v hrabství Wiltshire a podobné nádoby ve francouzském městě Amiens. Tyto pravděpodobně suvenýry z Hadriánova valu uvádějí seznam míst na valu od západu na východ: Uxelodunum (Stanwix či Petriana, Cumbria), Camboglan/ni/s, Banna a Esica (Great Chesters). Pevnost Castlesteads je tedy Camboglanna, kdežto Birdoswald Římané nazývali Banna.[2]

Camboglanna, půdorys pevnosti

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pevnost měla přibližně čtvercový půdorys, protože měřila zhruba 120 krát 120 metrů (dle jiného zdroje 122 m x 122 m).[2] Pokrývala plochu přibližně jeden a půl hektaru. Byla orientována ze severozápadu na jihovýchod a je odtamtud výhled na údolí potoka Cambeck. Severozápadní stranu pevnosti zničila vodní eroze. Pevnost sice leží mezi valem (Vallum) a Hadriánovým valem, od kterého poněkud na jih. Touto pozicí se odlišuje od všech ostatních pevností valu. Zřejmě byl v době stavby pevnosti už vybudován na nejlepším místě, kde se dal Cambeck překročit, proto pro novou pevnost zvolili strategicky nejvýhodnější místo, i když bylo od valu o něco dál.

Časové zařazení[editovat | editovat zdroj]

Pevnost pravděpodobně pochází z druhé poloviny 20. let 2. století a pozdější kamenná pevnost zhruba z 60. let, kdy byly po opuštění Antoninova valu jednotky na val znovu přemístěny.[3]

Oltář z let 212-217, červený pískovec, nalezen v Castlesteads roku 1791 nebo krátce před tím

Posádka[editovat | editovat zdroj]

V druhém století v pevnosti sídlila první kohorta Batavů, Cohors Primae Batavorum, a po ní čtvrtá kohorta Galů, Cohors Quartae Gallorum. Dva oltáře z Castlesteads svědčí o tom, že na tomto místě byla Cohors IIII Gallorum Equitata, tj. smíšený oddíl pěchoty a jízdy, jejíž členové pocházeli z galských kmenů střední Francie.[2]

Ve třetím století posádku tvořila II. kohorta Tungrorum, Cohors II Tungrorum Milliaria Equitata, s tisícem mužů jezdectva a pěchoty pocházejícím z kmene Tungri, který obýval oblast Ardennes v moderní Belgii.

Nápis nalezený roku 1732 poblíž východní brány pevnosti dokládá přítomnost Šesté legie Legio Sextae Victrix. Dále byl v hypokaustu nalezen důkaz o přítomnosti Dvacáté legie Legio Vicesimae Gordiana.

Archeologické vykopávky[editovat | editovat zdroj]

V roce 1934 byly částečně odkryty všechny stěny pevnosti, jen s výjimkou severovýchodní zdi. Vykopány byly také severovýchodní a jihozápadní dvojité brányvěž v jižním rohu. Bylo také zjištěno, že pevnost chránil jen jeden příkop. Na místě bylo nalezeno několik oltářů, které se zachovaly do moderní doby.

Až v druhé polovině 20. století byly provedeny rozsáhlé vykopávky, které poskytly důkazy, že první posádkou byla první kohorta Dáků, latinsky Cohors Primae Aelia Dacorum, což je jednotka spojovaná s pevností Camboglanna v dokumentu Notitia Dignitatum. Později byl v pevnosti Birdoswald nalezen oltář římského boha lesa Silvana, který mu věnovali Venatores Bannienses, tj. "lovci z pevnosti Banna". S velkou pravděpodobností tito muži tvořili oddíl jezdectva a měli někdy ve 4. století základnu v pevnosti Birdoswald, od jejíhož jména bylo odvozeno pojmenování jejich jednotky.[2]

V roce 1741 bylo mimo samotnou pevnost objeveno místo, kde se nacházely lázně; část budovy se podařilo vykopat.

Nalezeny byly také čtyři náhrobní kameny; tři s čitelnými nápisy.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Camboglanna na anglické Wikipedii.

  1. CASTLESTEADS ROMAN FORT. www.pastscape.org.uk [online]. [cit. 2019-04-23]. Dostupné online.
  2. a b c d e WHITE, Kevan. CAMBOGLANNA - CASTLESTEADS. http://roman-britain.co.uk/ [online]. 2018-10-01 [cit. 2019-04-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-04-23. (anglicky) 
  3. Tynedale U3A. Hadrian's Wall Group [online]. [cit. 2019-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]