CAMP (firma)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
CAMP
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1889
Adresa sídlaPremana, Itálie
Identifikátory
Oficiální webwww.camp.it
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vklíněnce vyrobené firmou CAMP

CAMP (také psáno jako C. A. M. P.) je jedním z předních světových výrobců vybavení pro lezení a související činnosti, jako je lyžování, horolezectví a průmyslová bezpečnost. Společnost sídlí v Itálii.[1]

CAMP vyrábí širokou škálu produktů, včetně cepínů, maček, šroubů do ledu, skob, karabin, vklíněnců, friendů, úvazků, přileb, batohů, stanů, lyžařského závodního oblečení, a různých sněhových nástrojů.

Společnost byla založena kovářem Nicolou Codegou v roce 1889 v italské alpské vesnici Premana, kde stále sídlí.[2] Původně vyráběla kované zboží, objednávky v roce 1920 pro cepíny pro italskou armádu byly první vstupem firmy do světa lezeckého vybavení. Od té doby se lezecký sortiment firmy rozšířil a zahrnuje mačky, skoby a vklíněnce a nakonec se společnost s podporou předního horolezce Riccardo Cassina a ve spolupráci s americkým horolezcem Gregem Lowem (zakladatelem Lowe Alpine), pustila i do nekovového vybavení. Společnost je stále vedena Codegovými potomky.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku CAMP (company) na anglické Wikipedii.

  1. C.A.M.P. ... Italy: who are on earth are they?. http://www.ukclimbing.com. October 2008. Dostupné online. 
  2. Info, contatti - C.A.M.P.. http://www.expo.planetmountain.com. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-28.  Archivovaná kopie. www.expo.planetmountain.com [online]. [cit. 2017-01-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu.