Brohisaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBrohisaurus
Stratigrafický výskyt: Svrchní jura, asi před 155 miliony let
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
Podřádsauropodomorfové (Sauropodomorpha)
Infrařádsauropodi (Sauropoda)
RodBrohisaurus
Malkani, 2003
Binomické jméno
Brohisaurus kirthari
Malkani, 2003
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brohisaurus („ještěr lidu Brohi/Brahui“) je potenciálně neplatný rod sauropodního dinosaura, jehož fosilie byly objeveny na území Pákistánu.

Historie objevu[editovat | editovat zdroj]

Fosilie tohoto menšího až středně velkého sauropoda z kladu Titanosauriformes byly objeveny v sedimentech souvrství Sembar na území pohoří Kirthar na jihu Pákistánu. Stáří těchto vrstev je pozdně jurské (geologický věk kimmeridž, stáří asi 157 až 152 milionů let). Nález sestává z fragmentárně dochované kostry v podobě fosilních úlomků žeber, obratlů a kostí končetin. V roce 2003 tyto fosilie formálně popsal pákistánský paleontolog M. Sadiq Malkani.[1] Rodové jméno dinosaura odkazuje k místnímu lidukmene Brohi (Brahui), druhové k lokalitě objevu (pohoří Kirthar). V současnosti však není jisté, zda se jedná o platný taxon, nebo spíše o pochybné vědecké jméno (nomen dubium).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Brohisaurus pravděpodobně spadal do vývojově odvozené skupiny sauropodů v rámci kladu Titanosauriformes. Není ale jisté, zda náležel i do kladu Titanosauria, protože postrádá některé definující anatomické znaky.[2] Malkani se domníval, že může jít o blízkého příbuzného k africkému taxonu Malawisaurus, to ale také není jisté.

Průměr stehenní kosti činí pouze 12 cm, což odpovídá poměrně malým rozměrům (na poměry sauropodů). Délka objeveného jedince zřejmě nepřesahovala 15 metrů a hmotnost činila maximálně asi kolem 10 tun.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Malkani, M. S. (2003). "First Jurassic dinosaur fossils found from Kirthar range, Khuzdar District, Balochistan, Pakistan" (PDF). Geological Bulletin of the University of Peshawar. 36: 73–83.
  2. Mannion, Philip D.; Upchurch, Paul; Barnes, Rosie N.; Mateus, Octávio (2013). "Osteology of the Late Jurassic Portuguese sauropod dinosaur Lusotitan atalaiensis (Macronaria) and the evolutionary history of basal titanosauriforms" (PDF). Zoological Journal of the Linnean Society. 168: 98–206. doi: 10.1111/zoj.12029

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Salgado, L.; Coria, R. A. and Calvo, J. O. (1997). Evolution of titanosaurid sauropods. I: Phylogenetic analysis based on the postcranial evidence. Ameghiniana, 34(1): 3-32.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]