Brewster Shaw

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brewster Hopkinson Shaw, Jr.
Astronaut NASA
Státní příslušnostSpojené státy
Datum narození16. května 1945 (78 let)
Místo narozeníMichigan, USA
Předchozí
zaměstnání
testovací pilot
Čas ve vesmíru22d 05h 51m
Kosmonaut od1978
MiseSTS-9, STS-61-B, STS-28
Znaky misíZnak miseZnak miseZnak mise
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brewster Hopkinson Shaw, Jr. (* 16. května 1945 v Cass City, Michigan, USA)[1] je bývalý americký astronaut z raketoplánů, činovník agentury NASA.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a výcvik[editovat | editovat zdroj]

Po základní a střední škole vystudoval University of Wisconsin-Madison v roce 1969 a získal titul strojního inženýra. Pak pracoval jako instruktor ve škole zkušebních pilotů na základně Edwards v Kalifornii.

Do týmu astronautů NASA byl vybrán roku 1978 v hodnosti kapitána amerického vojenského letectva jako astronaut – pilot. V té době byl již ženatý a měl tři děti.[2]

Lety do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Poprvé letěl s expedicí STS-9 v raketoplánu Columbia (dle COSPARu 1973-050A). Letěli s ním: Owen Garriott, John Young, Robert Parker, Byron Lichtenberg a Němec Ulf Merbold. Start byl z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Během letu zvládli 70 vědeckých experimentů a s menšími problémy i přistání na základně Edwards.

O dva roky později pokračoval druhým letem v raketoplánu Atlantis. Osádku tvořili velitel Brewster Shaw, pilot Bryan O'Connor , tři letoví specialisté – Sherwood Spring, ekoložka dr. Mary Cleaveová a Jerry Ross a konečně dva specialisté pro užitečné zatížení: Mexičan Rodolfo Neri Vela (elektronik) a Charles Walker od firmy McDonnell-Douglas. Během letu vypustili družice: Morelos B, určená pro Mexiko, Aussat 2 pro Austrálii a RCA Satcom Ku-2 pro vnitrostátní spojení v USA. V pořádku přistáli na základně Edwards.

Také svůj třetí let absolvoval jako kapitán raketoplánu. V posádce Columbie měl tyto kolegy: Richard Richards (pilot) a trojice letových specialistů David Leestma, James Adamson a Mark Brown. Byl to let utajený, vojenský, protože při něm vypustili dvě špionážní družice. Také tentokrát byl start z Floridy – z mysu Canaveral a přistání v Kalifornii na základně Edwards.

Během svých třech letů strávil na oběžné dráze 22 dní. Je zapsán jako 128. člověk ve vesmíru.

Po letech[editovat | editovat zdroj]

Ze střediska oddílu astronautů a NASA odešel v roce 1995, ovšem již předtím v Houstonu pracoval v různých řídících funkcích NASA. V roce 1999 odešel z NASA do firmy Boening Co., kde se stal ředitelem projektu ISS, v roce 2003 se k NASA vrátil jako ředitel letových operací USA.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-piloti USA, s. 360. 
  2. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Američtí astronauti-kandidáti vybraní v USA v roce 1978, s. 461. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]