Božetěch Kostelka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Božetěch Kostelka
Božetěch Kostelka
Božetěch Kostelka
Narození16. ledna 1931 (93 let)
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
BydlištěBrno (od 1959)
Vyškov
Povolánítrenér
OceněníCena Jihomoravského kraje (2016)
Cena města Brna (2019)
RodičeBedřich Kostelka
Příbuzní Miroslav Kostelka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Božetěch Kostelka (* 16. ledna 1931 Brno) je český sportovec a člen Orla, nositel Ceny Jihomoravského kraje za práci s mládeží.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Je jedním ze čtyř synů někdejšího českého politika a člena Orla Bedřicha Kostelky. Otec byl pro svou politickou činnost několikrát vězněn, rodině Kostelků byl zabaven majetek a byli nuceni opustit Vyškov. Tažení komunistické moci proti Orlu mělo na život Božetěcha Kostelky vliv i v dospělosti, kdy často nemohl vůbec najít práci a bydlení. Ke konci roku 1950 byl zařazen do pomocných technických praporů. Postupně pracoval na budování bunkrů, nakonec byl nasazen i k obtížné práci v ostravských dolech. Po návratu z vojny pracoval v traktorové stanici ve Vyškově, kde trénoval basketbalový tým, který se mu podařilo přivést až do první ligy. Roku 1959 se oženil. V roce 1960 se s manželkou přestěhoval do Brna. Pracoval v Závodu těžkého strojírenství v Heršpicích, od roku 1970 trénoval gymnastický oddíl na Starém Brně.[1]

V roce 1989 Orel opět požádal o registraci. V této době odešel do důchodu a naplno se věnoval obnově této křesťanské tělovýchovné organizace. Největší snahu vložil do toho, aby byl majetek Orla vrácen do rukou těch, kteří jej vybudovali a aby opět sloužil k formování dětí a mládeže. V roce 1992 se stal generálním sekretářem, později místostarostou Orla. Dodnes usiluje o to, aby se co nejvíce dětí a mladých lidí zapojilo v Orlu do sportovních a kulturních činností. Sám je trenérem mládeže v basketbalu a sportovní gymnastice.

V roce 2016 se stal nositelem Ceny Jihomoravského kraje za práci s mládeží.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Božetěch Kostelka [online]. Paměť národa [cit. 2020-03-21]. Dostupné online. 
  2. VE SLAVKOVĚ BYLY PŘEDÁNY CENY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE. LETOS JE ZÍSKALO 26 OSOBNOSTÍ [online]. Jihomoravský kraj [cit. 2020-04-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]