Blatenský potok (přítok Černé)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blatenský potok
Pod Horní Blatnou
Pod Horní Blatnou
Základní informace
Délka toku7,34 km
Plocha povodí26,5 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-15-04-0100
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Karlovarský kraj)
Okres Karlovy Vary

NěmeckoNěmecko Německo (Sasko)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Mulda,
Cvikovská Mulda, Černá
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blatenský potok (německy Breitenbach) je horský potok v Krušných horáchKarlovarském kraji, levostranný přítok Černé na území Saska. Délka toku měří 7,34 km.[pozn. 1] Plocha jeho povodí měří 26,5 km².[pozn. 2]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramenínadmořské výšce 905 metrů přibližně 1,5 km jihozápadně od Horní Blatné na severním úpatí Liščí hory. Nejprve teče asi jeden kilometr východním směrem, přibírá zprava několik drobných potůčků, poté se směr toku mění na severní. Nedaleko západního okraje Horní Blatné přibírá zprava umělý přivaděč, technickou památku Blatenský příkop, který v minulosti přiváděl vodu z povodí říčky Černé pro zásobování báňských provozů v okolí Horní Blatné. Potok pokračuje severozápadním směrem podél silnice z Horní Blatné do Potůčků. Přibírá zleva dva drobné potoky, nejprve Tichý potok, později Prudký potok a ve Stráni, místní části Potůčků, se do něj zleva vlévá Hraniční potok. Zde již potok teče v délce 0,7 km po Česko-německé státní hranici.[3] Po opuštění státní hranice se po dalších asi 700 m, již na německém území, vlévá zleva do Černé. Soutok se nachází nedaleko vlakového nádraží v Johanngeorgenstadtu. Na německém území nese Blatenský potok název Breitenbach.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Délka toku na území Česka.[1]
  2. Plocha povodí na území Česka.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HYDROEKOLOGICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM VÚV TGM – Blatenský potok [online]. [cit. 2018-03-27]. Dostupné online. 
  2. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2018-02-27]. S. 96. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-11-15. 
  3. Seznam hraničních vodních toků tvořících státní hranice [online]. Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna [cit. 2018-03-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]