Biser Arichtev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Biser Arichtev
Narození12. října 1976 (47 let)
Ostrava
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánífilmový režisér, televizní režisér a režisér
ChoťVeronika Arichteva (od 2013)[1][2]
Děti2
PříbuzníNikolaj Atanasov Arichtev (sourozenec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Biser Atanas Arichtev (12. října 1976 Ostrava) je český režisér, který se proslavil seriálem Vyprávěj nebo První republika.

Život[editovat | editovat zdroj]

Režisér má bulharské kořeny, protože oba rodiče pocházejí z Bulharska. Vystudoval obchodní akademii, poté Soukromou vyšší odbornou školu filmovou a přípravný ročník FAMU. Hrál na kytaru v kapele Kryštof, později ho tam zastoupil jeho bratr Nikolaj, který hraje na baskytaru.

Češtinu a bulharštinu má na úrovni rodilého mluvčího, dále mluví také polsky, rusky a slovensky. V květnu 2020 oznámil, že se svou manželkou Veronikou čekají prvního společného potomka.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Spolupracoval na filmových projektech jako válečné drama Lebensborn – pramen života, historické drama Bathory, Tobruk, pohádka Dešťová víla nebo česká komedie Vy nám taky, šéfe.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Seriál Vyprávěj získal cenu TýTý za Seriál roku. Jeho druhá série se stala Absolutním vítězem TýTý. V Monte Carlu dostal cenu Nejlepší evropský televizní producent.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

V srpnu 2013 se oženil s herečkou Veronikou Novou (* 1986), která přijala jeho příjmení. Seznámili se při natáčení seriálu Vyprávěj. Z předcházejícího vztahu má syna Teodosia.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. eXtra.cz. Dostupné online. [cit. 2020-10-01].
  2. Blesk.cz. Dostupné online. [cit. 2020-10-01].