Ballycastle (Severní Irsko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ballycastle
Baile an Chaistil
Ballycastle, náměstí The Diamond
Ballycastle, náměstí The Diamond
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměSeverní Irsko
HrabstvíAntrim
DistrictCauseway Coast and Glens
Ballycastle
Ballycastle
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel5 480 (2008)
Náboženské složenícca 78% katolíci, 20% protestanti
Správa
Statusměsto
Oficiální webwww.causewaycoastandglens.gov.uk
Telefonní předvolba028207
PSČBT54
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ballycastle (irsky Baile an Chaistil) je malé přístavní město v severoirském hrabství Antrim ve Spojeném království. V roce 2008 bylo v Ballycastlu registrováno 5 480 obyvatel, což znamená nárůst o 400 osob ve srovnání s výsledky sčítání lidu v roce 2001.[1] Ballycastle se v roce 2016 umístil na čelní pozici ankety listu The Sunday Times jako nejlepší místo pro život v Severním Irsku.[2]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ballycastle se nachází na severním pobřeží Irska, v severní části Severního průlivu, oddělujícího Irsko od Skotska.

Pobřeží u Ballycastlu a útesy Fair Head

Při východním okraji města protéká řeka Margy, která se zde – zhruba kilometr od soutoku s řekou Glenshesk – vlévá do moře.

Nadmořská výška se ve městě pohybuje od jednotek do několika desítek metrů. Nejvyšším bodem v okolí je 196 metrů vysoký útes Fair Head s kolmou skalní stěnou na konci stejnojmenného mysu, vzdáleného od města směrem na severovýchod přibližně 5 km.

Přístav v Ballycastlu, odkud vyplouvají lodě na ostrov Rathlin

Z hlediska geologického složení se v této oblasti vyskytují jak horniny sopečného původu (doleritové útesy Fair Head), tak i původu sedimentárního (vápencové skály v okolí města a u hradu Kinbane). Zhruba 5 km jižním směrem od Ballycastlu se nachází Knocklayde (516 m n. m.), nejsevernější vrchol hornatiny v oblasti Glens of Antrim.

Město leží v severozápadním výběžku chráněné krajinné oblasti Antrim Coast and Glens AONB (Area of Outstanding Natural Beauty).V pobřežních partiích na severozápadním předměstí tato chráněná oblast hraničí s územím chráněné krajinné oblasti Causeway Coast AONB.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Okolí Ballycastlu bylo obydlené již v prehistorických dobách, jak dokazují archeologické nálezy z doby neolitu v Glens of Antrim nebo umělý ostrůvek crannog z doby železné v jezeře Lough na Cranagh na Fair Head.

Na území města býval hrad z časů Johna Móra Tanistera (skotsky Eòin Mòr Tànaiste), t .j. z konce 14. či začátku 15. století. John Mór Tanister, který byl zakladatelem klanu MacDonaldů z Dunyvegu, byl potomkem Johna MacDonalda, pána ostrova Islay, a princezny Margarety Stewart Skotské, dcery krále Roberta II. Skotského. Hrad nechal přestavět v roce 1564 Sorley Boy MacDonnell, o rok později jej však dobyl irský král Shane O'Neill. V roce 1625 zde nechal postavit nový zámek Randal McDonnell, hrabě z Antrimu. Po válečných událostech v 17. století zámek zpustl a jeho pozůstatky byly odstraněny v roce 1856.

Pomník Marconiho experimentu

Mezi roky 1880 a 1950 byla mezi Ballycastlem a Ballymoney v provozu úzkorozchodná železnice, která v Ballymoney navazovala na železniční trať do Belfastu.

Guglielmo Marconi[editovat | editovat zdroj]

V přístavu se nachází pomník, připomínající první komerční bezdrátový přenos na světě, který zde uskutečnil v srpnu roku 1898 Guglielmo Marconi mezi Ballycastlem a majákem na východním pobřeží ostrova Rathlin.

The Troubles[editovat | editovat zdroj]

V druhé polovině 20. stroletí se Ballycastlu nevyhnuly tzv. The Troubles – konflikty a teroristické útoky, k nimž v té době docházelo v Severním Irsku. Například 26. srpna 1973 byl před římskokatolickým kostelem sv. Patricka sv. Brigidy nastražen vůz s výbušninami tak, aby exploze zasáhla lidi, vycházející po bohoslužbě z kostela. Bohoslužba se naštěstí poněkud protáhla, přesto bylo explozí zraněno 50 osob, z toho 3 těžce. Dne 19. června 1979 příslušníci IRA provedli pět bombových útoků na hotely na severoirském pobřeží, včetně Marine hotelu v Ballycastlu, přičemž jeden tamější host na následky zranění zemřel. Poslední pokus o teroristický útok se v Ballycastlu uskutečnil v roce 2001 během srpnové lidové slavnosti Ould Lammas Fair. Za pokusem o atentát tehdy stála ulsterská loajalistická polovojenská skupina Sbor ulsterských dobrovolníků (Ulster Volunteer Force).[3]

Ould Lammas Fair[editovat | editovat zdroj]

Největším magnetem přímořského lázeňského městečka je historický trh Ould Lammas Fair se 400letou tradicí, který se zde koná již od 17. století vždy poslední pondělí a úterý v měsíci srpnu.[4] Během této slavnosti jsou nabízeny místní speciality, jako jsou medově zbarvené karamely, zvané Yelowman.[5] V nabídce regionálních potravin bývají i jiné sladkosti a další lahůdky, vyrobené z mořských produktů, jako jsou například mořské řasy dulse (Palmaria palmata).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Ballycastle Castle na anglické Wikipedii a Ballycastle, County Antrim na anglické Wikipedii.

  1. Ballycastle Settlement Population [online]. NISRA - Northern Ireland Statistics and Research Agency [cit. 2017-03-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Revealed: The best place to live in Northern Ireland, according to Sunday Times [online]. Belfast: The Belfast Telegraph, 2016-03-12 [cit. 2017-03-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. UVF members linked to bomb [online]. BBC, 2001-09-01 [cit. 2017-03-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. HAGGERTY, Bridget. The Ould Lammas Fair [online]. 2017-03-07 [cit. 2017-03-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Yelowman Recipe [online]. [cit. 2017-03-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-05-30. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]