Babeșova-Bolyaiova univerzita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Babeșova-Bolyaiova univerzita
Hlavní budova
Hlavní budova
ZkratkaUBB
Rok založení1959
Typ školyveřejná
Vedení
RektorDaniel David
Další informace
https://www.ubbcluj.ro/ro/

Babeșova-Bolyaiova univerzita (rumunsky: Universitatea Babeș-Bolyai; maďarsky: Babeș-Bolyai Tudományegyetem) je veřejná výzkumná univerzita v rumunském městě Kluž. Vznikla roku 1959 sloučením maďarskojazyčné Bolyaiovy univerzity (založena 1945) a rumunskojazyčné Univerzity Victora Babeșe (založena 1919). Obě navazovaly na starší klužské instituce - Univerzitu Františka Josefa založenou roku 1872 a Jezuitskou akademii v Kolozsváru založenou roku 1579.[1] Jde o největší (asi 50 tisíc studentů) a nejlépe hodnocenou rumunskou univerzitu - například v žebříčku QS World University Rankings 2024 byla vyhodnocena jako nejlepší vysoká škola v Rumunsku, patnáctá nejlepší ve východní Evropě a 260. v Evropě.[2] Nese jméno dvou významných osobností, rumunského bakteriologa Victora Babeșe a maďarského matematika Jánose Bolyaie. V roce 1995 univerzita přešla na velmi mezinárodní model a vyučuje krom rumunštiny a maďarštiny též v němčině, výjimečně též ve francouzštině, italštině, angličtině, španělštině a japonštině. Od začátku 90. let se počet studentů zečtyřnásobil. Původní maďarsko-rumunské etnické kvóty v počtu pedagogů a členů akademického senátu jsou nicméně stále dodržovány. Maďarská sekce má jistou autonomii. Etnické napětí a debaty o rozdělení se čas od času objeví.[3] Škola je rozčleněna na 22 fakult. Nejvíce zahraničních studentů přichází z Moldavska a Ukrajiny. Ke známým absolventům univerzity patří například básnířka Ana Blandiana, olympijské vítězky Gabriela Szabóová a Sandra Izbașaová, prezident Klaus Iohannis nebo premiéři Emil Boc a Victor Ciorbea.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Babeş-Bolyai University. Times Higher Education (THE) [online]. 2021-11-27 [cit. 2024-04-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Eastern Europe Rankings 2024. Top Universities [online]. [cit. 2024-04-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Scandalul placutelor de la UBB a provocat demisia a doi prorectori. Hotnews.ro [online]. [cit. 2024-04-18]. Dostupné online. (rumunsky)