Bělotrn banátský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBělotrn banátský
alternativní popis obrázku chybí
Bělotrn banátský
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodbělotrn (Echinops)
Binomické jméno
Echinops bannaticus
Rochel ex Schrad.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bělotrn banátský (Echinops bannaticus)[1] je rostlina, bylina, která je řazena do čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Kvete v červenci do konce září. Květ u této rostliny je považován za dekorativní a jako okrasná rostlina je druh někdy pěstován.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tento druh je původní v jihovýchodní Evropě a na Krymu.[2][3] Dekorativní květenství jsou šedavé, šedomodré, nebo šedobílé (světle šedé).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to vytrvalé, statné rostliny, asi 1 m vysoké, s přímými jednoduchými nebo jen chudě větvenými lodyhami. Poměrně velké listy jsou v přízemní růžici a lodyžní přisedlé a částečně objímavé.Listy jsou na koncích ostnaté a také jsou chlupaté stejně jako lodyhy.

Květenství strboul vyrůstající na koncích lodyh je tvořeno množstvím pravidelně sestavených jednokvětých úborů s trojřadými zákrovylisteny. Pětičetné, oboupohlavné květy jsou trubkovitého tvaru. Jednotlivé drobné květy bývají modré nebo nafialovělé. Kališní lístky jsou drobné nebo zakrnělé, korunní jsou srostlé do trubky. V květu je pět tyčinek s našedlými prašníky a ze spodního semeníku složeného ze dvou plodolistů vystupuje čnělka s hluboce vykrojenou bliznou vyčnívající z koruny. V hloubí květů, které opyluje hmyz, jsou nektaria. Plodem je krátká, pětižeberná, ochmýřená nažka rozšiřována po okolí větrem.[4][5]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Pro své výrazné květenství se vysazuje do ozdobných skalek, suchých zídek, nádob a záhonů s dalšími trvalkami na slunných stanovištích, kde vynikne. Lze ji použít jako solitéru do sadovnických úprav. Lze ji rovněž použít k řezu a sušení. Po sušení květenství získává šedivou barvou, zbarvené květy opadají. Láká opylovače, včetně motýlů.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Jsou vypěstovány kultivary 'Blue Glow', 'Blue Globe' a 'Taplow Blue'. tyto kultivary dorůstají výšky asi 1m.[6]

Snadno se pěstuje v běžné propustné půdě na plném slunci. Preferuje propustné půdy, snese sušší stanoviště a přísušky.

Množení[editovat | editovat zdroj]

Druh se rozmnožuje semeny.

Choroby a škůdci[editovat | editovat zdroj]

Je uváděno, že rostliny mohou poškozovat padlí, plíseň šedá, tyto patogenní organismy poškozují především rostliny v nevhodných podmínkách. Jako další patogenní organismy jsou uváděni plži, háďátka.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. biolib
  2. Katalog rostlin.cz: Echinops bannaticus [online]. [cit. 2015-01-25]. Dostupné online. 
  3. Flora Europaea [online]. Royal Botanic Garden Edinburgh. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Atlas rostlin: Bělotrn [online]. Luboš Pechar, Přírodou.cz, o. s., Praha 6 [cit. 2011-06-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-21. 
  5. Flora of North America: Echinops [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2011-06-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Echinops bannaticus (Bělotrn banátský) [online]. [cit. 2015-01-25]. Dostupné online. 
  7. konev.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]