Azorela nahloučená

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAzorela nahloučená
alternativní popis obrázku chybí
Porost azorely nahloučené v Bolívii
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmiříkotvaré (Apiales)
Čeleďmiříkovité (Apiaceae)
Rodazorela (Azorella)
Binomické jméno
Azorella compacta
Phil., 1891
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Azorela nahloučená (Azorella compacta) je druh rostliny z čeledi miříkovité. Je to vytrvalý stálezelený keř, vytvářející kompaktní, bochanovité polštáře. Květy jsou nenápadné, zelenavé. Rostlina tvoří charakteristickou složku vegetace nad hranicí lesa v některých oblastech puny v jihoamerických Andách. Je využívána jako palivo a v místní medicíně.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Azorela nahloučená je stálezelený keř, tvořící kompaktní, bochanovité polštáře, které mohou dosáhnout průměru více než 2 metry a výšky přes 1 metr. Stonky jsou dřevnaté, silně větvené, pokryté starými listy. Na vrcholech větévek nesou hustě stěsnané vzrůstné vrcholy s přisedlými, 3 až 6 mm dlouhými a 1 až 4 mm širokými, vejčitými až podlouhlými listy. Květy jsou zelenavé, uspořádané po 1 až 5 v přisedlých až krátce stopkatých okolících. Plodem je dvounažka. Plody jsou okrouhlé, asi 4,5 mm dlouhé.[2][3][4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Azorela nahloučená se vyskytuje v jihoamerických Andách od jižního Peru přes Bolívii po severní Chile a severozápadní Argentinu. Roste v nadmořských výškách od 2800 až po 5200 metrů v ekosystému známém jako puna. V některých oblastech puny tvoří výraznou a významnou složku vegetace, zpravidla označované jako yaretales či llaretales (podle španělského jména pro tuto rostlinu). Druh vyhledává písčité a kamenité, dobře propustné, středně živné půdy.[2][3]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Květy azorely nahloučené jsou oboupohlavné a jsou opylovány hmyzem. Jsou rovněž schopné samoopylení.[4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Azorella zahrnuje asi 30 druhů. V rámci čeledi Apiaceae je řazen společně s dalšími 21 rody do podčeledi Azorelloideae.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Rostlina je v bezlesých oblastech jihoamerické puny významným zdrojem paliva. Je rovněž využívána v místní medicíně při ošetřování zranění, žaludečních chorobách, astma, bronchitidě a cukrovce. Rovněž pryskyřice získaná z této rostliny má rozličné místní využití.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-04]
  2. a b MATHIAS, Mildred E.; CONSTANCE, Lincoln. Flora of Peru. Umbelliferae. FIeldiana. 1962, čís. 13(5). Dostupné online. 
  3. a b LUCENA, I.D.; NOVARA, L.J.; CUEZZO, A.R. Flora de Valle de Lerma. Apiaceae Lindl. Aportes botanicos de Salta. Nov. 2001, čís. 6(10). 
  4. a b c CACERES DE BALDARRAGO, F.; POMA, I.; SPADARO, V. Evaluación etnobotanica de la Yareta (Azorella compacta) en Arequipa (Perú) y sus posibles aplicaciones. Quaderni di Botanica ambientale e applicata. 2012, čís. 23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]