Atlantosaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAtlantosaurus
Stratigrafický výskyt: Svrchní jura, asi před 150 mil. let
alternativní popis obrázku chybí
Nákres stehenní kosti atlantosaura
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Reptilia)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádSauropodomorpha
InfrařádSauropoda
NadčeleďDiplodocoidea
Čeleďdiplodokovití (Diplodocidae)
PodčeleďApatosaurinae
RodAtlantosaurus
Marsh, 1877
Typový druh
Atlantosaurus montanus
Marsh, 1877
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Atlantosaurus („Atlasův ještěr“) je pochybný rod obřího sauropodního dinosaura z čeledi Diplodocidae. Žil v období pozdní jury, asi před 155 až 150 miliony let, na území západu dnešní Severní Ameriky. Na základě velikosti jednotlivých fosilních kostí lze usuzovat, že dosahoval délky přes 20 metrů a hmotnosti nejméně 20 až 30 metrických tun.

Historie objevu[editovat | editovat zdroj]

Zastaralá skica atlantosaura ve velikostním porovnání se slonem.

Byl vědecky popsán roku 1877 americkým paleontologem O. C. Marshem na základě fosilií, objevených ve vrstvách morrisonského souvrství na území státu Colorado. První exemplář objevil učitel a příležitostný sběratel fosilií Arthur Lakes, který materiál zaslal k určení Marshovi na počátku období tzv. Válek o kosti. Marsh jej potom popsal jako nový druh rodu Titanosaurus, T. montanus. Brzy si ale uvědomil odlišnost nového materiálu a přisoudil mu vlastní rodové jméno Atlantosaurus.

Systematické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Tento sauropod byl blízce příbuzný rodům Apatosaurus a Brontosaurus, nevíme ale s jistotou, zda jde ve skutečnosti o odlišný rod nebo jen o dalšího zástupce jednoho z těchto rodů. Proto je dnes Atlantosaurus obecně považován za nomen dubium (pochybné vědecké jméno).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Taylor, M. P. (2010). "Sauropod dinosaur research: a historical review." Pp. 361-386 in Moody, R. T. J., Buffetaut, E., Naish, D. and Martill, D.E. (eds.), Dinosaurs and Other Extinct Saurians: A Historical Perspective. London: The Geological Society, Special Publication No. 34.
  • Marsh, O. C. (1877). "Notice of New Dinosaurian Reptiles from the Jurassic formation". American Journal of Science. 14 (84): 514–516.
  • McIntosh, J. S. (1990). Sauropoda. In D. B. Weishampel, P. Dodson, and H. Osmólska (eds.), The Dinosauria, University of California Press, Berkeley, 345-401.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]