Agnes Baden-Powell

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Agnes Baden-Powell
Narození16. prosince 1858
Paddington
Úmrtí2. června 1945 (ve věku 86 let)
Anglie
Povolánívčelařka a skautka
RodičeBaden Powell[1][2] a Henrietta Grace Smyth[1][2]
PříbuzníRobert Baden-Powell[2], Warington Baden-Powell, Frank Baden-Powell, George Baden-Powell a Baden Baden-Powell (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Agnes Smyth Baden-Powellová (16. prosince 1858, Paddington-Westminster2. června 1945, Anglie) byla anglická skautka, včelařka a mladší sestra barona Roberta Baden-Powella. Proslavila se svou prací při zakládání Světové asociace skautek, jakožto ženského protějšku skautského hnutí, založeného jejím bratrem Robertem Baden-Powellem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako třinácté ze čtrnácti dětí reverenda Baden Powella, savilského profesora geometrie na Oxfordské univerzitě. Byla to jeho třetí dcera, starší dvě však zemřely dříve, než se Agnes narodila a ze strany své matky žádnou sestru neměla.[zdroj?] Její matka, třetí manželka Baden-Powella (předchozí dvě zemřely), byla nadaná hudebnice a umělkyně Henrietta Grace Smythová, starší dcera admirála Williama Henryho Smytha a jeho manželky Annarelly. Dalšími bratry Agnes Baden-Powellové byli kromě již výše zmíněného Roberta Warington Baden-Powell, sir George Baden-Powell, Frank Baden-Powell a Baden Baden-Powell.

Její otec zemřel v jejich dvou letech[3] a na jeho počest přidala Agnesina matka k jejich příjmení ještě otcovo příjmení Baden.[zdroj?] Po smrti otce převzala vedení rodiny matka, která byla odhodlaná v dětech vyvolat touhu po úspěchu. Agnesin bratr Robert prohlásil: „Celé tajemství mého úspěchu nalezneme u mé matky.“

Agnes se stala uznávanou hudebnicí, hrála na varhany, klavír a housle. Kromě toho měla spoustu různých dalších zájmů, mimo jiné se zabývala přírodní historií, astronomií, chovem včel, ptáků a motýlů.[4] V dubnu 1901 se zasnoubila se sirem Williamem Bissetem Berrym, předsedou jihoafrického parlamentu,[5] ale ke sňatku nedošlo.

Se svým bratrem Badenem Fletcherem Smythem Baden-Powellem vyráběla letecké balóny, zpracovávali hedvábí na povrch balonů a společně podnikli mnoho letů. Později mu pomáhala i se stavbou letadel. Od roku 1938 byla čestnou společnicí Royal Aeronautical Society.[6][7]Odkazy na vlastní zdroje

Několik let byla předsedkyní Westminsterské divize Červeného kříže a pracovala pro Ligu milosrdenství a pro vyšívací spolek Cech ručních prací královny Marie.[zdroj?]

Skautské hnutí[editovat | editovat zdroj]

Po vytvoření Skautské asociace zorganizoval Robert Baden-Powell v roce 1909 setkání skautů v Křišťálovém palaci v Londýně. Mezi mnoha tisíci shromážděnými skauty bylo přítomno několik stovek dívek registrovaných jako skauti a také menší skupina dívek ve skautských krojích, které na shromáždění dorazily pozdě a bez vstupenek, přesto se jim dostalo publicity.

Populárním názorem v té době bylo odmítat smíšené aktivity pro dívky a rostoucí tlak navíc přesvědčil Roberta Baden-Powella, aby zvážil založení samostatné organizace pro skautky, a protože byl odmítnut organizacemi první pomoci, oslovil svou sestru Agnes, která neochotně souhlasila, že se ujme organizace nového sesterského hnutí Světové asociace skautek. Její osobnost byla užitečná v boji proti negativním názorům na nové hnutí. Kamarád o ní napsal:

Každý, kdo se setkal s jejím jemným vlivem, jejím zájmem o všechna ženská umění a láskou k ptákům, hmyzu a květinám, by se vysmíval myšlence, že je prezidentkou jakéhosi kadetského sboru amazonek.

Agnes setrvala ve funkci viceprezidentky až do své smrti 2. června 1945 v severovýchodním Surrey.[8]Odkazy na vlastní zdroje Je pohřbena v rodinném hrobě na hřbitově Kensal Green v Londýně, její jméno na pomníku uvedeno není.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Agnes Baden-Powell na anglické Wikipedii.

  1. a b Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  2. a b c Kindred Britain.
  3. GARDNER, Helen D. The First Girl Guide: The Story of Agnes Baden-Powell. [s.l.]: Amberley Publishing Limited, 2010. Dostupné online. ISBN 978-1-4456-1037-5. (anglicky) 
  4. Agnes Baden-Powell. web.archive.org [online]. 2016-03-04 [cit. 2024-03-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-04. (anglicky) 
  5. The Illustrated London News 1901. [s.l.]: Illustrated London News & Sketch Limited Dostupné online. 
  6. Olave Baden-Powell - Agnes B-P. www.spanglefish.com [online]. [cit. 2024-03-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Agnes Baden-Powell. web.archive.org [online]. 2009-04-12 [cit. 2024-03-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-04-12. (anglicky) 
  8. FreeBMD Home Page. www.freebmd.org.uk [online]. [cit. 2024-03-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Agnes Baden-Powell - Agnes's Grave. www.spanglefish.com [online]. [cit. 2024-03-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]