Agata Zbylutová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Agata Zbylutová
Narození27. května 1974 (49 let)
Zgorzelec
Alma materFakulta umění Zelenohorské univerzity
Povolánívýtvarnice a vysokoškolská učitelka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Sukniowstąpienie, objekt (šaty inspirované ornátem vyrobené v Ateliéru Kasie Hubińské, mp3 s textem Inga Iwasiówové, dřevěný rám), 2014, výstava Szalik i medalik, Centrum polského sochařství v Orońsku
Kawiorowa Patriotka, šaty ze šátků fanynek polské reprezentace, rozměry cca 120×140, 2015, fragment Face off v pozadí, pohled na výstavu Polki, Patriotki, Rebeliantki, Galeria Arsenał, Poznaň 2017
Face off, papírová freska na stěně, rozměr asi 280×3300 cm
Agata Zbylutová ze série Pancia (autoportrét), 60×60 cm, 2018

Agata Zbylutová (* 27. května 1974 Zgorzelec) je polská výtvarná umělkyně[1], multimediální umělkyně, fotografka, kurátorka výstav, akademická pedagožka, přednášející na Akademii umění ve Štětíně[2] a feministka[3].

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V letech 1989–1994 studovala na Střední výtvarné škole v Jelení Hoře. V letech 1993–1999 studovala na Institutu kultury a výtvarných umění Akademie výtvarných umění v Zieloné Hoře (dnes Institut výtvarných umění Zielohorské univerzity). Diplom získala v Ateliéru kresby a intermédií doktora Zenona Poluse (1953-2013).[4] V roce 2008 získala doktorát z užitého umění na Fakultě multimediálních komunikací Akademie výtvarných umění v Poznani (dnes Univerzita umění v Poznani) a v roce 2012 se habilitovala na Státní univerzitě televize a divadla v Lodži na Fakultě kamery a televizní tvorby.

V letech 2000–2005 byla nejprve kurátorkou a později manažerkou Galerie Amfilada.[5] Během této doby galerie uspořádala několik desítek kolektivních i samostatných výstav umělců jako: Elżbieta Jabłońska, Sławomir Brzoska, Ryszard Górecki, Marcin Berdyszak. Zakladatelka a kurátorka Festivalu umění mládeže PRZECIĄG, který se formou bienále konal v roce 2007 (vítězka Aleksandra Ska)[6], 2009 (vítězka Anna Orlikowska)[7] a 2011 (vítězka Justyna Górowska)[8].

V roce 2004 koordinovala Národní kulturní program „Znamení doby“ v Západopomořském vojvodství. V roce 2005 jí byla udělena bronzová medaile Gloria Artis za zásluhy o kulturu.[9] V roce 2004 založila ve Štětíně Spolek současného umění Zachęta[10], který tento ministerský program realizoval. Od roku 2004 je prezidentkou tohoto sdružení, které v té době vybudovalo Regionální sbírku současného umění Zachęta - největší sbírku současného umění v západním a severním Polsku. V rámci "Zachęty" zorganizovala několik desítek uměleckých akcí oživujících místní uměleckou komunitu, jako jsou: PINK PONG (2010)[11], Wunderkammer (2012)[12] a výstavy založené na Sbírce vytvořené sdružením: SPORES (2010)[13] v nové kancelářské budově Oxygen ve vlastnictví Echo Inwestment postavené v centru Štětína, Nic nie jest wiecznie ważne (Nic není věčně důležité, 2011) v CSW Znaki Czasu v Toruni[14], Siła człowieka nie zakrzywi światła (Lidská síla neohýbá světlo) v Galeria Manhattan (2014)[15] nebo Love me Tender na BWA v Gorzów Wielkopolski (2015)[16]. Zpočátku působila jako prezidentka Spolku a v letech 2010–2012 také jako koordinátorka pro město Štětín jmenovaná městem Štětín. Trafostacja Sztuki ve Štětíně[17] vedla k vytvoření instituce, kterou město Štětín v atmosféře skandálu[18] pověřilo vedením nově založené společnosti Baltic Contemporary.

V letech 2009–2018 pracovala jako odborná asistentka na Katedře krajinářství Západopomořanské technické univerzity ve Štětíně; v letech 2005–2006 vedoucí odboru kultury, školství a sportu, Maršálský úřad Západopomořského vojvodství. Od roku 2010 působí na Akademii umění ve Štětíně (od roku 2013 jako docentka), kde vede Ateliér fotografie a postumělecké činnosti[19], a od roku 2018 je také vedoucí ateliéru Katedry fotografie[20].

Má za sebou přes 100 samostatných a kolektivních výstav v Polsku, Německu, Bělorusku, Rusku, Ukrajině, Francii, Chorvatsku, Velké Británii a USA. Žije a pracuje ve Varšavě a Štětíně.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Autoportréty[editovat | editovat zdroj]

V tvorbě Agáty Zbylutové dominují autoportréty. Zachází s nimi jako s nejupřímnějším způsobem vyjádření, který zároveň označuje místo, kde byl pořízen, s přihlédnutím k podmínkám jako pohlaví, věk, krása, rasa atd.[21][22] Dále uvažuje autoportrét jako nejetičtější formou vyjádření, která si i přes tisíciletí nevypůjčuje obrazy jiných lidí z tradic, neuzurpuje si právo s nimi disponovat, prohlížet je a hodnotit. Tato praxe se stává zvláště důležitou v projektech, ve kterých pracuje se svým vlastním tělem a image, jako je Pańcia, během níž umělkyně experimentuje a podrobuje své tělo ošetřením estetické medicíny, jako je hydratace kyselinou hyaluronovou, botox nebo liftingové nitě, a jejich výsledky viditelné na autoportrétech.

Dotčená témata[editovat | editovat zdroj]

Vyprávění, které ve svém umění vede, je výsledkem pozorování světa z ženské perspektivy.

Moje výpověď je výpovědí ženy, rozšířenou o obsedantní pozorování jiných žen – jak žijí, jaké volby dělají, jejich emoce, kulturní, sociologické a právní podmínky. Všímám si nerovností, se kterými se potýkají, toho, že většinou startují z horší pozice, na cestě překonávají mnoho překážek a je pro ně těžké dostat se tam, kam by to bez potíží dosáhly v mužském fyzickém i kulturním těle. Zvláště důležité jsou pro mě vztahy žen k vlastnímu tělu, jak se mnoha z nich zmocňuje „mýtus krásy“ a jak zkušenost a životní moudrost zápasí s těly, která se vzpírají estetickým standardům.

Agáta Zbylutová

 

V počátečním období své tvorby sahá po tématech spojených s manželstvím Tak, czyli Nie (Ano, nebo ne) a Najpiękniejszy dzień w życiu (Nejkrásnější den ve vašem životě),[23] mateřstvím (Diane 35)[24] a široce chápaným fungováním mladé ženy ve společnosti W sztuce marzenia się spełniają, ale nie wszystkim (V umění se sny plní, ale ne každému)[25]. Konfrontuje očekávání kladená na ženy v patriarchálních kulturách s jejich individuálními očekáváními a ambicemi (například Jesteśmy Milutkie / Jsme mazlivé).[26] Tato témata se vyvíjejí s věkem samotné umělkyně a rozšiřují se o zážitky a obavy zralé ženy (Świetliki[27], Pielgrzymka z Częstochowa[28], The Nude Who Went Down The Stairs /Akt sestupující se schodů/, Now is Dancing in the Room /Teď tančí v pokoji/[29]).

Zvláštní místo v této době věnovala dílům zaměřeným na boj proti ageismu, body-shamingu a propojení žen mezi veřejným hodnocením jejich fyzické přitažlivosti a odvětvím krásy a fitness: Most Shocking is Not How Shocked You Are Now, But How Unshocked You Will Be in the Future[30], ve kterém umělkyně využívá kuchyni jako cvičebnu, nebo The Power of Love[31] s využitím liftingových náplastí a Fotografia Intymna (Intimní fotografie)[32], kde zobrazuje intimní místa na obrazovce notebooku. V projektu 28.700,00[33] inaugurovaném během Bienále v Zielonej Góře, odkazujícímu na ikonický projekt Romana Opałky Counted Images, autorka porovnává své autoportréty s cenami ošetření, které podstupuje na vlastní tváři. Tento projekt je zamýšlen k provádění po celý život a po následných léčbách se zvyšuje počet v názvu. Stále více čísel místo počítání ubíhajícího času počítejte částky, které byly vynaloženy na zastavení tohoto času. Stávají se součástí procesu, který je odsouzen k neúspěchu.[34]

Motivem, který je v tvorbě Zbylutové již léta přítomen, jsou šaty. Svůj první subjekt připravila dva roky po promoci. Jednalo se o nadrozměrné svatební šaty, které vystavila spolu s 13 fotografiemi, jak si je zkouší (Ponad miarę, ale w normie).[35] Dalším z nich bylo Sukniowstapienie[36] (ornátové šaty vyrobené v Ateliéru Kasie Hubińské, text Inga Iwasiów, 2014). Tyto šaty byly inspirovány skutečností, že dívkám bylo dovoleno sloužit jako oltářnice v katolické církvi, a vyvolává otázky ohledně absence žen v pozicích v církevních strukturách.

Dalšími šaty byly Kawiorowa Patriotka[37], vyrobené ze šál fanoušků polské reprezentace (2017), určené pro dlouho očekávanou vůdkyni Pochodů nezávislosti a královnu stadionů. Doplnil ji projekt Kawiorowe Patriotki[38][39], kde byly během pobytu Enclave v Galerii Propaganda ušity druhé šátkové šaty, tentokrát určené pro aktivistku Charlotte Drag Queer[40], které splňují nároky pozitivitu těla a podporuje neheteronormativitu.

Posledním z nich je Czarna, Czarna Spódnica[41], kinetický objekt, který na přítomnost diváků reaguje otáčením kolem své osy. Název odkazuje k Černým protestům, ale také k v 80. letech velmi oblíbené pohádce o „černo-černém lese“, kterou si děti a teenageři vyprávěli, aby se navzájem strašili.

Motiv slavnostního oblečení se objevil i v projektu Face Off (2015)[42] instalovaném na 30metrové stěně stanice metra Marymont. Skládá se z několika desítek tančících ženských těl oděných do pláštěnek Kristových rytířů. Společným rysem všech těchto projektů je, že ženské tělo existuje pouze potenciálně. Šaty-subjekty i fotografie si zachovávají svůj tvar, takže samotná žena chybí.

Instagram[editovat | editovat zdroj]

Svou aktivitu na Instagramu využívá jak k analýze samotného média Insta Exercises (2017-2018)[43][44], tak jako platformy pro propojování, podporu, výměnu zkušeností a rozšiřování feministického, rovnostářského, ekologického a uměleckého povědomí.[45][46][47]

Vybrané samostatné výstavy[editovat | editovat zdroj]

  • 2019 – Panička, Městská galerie v Třinci, Česká republika[48]
  • 2019 – Tak Bardzo na Zawsze, Umělecká kolonie v Gdaňsku[49]
  • 2018 – Pańcia, Galeria Biała Centrum Kultury w Lublinie[50]
  • 2015 – Face Off, Galeria Program, Varšava[51]
  • 2015 – Face Off, Galeria A19, Metro Marymont, Varšava[52]
  • 2014 – Szalik i medalik, Centrum Rzeźby Polskiej w Orońsku[53]
  • 2014 – Perygeum, Gdańska Galeria Miejska, Gdańsk[54]
  • 2012 – Nic nie jest takie jak mówią, Galeria BWA w Bielsku-Białej[55]
  • 2011 – Bohaterki są zmęczone, Galeria Art Cube, Greifswald
  • 2009 – W sztuce marzenia się spełniają, ale nie wszystkim, Národní muzeum ve Štětíně
  • 2009 – W sztuce marzenia się spełniają, ale nie wszystkim, Galeria XX1 Mazowiecki Instytut Kultury[56]
  • 2007 – Tak, czyli Nie. Herstory, Galeria Manhattan, Łódź[57]
  • 2005 – Jestem niczyja, Galeria ON, Akademie výtvarných umění v Poznani[58]
  • 2003 – Až vyrostu, chci být krásná, Galerie Akhmatova, Pertersburg, Rusko
  • 2002 – Jsme roztomilí, Galerie Polského institutu v Minsku, Minsk, Bělorusko
  • 2000 – V pěti příchutích, Galeria Amfilada, Szczecin
  • 1999 – Tělo nestačí, výstava diplomů, Supermarket Biedronka, Zelená Hora

Vybrané skupinové výstavy[editovat | editovat zdroj]

  • 2020 – „…Która była”, Národní muzeum v Gdaňsku[59]
  • 2019 – Stany Skupienia, Muzeum Współczesne Wrocław we Wrocławiu[60][61]
  • 2019 – Królowa Pszczół, Galeria Kronika w Bytomiu[62]
  • 2019 – Boli mnie, gdy się śmieję, Galeria BWA WARSZAWA, Varšava[63]
  • 2018 – Wielowątkowość taniny, CSW Znaki Czasu w Toruniu[64]
  • 2018 – Na pozór silna dziewczyna, a w środku ledwo się trzyma, Galeria Lokal_30, Varšava[65]
  • 2017 – Granice / linie cięcia – Wystawa sztuki polskiej z kolekcji Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu, YermilovCentre, Charków[66]
  • 2017 – Polki, Patriotki, Rebeliantki, Galeria Arsenał w Poznaniu[67]
  • 2016 – Dotyk. O sztuce haptycznej, BWA w Kielcach[68]
  • 2015 – Love me Tender, Miejski Ośrodek Sztuki W Gorzowie Wielkopolskim[69]
  • 2015 – Przejścia graniczne, Galeria Biała, Lublin[70]
  • 2013 – Teksty Konteksty Interteksty. Kolekcja w procesie. III pokaz zbiorów radomskiej „Elektrowni”, CSW Elektrownia, Radom[71]
  • 2013 – POZA CZASEM – Spectra Art Space, Fundacja Rodziny Staraków, Varšava[72]
  • 2012 – Medialny Stan Wyjątkowy, Galeria EL w Elblągu[73]
  • 2011 – Polityka – polskie wybory 1944 – 2010, Muzeum Narodowe w Szczecinie (Národní muzeum ve Štětíně)
  • 2010 – Sukienka, Zamek Centrum Kultury w Poznaniu[74]
  • 2010 – Najprawdziwsze historie miłosne. Alegorie miłości we współczesnej sztuce polskiej, Národní muzeum ve Štětíně[75]
  • 2009 – Transfer: Polen I, Schafhof – Europäisches Künstlerhaus Oberbayern, Freising, Německo
  • 2008 – Miejsce do mieszkania, miejsce do kochania…, Bałtycka Galeria Sztuki Współczesnej w Słupsku[76]
  • 2007 – Profile I: Polish Art Today, Anya Tish Galery, Houston USA
  • 2005 – Przestrzenie intymności, Národní muzeum ve Štětíně
  • 2005 – ANNE, MARIE, MADELEINE – PHOTOGRAPHIE POLONAISE CONTEMPORAINE, Rok Polski we Francji, Stowarzyszenie Apolonia, Strassbourg, Francie
  • 2003 – Wspólna pasja, Faunomania, Centrum Rzeźby Polskiej w Orońsku
  • 2001 – SYBARIS – IV Bałtyckie Biennale Sztuki Współczesnej w Szczecinie, Muzeum Narodowe w Szczecinie (Národní muzeum ve Štětíně)

Práce ve sbírkách[editovat | editovat zdroj]

  • Gdaňská sbírka současného umění; Depozit Magistrátu města Gdaňsku v NOMUS Nové muzeum umění Pobočka Národního muzea v Gdaňsku ve výstavbě[77]
  • Centrum pro současné umění "Znaki Czasu" v Toruni[78]
  • Národní muzeum ve Štětíně[79]
  • Mazovské centrum pro současné umění "Elektrownia" v Radomi[80]

Stipendia a rezidence[editovat | editovat zdroj]

  • 2009 – Rezidenční stipendium Schafhof-Europäisches Künstlerhaus Oberbayern, Freising (Mnichov), Německo.[81]
  • 2008 – Umělecké stipendium maršála Západopomořského vojvodství [81].
  • 2003-2004 – roční stipendium Mendelsonovy nadace v Berlíně [81].
  • 2000 – Rezidenční stipendium v Mecklenburg Art House Schloss Plüschow, Německo [81].

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • Muka, monografická publikace Agáty Zbylutové, ed. Łukasz Musielak, vědecká recenze Magdalena Ujma, vydavatel: Vědecké nakladatelství Fakulty malby a nových médií Akademie umění ve Štětíně, spoluvydavatel: Kulturní centrum Galeria Biała v Lublinu, ISBN 9788395134067, ISBN 9788362191505, Štětín 2019
  • Vidět sebe, Selfie, Terapie autoportrétu - pokonferenční publikace 2. Národní fotografické vědecké konference "Vidět sebe" na Akademii výtvarných umění v Katovicích (2018), článek AKTY, KTERÝ SEŠEL DO SCHODU, NYNÍ TANČÍ. THE ROOM vydavatel: Akademie výtvarných umění v Katovicích, 2019, ISBN 978-83-65825-34-6.
  • Agata Zbylutová, katalog nakladatelství Galeria Bielska BWA, autoři textů: Magdalena Ujma, Agata Smalcerz, Aleksandra Gieczys-Jurszo, Magdalena Wichierkiewicz, Bielsko-Biała, 2012,ISBN 978-83-87984-78-6.
  • Zatímco žijeme katalog 9. Trienále mládeže v Centru polského sochařství v Orońsku (článek Agáty Zbylutové Nad míru, ale v rámci normy) kurátorka a editorka projektu: Marta Czyż, vydavatelka Centra polského sochařství v Orońsku, 2020, ISBN 978-83-64653-27-8.
  • Reborn Dogs Nové interpretace umění směrem k nečlověku (článek Agáty Zbylutové. Běž rychle, kousej tvrdě, str. 133-142), ed. Magdalena Swacha, vědecká recenze prof. Roman Kubicki nakladatelství Publish Art Association, 2019, ISBN 978-83-941932-4-9.
  • Zásah do fotografického obrazu jako umělecká strategie od Hippolita Bayarda k post-internetovému umění, Rynek, Społeczeństwo, vědecký časopis Kultura č. 4 (16) 2015, ISSN 2300-5491.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Agata Zbylut na polské Wikipedii.

  1. Agata Zbylut. Życie i twórczość. Artysta. [s.l.]: Culture.pl Dostupné online. (polsky) 
  2. dr hab. Agata Zbylut, Akademia Sztuki. [s.l.]: akademiasztuki.eu Dostupné online. 
  3. AGATA ZBYLUT. [s.l.]: www.agatazbylut.com Dostupné online. 
  4. Zenon Polus (1953-2013). [s.l.]: prolibris.net.pl Dostupné online. 
  5. Galeria „Amfilada” Miejsce. [s.l.]: Culture.pl Dostupné online. (polsky) 
  6. Ewa Podgajna. Wystawa po Przeciągu. [s.l.]: szczecin.wyborcza.pl Dostupné online. 
  7. Małgorzata Frymus. „Przeciąg” na Zamku. [s.l.]: „Przeciąg” na Zamku Dostupné online. (polsky) 
  8. Małgorzata Frymus. Przyznano Grand Prix festiwalu PRZECIĄG. [s.l.]: Przyznano Grand Prix festiwalu PRZECIĄG Dostupné online. (polsky) 
  9. Lista laureatów MKiDN – Medal Zasłużony Kulturze – Gloria Artis. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (polsky) 
  10. Oficjalna strona internetowa stowarzyszenia ZACHĘTA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ. [s.l.]: zachetaszczecin.com Dostupné online. 
  11. PINK PONG. Perspektiven der Kunst. Deutsch-polnische Treffen Perspektywy sztuki. Spotkania polsko-niemieckie – PDF Free Download. [s.l.]: docplayer.pl Dostupné online. 
  12. Konrad Wojtyła. Zachęta Sztuki Współczesnej zaprasza do gabinetu osobliwości. [s.l.]: Zachęta Sztuki Współczesnej zaprasza do gabinetu osobliwości Dostupné online. (polsky) 
  13. Wielka Sztuka w Oxygenie – Echo Investment. [s.l.]: www.echo.com.pl Dostupné online. (polsky) 
  14. Wystawa „Nic nie jest wiecznie ważne”. [s.l.]: Culture.pl Dostupné online. (polsky) 
  15. Siła człowieka nie zakrzywi światła w Galerii Manhattan. [s.l.]: Plaster Łódzki Dostupné online. (polsky) 
  16. Love me tender… Taka szczecińska Zachęta dla gorzowian. [s.l.]: gorzow.wyborcza.pl Dostupné online. 
  17. Redakcja. Trafostacja Sztuki Szczecin. Za rok ruszy budowa artystycznego centrum przy Świętego Ducha. [s.l.]: Głos Szczeciński Dostupné online. (polsky) 
  18. Małgorzata Klimczak. Trafostacja musi stać się centrum sztuki w Szczecinie. [s.l.]: plus.gs24.pl Dostupné online. (polsky) 
  19. Struktura Wydziału Sztuki Mediów Akademii Sztuki w Szczecinie. [s.l.]: akademiasztuki.eu Dostupné online. 
  20. Struktura Wydziału Sztuki Mediów Akademii Sztuki w Szczecinie. [s.l.]: akademiasztuki.eu Dostupné online. 
  21. Agata Zbylut. Autorefleksyjne i narcystyczne „ja” kobiece. Rozmowa Agaty Zbylut z Ingą Iwasiów, [w:] Muka. [s.l.]: [s.n.] ISBN 978-83-951340-6-7. S. str. 65. 
  22. Reborn Dogs 2. Suczka i post-śmierć. Z Agatą Zbylut rozmawia Magdalena Swacha. [s.l.]: Splesz Dostupné online. (polsky) 
  23. TAK CZYLI NIE. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  24. DIANE 35. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  25. W SZTUCE MARZENIA SIĘ SPEŁNIAJĄ, ALE NIE WSZYSTKIM. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  26. PLAKAT. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  27. ŚWIETLIKI. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  28. Pielgrzymka z Częstochowy. [s.l.]: Wakat Dostupné online. (polsky) 
  29. THE NUDE WHO WENT DOWN THE STAIRS, NOW IS DANCING IN THE ROOM. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  30. MOST SHOCKING IS NOT HOW SHOCKED YOU ARE NOW, BUT HOW UNSHOCKED YOU WILL BE IN THE FUTURE. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  31. THE POWER OF LOVE. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  32. FOTOGRAFIA INTYMNA. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  33. Agata Zbylut: Biennale Zielona Gora. [s.l.]: biennalezielonagora.pl Dostupné online. 
  34. Strona artystki na Instagramie. [s.l.]: www.instagram.com Dostupné online. 
  35. PONAD MIARĘ, ALE W NORMIE. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  36. „Perygeum” w Gdańskiej Galerii Miejskiej. [s.l.]: SZUM Dostupné online. (polsky) 
  37. KAWIOROWA PATRIOTKA. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  38. Agata Zbylut, Kawiorowe Patriotki – dokumentacja projektu na stronie artystki na Instagramie. [s.l.]: www.instagram.com Dostupné online. 
  39. Agata Zbylut, Kawiorowe Patriotki – opis projektu na stronie artystki na Instagramie. [s.l.]: www.instagram.com Dostupné online. 
  40. Charlotte – Encyklopedia LGBT. [s.l.]: www.encyklopedia.edu.pl Dostupné online. 
  41. Wydawnictwo Akademii Sztuki w Szczecinie. Agata Zbylut. Muka (fragment), red. Ł. Musielak, 2019. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 
  42. FACE OFF. [s.l.]: agatazbylut.com Dostupné online. 
  43. Post w profilu Agata Zbylut na Instagramie: „W jedej z dzisiejszych reklam na insta przeczytalam, że zamiat „bezsensownego prezentu zrobię się dla niego na bóstwo u kosmetologa”. To…”. [s.l.]: Instagram Dostupné online. (polsky) 
  44. Agata Zbylut na Instagramie: „#yoga #yogaathome #yogaatthekitchen #thebestyoga #instagramexercises #agatazbylut”. [s.l.]: Instagram Dostupné online. (polsky) 
  45. Agata Zbylut na Instagramie: „W tym roku kolejne dwie studentki z pierwszego roku przyszły z propozycją, że chcą zrobić prace o tym jakie są brzydkie. Były w osobnych…”. [s.l.]: Instagram Dostupné online. (polsky) 
  46. Agata Zbylut na Instagramie: „Często słyszę, że kobiety powinny starzeć się z godnością i jak się domyślam chodzi o to, aby nie starać się za bardzo tuszować swój wiek…”. [s.l.]: Instagram Dostupné online. (polsky) 
  47. Agata Zbylut na Instagramie: „#Bella to miał być trochę instagramowy żart, ale też chęć powtórzenia gestów ćwiczonych od dzieciństwa – czyli przebierania się za piękność…”. [s.l.]: Instagram Dostupné online. (polsky) 
  48. Výstava Agaty Zbylut: „Panička”. [s.l.]: Knihovna Třinec Dostupné online. 
  49. wydarzenia- gdansk.pl. Tak Bardzo Na Zawsze. Agata Zbylut. [s.l.]: www.gdansk.pl Dostupné online. (polsky) 
  50. PAŃCIA. [s.l.]: Galeria Biała Dostupné online. (polsky) 
  51. Galeria Program. wystawy – Galeria Program. [s.l.]: galeriaprogram.pl Dostupné online. (polsky) 
  52. Galeria A19 Marymont_metro dla sztuki. [s.l.]: www.facebook.com Dostupné online. (polsky) 
  53. Agata Zbylut SZALIK I MEDALIK – Centrum Rzeźby Polskiej w Orońsku. [s.l.]: www.rzezba-oronsko.pl Dostupné online. (polsky) 
  54. elipsy eu & spinacz.com. Agata Zbylut PERYGEUM / Gdańska Galeria Miejska. [s.l.]: www.ggm.gda.pl Dostupné online. (polsky) 
  55. Nic nie jest takie jak mówią w Galerii Bielskiej BWA. [s.l.]: News O.pl Dostupné online. (polsky) 
  56. Agata Zbylut – W sztuce marzenia się spełniają, ale nie wszystkim.. [s.l.]: Galeria XX1 Dostupné online. (anglicky) 
  57. Agata Zbylut „Tak, czyli Nie. Herstory” – archiwum Łódź-Art. [s.l.]: www.lodz-art.eu Dostupné online. 
  58. Agata Zbylut – Jestem niczyja – wydruki wielkoformatowe – Co? Gdzie? Kiedy? – Poznan.pl. [s.l.]: www.poznan.pl Dostupné online. (polsky) 
  59. … która była. W czterdziestą rocznicę Porozumień Sierpniowych. Muzeum Narodowe w Gdańsku. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (polsky) 
  60. MWW – Muzeum Współczesne Wrocław – Stany skupienia. [s.l.]: muzeumwspolczesne.pl Dostupné online. (polsky) 
  61. Dokumentacja fotograficzna z wystawy „Stany Skupienia”. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  62. Kronika – Królowa Pszczół. [s.l.]: www.kronika.org.pl Dostupné online. (polsky) 
  63. „Boli mnie, gdy się śmieję” w BWA Warszawa. [s.l.]: SZUM Dostupné online. (polsky) 
  64. About the Author: katarzynaradomska. Wystawa / Wielowątkowość tkaniny. [s.l.]: Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu Dostupné online. (polsky) 
  65. "Na pozór silna dziewczyna, a w środku ledwo się trzyma". Wystawa w galerii lokal_30. [s.l.]: www.wysokieobcasy.pl Dostupné online. 
  66. About the Author: katarzynaradomska. Granice / linie cięcia – Wystawa sztuki polskiej z kolekcji Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu. [s.l.]: Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu Dostupné online. (polsky) 
  67. Polki, Patriotki, Rebeliantki – Galeria Miejska Arsenał w Poznaniu. [s.l.]: www.arsenal.art.pl Dostupné online. 
  68. Dotyk – artyści. [s.l.]: Biuro Wystaw Artystycznych w Kielcach Dostupné online. (polsky) 
  69. Mosart – Miejski Ośrodek Sztuki w Gorzowie Wielkopolskim. [s.l.]: mosart.pl Dostupné online. 
  70. PRZEJŚCIA GRANICZNE. [s.l.]: Galeria Biała Dostupné online. (polsky) 
  71. Teksty, konteksty, interteksty. Kolekcja w procesie. [s.l.]: Wydarzenia O.pl Dostupné online. (polsky) 
  72. POZA CZASEM – wystawa fotografii z okazji inauguracji Spectra Art Space – Spectra Art Space – Wystawy – Fundacja Rodziny Staraków. [s.l.]: starakfoundation.org Dostupné online. (polsky) 
  73. Agencja Reklamowa GABO –. Medialny Stan Wyjątkowy, czyli siła sztuki polega na różnorodności. [s.l.]: info.elblag.pl Dostupné online. 
  74. Centrum Kultury Zamek pokazuje ‘Sukienkę’ – Swiatobrazu.pl. [s.l.]: www.swiatobrazu.pl Dostupné online. 
  75. „Najprawdziwsze historie miłosne” w Szczecinie. [s.l.]: PolskieRadio.pl Dostupné online. 
  76. „Miejsce do mieszkania, miejsce do kochania...”. otwarcie wystawy Katedry Sztuki i Kultury Plastycznej Uniwersytetu Zielonogórskiego. [s.l.]: wyborcza.pl Dostupné online. 
  77. NOMUS. [s.l.]: nomus.gda.pl Dostupné online. (polsky) 
  78. Sztuka czysta, wolność absolutna, miłość dozgonna, opatrzność wszechmogąca. [s.l.]: Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu Dostupné online. (polsky) 
  79. „Zooestetyka. Zwierzęta w sztuce” w Muzeum Narodowym w Szczecinie. [s.l.]: SZUM Dostupné online. (polsky) 
  80. Teksty, konteksty, interteksty. Kolekcja w procesie. [s.l.]: Wydarzenia O.pl Dostupné online. (polsky) 
  81. a b c d Agata Zbylut, katalog wydany przez Galerię Bielską BWA. [s.l.]: Issuu Dostupné online. ISBN 978-83-87984-78-6. S. 140. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]