Adam Bargielski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Adam Bargielski
Fotografie
Fotografie
kněz a mučedník
Narození7. ledna 1903
Kalinowo
Úmrtí8. září 1942
koncentrační tábor Dachau
Svátek8. září
Státní občanstvíPolsko
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen13. června 1999, Varšava, Jan Pavel II.
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributykněžská roucha
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blahoslavený Adam Bargielski (7. ledna 1903, Kalinowo8. září 1942, koncentrační tábor Dachau) byl polský římskokatolický duchovní, farní vikář ve farnosti Myszyniec, který se stal obětí nacistického režimu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl synem Františka Bargielského a Františky, rozené Jankowské. Studoval na Vyšším duchovním semináři v Łomży a 24. února 1929 byl vysvěcen na kněze. Působil pak postupně jako kaplan (dnešní terminologií farní vikář) v několika farnostech a rovněž studoval práva ve Štrasburku (tato studia však nedokončil). Od roku 1939 byl kaplanem ve farnosti Myszyniec. Jako kněz byl velmi horlivý, ač musel zápasit se svou ne vždy dostatečnou disciplinovaností.

V roce 1940 byl zatčen gestapem myszyniecký farář Klement Sawicki, kterému bylo již 83 let. P. Adam přišel 9. května 1940 na gestapo s prosbou, aby byl Sawicki propuštěn a nabídl se jako náhrada za něj. Jeho oběť byla přijata. Adam Bargielski byl poslán do koncentračního tábora Soldau v Działdowě. Později byl přesunut do Mauthausenu a následně do Dachau, kde byl zaevidován pod číslem 22061. Snažil se povzbuzovat spoluvězně. Ani pronásledování neovlivnilo jeho hluboký klid. Dne 8. září 1942 byl zabit lágrovým strážným.

Beatifikace[editovat | editovat zdroj]

Beatifikován byl papežem sv. Janem Pavlem II. dne 13. června 1999.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]