AVEPRO

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Agentura Svatého Stolce pro hodnocení a rozvoj kvality církevních univerzit a fakult
Agenzia della Santa Sede per la Valutazione e la Promozione della Qualità delle Università e Facoltà Ecclesiastiche
„je zaměřena na rozvoj kvality výzkumu a výuky a hodnotí dosažení adekvátních mezinárodních standardů akademických institucí katolické církve[1]
Založeno2007
AdresaVia della Conciliazione, 5
00193 Roma
Prezidentkněz Armand Puig i Tàrrech (od roku 2023)
Řediteldr. Riccardo Cinquegrani (od 2010)
Sekretář(i)
www.avepro.va
Instituce spojené se Svatým Stolcem

Agentura Svatého Stolce pro hodnocení a rozvoj kvality církevních univerzit a fakult (AVEPROAgenzia della Santa Sede per la Valutazione e la Promozione della Qualità delle Università e Facoltà Ecclesiastiche) byla založena na návrh kardinála Zenona Grocholewského papežem Benediktem XVI. dne 19. září 2007[2], který současně schválil její statuta [3]. Je institucí spojenou se Svatým Stolcem, což znamená, že nepatří přímo k Římské kurii, ale je spojena se Svatým stolcem, takže poskytuje nezbytné služby papeži, Kurii i celé církvi. Je veřejnou církevně právní osobou a civilní právnickou osobou Městského státu Vatikán.

Úkoly agentury[editovat | editovat zdroj]

Agentura „je zaměřena na rozvoj kvality výzkumu a výuky a hodnotí dosažení adekvátních mezinárodních standardů akademických institucí katolické církve“. (Statut, čl. 1, § 2) Její existence je spojena se skutečností, že Svatý Stolec se zapojil do boloňského procesu, a to v průběhu setkání ministrů školství Evropské unie v Berlíně dne 19. září 2003.

Organizace[editovat | editovat zdroj]

V čele agentury stojí prezident, jímž je nyní redemptorista Andrzej Stefan Wodka. Prezident má k ruce ředitele a sekretáře, řídí také správní radu agentury. Agentura má i svou vědeckou radu a vyžívá služeb expertů z oblasti vysokého školství.

Seznam prezidentů AVEPRO[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Statut AVEPRO, čl. 1, § 2, čl. 48
  2. Benedikt XVI., chirograf Ecclesia Catholica, Vatikán 19. IX. 2007
  3. Statut AVEPRO anglicky a italsky

Elektronické zdroje[editovat | editovat zdroj]