Europol

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Europol
PředchůdceTREVI
Vznik1. října 1998
SídloHaag, Nizozemsko
Souřadnice
Rozpočet100 000 000 € (2016)
Počet zaměstnanců1 294 (2019)
Oficiální webwww.europol.europa.eu
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Stará budova Europolu, Haag

Europol je organizace patřící pod Evropskou unii, která se zabývá prevencí a potíráním organizované trestné činnosti. Snaží se zefektivnit spolupráci jednotlivých členských zemí, a to zejména svojí informační i vzdělávací činností a policejním a soudním poradenstvím. Agentura nemá žádné přímé výkonné pravomoci a její představitelé nejsou oprávněni zatýkat podezřelé nebo jednat bez předchozího souhlasu příslušných orgánů v jednotlivých členských státech. Sídlo této Agentury Evropské unie je v Nizozemsku, ve městě Haag, v roce 2019 měl Europol 1294 zaměstnanců.

Název vznikl zkrácením slov European Police Office (Evropský policejní úřad).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Předchůdcem Europolu bylo fórum TREVI, které vzniklo v roce 1976 jako fórum pro spolupráci mezi ministry vnitra a ministry spravedlnosti členských zemí Evropského unie. 7. února 1992, při podpisu Maastrichtské smlouvy o Evropské unii, byl ujednán vznik Europolu, tehdy pouze obecně. Svou činnost zahájila organizace 3. ledna 1994 jako Europol Drugs Unit (EDU: protidrogová jednotka). Později se Europol začal zabývat také ostatními závažnými formami mezinárodní kriminality. Další úmluva o Europolu vstoupila v platnost v říjnu 1998. O činnosti Europolu v plném rozsahu však můžeme hovořit až od 1. července 1999.

Transformace na Agenturu EU[editovat | editovat zdroj]

Europol byl plně integrován do struktur Evropské unie na základě Rozhodnutí Rady ze dne 6. dubna 2009 o zřízení Evropského policejního úřadu (Europol).[1] Tato právní norma nahradila předchozí dokument (Europol Convention) a reformovala Europol jako standardní Agenturu Evropské unie (např. se na ní vtahují všeobecná pravidla a procedury platné pro všechny Agentury EU). Tato transformace vstoupila v platnost 1. ledna 2010.[2]

Nová budova ústředí Europolu o užitkové ploše 32 000 metrů čtverečních (kterou navrhl Frank Wintermans) byla slavnostně otevřena za účasti nizozemské princezny Beatrix. Nová budova ústředí Europolu se nachází na adrese Eisenhowerlaan 73, v mezinárodní zóně města Haag, v sousedství Mezinárodního trestního tribunál pro bývalou Jugoslávii a Organizace pro zákaz chemických zbraní.[3][4]

Členství a spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Členy Europolu jsou členské státy EU, některé další země ale mohou být přidružené. Na operační bázi Europol spolupracuje s většinou ostatních evropských zemí, z mimoevropských zemí to jsou zejména Austrálie, Kanada, USA a spolupracuje také s Interpolem.[5][6][7][8] Europol má dále dohody o strategické spolupráci s Brazílií, Čínou, Ruskem, Tureckem, Úřadem OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) a Světovou celní unií (WCO).[9][8][10]

Členové Europolu (modře)

Zaměření[editovat | editovat zdroj]

Europol se zabývá potíráním kriminality a prosazováním práva v oblastech praní špinavých peněz a padělání, obchodu s drogami, vozidly, lidmi a kulturními statky, dále v oblasti terorismu, přistěhovalectví a ekologické kriminality.

Mezi činnosti Europolu patří výměna dat a informací mezi mezinárodními policejními úřady, poskytování odborných a technických informací, zpravodajská činnost (vytváření analýz a zpráv). Protože Europol nemá výkonnou moc, která by překračovala hranice států (nejedná se tedy např. o zatýkání apod.), funguje na principu mezinárodní strategické spolupráce.

Do finančního fondu Europolu přispívají jednotlivé členské státy. Za hospodaření s finančními prostředky je odpovědný finanční kontrolor, jmenovaný správní radou. Ve správní radě je vždy jeden člověk z každého členského státu.

Europol ve filmu[editovat | editovat zdroj]

Europol se objevil ve filmu Dannyho parťáci 2 (Ocean's Twelve) kde je na stopě skupině, jež vede Danny Ocean. Představitelkou EUROPOLu je Catherine Zeta-Jones.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Europol na anglické Wikipedii.

  1. Rozhodnutí Rady ze dne 6. dubna 2009 o zřízení Evropského policejního úřadu (Europol) [online]. EUR-Lex, 2009-05-15 [cit. 2021-08-27]. Dostupné online. 
  2. WOLFF, Sarah. From The Hague to Stockholm: The Future of EU's Internal Security Architecture and Police Cooperation. The Hague: Netherlands Institute of International Relations Clingendael, 2009. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 23 September 2017. 
  3. HM Queen Beatrix of the Netherlands opens new Europol headquarters in The Hague. Europol. 1 July 2011. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 21 September 2017. (anglicky) 
  4. Europol Special. SMAAK. July 2011. Dostupné v archivu pořízeném dne 4 July 2016. 
  5. Commission welcomes Europol's new mandate and co-operation agreement with Denmark [online]. European Commission, 29 April 2017 [cit. 2017-09-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 29 April 2017. (anglicky) 
  6. Operational Agreements. Europol. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 22 September 2017. (anglicky) 
  7. "Agreement on Operational and Strategic Co-operation between Australia and the European Police Office (The Hague, 20 February 2007) – ATS 34 of 2007”. Australasian Legal Information Institute, Australian Treaties Library. Retrieved on 18 April 2017.
  8. a b Agreements with International Organisations. Europol. Dostupné v archivu pořízeném dne 22 September 2017. (anglicky) 
  9. Strategic Agreements. Europol. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 22 September 2017. (anglicky) 
  10. Europol and Brazil agree co-operation on cyber crime. ComputerWeekly.com. 11 April 2017. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 22 September 2017. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]