Židovský hřbitov ve Vsetíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Židovský hřbitov ve Vsetíně
Židovský hřbitov ve Vsetíně
Židovský hřbitov ve Vsetíně
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajZlínský
OkresVsetín
ObecVsetín
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Výstavba1888
Odkazy
Oficiální webhttps://cemeteries.zob.cz/vsetin
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Židovský hřbitov ve Vsetíně je relativně malý a v porovnání s jinými židovskými pohřebišti na Moravě, také nijak zvlášť významný. Dá se říci, že je přímo úměrný důležitosti a velikosti někdejší vsetínské židovské obce, která vznikla až po revolučním roce 1848.

Historie a popis hřbitova[editovat | editovat zdroj]

Hřbitov se nachází na pravém břehu řeky Bečvy, severozápadním směrem, na úpatí kopce Jabloňová, hned vedle křesťanského komunálního hřbitova, jen několik kroků od evangelického kostela Horního sboru na pozemku parcelní číslo 922 (katastrální území Vsetín). Plocha hřbitova je přibližně 900 m².

Hřbitov byl založen v polovině 19. století. Je zde pohřbeno asi celkem 100 osob a nachází se zde cca 50 náhrobků, zejména z druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století. Je zde pohřbena rodina významného česko-izraelského historika a spisovatele Ericha Dova Kulky. Dále jsou mezi pohřbenými členové rodiny Bača, Deutelbaum, Donath, Reiss, Klein, Weinstein, Sax, Schön/Schon, Schrötter, Stein, Schönbek, London, Braun. Několik nejstarších náhrobků je pouze hebrejsky, drtivá většina pak německo-hebrejské, minimum pak česky.

Před vchodem do hřbitova je na stěně komunálního hřbitova umístěna pamětní deska židovským občanům Vsetínska a okolí, kteří zahynuli během holokaustu. O toto se zasloužil vsetínský rodák a přeživší z koncentračního tábora Osvětim Erich Kulka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literastura[editovat | editovat zdroj]

  • HEŘMAN, Jan. Židovské hřbitovy v Čechách a na Moravě. Praha: Rada židovských náboženských obcí v ČSR, 1980. 32 + obrazová příloha s. S. 29. 
  • FIEDLER, Jiří. Židovské památky v Čechách a na Moravě. Praha: Sefer, 1992. 200 s. ISBN 80-900895-1-8. S. 178. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]