Řád Adolfa Nasavského

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Adolfa Nasavského
Ordre du Mérite Civil et Militaire d'Adolphe de Nassau (francouzsky)
Herzoglich Nassauischer Militär- und Civil-Verdienst-Orden Adolphs von Nassau (německy)
Insignie řádu ve třídě komtura
Insignie řádu ve třídě komtura
Uděluje

Nasavský vévoda a Lucemburský velkovévoda
Typ záslužný řád
Založeno 8. května 1858
Stát Nasavské vévodstvíNasavské vévodství Nasavské vévodství
LucemburskoLucembursko Lucembursko
Heslo Virtute
Způsobilost občané Lucemburska i cizí státní příslušníci
Uděluje se za mimořádné služby velkovévodovi a státu
Status dosud udíleno
Zakladatel Adolf Lucemburský
Hlava řádu lucemburský velkovévoda
Ostatní vyznamenání
Vyšší Nassavský domácí řád zlatého lva
Nižší Řád dubové koruny
Řádová hvězda
Řádová hvězda

Řád Adolfa Nasavského,[1] celým názvem Řád za občanské a vojenské zásluhy Adolfa Nasavského (francouzsky Ordre du Mérite Civil et Militaire d'Adolphe de Nassau, německy Herzoglich Nassauischer Militär- und Civil-Verdienst-Orden Adolphs von Nassau), je státní vyznamenání Lucemburského velkovévodství založené v roce 1858. Velmistrem řádu je lucemburský velkovévoda. Udílen je za služby státu a monarchovi občanům Lucemburska i cizincům.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen 8. května 1858 nasavským vévodou Adolfem. Pojmenován byl na počest jeho předka nasavského hraběte a pozdějšího římskoněmeckého krále Adolfa Nasavského. I po roce 1866, kdy bylo Nasavské vévodství připojeno k Prusku a Adolf se roku 1890 stal lucemburským velkovévodou, zůstal řád zachován v rámci Lucemburského velkovévodství.[2]

Členství v řádu je přístupné nejen občanům Lucemburska, ale i cizincům a řád je často udílen jako diplomatické vyznamenání. Držitelé křížů a medailí se však členy řádu nestávají. [3] Řád byl využíván i během druhé světové války k vyznamenávání spojeneckých důstojníků, kteří se zasloužili o osvobození Lucemburska od německé okupace. Vzhledem k malé velikosti země a s tím spojené malé roli Lucemburska v bojových operací, nebyl řád během války udílen tak často jako jiná lucemburská vyznamenání, například Válečný kříž.

Princezny a princové z velkovévodské dynastie jsou nositeli tohoto řádu ve třídě velkokříže od svého narození, ale řádové insignie mohou nosit až od věku osmnácti let.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar zlatého bíle smaltovaného maltézského kříže s hroty zakončenými kuličkami. Uprostřed je kulatý medailon se zlatým korunovaným písmenem A. Medailon je obklopen modře smaltovaným kruhem, v horní části se zlatou vavřínovou korunou a ve spodní části se zlatým nápisem VIRTUTE. Na zadní straně medailonu jsou na bíle smaltovaném pozadí dva letopočty vyvedené zlatými číslicemi: 1292, rok kdy se Adolf Nasavský stal římskoněmeckým králem a 1858, rok založení řádu. V případě vojenské divize jsou navíc pod středovým medailonem dva zkřížené meče. Třídy řádu s korunou mají navíc zlatou korunu umístěnou nad odznakem.[2][4]

Řádová hvězda má v případě velkokříže tvar osmicípé hvězdy a v případě velkodůstojníka má podobu fasetovaného stříbrného maltézského kříže. Uprostřed je v obou případech kulatý medailon shodný s medailonem na odznaku. U vojenské divize jsou pod medailonem navíc dva zkřížené meče.[2][4]

Kříž je vyroben ze zlata nebo stříbra a je bez smaltu. Medaile kulatého tvaru je vyrobena ze zlata, stříbra nebo bronzu. Je na ni portrét nasavského vévody Adolfa.[2][4]

Stuha z hedvábného moaré je modrá s úzkými oranžovými proužky lemujícími oba okraje.[2][4]

Třídy[editovat | editovat zdroj]

Řád se udílí v osmi třídách a ve dvou divizích, v civilní a vojenské.[2][5]

  • velkokříž – Řádový odznak se nosí na široké stuze s korunou spadající z pravého ramene na protilehlý bok. Řádová hvězda se nosí nalevo na hrudi.
  • velkodůstojník – Řádový odznak se nosí na stuze s korunou kolem krku. Řádová hvězda se nosí nalevo na hrudi.
  • komtur koruny – Řádový odznak se nosí na stuze s korunou kolem krku. Řádová hvězda této třídě již nenáleží.
  • komtur/čestný kříž dam – Řádový odznak se v případě pánů nosí na stuze kolem krku a v případě dam na stuze uvázané do mašle nalevo na hrudi.
  • důstojník koruny – Řádový odznak se nosí na stužce s korunou a rozetou nalevo na hrudi.
  • důstojník – Řádový odznak se nosí na stužce s rozetou nalevo na hrudi.
  • rytíř koruny – Řádový odznak se nosí na stužce s korunou nalevo na hrudi.
  • rytíř – Řádový odznak se nosí na stužce bez rozety nalevo na hrudi.

K řádu také náleží následující kříže a medaile, které se nosí na stužce nalevo na hrudi. Držitelé křížů ani medailí se nestávají členy řádu.[2][5]

  • zlatý kříž
  • stříbrný kříž
  • zlatá medaile
  • stříbrná medaile
  • bronzová medaile

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Řád Adolfa Nasavského : Řády. https://www.valka.cz [online]. [cit. 2020-12-31]. Dostupné online. 
  2. a b c d e f g "Honorary distinctions of the Grand Duchy of Luxembourg" (PDF). Service Information et Presse. Dostupné online (anglicky)
  3. SCHOOS, JEAN. Die orden und Ehrenzeichen des Grossherzogtums Luxemburg. Luxemburg: Sankt-Paulus-Druckerei, 1990. 422 s. Dostupné online. ISBN 2-87963-048-7, ISBN 978-2-87963-048-9. OCLC 65395144 S. 215–234. 
  4. a b c d Rafal Heydel-Mankoo: «Luxembourg» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 666.
  5. a b ODM of Luxembourg: Civil and Military Order of Merit of Adolph of Nassau. www.medals.org.uk [online]. [cit. 2020-12-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]