České Zlatníky (odbočka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
České Zlatníky
Chybí zde svobodný obrázek
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
ObecObrnice
Souřadnice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice581892[1]
TratěŽatec–Obrnice, Ústí nad Labem – Chomutov
Nadmořská výška215 m n. m.
Zabezpečovací zařízeníRZZ[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

České Zlatníky jsou odbočka, která se nachází v km 42,255 dvoukolejné trati Ústí nad Labem hlavní nádraží – Chomutov, která je v úseku České Zlatníky – Bílina trojkolejná, a v km 234,980 jednokolejné trati České Zlatníky – Obrnice – Žatec.[2] Nachází se v části Želenice obce Želenice, u vesnice České Zlatníky, která je místní částí Obrnic.

Popis odbočky[editovat | editovat zdroj]

Ve směru od Bíliny vedou do odbočky tři traťové koleje (č. 1, 0 a 2), v odbočce pak se pak odděluje jedna traťová (prostřední) směrem na Obrnice, krajní koleje vedou jako pokračování dvoukolejné trati do Mostu.[1] Odbočka je ovládána výpravčím místně z dopravní kanceláře. Přímo do odbočky je napojena vlečka Keramost Obrnice. Odbočka je vybavena reléovém zabezpečovacím zařízením, kterým je ovládáno mj. 14 výhybek s elektromotorickým přestavníkem (z toho dvě na vlečce).[2] Na roky 2023-2024 je plánována modernizace tratě Bílina (včetně) – Most (mimo), v rámci které dojde i k modernizaci odbočky, mj. dojde k odstranění jedná traťové koleje mezi Bílinou a Českými Zlatníky, takže tento úsek bude již jen dvoukolejný.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Plánek odbočky České Zlatníky. Portál Provozování dráhy. SŽDC, září 2011. 
  2. a b Obsluhovací řád odbočky odbočky České Zlatníky. Most: Správa železnic, 2020. 
  3. Rekonstrukce traťového úseku Bílina (včetně) – Most (mimo) [online]. Správa železnic, březen 2020 [cit. 2021-05-02]. Dostupné online.