Červená Bystřice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o říčce v Sasku. O říčce v Čechách na horním toku dříve zvané Červená Bystřice pojednává článek Bystřice (přítok Ohře).
Červená Bystřice
Základní informace
Délka toku36,5 km
Plocha povodí161,2 km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Červená Bystřice (německy Rote Weißeritz) je říčka v Sasku, jedna ze zdrojnic Bystřice, přítoku Labe. Je dlouhá přibližně 36,5 km a plocha jejího povodí je přibližně 161 km².

Pramení u vesnice Zinnwald-Georgenfeld u česko-německé hranice v Krušných horách ve výšce 787 metrů nad mořem. Protéká Altenberg, jejíž je Zinnwald-Georgenfeld součástí, a dále teče přes město Dippoldiswalde a západně míjí jádro města Rabenau. Na kraji Freitalu se stéká s Divokou Bystřicí, čímž vzniká Bystřice, která dále teče skrz Freital a Drážďany, kde se vlévá do Labe.

V rámci povodní v Evropě v roce 2002 patřila mezi řeky, které rozvodněním způsobily značné škody. To vedlo k rozšíření koryta a dalším stavebním protipovodňovým opatřením.[1][2]

Podle řeky vede Weisseritzská dráha, úzkokolejná železnice z Freitalu do Kipsdorfu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rote Weißeritz na německé Wikipedii.

  1. STEJSKALOVÁ, Klára; MAŇOUROVÁ, Anna. Výročí ničivých povodní si připomíná i Sasko, stoletá voda tam zabila 21 lidí. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2012-08-11 [cit. 2019-3-2]. Dostupné online. 
  2. Sasové se chrání před velkou vodou. Haló noviny [online]. 2012-08-04 [cit. 2019-3-2]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-03-06. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]