Černovice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Černovice
zámek Černovice
zámek Černovice
Základní informace
Slohklasicistní
Výstavbakolem r. 1641
Přestavba18. století, 1814, 1841 (klasicistní)
StavebníkMartin Paradies
Další majiteléParadiesové, Voračičtí z Paběnic, Kinští, Šternberkové, Zessnerové ze Spitzenbegu, páni ze Schönburga
Současný majitelDiagnostický ústav sociální péče o mládež
Poloha
AdresaDobešovská 1, Černovice, ČeskoČesko Česko
UliceDobešovská
Souřadnice
Černovice (zámek)
Černovice (zámek)
Černovice (zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky17319/3-2970 (PkMISSezObrWD)
Webweb.telecom.cz/ps-cernovice1
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Černovice stojí ve městě Černovice v okrese Pelhřimov. Pro veřejnost není přístupný, návštěvníci si ale mohou projít oboru s Černou alejí. Je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Černovický zámek

První písemná zmínka o městě pochází z roku 1323 a až do roku 1597 jej vlastnili Rožmberkové. Následně byly Paradiesy z Tyrol připojeny k panství Kamenice. Zámek pravděpodobně založil Martin Paradies krátce před rokem 1641, kdy zde sídlil. Tehdy měl jedno křídlo.

V první polovině 18. století je jako majitel uváděn Karel Josef Voračický z Paběnic a následně František Karel Kinský. Někdy v této době došlo k rozšíření zámku o další křídlo a rondely v jednotlivých rozích. Ve druhé polovině 18. století se dostal do vlastnictví Šternberků a ti jej připojili k panství Žirovnice. Dalšího rozšíření se dočkal na začátku 19. století, přesněji roku 1814, za hraběte Vincenta Zessnera ze Spitzenbegu. V roce 1841 nechal kníže Jindřich Eduard ze Schönburg-Hartensteinu zámek naposledy přestavět. Následně došlo k rychlému střídání majitelů.

V současné době je zde Diagnostický ústav sociální péče o mládež.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dnešní vzhled zámku pochází z klasicistní přestavby v roce 1841, kterými byl pověřen stavitel Josef Schaffer z Jindřichova Hradce. Jedná se o trojkřídlou patrovou, ve střední části dvoupatrovou budovu s hranolovými věžicemi na okrajích. V jižním křídle se v minulosti nacházela kaple Narození Panny Marie, za minulého režimu sklad uhlí a dnes jsou zde kanceláře.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Okrajem zámeckého parku prochází silnice II/128 a po ní cyklostezka 1182. K zadní části zámku vede odbočka z červeně značené turistické stezky od černovického Mariánského náměstí směrem na Novou Ves.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-09-30]. Identifikátor záznamu 127942 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]