Švýcarská národní banka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Švýcarská národní banka
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení20. června 1907
Adresa sídlaBudova národní banky, Švýcarsko
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostiveřejný sektor a finanční služby, kromě pojišťovnictví a penzijního financování
Identifikátory
Oficiální webwww.snb.ch
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Švýcarská národní banka (německy Schweizerische Nationalbank (SNB), francouzsky Banque Nationale Suisse (BNS), ital. Banca Nazionale Svizzera (BNS), rétorom. Banca Naziunala Svizra (BNS), oficiální mezinárodní název Swiss National Bank (SNB)), je centrální banka Švýcarska. Je oprávněna provádět peněžní operace a je švýcarskou ústavou pověřena vydáváním švýcarských platidel a kontrolou jejich oběhu.

Oficiální název[editovat | editovat zdroj]

Ve Švýcarsku jsou čtyři úřední jazyky - němčina, francouzština, italština a rétorománština, proto je oficiální název banky uváděn vždy ve všech čtyřech jazycích.

Status[editovat | editovat zdroj]

Švýcarská národní banka je akciová společnost, ve které je 55 % akcií v držení veřejných institucí, kantonů a kantonálních bank. Zbytek je obchodován na veřejných trzích. Samotný švýcarský stát nedrží v bance žádný podíl. Banka byla založena v roce 1907 v Curychu jako akciová společnost. Od ústavní změny v roce 1848 a její revize v roce 1874 je banka částečně komerční a její ústředí se nachází v Bernu.

Měna[editovat | editovat zdroj]

Švýcarská národní banka vydává mince a bankovky švýcarského franku. Mince švýcarského franku mají hodnoty 5, 10 a 20 rapů a 1/2, 1, 2 a 5 franků. Bankovky mají hodnoty 10, 20, 50, 100, 200 a 1000 franků. Jako zajímavost lze uvést, že švýcarská platidla byla jako poslední na světě do roku 2000 krytá zlatem, a to do výše 40 % své hodnoty. Švýcarské mince obíhají v nezměněné podobě již od roku 1874. Mince frankových hodnot jsou raženy ze slitin stříbra, mince rapových hodnot ze slitin mosazi.

Zlaté rezervy[editovat | editovat zdroj]

Švýcarská národní banka spravuje oficiální zlaté rezervy Švýcarska. V roce 2008 měly celkovou hmotnost 1145 tun a tržní hodnotu 30,5 miliard švýcarských franků. Zlatá rezerva je přechovávána v obrovských boxech pod Spolkovým náměstím (Bundesplatz) směrem k severnímu traktu federálního parlamentu v Bernu.[1] Existuje podezření, že část švýcarských zlatých rezerv pochází ze zlata, které uloupili nacisté Židům a v centrálních bankách v okupované Evropě v průběhu druhé světové války.[zdroj?]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]