Buřinka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Charlie Chaplin s pověstnou buřinkou na hlavě
Jiří Šlitr (jeden z významných nositelů buřinky)

Buřinka (též tvrďák či bouřka) je tvrdý plstěný pánský klobouk s okrouhlým vrškem.

Tato klasická pokrývka hlavy spatřila světlo světa v roce 1849, kdy si ji v legendárním londýnském kloboučnictví Lock & Co. Hatters objednal jistý Edward Coke, údajně pro hajné na svém panství, jimž měla chránit hlavy. Malý, tvrdý a oblý klobouk opravdu výborně odolával překážkám. Říká se, že když Edwardu Cokeovi v kloboučnictví ukázali prototyp buřinky, vzal jej před dílnu, položil ho na chodník a šlápl na něj, aby vyzkoušel jeho odolnost. Klobouk tento test vydržel a zákazník si jich několik objednal. Zpočátku se buřince anglicky říkalo „coke” na památku člověka, který se zasloužil o její vznik. Později, poté, co ji v roce 1850 začala vyrábět firma Bowler & Son, získala svůj dnešní název, bowler hat.[1][2]

Podle amerického spisovatele a novináře Lucia Beebeho to byla právě buřinka zvaná v Americe derby, kdo dobyl americký západ, nikoli kovbojský klobouk či sombrero.[3] Oblíbili si ji totiž jak kovbojové, tak dělníci na železnici, protože jim nepadala snadno z hlavy za silného větru nebo když vystrčili hlavu z okna jedoucího vlaku. Nosili ji jak strážci zákona, tak psanci jako Bat Masterson, Butch Cassidy, Black Bart či Billy the Kid.

Buřinka je tradiční součástí oděvu kečujských a aymarských žen.

Od 20. let minulého století nosily buřinku, zvanou španělsky bombín, kečujské a aymarské ženy v Bolívii. Do země ji s sebou přinesli britští železniční dělníci.

Až do 60. let 20. století byla tato pokrývka hlavy symbolem londýnských burzovních makléřů a bankéřů. V současnosti ji nosí již jen důstojníci královské gardy jako součást civilního obleku.[2] Na hlavách burzovních makléřů lze dnes buřinku spatřit již jen stěží.

Významní nositelé[editovat | editovat zdroj]

Buřinka v literatuře a filmu[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The history of the Bowler hat. www.holkham.co.uk [online]. [cit. 2013-01-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-12. 
  2. a b Roetzel, Bernhard. Opravdový <gentleman. 3. vyd. Praha: Slovart, 2013. 356 s. ISBN 978-80-7391-674-9
  3. The Hat That Won the West [online]. 2010 [cit. 2010-02-10]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]