Zemská banka (Sarajevo)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zemská banka
Průčelí budovy
Průčelí budovy
Základní informace
ArchitektiKarel Pařík, Josip Vancaš
Poloha
AdresaSarajevo, Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zemská banka (bosensky Zemaljska banka, německy Landesbank), dříve známá též jako Grand Hotel, je historická budova, která se nachází v centru bosenské metropole Sarajeva. Nachází se na východním konci ulice Maršála Tita.

Budova byla budována v letech 18931895 podle projektu českého architekta Karla Paříka a jeho chorvatského kolegy Jospia Vancaše.[1] Stavba vznikla s průčelím orientovaným do hlavní třídy, na trojúhelníkovité ploše. Třípatrové stavbě dominuje kopule, umístěná na hlavním průčelím v ose obou rizalitů.

Hotel však zůstal v provozu pouhý rok, a poté zde začala sloužit Zemská banka. Po druhé světové válce zde sídlila SDK – Služba društvenog knjigovodstva (Služba pro společenské účetnictví) a ještě později Zavod za platni promet (Ústav pro platební systém).[2] Budova je známá především pro to, že se u ní nachází věčný plamen, připomínající boje partyzánů za druhé světové války. Díky němu získala budova v 1. patře balkón.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu furaj.ba (bosensky). furaj.ba [online]. [cit. 2018-05-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-05-24. 
  2. Článek na portálu magazinplus.eu (bosensky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]