Zelenka (Orlické Záhoří)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zelenka
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charakterosada
ObecOrlické Záhoří
OkresRychnov nad Kněžnou
KrajKrálovéhradecký kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Zelenka
Zelenka
Další údaje
Kód ZSJ112216
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Osada Zelenka (německy Grünborn) je základní sídelní jednotka obce Orlické Záhoří v okrese Rychnov nad Kněžnou v České republice. Leží na pravém břehu horního toku řeky Divoká Orlice, která zde tvoří státní hranici s Polskem. Obcí prochází silnice II. třídy č. 311, která začíná v Bartošovicích v Orlických horách a vede po břehu Divoké Orlice severozápadním směrem do Deštného v Orlických horách.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Zelenka leží mezi hlavním hřebenem Orlických hor a Bystřickými horami na pravém břehu řeky Divoké Orlice. Sousedními osadami jsou Jadrná a Kunštát na jihovýchodě a Bedřichovka a Trčkov na severozápadě. Za státní hranici leží obce Lasówka na severu a Piaskowice na jihovýchodě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Osada Zelenka byla založena v roce 1613 Benjaminem z Vlkánova na Solnici nad osadou Jadrná. Patřila do Hradedckého kraje a byla přifařena nejprve ke kostelu v obci Nebeská Rybná a od roku 1700 ke kostelu v osadě Kunštát. Byla osídlena chalupníky, kteří zde našli práci jako lesní dělníci a ve sklárnách.

Od roku 1750 patřila pod okresní hejtmanství v Žamberku. Před rokem 1918 navštěvovaly děti ze Zelenky trojtřídní školu ve Friedrichswaldu, která byla po vzniku Československa v roce 1919 rozšířena o českou menšinovou školu. V důsledku Mnichovské dohody byla Zelenka v roce 1938 připojena k Německé říši a do roku 1945 patřila k zemskému okresu Grulich. Po druhé světové válce byli němečtí obyvatelé odsunuti a Zelenka zůstala z velké části neobydlená a většina domů zanikla. V roce 1960 byla Zelenka připojena k nově vzniklé obci Orlické Záhoří.

Zelenka leží na katastrálním území Jadrná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zelenka (Orlické Záhoří) na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]