Zamaguří

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zamagurie)
Pieniny

Zamaguří (slovensky Zamagurie, polsky Zamagurze) je region na severu Spiše ohraničený pohořím Spišská Magura na jihu a východě, řekou Dunajec na severu a Bielkou na západě. Zamaguří je součástí Prešovského kraje na Slovensku a Malopolského vojvodství v Polsku.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Zamaguří oplývá krásnou přírodou (Pieniny), historickými památkami (Červený Kláštor), či lidovou architekturou.

Nejpřitažlivějšími jsou Pieniny s údolím Dunajce, splavem na vorech či výstupem na Tři korunky či Sokolici, ale i Spišská Magura a Ľubovnianská vrchovina. Krásy lidové architektury člověk objeví ve svérázných goralských vesnicích Osturňa a Jezersko. Podél Dunajce vede z Červeného Kláštera do Lesnice nenáročná turistická stezka.

Zimní střediska vznikla v Jezersku, Spišské Staré Vsi, ale také v Niedzici v Polsku (hned za hraničním přechodem).

Na jižním úpatí Spišské Magury jsou i lázně Vyšné Ružbachy se známým travertinovým jezírkem či středověké městečko Podolínec. Při návštěvě Zamaguří však nelze vynechat návštěvu kartuziánského kláštera v Červeném Klášteře.

Pro milovníky vodních sportů je k dispozici Czorstynské jezero, přehrada na Dunajci hned za polsko-slovenskou hranicí. Ke koupání lze využít přímo pláže nebo i zákoutí přehrady. Po přehradě během letní sezóny jezdí i výletní lodě.

V Niedzici (slovensky Nedeca) je hrad Niedzica (také hrad Dunajec), který leží v nadmořské výšce 560 metrů a který se v současnosti tyčí přímo nad přehradou. V minulosti to byl hraniční hrad na hranicích Uherska a Polska a mělo na něm dojít k vyplacení spišských zálohových míst, což se však nikdy nestalo.

Pravidelné akce[editovat | editovat zdroj]

Pravidelnou akcí jsou Zamagurské folklórní slavnosti v Červeném Klášteře, které se konají pravidelně koncem června.

Centrum[editovat | editovat zdroj]

Centrem Zamaguří je město Spišská Stará Ves.

Okresy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zamagurie na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]