Záliv královny Maud

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Záliv královny Maud
Umístění zálivu na mapě
Umístění zálivu na mapě
Maximální hloubka210 m
Šířka290 km
Délka72 km
Zeměpisné souřadnice
Nadřazený celekSeverní ledový oceán
SvětadílSeverní Amerika
StátKanadaKanada Kanada
OstrovyOstrov krále Viléma, Qikiqtaryuaq, Ostrovy Královské geografické společnosti
PřítokyArmark, Perry River, Kuunajuk
Map

Záliv královny Maud (anglicky Queen Maud Gulf) je záliv v arktické oblasti v teritoriu Nunavut v Kanadě.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Záliv se rozkládá mezi severoamerickou pevninou na jihu, Ostrovem krále Viléma na severovýchodě a Viktoriiným ostrovem na severozápadě. Na západě je skrze Průliv Petera W. Dease spojen s Korunovačním zálivem. Na východě Průliv Thomase Simpsona vede do Bazénu Knuda J. V. Rasmussena. Na severu přechází Záliv královny Maud do Viktoriina průlivu.

Záliv královny Maud je bohatý na ostrovy, útesy a mělčiny. Na severu, u vstupu do Viktoriina průlivu, se nachází Ostrovy Královské geografické společnosti.

Délka zálivu je 72 km, hloubka se pohybuje od 30 do 210 metrů. Záliv je celoročně pokryt ledem, někdy na přelomu července a srpna je bez ledu. Břehy zálivu jsou pozvolné a nízké s typickou tundrovou vegetací. Do zálivu ústí mnoho řek, z nichž největší jsou Armark, pramenící ve stejnojmenném jezeře, Perry River, pramenící v jezeře MacAlpine, a Kuunajuk. V příbřežní oblasti se nachází mnoho mělkých jezer a vodních ploch.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1839 překročili objevitelé Peter Warren Dease a Thomas Simpson. Norský polární badatel Roald Amundsen mu v roce 1905 dal jméno na počest norské královny Maud z Walesu.

V roce 2014 byl nalezen v zálivu vrak lodě HMS Erebus ze ztracené Franklinovy expedice z roku 1845, která hledala Severozápadní průjezd. Vrak leží ve východní části zálivu.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Queen Maud Gulf na anglické Wikipedii.

  1. Erebus. Identifikovali nalezenou loď Franklinovy výpravy. TÝDEN.cz [online]. 2014-10-03 [cit. 2023-12-17]. Dostupné online. 
  2. CHASE, Steven. Finding of Franklin ship fuels Harper’s new nationalism. The Globe and Mail. 2014-09-09. Dostupné online [cit. 2023-12-17]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]