Korunovační záliv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Korunovační záliv
Kugluktuk na pobřeží zálivu
Kugluktuk na pobřeží zálivu
Maximální hloubka180 m
Šířka85 km
Délka220 km
Zeměpisné souřadnice
Nadřazený celekSeverní ledový oceán
SvětadílSeverní Amerika
StátKanadaKanada Kanada
OstrovySouostroví vévody z Yorku
SídlaKugluktuk
PřítokyAsiak River, Měděná řeka, Napaaktoktok River, Rae River, Richardson River, Tree River.
Korunovační záliv
Korunovační záliv
Korunovační záliv na mapě Kanady

Korunovační záliv (anglicky Coronation Gulf) je záliv mezi Viktoriiným ostrovem a pevninskou částí Nunavut v Kanadě.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Na severozápadě se spojuje s průlivem Dolphin and Union a skrze něho s Beaufortovým mořem a Severním ledovým oceánem. Na severovýchodě se spojuje s průlivem Petera W. Dease a se Zálivem královny Maud.

Severozápadním bodem je Kruzenšternův mys. Na jih od něho se nachází Richardsonova zátoka a ústí (od západu na východ) Rae River, Richardson River, Měděná řeka, Napaaktoktok River a Asiak River. Tree River ústí na jihu zálivu. Na jihovýchodním konci zálivu je velká zátoka Kiluhiqtuq. Severovýchodním bodem je Flindersův mys na poloostrově Kiillinnguyaq. Uprostřed zálivu leží Souostroví vévody z Yorku.

Záliv dosahuje hloubky od 14 do 180 metrů. Deset měsíců v roce je záliv zaledněný, bez ledu je pouze od července do srpna.

U ústí Měděné řeky se nachází inuitská osada Kugluktuk.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prvním Evropanem, který se dostal k pobřeží Korunovačního zálivu byl v roce 1771 britský cestovatel a obchodník s kožešinami Samuel Hearne.

Záliv byl pojmenován sirem Johnem Franklinem v roce 1821 na počest korunovace britského krále Jiřího IV. Prostředí a domorodá kultura v oblasti byly prozkoumány Rudolphem Andersonem a Diamondem Jenness v roce 1916 jako součást Kanadské arktické expedice.[1]

V roce 2010 loď Clipper Adventurer na mělčině narazila na skalní útes, došlo k proražení balastní a palivové nádrže lodi. Moře v zálivu bylo znečištěno a 128 pasažérů spolu s 69 členy posádky uvízlo na lodi a bylo zachráněno až lodí CCGS Amundsen.[2]

Ekonomické využití[editovat | editovat zdroj]

Pevninská oblast jižně od zálivu může obsahovat bohatá naleziště diamantů a uranových rud.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Coronation Gulf na anglické Wikipedii.

  1. MARSH, James H. Coronation Gulf. www.thecanadianencyclopedia.ca [online]. 2006-02-06 [cit. 2023-12-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Scientists came to explore the fabled waters of the Arctic — but their work could also change its future.. Washington Post [online]. [cit. 2023-12-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]