Windows IoT

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Windows Embedded)

Windows IoT (dříve Windows Embedded) je v informatice rodina operačních systémů od firmy Microsoft, které jsou určeny pro vestavěné systémy (anglicky embedded system) a internet věcí (anglicky Internet of Things, zkratka IoT). Zahrnuje operační systémy určené pro jednoúčelové využití např. v ovládacích zařízeních, kopírkách, hracích automatech, bankomatech, malých NAS serverech nebo zdravotnických přístrojích se sdílením dat pomocí cloudových služeb.[1] Systémy nejsou prodávány přímo spotřebitelům, nýbrž OEM výrobcům, kteří je upravují a prodávají koncovým zákazníkům včetně hardwarového zařízení.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První systém Windows NT 4.0 Embedded vznikl již v roce 1998 ve spolupráci firmy Microsoft a VenturCom. Cílem bylo vyvinout úsporný, nenáročný systém, který by bylo možné univerzálně používat na velkém množství zařízení.

Vývojové větve[editovat | editovat zdroj]

Windows Embedded zahrnují množství specializovaných distribučních verzí, které jsou členěny do vývojových větví.

Windows Embedded Standard[editovat | editovat zdroj]

Nové verze systémů Windows Embedded Standard vycházely většinou společně s novými verzemi desktopových a serverových systémů Windows. Vyznačují se tím, že se od klasických PC systémů příliš neliší.

Windows NT 4.0 Embedded[editovat | editovat zdroj]

Windows NT měl sloužit především pro ovládání nápojových automatů a běžných spotřebičů. Jednalo se v podstatě o tentýž systém, jako Windows NT 4.0, rozdíl byl v možnosti individuálního nastavování jednotlivých komponent. Standardní podpora Windows NT 4.0 Embedded skončila v roce 2003.

Windows XP Embedded[editovat | editovat zdroj]

Telefonní automat spouští Windows XP Embedded.

Windows XP Embedded byly vydány v roce 2001. Na počátku roku 2014 využívalo přibližně 95% všech automatů (od bankomatů po herní automaty) právě Windows XP embedded nebo desktopovou verzi Windows XP.[2]

Vzhledem k tomu, že podpora tohoto systému na počátku roku 2016 skončila, přechází se na novější a podporované systémy.

Windows CE[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Windows CE.

Windows CE je asi nejznámější vývojovou větví Windows. Poprvé byl představen Billem Gatesem na výstavě COMDEX v roce 1996. Systém byl určen pro menší počítače a díky své nenáročnosti se prosadil jako základ systémů pro mobilní telefony se systémem Windows Mobile. Nejnovější verze byl operační systém reálného času Windows Embedded Compact 2013.

Windows 10 IoT Core[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Windows 10.

Windows 10 IoT Core je vývojová platforma pro Internet věcí (IoT).[3] Jedná se o speciální edici, která převzala jádro operačního systému používané v řadě desktopových Windows NT (a tedy i Windows 10). Windows 10 IoT Core nemá grafické uživatelské rozhraní. Protože v nich lze provozovat Univerzální Windows aplikace, jsou k dispozici jednoduché grafické nástroje pro nastavení sítě a její diagnostiku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Other Windows Embedded Products. [[1]] [online]. [cit. 2016-05-27]. 
  2. ČÍŽEK, Jakub. 95 % bankomatů běží na Windows XP. To může být problém. [[2]] [online]. 2014-01-17 [cit. 2016-05-27]. 
  3. Edice Windows 10 zive.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]