William Paul Young

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
William Paul Young
Narození11. květen 1955
Grande Prairie
Povoláníspisovatel, novelista
Alma materWarner Pacific University
Žánrnovela
Témataliterární činnost a próza
Významná dílaChatrč (román)
Manžel(ka)Kim Warrenová
Web oficiální stránka
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William Paul Young (* 11. května 1955 Grande Prairie, Alberta) je kanadský spisovatel, známý zejména díky svému románu Chatrč.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

William Paul Young se narodil v roce 1955 v Grande Prairie v Kanadě. Byl nejstarší a měl tři sourozence. Jeho otec byl pastor v různých menších sborech. Prvních deset let prožil se svými rodiči misionáři v nizozemské vysočině Nové Guineje, v regionu Západní Papui mezi obyvateli Dani, v kmenu domorodců s vyspělostí a technikou doby kamenné. Tito lidé se stali jeho rodinou a ač byl prvním bílým dítětem v kmeni, který mluvil jejich řečí, byl poctěn a zasvěcen do jejich kultury a společenství. Když mu bylo šest let, byl letecky přepraven do internátní školy. Rodiče často měnili své působiště a proto W. Paul Young vystřídal 13 různých škol. Nakonec vystudoval náboženství na Warner Pacific College v Portlandu v Oregonu. Rok na to se oženil s Kim Warrenovou, se kterou má šest dětí.

Kariéra spisovatele[editovat | editovat zdroj]

Young psal především proto, aby svým přátelům vytvořil jedinečné dárky a to až do doby, kdy ho jeho žena opakovaně prosila, aby napsal něco pro jejich šest dětí. Něco, co by dětem přiblížilo otcův pohled na Boha a na vnitřní uzdravení, které Young prožil jako dospělý. Výsledný rukopis, pojmenovaný Chatrč, byl určen pouze pro jeho šest dětí a pro hrstku blízkých přátel.[1]

Young nejdříve vytvořil pouze 15 kopií této knihy. Dva z jeho blízkých přátel ho povzbuzovali, aby knihu publikoval a spolupracovali na editaci knihy, aby mohl být rukopis publikován široké veřejnosti. 26 nakladatelů knihu odmítlo, a tak Young a jeho přátelé knihu publikovali pod hlavičkou svého nově vzniklého nakladatelství „Windblown Media“ v roce 2007. Společnost vynaložila na reklamu pouze 200$;[2] Nakonec se kniha stala bestsellerem a obsadila první příčku mezi brožovanými beletriemi v červnu roku 2008 deníku New York Times.[3][4] „Chatrč“ byla nejprodávanější beletrií a audio knihou roku 2008, a to až do 30. listopadu.[5]

Young se dlouhodobě zaměřuje na dílo C. S. Lewise. Young oceňuje Lewise za jeho zaujetí charaktery postav, zejména při zkoumání obtížných otázek směřujících k víře v Boha.[6]

Osobní[editovat | editovat zdroj]

Young pobývá v současné době v Happy Valley, Oregonu se svojí ženou. Young má šest dětí ve věku od 17 do 30 let, má dvě snachy a tři vnoučata.

V rozhovoru pro World Magazine Susan Olasky, Young, který už není členem žádné církve, řekl „institucionální církev (náboženská) nepracuje pro ty, kdo jsou zranění a zničení... Pokud je Bůh milující Otec a ve světě je milost, ale nefunguje to pro ty z nás, kterým nebyla podána ta správná ruka, tak proč tohle děláme?[7]

Článek v Macleanově časopise ze srpna 2008 uvádí, že Young je Kanaďan, který se narodil misionářům ve městě Dutch, v Nové Guineji, Young byl sexuálně zneužíván některými lidmi, kterým jeho rodiče sloužili/kázali, poté co se vrátil zpět domů, do křesťanské internátní školy. Young se protloukal životem, posilován částečně svojí vírou, ale zejména díky své ženě Kim, uchoval svá tajemství a vytvořil si svoji chatrč: „místo, kde můžeme schovat všechny naše krámy“, jak ji nazval. V 38 letech, se ocitl na dně. „Měl jsem tříměsíční poměr s jednou ženou – s jednou z nejlepších přítelkyň své ženy. To bylo to, co odválo moji malou víru stranou. Buď jsem mohl padnout na kolena a zabývat se bolestí své ženy nebo se ve vzteku zabít.“ Tento poměr ho málem stál manželství. Následujících 11 let pracoval na tom, aby porozuměl přirozenosti a charakteru Boha. Na konci roku 2004 došel k poznání, které mu dalo vnitřní pokoj a vnitřní porozumění toho, kým věří, že Bůh je – tento proces vložil do víkendu v knize.[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku William Paul Young na anglické Wikipedii.

  1. Author William Paul Young Interview: Nourish The Dream Podcast. nourishthedream.com [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-25. 
  2. Archivovaná kopie. www.theshackbook.com [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-05-01. 
  3. RICH, Motoko. Christian Novel Is Surprise Best Seller. www.nytimes.com. The New York Times, 2008-06-24. Dostupné online [cit. 2008-06-24]. 
  4. Aim at 'spiritually interested' sparks 'The Shack' sales USA Today, 2008–04–30
  5. Nielsen.com Top selling books 2008. blog.nielsen.com [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-07-21. 
  6. The Chronicles of C.S. Lewis[nedostupný zdroj] Stepson of „Narnia“ creator teams up with The Shack author for once-in-a-lifetime event at Northland, A Church Distributed
  7. OLASKY, Susan. Commuter-driven Bestseller. www.worldmag.com. World Magazine, 2008-06-28. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-12-29. 
  8. A God Who Looks Like Aunt Jemima. www.macleans.ca. Macleans, 2008-08-20. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-05-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]