Wilhelm Cuno

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wilhelm Cuno
Wilhelm Cuno
Wilhelm Cuno
6. německý říšský kancléř
Ve funkci:
22. listopadu 1922 – 12. srpna 1923
PrezidentFriedrich Ebert
PředchůdceJoseph Wirth
NástupceGustav Stresemann
Stranická příslušnost
Členstvížádný

Rodné jménoWilhelm Carl Josef Cuno
Narození2. července 1876
Německá říše Suhl, Německé císařství
Úmrtí3. ledna 1933
Německo Aumühle, Německo
Místo pohřbeníHřbitov v Ohlsdorfu
Alma materHumboldtova univerzita
Univerzita Heidelberg
Gymnasium Theodorianum
CommonsWilhelm Cuno
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wilhelm Carl Josef Cuno [kúno] (2. července 1876, Suhl, Německo3. ledna 1933, Aumühle, Německo) byl německý politik období Výmarské republiky, v letech 1922-1923 působil jako říšský kancléř.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval práva v Berlíně a Heidelberku. V roce 1907 byl zaměstnán na ministerstvu říšského pokladu. Během 1. světové války působil na oddělení dodávek potravin pro německé vojáky, služby však zanechal a v roce 1917 se nechal zaměstnat u lodní společnosti HAPAG (Hamburg Amerikanische Packetfahrt Actien Gesellschaft). V prosinci 1918 byl ve společnosti povýšen na generálního ředitele.

Jako ekonomický odborník se Cuno zúčastnil poválečných jednání o válečných reparacích. Významnost jeho pozice ve vedení HAPAGu vykrystalizovala poté, kdy se tato společnost stala výhradním lodním přepravcem zboží mezí tehdejší Německou říší a USA. Cuno tak neformálně zastupoval zájmy říšské vlády v zahraničí, mnohokrát však odmítl návrh přijmout pozici říšského ministra zahraničí. Souhlasil však, že sestaví vládní kabinet po rezignaci Josepha Wirtha v úřadu kancléře. Do tohoto úřadu byl jmenován 22. listopadu 1922.

Vláda[editovat | editovat zdroj]

Jeho vláda sestávala především z bezpartijních ekonomů a členů DVP, DDP, Centra a BVP. Kabinet je znám pro svůj pasivní odpor k francouzské okupaci Porúří a též za ne příliš rozumné řešení tehdejších ekonomických problémů. Aby došlo ke snížení státního dluhu v důsledku placení válečných reparací, nechala vláda natisknout velké množství peněz, což vedlo k hyperinflaci, která vyústila roku 1923 a dosáhla 32 400 %. Po pádu vlády Cuno odešel z politiky a vrátil se zpět do vedení HAPAGu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wilhelm Cuno na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]