Diskuse s wikipedistou:Fox Mulder

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

--Adam Zivner 14:31, 10. 2. 2008 (UTC)

Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. --Harold 21:03, 10. 2. 2008 (UTC)

OK, polepším se. Nevěděl jsem, učím se. :-) A omlouvám se. ;-)

Dálnice D8[editovat zdroj]

Díky za mohutné rozšíření článku o D8 :-) Jenom jsem vás chtěl poprosit, abyste nedělal odkazy z úplně každého slova (např. dálnice, kilometr nebo názvy obcí), protože je to zcela zbytečné. Pokud je článek dlouhý, několik odkazů na článek "dálnice" se určitě hodí, ale pokud je v jedné větě toto slovo třikrát a každé z nich je odkaz na tentýž článek, to není příliš vhodné. Díky za pochopení a taky za pěkný článek a doufám, že budete pokračovat i v dalších dálnicích. --Harold 21:04, 13. 2. 2008 (UTC)

Dobře. :-) Já právě naopak myslel, že je to zásada, že pokud na slovo existuje článek, musí být na něj odkaz.. Tak dobře, budu teda dělat jen v začátcích kapitol.
Co se týče článku o D8, tak předtim nebyl moc dobře napsán, byl příliš stručný a obecný. Dálnicím a rychlostním silnicím se určitě ještě budu věnovat, je to mé oblíbené téma, v kterém mám dobrý přehled, jen nevím kdy mi to čas dovolí. :-) Ještě bude jedna verze toho článku, která bude přehlednější a budou opraveny drobné chyby. A doplněno ještě pár informací (ale už jen málo).--Fox Mulder 14:31, 14. 2. 2008 (UTC)

K těm odkazům. Takhle jsem to nemyslel. Samozřejmě, pokud existuje o daném výrazu článek, měl by na něj být uveden odkaz. Taktéž v případě, kdy článek neexistuje, ale předpokládá se, že téma je encyklopedicky významné, je vhodné umístit odkaz (který bude samozřejmě červený). Ale pokud se v odstavci opakuje šestkrát slovo "dálnice", není nutné odkazovat na článek dálnice z každého slova. Pokud není článek příliš rozsáhlý, stačil by jeden nebo dva odkazy na "dálnici". V případě dlouhého článku (jako je Vaše D8) jich tam samozřejmě může být víc, ale nic se nemá přehánět :-) Snad jsem se to napsal pochopitelně... Takže hodně štěstí do dalších editací. --Harold 22:24, 14. 2. 2008 (UTC)

Nechápu, proč stále tvrdíš, že jediným tunelem na D47 je Klimkovický tunel :-). To, že Hrabůvecký byl budovaný hloubeně a mostní technologií ještě neznamená, že by to nebyl tunel - aspoň když jsme to projektovali, mluvilo se o tom vždycky jako o tunelu. Nehledě na to, že šířka tohoto objektu je cca 42 m, kdežto délka je 50 m. Podívám se ještě do svých materiálů. jestli najdu něco oficiálního... JAn 6. 5. 2009, 22:40 (UTC)

No já jsem právě o jinym tunelu nic nenašel, všude se uvádí jen ten Klimkovice. A když jsem si projížděl tu trasu na Mapy.cz, tak ani v jedný neni ten tunel uveden. Z toho jsem usoudil, že se jedná o jakýsi krátký ekotunel pro zvěř. Pokud budu mít informace, doplním, upřesním. Pokud máte vy, můžete to udělat, ale ještě vydržte, já ještě jednou zedituju, něco jsem tam zapomněl dopsat. :-) Fox Mulder 6. 5. 2009, 22:46 (UTC)
Mimochodem není to Klimkovický tunel, ale tunel Klimkovice, to jsem tu opravoval myslím včera. ;-) Fox Mulder 6. 5. 2009, 23:43 (UTC)

Co jsem našel já:

  • leták ŘSD ke stavbě Lipník–Bělotín, v textu uvedeno „...dále jižně pod obcí Hrabůvka opět v hlubokém zářezu. Zde je realizován zahloubený a přesypaný most, jenž převádí místní komunikaci III/44023, plynovod a Drahotušský potok...“. V tabulce na konci textu (před fotkami) je v části „Mostní objekty“ uvedeno „zahloubený přesypaný tunel: 1“.
  • Dalnice-silnice.cz, uvedeno: „U obce Hrabůvka je vedena v zářezu hlubokém 6 m, respektive 8 m, je zde plánován zahloubený přesypaný mostní objekt o šířce 48,2 m, po kterém bude přecházet silnice III/44023 a vodoteč. Most bude sloužit pro migraci zvěře.“
  • Ceskedalnice.cz, uveden „Ekodukt Hrabůvka“.

Říkám si, jestli by také nestálo rozlišovat „klasické“ tunely a tyto ekodukty, jak je to rozděleno na webu ceskedalnice.cz. --Harold 6. 5. 2009, 23:21 (UTC)

Hm, zajímavé, my jsem projektovali ekodukt o pár km vedle, v km 96,4 jestli si dobře vzpomínám... JAn 7. 5. 2009, 06:14 (UTC)
Ještě než si to přečtu: Omlouvám se vám, že jsem vám omylem smazal vaši editaci tím, že jsem editoval já svou předchozí verzi. :-) Teďka tam doplňuju to, co jste zeditoval vy. Teda kromě jedný věci a to tý peáži s R35. Jestli bude D1 s R35 peážovat, tak v řádu maximálně stovek metrů. Viz [1]. Fox Mulder 6. 5. 2009, 23:25 (UTC)
Sakra tak vy jste Harold, ne JAn Dudík. Ach jo, kdo se v tom má vyznat.. :-) Fox Mulder 6. 5. 2009, 23:28 (UTC)
Tak jsem tam tu Hrabůvku doplnil. :-) Fox Mulder 6. 5. 2009, 23:43 (UTC)
Rozhodně by o tomhle objektu byl vhodný samostatná článek, už jen pro ty zajímavé techniky, co byly při výstavbě zářezu použity či uvažovány. JAn 7. 5. 2009, 06:14 (UTC)

Vlaječky Evropské unie v infoboxech televizí[editovat zdroj]

Dobrý den, začátkem tohoto roku jste do kolonky stát v infoboxu v řadě článků o televizích přidal vlajku Evropské unie. Protože ale Evropská unie není (alespoň nyní:)) stát ani federace států, není ani nadřazeným celkem vůči České republice (či Slovensku v případě TV JOJ) a neměla by tedy být v kolonce stát uvedena (stejně jako není uváděna v podobných infoboxech na jiných jazykových verzích Wikipedie a stejně jako ji neuvádíme v infoboxech u jednotlivých států, které jsou členy Evropské unie). Proto tento údaj ze všech těchto článků odstraním, ale chápu váš dobrý úmysl. S pozdravem--Nissαn 8. 11. 2009, 13:56 (UTC)

Zdravím. :-) Já jsem si vašeho příspěvku vůbec nevšiml (nevím jak je to možné), všiml jsem ti až teprve teď (náhodně), takže se předem omlouvám za velmi pozdní reakci. No já to beru, že Evropská unie je vlastně takovým "státem", i když ne v klasickém slova smyslu. S Evropskou unií je vázáno spousta legislativních pravidel, rámců, nařízení, zákonů, atd. a nyní s dokončenou ratifikací Lisabonské smlouvy je to spojení ještě těsnější. A kdo ví, v budoucnosti to možná stát bude, takže už to máme takhle připravené. :-) Osobně si myslím, že by to tam být mohlo (a že je to dokonce lepší, pokud to tam je), ale na druhou stranu to tam být určitě nemusí (obě verze - s a bez - jsou správné). Pokud na tom trváte na tom, že to tam být nemá, tak se nebudu hádat. ;-) Fox Mulder 30. 11. 2009, 19:54 (UTC)
Dobrý den, Vaši odpověď čtu s ještě větším odstupem. Narazil jsem zrovna na vlajku EU v kolonce stát a říkam si, kouknu se, kdože ji tam dal:) Až bude článek Evropská unie v kategorii Státy Evropy, nechám to tam, ale do té doby to tam vážně nepatří, nejde o nějakou averzi vůči EU, ale o faktickou přesnost. Ona tam ta vlajka vypadá pěkně, ale snad chápete... Díky a přeju pěkný závěr prázdnin.--Nissαn 30. 8. 2010, 18:42 (UTC)

Prosím zdržte se ve shrnutí komentářů typu „opraven chybný název dálnice D47 na správný název D1“. Název není chybný, ale v tuto chvíli již zastaralý. V době tvorby článků se však skutečně jednalo o dálnici D47. Dálnicí D1 se D47 stala až po připojení ke zbytku dálniční sítě. --Ragimiri 28. 11. 2009, 22:37 (UTC)

Ano, v době tvorby článků to byla skutečně dálnice D47. Ale doba se změnila a z dálnice D47 se stala D1, čili tvrdit, že někudy "vede dálnice D47" je prostě chybný, protože dálnici s tímto názvem tam prostě nenajde. Ani na označení dálnice, ani v současných mapách. Ano, ve starých mapách a v číselném označení staveb tento název najde. Stejně tak v některých médiích, která mnohdy ještě nepostřehla, že dálnice s názvem D47 již není. Pro neznalého čtenáře to pak může být velmi matoucí, když se stále někde mluví o existující D47, která ale v mapě nikde není. Že to v době tvorby článku bylo správné a tehdy to skutečně byla D47 je sice chvályhodné, ale v současné době je to již jedno, protože v současné době je označení D47ky prostě chybný (a je už jedno že někdy v minulosti byl správný). Jestli bylo vhodnější napsat "aktualizuji název" místo "opravuji chybný název", tak se omlouvám, já v tom velký rozdíl nevidím. Pro mě neaktuální = nesprávný = chybný a na Wikipedii je to třeba opravit. A podle mě je jedno, jestli je něco chybného z důvodu neaktuálnosti, nebo úplné nesmyslnosti. Je to prostě chybné a je to třeba opravit. Fox Mulder 29. 11. 2009, 08:30 (UTC)
Problém je v tom, že čtenář neznalý pozadí stavby (nejprve D47, pak přejmenována na D1) může z vašeho shrnutí nabýt dojmu, že autor článku je blbec, když od sebe nerozezná čísla 47 a 1. Pokud bych např. opravoval ethin na ethyn s označením, že se jedná o chybu, nebylo by to korektní, protože ethin se dost dlouho používal jako správný název. --Ragimiri 29. 11. 2009, 13:00 (UTC)
Aha, tak dobře. Budu to příště popisovat jinak. Fox Mulder 29. 11. 2009, 13:05 (UTC)
Díky. :) --Ragimiri 29. 11. 2009, 13:11 (UTC)
;-) Fox Mulder 29. 11. 2009, 13:26 (UTC)

Nazdar Foxi. Můžu se tě zeptat na důvod přidání Městského okruhu mezi rychlostní silnice? Dle mého názoru nepatří MO mezi klasická Rka, to bychom tam mohli zařadit rovnou pražské i brněnské radiály nebo stavěný brněnský VMO. Rychlostnice i dálnice jsou přece uvedeny v nějakých vládních vyhláškách a MO tam myslím není. Čili dle mě to má dobře zpracováno Lenny na svých stránkách, kde má MO pod Prahou. Na Českýchdálnicích.cz je sice MO mezi rychlostnicemi, ale to má asi důvod v důležitosti této komunikace (mám takový pocit, že na starém fóru se na to kdosi ptal a taková byla odpověď). --Harold 30. 11. 2009, 18:26 (UTC)

Zdravím Harolde, vidím, že se taky vyznáš. :-) No právě proto, že se to uvádí na Českýchdálnicích.cz mezi rychlostnicemi, to byl vlastně ten hlavní důvod. V tom textu se uvádí (cituji) Městský okruh i navazující radiály (narozdíl od R1) nejsou vzhledem k svému místnímu charakteru zařazeny do silniční a dálniční sítě České republiky, jsou ovšem vystavěny jako tzv. "místní rychlostní komunikace" a označovány značkou "Silnice pro motorová vozidla". Já osobně bych nebyl proti přidání pražských i brněnských radiálek a obou brněnských okruhů. Zrovna jsem o tom přemýšlel a uvažoval, že bych něco z toho přidal. Jestli jsou ale rychlostnice uvedeny v nějakých vládních vyhláškách, tak o tom jsem nikdy neslyšel a nevím, jaký ten dokument má charakter (jestli obsahuje všechny, nebo jen ty velké a dlouhé). Já to prostě bral tak, že je to všechno, co je označeno značkou silnice pro motorová vozidla. Co se týče "laických čtenářů", tak si osobně myslím, že by pro ně bylo lepší, když by MO a ostatní podobné městské dálnice byly zařazeny mezi rychlostní komunikace, protože by měli takhle všechno "hezky pohromadě" a vyznali by se a lépě si věci dokázali dohledat. Takhle když jim tam chybí MO, radiály, VMO v Brně a taky radiály, tak to myslim informativnosti Wikipedie nijak nepřispívá. Pak vznikají zmatky. To je můj názor. Asi by to chtělo vést tady na Wikipedii nějakou širší odbornější diskuzi na tohle téma, souhlasím, že je to asi sporný. ;-) Fox Mulder 30. 11. 2009, 19:46 (UTC)
Jo ještě bych zapomněl: MO je také uveden na Wikipedii tady v článku o Rychlostních silnicích v Česku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rychlostn%C3%AD_silnice_v_%C4%8Cesku#Seznam_rychlostn.C3.ADch_silnic I to byl důvod proč jsem rozhodl jak jsem rozhodl. Fox Mulder 30. 11. 2009, 20:00 (UTC)

Fórum na Českýchdálnicích.cz pravidelně čtu a jsem tam taky zaregistrován, nicméně nepřispívám. Tam jsou na problematiku větší odborníci. :-) Tvůj názor zcela chápu a víceméně s ním souhlasím. Sám mám v dlouhodobém plánu zpracování článků o brněnských radiálách a VMO (vzhledem k tomu, že jsem z Brna) a uvedení těchto městských rychlostních silnic bych se v šabloně nebránil, ale přidání jenom MO považuji za nekoncepční. V případě uvedení všech bych byl pro rozdělení na klasické rychlostnice (jeden řádek), městské rychlostnice v Praze (druhý řádek) a městské rychlostnice v Brně (třetí řádek), aby se v tom člověk vyznal a nebyl v tom zmatek. Kdyžtak teda napíšu na diskusní stránku té šablony, kde může diskuse dál pokračovat i s dalšími lidmi. --Harold 30. 11. 2009, 20:11 (UTC)

Ano, aktivní přispěvatel Fox Mulder na Forum.ceskedalnice.cz, jsem opravdu já. :-) Souhlasím, že tam jsou opravdu kapacity, já se stále mám čemu divit, jaký ti lidé mají rozhled a informace. Já jsem tam jen "malá ryba", žvanil. :-) Tvůj návrh o "třech řádcích" se mi moc líbí, že to řešení, které vyhovuje všem. Ovšem kam dát potom R1 (PO)? Dát ji tam dvakrát? Jednou jako R1 a jednou jako PO? Nebo jen k Rkám, protože slouží tranzitní dopravě? Kouknu na to fórum. Fox Mulder 30. 11. 2009, 20:17 (UTC)

Já si byl na 105% jistý, že jsi to ty. :-) K R1 se prosím už vyjádři na diskusní stránce šablony, ať to tu není roztahané všude možně. Jinak jsem i tady začal propagovat označení křižovatky dvou dálnic (rychlostnic), jak se o tom na fóru diskutuje. Čili v infoboxech občas místo je . :-) --Harold 30. 11. 2009, 20:30 (UTC)

He he. :-) Dobře, vyjádřím. Ty křižovatky se mi moc líbí, já jsem to zrovna dneska doplnil u mý nejoblíbenější dálnice D8. ;-) Tam je sice jen bohužel jedna taková křižovatka (s R63), ale v budoucnu přibude ještě R1. :-) Pokud ještě máš možnost tady na Wikipedii za něco lobbovat, tak prosím zařiď, aby byly vytvořeny konečně mapky k rychlostnicím! Tam buď neni nic nebo fotky, přitom u dálnic to je uděláno všechno včetně pravidelných aktualizací. Toho jsem také využil u článku k dálnici D47, kde jsem využil všechny verze které byly (v popisu historie). A tenhle provizorní stav už tu panuje dlouho. Nechápu, proč jsou rychlostnice tak zanedbávané, přitom se jedná v podstatě o dálnice, jen trošku nižší kategorie. :-( Mimochodem, co samotný výraz "rychlostnice"? Nemůžem ho tu nějak více propagovat, aby vešel do povědomí a byl správně chápán? Přecejen "rychlostní silnice" má 6 slabik a takových silnic máme mnohem více, než dálnic (dříve "dálková silnice"). :-) Fox Mulder 30. 11. 2009, 20:41 (UTC)

S obrázky je to těžké. Měl by to dělat někdo, kdo s vektorovou grafikou umí pracovat. Já si před časem stáhl program Inkscape, trošku jsem se s ním naučil, takže jsem pár menších úprav v mapkách udělal, vrcholem byla asi aktualizace D1 (Soubor:D1 Highway (Czech Republic) 20091125.svg). Nicméně z fleku nakreslit trasu bych se zatím neodvážil. Pojem rychlostnice mám myslím ze stránek Dálnice.com. Sám ho takhle neoficiálně používám, ale články na wiki by měly reflektovat všeobecný a oficiální stav. Takže tam bych to zatím nepletl. --Harold 30. 11. 2009, 21:02 (UTC)

No pokud jsi zvládl takhle udělat D1, tak bys zvládl i ostatní Rka, ne? :-) Mě se tvůj výtvor velice líbí, přesně tak bych si ho představoval. Ty rychlostnice si myslím, že tam můžou být uvedeny zatím jen jako vedlejší, doplnění, zkompletnění. Fox Mulder 30. 11. 2009, 21:08 (UTC)

Zkusím na tom zapracovat, uvidíme, jak to dopadne. :-) U té D1 šlo jen víceméně o posunutí červeného (zprovozněného) úseku na místo, kde byl původně úsek šedý. Jak jsem psal, slovo rychlostnice hovorově používám, ale skutečně se používá jen na Dálnicích.com a pár fórech (zkus si ten pojem zadat do Googlu, vyjede ti asi 4500 stránek, z nichž ale 99% je odkaz na slovo "rychlostníky"). Jinak taky jak napsal mapman (i když už je to skoro před třemi lety): [2]. --Harold 30. 11. 2009, 21:20 (UTC)

Smazání stránky[editovat zdroj]

Pokud se jedná o překlep nebo nesmyslné přesměrování vložte na stránku {{smazat}}, není potřeba o ničem diskutovat a stránku některý správce smaže ihned. --Jowe 30. 11. 2009, 22:04 (UTC)

OK, díky. :-) Já tušil, že smazání takových nesmyslů bude nějak jednodušší a že hlasování je příliš složitá a zbytečná procedura. ;-) Díky, budu si pamatovat. Fox Mulder 30. 11. 2009, 22:07 (UTC)

Zkus se prosím tady vyjádřit k tomuto. Díky. --Harold 4. 12. 2009, 18:00 (UTC)

OK, díky za upozornění. Fox Mulder 4. 12. 2009, 19:56 (UTC)

Uživatelská stránka[editovat zdroj]

Jen jsem tě chtěl poprosit, zda by sis neudělal nějakou uživatelskou stránku, už jen proto, že uživatelé bez uživatelské stránky jsou v posledních změnách nápadnější a víc "smrdí novotou " :-) JAn 4. 12. 2009, 22:10 (UTC)

Ach tak. :-) Já jsem si uživatelskou stránku nedělal, protože v tom nevidím velký smysl a sebeprezentace na Wikipedii mi přijde zbytečná, to úsilí raději věnuju napsání nebo opravení nějakého skutečného a hodnotného článku. Ale dobře, tak tedy jo, ale až dopíši článek co píši. ;-) Díky za radu. Fox Mulder 4. 12. 2009, 22:22 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Za práci se Špičáky v Českém středohoří

Ahoj Foxi, všimnul jsem si, že sis už vloni dal práci a rozdělil spojené články o Špičácích v Českém středohoří (Špičák (Bořeňské středohoří) a Špičák (České středohoří, 281 m)). Díky za tu trpělivost a dodatečně za ní aspoň malou kytičku. Já jsem to po technické stránce nějak nezvládal, tak jsem rád, že se toho někdo ujal. --Hadonos 16. 1. 2010, 16:06 (UTC)

Jé, děkuju! Není zač. Mě to pilo krev, když jsem ten blábol viděl. Na jeden z těch Špičáků koukám z okna a Štětí pod ním opravdu nevidím. ;-) Sice jsem to dělal trochu kostrbatě a omylem jsem vytvořil několik dalších zbytečných článků (holt začátečník), ale nakonec jsem to urovnal i po stránce pravopisné a ty zbytečné články byly smazány (požádal jsem o to). :-) Ještě jsem taky v článku České středohoří výrazně doplnil seznam kopců, měst a menších obcí nebo jsem přejmenoval článek Široký vrch (Mostecká pánev) na Široký vrch (České středohoří). Jo já už vím, kterej ty jseš, ty jseš taky ten člověk z Mostu, co taky píše o Mostě! :-) Tobě jsem smazal tu nejvyšší horu Mostecký pánve, protože principiálně je to nesmysl. Jak může mít pánev nejvyšší horu? Jaká je třeba nejvyšší hora Polabský nížiny? Prostě to nejde. Salesiova výšina je normálně součást Krušných hor. ;-) Jak zase budu mít čas, tak se zase vrhnu do psaní na Wikipedii. ;-) Měj se! Fox Mulder 16. 1. 2010, 17:04 (UTC)
Hlavně, že se dobré dílo podařilo! :-) Změny v Mostecké pánvi jsem nekontroloval. Na té Salesiově výšině nijak netrvám, asi bych si toho nikdy nevšimnul, že zmizela. Ale jen na mou obhajobu - čerpal jsem ten údaj zde: [3] - je na 80. místě. Nejsem geolog, takže jsem to tam prostě přepsal a „šel vod toho“... :-) Tak hodně sil do dalšího psaní! --Hadonos 16. 1. 2010, 18:19 (UTC)

Dobrý den, příště prosím nepřesouvejte článek prostým zkopírováním textu do článku se správným názvem. Sice se to nabízí jako nejsnazší řešení, ale ve skutečnosti je nutné zachovat historii příspěvků, k přesunu se používá tlačítko Přesunout. S pozdravem--Jieκeren 22. 3. 2011, 04:12 (UTC)

Aha, tak to se omlouvám, o existenci tlačítka přesunout a jeho funkci (postup použití) jsem neměl tušení. Kde ho najdu a jak použiju? Fox Mulder 22. 3. 2011, 04:15 (UTC)
S příchodem nového vzhledu se schovalo pod šipku vedle od vyhledávacího pole, pokud máte nastavený jiný vzhled, bude to taky tam někde. Někdy je pro přesun článku třeba smazat článek na cílovém názvu (takže požádat správce), to poznáte tak, že vám přesun nepůjde provést, ale většinou prostě kliknete, vyplníte nový název, případně prohodíte přesměrování a je to.--Jieκeren 22. 3. 2011, 04:21 (UTC)
Jo aha, už to vidim. Neměl jsem o existenci tohoto tlačítka tušení. Vzhled mám ten nativní. No a co teďka s tím vlastně? Vy jste to udělal správně, nebo vrátil zpět, nebo jak? Fox Mulder 22. 3. 2011, 04:35 (UTC)
Teď to je (snad :)) správně.--Jieκeren 22. 3. 2011, 05:06 (UTC)