Inkscape

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Inkscape
Logo
VývojářThe Inkscape Team
První vydání2003
Aktuální verze1.3.2 (25. listopadu 2023)
Operační systémLinux, Windows, macOS
PlatformaIA-32 a x64
Vyvíjeno vC++ (využívá gtkmm), Python (rozšíření)
Typ softwaruvektorový grafický editor
LicenceGPL
Lokalizace90 jazyků[1]
Webhttps://inkscape.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Inkscape je svobodný a otevřený editor vektorové grafiky. Tento editor lze použít k vytváření nebo úpravě vektorové grafiky, jakou jsou ilustrace, diagramy, perokresby, grafy, loga, ale i složité obrazy. Výchozím vektorovým grafickým formátem Inkscape je SVG; lze však importovat a exportovat z a do mnoha dalších formátů.[2] Je dostupný pro operační systémy Linux, Microsoft Windows, MacOs a další.[3]

Inkscape dokáže vykreslit základní vektorové tvary (např. obdélníky, elipsy, polygony, oblouky, spirály, hvězdy a třírozměrné kvádry) a text. Tyto objekty se dají vyplnit plnými barvami, vzory, radiálními nebo lineárními barevnými přechody a jejich okraje se dají případně vyhladit, vždy s nastavitelnou průhledností. Program podporuje také vkládání a volitelné trasování rastrové grafiky, což umožňuje v editoru vytvářet vektorovou grafiku z fotografií a dalších rastrových zdrojů. Vytvořené tvary lze dále transformovat, například posouvat, rotovat, změnit měřítko a zkosit. Přeložen je do 90 jazyků.[1]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Práce na Inkscape začala v roce 2003 jako alternativní verze (fork) projektu Sodipodi.[4] Sodipodi, vyvíjený od roku 1999, byl sám založen na programu Gillu (GNOME Illustration Application) Rapha Leviena.[5]

Podle informací od samotného Inkscape se slovo Inkscape vysvětluje jako složenina anglických slov ink (inkoust) a scape (stvol).[6]

Alternativní verzi programu vedli čtyři bývalí vývojáři ze Sodipodi (Ted Gould, Bryce Harrington, Nathan Hurst a MenTaLguY ); jako důvody pro odvětvení identifikovaly rozdíly v cílech projektu, otevřenost vůči příspěvkům třetích stran a technické neshody. Uvedli, že se v Inkscape zaměří na vývoj implementace kompletního standardu SVG, zatímco vývoj Sodipodi zdůraznil vývoj editoru vektorové grafiky pro obecné účely, možná na úkor SVG.[7]

Po rozvětvení vývojáři Inkscape výrazně změnili systém: přešli od programovací jazyka z C na C++ ; přijali vazby C++ z GTK + (dříve GIMP Toolkit) (gtkmm); přepracovali jeho uživatelské rozhraní a přidali řadu nových funkcí.[8] Zejména v implementaci standardu SVG v Inkscape, i když v neúplné, se ukázalo postupné zlepšování.[9]

Od roku 2005 se Inkscape účastní programu Google Summer of Code.[10]

Až do konce listopadu 2007 byl zdrojový kód Inkscape hostován u společnosti SourceForge. Poté se přestěhoval do Launchpadu.[11] V červnu 2017 se přestěhoval na GitLab.[12]

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Inkscape verze 0.48.2, zobrazující obdélník (vybraný pomocí nástroje pro výběr), elipsu, hvězdu a dva textové objekty

Základní nástroje v Inkscape jsou:

  • Nástroj obdélníky a čtverce: vytváří obdélníky a čtverce, rohy čtverců a obdélníků lze zaoblit.
  • Nástroj tvorba kvádrů : vytváří třírozměrné útvary, které mají nastavitelné perspektivy XYZ a konfigurovatelné hodnoty pro úběžníky. 3R pole jsou ve skutečnosti skupiny cest a po zrušení seskupení je lze dále upravovat.
  • Nástroj kruhů, elips a oblouků: kruhy a elipsy lze transformovat na oblouky (např. otevřený půlkruh) a segmenty (např. uzavřený půlkruh).
  • Nástroj hvězdy a mnohoúhelníky: K napodobení spirografu lze vytvořit vícebodové (3 až 1 024 bodů) hvězdy se dvěma ovládacími úchyty (základní a špičkový). Mnohoúhelník s jedním ovládacím (základním) úchytem lze použít k vytváření položek na základě počtu šestiúhelníků, pětiúhelníků atd.
  • Nástroj tvorba spirál: vytváří spirály, které mají konfigurovatelný počet otáček (obrátek), rozdílnost (hustota / rozprostření vnějších závitů), vnitřní poloměr (vytažení ze středu)
  • Nástroj tužka (cesty): který umožňuje kreslení čar od ruky.
  • Kresba béziérových křivek: vytváří Bézierovu křivku uzel po uzlu nebo úsečky na stejné cestě.
  • Kaligrafický nástroj (vesty): vytváří kaligrafické či štětcové tahy od ruky, nástroj může volitelně používat údaje o tlaku a náklonu z grafického tabletu.
  • Textový nástroj: vytváří texty, které lze použít některý z operačních systémů (OS) osnovy a Unicode fontů, včetně podpory psaní zprava doleva. Jsou implementovány nástroje převod textu na cesty, normální, tučné, kurzíva, zúžené a rozšířené písmo, zarovnání (vlevo, vpravo, na střed, do bloku), horní index, dolní index, vertikální a horizontální text. Všechny textové objekty lze transformovat pomocí řádkování (rozestupy mezi účařími), prostrkávání písmen, mezislovních mezer, vodorovného párování znaků, svislého posunutí a otočení znaků buď ručně, nebo prostřednictvím přednastavené nabídky. Text může být umístěn podél cesty (text i cesta zůstávají upravitelné), může proudit do kontrolovaného tvaru nebo lze zkontrolovat pravopis textu. K verzi 0.91 nejsou k dispozici odrážkové seznamy, číslované seznamy, odsazení a podtržený text.
  • Nástroj nástřik objektů: vytváří kopie nebo klony jedné nebo několika položek, vyberte položku (položky), poté na položku nástřik klikněte na plátno, pohněte myší nebo posouvejte kolečkem myši.
  • Nástroj vyplnění prostoru: vyplní ohraničenou oblast daného objektu (vektoru). Nástroj vyplnění prostoru funguje spíše opticky než geometricky, zaplňuje veškerý prázdný prostor, který může obsáhnout, a může pomoci s trasováním obrazu.
  • Nástroj diagramové spojky: vytváří propojené cesty založené na objektech, často se používá ve vývojových diagramech, diagramech nebo schématech.

Navíc existují další specializované nástroje:

  • Rastrová grafika : Inkscape podporuje export bitmapových obrázků (jako PNG obrázek) celé kresby (všechny objekty), aktuálního výběru, objektů uvnitř obrysu stránky a vlastní souřadnice. Importuje bitmapové obrázky, volba Soubor> Import umožňuje uživateli vybrat buď „vložit“, nebo „propojit“ obrázek do souboru. Vkládání obrázků do Inkscape automaticky vkládá obrázky do souboru. Inkscape podporuje import a vkládání PNG, JPEG a BMP. Inkscape podporuje trasování obrazu, aneb proces získání vektorové grafiky z rastrových zdrojů.
  • Klony : klony jsou podřízené objekty původního nadřazeného objektu (objektů), které mohou mít jiné transformace než transformace rodičovského objektu. Klony lze vytvořit pomocí kopií, nástroje nástřik nebo rozhraní nabídky. Transformace zahrnují; velikost, poloha, rotace, rozostření, neprůhlednost, barva a symetrie (rozložení). Klony se okamžitě aktualizují, kdykoli se změní nadřazený objekt.
  • Vykreslení> Rozšíření> Vykreslení (nabídka) vykreslí objekty na plátno. Mezi příklady vykreslování patří čárové kódy, kalendáře, mřížky, ozubená kola, spirografy, koule a další.
  • Symboly> Objekty> Symboly (z nabídky) umožňují kopírovat a vkládat symboly z editovaného dokumentu a z knihoven symbolů, což je funkce ve verzi 0.91.[13]

Formáty souborů[editovat | editovat zdroj]

Výchozím formátem v Inkscape je SVG verze 1.1, což znamená, že může vytvářet a upravovat se schopnostmi a v mezích tohoto formátu. Jakýkoli jiný formát musí být buď importován (převeden do SVG) nebo exportován (převeden z SVG). Formát SVG používá interně kaskádové styly (CSS). Implementace standardů SVG a CSS v Inkscape je neúplná. Zejména nativně nepodporuje vektorovou animaci.[14] Inkscape má vícejazyčnou podporu, zejména u složitých skriptů.

Inkscape dokáže nativně (ve výchozím nastavení) importovat následující formáty:

S pomocí rozšíření lze importovat následující formáty:

Inkscape dokáže ve výchozím nastavení exportovat do následujících formátů:

Další funkce[editovat | editovat zdroj]

  • XML Editor pro přímou manipulaci se strukturou SVG XML
  • Úpravy rámce popisu zdrojů (RDF), informačního modelu metadat World Wide Web Consortium (W3C)
  • Rozhraní příkazové řádky, ukazuje funkce převodu formátu a plnohodnotné skripty GUI
  • Rozhraní přeloženo do více než 90 jazyků[1]
  • Rozšiřitelný na nové formáty souborů, efekty a další funkce
  • Matematické diagramy s různými způsoby použití LaTeXu[15]
  • Experimentální podpora skriptování
  • lib2Geom je nyní také externě použitelný. (2Geom je knihovna výpočetní geometrie, původně vyvinutá pro Inkscape. I když je vyvíjena pro Inkscape, jedná se o knihovnu, kterou lze použít z jakékoli aplikace. Poskytuje podporu základní geometrické algebry, cesty, zkreslení, booleovské operace, vykreslování implicitních funkcí, nejednotné racionální B-spline (NURBS) a další. 2Geom je bezplatný software vydaný pod LGPL 2.1 nebo MPL 1.1.)[16][17]

Podpora platformy[editovat | editovat zdroj]

Nejnovější verze Inkscape je k dispozici pro platformy Ubuntu, OpenSUSE, Fedora, Debian a další hlavní linuxové distribuce, Microsoft Windows a macOS.[18] Jsou k dispozici 32bitová i 64bitová verze pro počítače se systémem Windows.

Inkscape pro macOS typicky běží na XQuartz, i když základní GTK + nástrojová sada může být sestavena tak, aby se nativně spouštěl Quartz.[19]

Pro všechny hlavní linuxové distribuce je balen s GTK+ verze 2.20+. Podpora Wacom Tablet pro GTK + 3 je v obnoveném projektu.[20] Hlavními problémy při případné přechodu na GTK+ 3 je nepřítomnost skutečné podpory v operačním systému Windows a některé těžké problémy při přechodu na verzi 3.

Galerie vytvořená programem Inkscape[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Inkscape na anglické Wikipedii.

  1. a b c po · master · Inkscape / inkscape · GitLab< [online]. GitLab [cit. 2022-11-14]. Dostupné online. 
  2. Inkscape Features [online]. [cit. 2014-09-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Download Inkscape 1.0 | Inkscape. inkscape.org [online]. [cit. 2020-05-12]. Dostupné online. 
  4. FAQ [online]. Inkscape Project [cit. 2015-12-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Linux.com Interviews Lauris Kaplinski [online]. Linux.com, 2001-09-24 [cit. 2015-12-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. FAQ [online]. Inkscape Project [cit. 2016-02-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Announcing new project (sodipodi mailing list) [online]. 2003-11-06 [cit. 2015-12-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Inkscape Sodipodi Comparison [online]. [cit. 2015-12-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Frequently asked questions - Inkscape Wiki [online]. Wiki.inkscape.org, 2012-07-29 [cit. 2012-11-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Google's Summer of Code [online]. Inkscape wiki [cit. 2019-12-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-07-04. (anglicky) 
  11. Inkscape moving to Launchpad [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. Inkscape moves to GitLab [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. SymbolsDialog - Inkscape Wiki [online]. [cit. 2016-07-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. Animation [online]. [cit. 2017-06-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. Dostupné online. 
  16. https://github.com/inkscape/lib2geom
  17. https://inkscape.org/news/2018/11/11/graphics-math-library-2geoms-first-release-availab/
  18. Download, Webová stránka Inkscape
  19. Open Source Macintosh Packages [online]. Flyn Computing, 2006-12-29 [cit. 2009-10-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-30. (anglicky) 
  20. Linux Tablet Driver Project Revived | Inkscape [online]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]