Diskuse s wikipedistou:Birnak

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Děkujeme za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás prosíme, abyste každé nově vzniklé heslo vždy zařadil(a) do určité kategorie (příp. kategorií). Dělá se to připsáním [[Kategorie:Název kategorie]], například [[Kategorie:Němečtí fyzikové]] – každou na novou řádku na konci stránky.

Proč kategorizovat?

Kategorizace článků je výhodná, protože kategorizované články mohou uživatelé Wikipedie procházet nejen podle jejich názvů, ale také podle právě takto vytvořených kategorií. Jediným kliknutím na odkaz pod daným heslem získají seznam všech článků v dané kategorii, čímž získávají kontext k tématu, které je zajímá.

Nejčastější příklady
  • U osob, u nichž je znám rok narození (a/nebo úmrtí), se přidává [[Kategorie:Narození Rok_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Rok_úmrtí]], například [[Kategorie:Narození 1896]].
  • U osob, u nichž je znám den narození (a/nebo úmrtí), se přidává [[Kategorie:Narození Den_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Den_úmrtí]], například [[Kategorie:Úmrtí 26. října]].
  • U žijících osob se přidává [[Kategorie:Žijící lidé]].
  • U všech osob též kategorizujte jejich pohlaví, pomocí [[Kategorie:Muži]] nebo [[Kategorie:Ženy]].
  • U věcí se známým datem vzniku či zániku se přidává [[Kategorie:Vzniklo Rok vzniku]], a/nebo [[Kategorie:Zaniklo Rok zániku]]. Lze kategorizovat i dobu vzniku a/nebo zániku nerozlišenou na roky ale na staletí, například [[Kategorie:Vzniklo ve 13. století]].
  • U obcí, okresů, krajů apod. je zvykem vložit minimálně kategorii státu, do kterého patří, například [[Kategorie:Estonsko]].
  • U bibliografií osob (popř. též u cizojazyčných názvů, které uvozuje určitý člen) je možno upravit pořadí, ve kterém se tyto budou v kategoriích zobrazovat. A sice přidáním šablony {{DEFAULTSORT:Název, tak jak má být zařazen}}, například pro heslo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský by to bylo {{DEFAULTSORT:Guth-Jarkovský, Jiří Stanislav}}.
Další odkazy

Zdravím. Děkuji za všechny vytvořené články. Chci Vás však poprosit o přidávání „odkazů interwiki“, tedy mezijazykových odkazů na Wikipedie v ostatních jazycích. Mají syntaxi [[kód jazyka:Název článku v daném jazyce]], umístěny bývají ve spodní části zdrojového kódu článku, po uložení se zobrazí v navigačním panelu při levém okraji pod ostatními panely. Vizte příklad jak by měly vypadat.

  1. Je třeba vyhledat identické heslo v angličtině nebo jiném jazyce a tento kód okopírovat ze spodní části tamního článku. Právě tento krok vyžaduje člověka, není automatizovaný.
  2. Mezi takto získané odkazy připište [[en:název v onom jazyce]], protože v cizojazyčné verzi pochopitelně není odkaz na původní článek. Umístěte ho na správné místo v abecedním pořadí podle kódů jazyků.
  3. Srovnané odkazy uložte do českého článku.
  4. Odkaz na český článek v této formě dopište na správné místo do článku anglického.

O rozšíření do dalších jazykových verzí se už obvykle postarají roboti. Vaše články budou o krok blíže dokonalosti. Díky. --Elm 13. 11. 2008, 08:53 (UTC)


Portál kosmonautiky[editovat zdroj]

Srdečně Vás zdravím. Udělal byste nejen mně radost, kdyby jste se na zdejším Portálu kosmonautiky připsal mezi řady zdejších příznivců kosmonautiky a až budete mít čas, proklikal se tam odtud na Wikiprojekt kosmonautiky a vyjádřil se v tamních diskusích, co tu chybí, jak co dělat. Na portál se dostanete kliknutím na jeho ikonku až dole vpravo v obou heslech, které jste tak dobře doplnil. Na každé z těch jmen se můžete obrátit, rádi vám pomůžeme. --Zákupák 25. 11. 2008, 14:17 (UTC)

Znovu Vás zdravím. Mám prosbu, když vytvoříte nové heslo (jsou parádní), jemuž vložíte šablonku odkazující na portál, tak jej ještě zapište do seznamu novinek toho portálu. Čili ťuk na šablonu, ta vás přenese na titul.stránku portálu, vpravo je denně aktualizovaný seznam novinek, v jeho okénku vpravo editační značka o, ťuk na ní a už napsat. Moc děkuji i za ostatní editory portálu. --Zákupák 11. 12. 2008, 06:10 (UTC)
Moc děkuji za připsání do novinek. A teď námět: rozšířil jste heslo Rakety Delta a teď vytváříte velmi pěkná hesla navazující (Delta II ...). Možná bude vhodné kvůli omezení duplicity odstavec v hlavním hesle zestručnít vždy poté, když uděláte nové podrobné heslo. Ale je to jen úvaha, takto to dělají třeba jiní editoři u metra, autobusové dopravy. A také jsem si povšiml na stránce Kategorie raket USA, že názvosloví raket máme na Wiki neurovnané (někde číslice, někde raketa v závorce atd). Kdyby jste se přes portál zkontaktoval s ZK001 (ten je na vaší úrovni), takové věci byste dali spolu dohromady třeba s použitím šablon. Moje znalosti jsou daleko menší. Jinak ještě jednou díky za ta pěkná hesla.--Zákupák 11. 12. 2008, 15:20 (UTC)
Dobrý den, děkuji za pochvalu. O to zestručnění se tedy postarám a co se týče neurovnanosti značení máte pravdu. Asi by to chtělo sjednotit, ale asi bych s tím počkal až bude kategorie rozsáhlejší, zatím se v tom dá vyznat relativně dobře. Momentálně se chci zaměřit na prohloubení stávajících článku, tzn. popisy jednotlivých motorů, raketových stupňů a podobně. Dále zvažuji vytvoření infoboxu nosná raketa podobného jako je na anglické wiki[1].--Birnak 11. 12. 2008, 16:03 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

„Nováček“

Máte za sebou v krátké době velký kus práce. A nyní jste dosažením hranice 200 editací splnil kritéria pro udělení prvního vyznamenání za věrnost. Nyní jste oficiálně „Nováčkem“! Gratuluji a přeji mnoho elánu do dalších editací.--Jann 15. 1. 2009, 16:58 (UTC)

Děkuji, budu se snažit dál přispívat a zkvalitňovat Wikipedii. --Birnak 15. 1. 2009, 18:24 (UTC)


Bronzová medaile za kosmonautiku[editovat zdroj]

Bronzová medaile za kosmonautiku

Medaile se uděluje za úspěšné dokončení některého náročnějšího úkolu v oblasti kosmonautiky.

A já to upřesním, za tu spoustu vynikajících hesel o raketách. I vy jste přispěl k překonání hranice 1000 hesel na našem portálu. Věřím, že některé z raketových hesel časem dokážete dostat mezi Dobré články. Přeji hezký večer--Zákupák 7. 3. 2009, 16:09 (UTC)

Děkuji, budu se snažit dál. Rád bych dostal nějaký raketový článek mezi Dobré články,doufám že najdu solidní zdroje. Zdraví--Birnak 7. 3. 2009, 16:42 (UTC)

Jupiter (raketa)[editovat zdroj]

Zdravím, všiml jsem si dobře zpracovaného hesla na slovenské wiki. Pokud si ho překopírujete na své pískoviště či jinou pomocnou stránku, jsem ochoten většinu textů přeložit do češtiny. Doladění šablon, obrázků, kategorií bude na vás. Žádný spěch, měsíc, půlrok, prostě až bude nálada. --Zákupák 8. 3. 2009, 07:12 (UTC)

Zdravím kolego, heslo na sk wiki je na zpracované solidně. Heslo jsem zkopíroval na své pískoviště: Wikipedista:Birnak/pískoviště S radostí se můžete pustit do překladu. Tabulku startů jsem částečně přeložil a obrázky již také fungují. O zbylé technické záležitosti se rád postarám po dokončení překladu. Přeji hezký den--Birnak 8. 3. 2009, 11:42 (UTC)
Přeloženo, ještě během hodiny dodám české zdroje a kategorie, inwiki, Máme už heslo Juno I a zde je popisována Juno II. Zvažte, zda to rovnou nerozthnout na dvě hesla, nebo napřed umístit toto celé do hlavního prostoru a Juno II nechat na pozdější dobu. Dík za spolupráci. --Zákupák 9. 3. 2009, 16:28 (UTC)
Skvělá práce. Myslím že oddělení Juno II do samostatného hesla bude nejlepší, mám již přeloženo heslo Juno II z en wiki, takže to nebude problém. Jakmile dáte znamení, vrhnu se na to. Ještě mě napadlo, zda uvést jako zdroj překladu i anglickou wiki, jelikož heslo ze slovenské wiki je tvořeno převážně jeho překladem. Uvítám Váš názor, je to sice maličkost, ale v zájmu dohledatelnosti faktů by se to asi uvést mělo. S pozdravem --Birnak 9. 3. 2009, 16:44 (UTC)
Víc už neudělám. Odkaz na en-wiki, souhlas, ale nutné to není. MEK a SPACE raketu Jupiter neznají. Juno II - nechávám na Vás, už jsem úpravy skončil. Dobrý podvečer--Zákupák 9. 3. 2009, 16:55 (UTC)
Dobrá, jdu na to --Birnak 9. 3. 2009, 17:07 (UTC)

To byla rychlost[editovat zdroj]

To byla rychlost s tím kostelem. Dobré! Teď jenom doufejme, že to není opravdu copyvio. Miraceti 13. 3. 2009, 07:56 (UTC)

Díky. S tím copyviem také doufám. --Birnak 13. 3. 2009, 08:02 (UTC)

Little Joe 2[editovat zdroj]

Čerstvě Vámi vytvořené heslo kolegové na slovenské Wiki přeložili a už ho mají také. Jak my raketu Jupiter, tak oni Little. Plně schvaluju. --Zákupák 27. 3. 2009, 13:18 (UTC)

Zdravím, také schvaluji. Ale myslím ze přeložili Little Joe 1 a Little Joe 6 , alespoň jsem tedy jiné heslo Little Joe na sk wiki nenašel, ale to jen na okraj. Myslím že spolupráce mezi jazykově příbuznými wiki je potřebná a důležitá. --Birnak 27. 3. 2009, 14:03 (UTC)
Máte pravdu, přepsal jsem se 2/1. Ale mě sledování našeho portálu potěšilo stejně. Přeju hodně energie, mě v tom hnusném předjaří nějak chybí. --Zákupák 27. 3. 2009, 14:18 (UTC)

Indické rakety[editovat zdroj]

Zdravím, půjčil jsem si v českolipské knihovně několik čísel časopisu Letectví a kosmonautika a doplňuji z nich hesla. V 9 čísle ročník 2006 je obsáhlý článek o indických raketách, udělal jsem z něj do hesla Indický kosmický program jen minivýtah, není to moje parketa. Ale dávám to jako tip, ten časopis je obrovský zdroj informací. Máte-li možnost, doporučuji. --Zákupák 1. 4. 2009, 17:35 (UTC)

Díky za info, asi si časopis předplatím a stará čísla omrknu v naší knihovně. Co se týče indických raket, tak o nich moc nevím, budu se nadále zaměřovat na americké rakety, tam toho ještě dost chybí. Malou odbočku od raket jsem udělal s doplňováním letů programu Mercury, podle plánu bych je chtěl stihnout dodělat do konce týdne.--Birnak 1. 4. 2009, 17:56 (UTC)

Program Mercury[editovat zdroj]

Vážený kolego, chtěl bych Vám touto wikikitičkou poděkovat za dokončení série článků kolem programu Mercury. Přeji hezký den --ZK001 6. 4. 2009, 08:38 (UTC)

Díky, ocenění potěší. --Birnak 6. 4. 2009, 08:43 (UTC)

Rakovničtí[editovat zdroj]

Tu wikikitičku jste mohli změnit na malého fernata s osobním věnováním, oba bydlíte v Rakovníku. Mějte se fajn--Zákupák 6. 4. 2009, 13:24 (UTC)

Výročí na portálu[editovat zdroj]

Bronzová medaile za rozšíření portálu

Milý kolego, za Vaši práci na vybudování sekce Výročí na našem portálu Vám uděluji tuto Bronzovou medaili. Ještě jednou dík a přeji Vám hodně dalších úspěchů. --ZK001 17. 5. 2009, 20:54 (UTC)

Kdyby mě ZK001 zákeřně nepředběhl, dostal bys kolego to vyznamenání ode mne. :-) Moc díky za pořádný kus poctivé práce. --Krvesaj 17. 5. 2009, 20:59 (UTC)
Díky, jsem rád, že mohu přispívat ke zlepšování portálu. --Birnak 18. 5. 2009, 06:40 (UTC)

A další vyznamenání[editovat zdroj]

„Učeň“

Můžete se chlubit více než tisícovkou editací, tak jsem Vám připíchl další metál. Nyní jste oficiálně „Učněm“! Gratuluji a přeji fajn léto. --Jann 28. 6. 2009, 08:52 (UTC)

Díky, snad to pro mě bude impulz k další aktivitě. --Birnak 29. 6. 2009, 04:10 (UTC)==

Šablonka Apollo[editovat zdroj]

Srdečně zdravím, všiml jsem si přidanou šablonku do Skylabů. Proč? Jak spolu souvisí? A jestli, dá se to do těch programů někam dolů připsat? Zvědavý --Zákupák 12. 8. 2009, 11:27 (UTC)

Zdravím, převzal jsem tu šablonu z en:Template:Apollo_program a tam to je uvedeno. Jinak lodi Skylab byly lodi Apollo (velitelský a servisní modul) a používaly i stejnou nosnou raketu (Saturn IB). Skylab byl výsledkem programu en:Apollo Applications Program, který měl za úkol, mimo jiné, zužitkovat poznatky a materiály z Apolla. Do hesel to časem doplním, ale napřed dotáhnu mise rakety Saturn I. S pozdravem --Birnak 12. 8. 2009, 12:02 (UTC)

Kytička[editovat zdroj]

Zdravím. Vyřešením mé připomínky k šabloně nejen její úpravou, ale i založením nových užitečných článků (LEO, GTO) jste mě příjemně překvapil. Obecné fyzikální články ke kosmickým letům se tu zrovna nehýbou, a o to je Vaše aktivita vítanější. Tak Vám uděluji Wikikytičku. Mějte se pěkně. --Jann 25. 9. 2009, 18:49 (UTC)

Díky --Birnak 26. 9. 2009, 06:25 (UTC)

Kytička za Saturn I[editovat zdroj]

Ahoj, dovol mi, abych ti daroval toto wikikvítí za tvůj přínos a práci na článku Saturn I. Tvojí zásluhou (a dalších lidí z projektu kosmonautika :) ) se nyní může honosit titulem dobrého článku. Jako čtenář ti za to velice děkuji a doufám, že článků bude časem mnohem více! --Chmee2 6. 10. 2009, 06:23 (UTC)

Jsem rád že se to povedlo a děkuji ti (a všem ostatním) za pomoc. --Birnak 6. 10. 2009, 06:33 (UTC)

Za významný podíl na dotažení kosmonautického článku mezi dobré se píše v pravidlech udělování kosmonautické stříbrné medaile. Myslím, že Vám toto vyznamenání za Vaše úsilí na dotažení článku Saturn I mezi dobré právem patří a moc Vám za něj za Wikiprojekt Kosmonautika děkuji. Možná, že by bylo přece jen rozumné zkusit to protlačit wikiprojektem Kvalita a nanominovat ho mezi nejlepší články. Podle mě na to Saturn I má. Zdraví --ZK001 6. 10. 2009, 11:17 (UTC)

Díky. S tím nejlepším článkem jste už několikátý kdo to zmiňuje, asi na tom něco bude... Jaký byste navrhoval postup, když byla provedena jedna recenze? --Birnak 6. 10. 2009, 12:11 (UTC)
Můj názor je, že článek je již tak kvalitní, že je možné ho prostě přihlásit do nominace podle postupu tam uvedeného. Gratuluji k vyznamenání a přeji hezký den,--Ioannes Pragensis 6. 10. 2009, 12:33 (UTC)
Díky za podporu. Projdu si pravidla nominace a přihlásím jej. --Birnak 6. 10. 2009, 13:07 (UTC)
Přidávám se s blahopřáním, třesu pravicí--Zákupák 6. 10. 2009, 13:24 (UTC)
Ještě jednou všem děkuji, jsem rád že se povedlo Saturn I vytáhnout takhle vysoko --Birnak 6. 10. 2009, 13:38 (UTC)

malé editace[editovat zdroj]

Ahoj, prosím nezakládej články jako malé editace, je to editace dost velká;) Viz WP:ME. Měj se, --Podzemnik 16. 10. 2009, 10:57 (UTC)

Jasný, já vím. To je chyba, nastavil jsem to na automatické označování editací jako malé, a zapomněl jsem na to. Radši to vypnu. --Birnak 16. 10. 2009, 11:10 (UTC)

Opportunity[editovat zdroj]

Čau zběžně jsem náš (no náš spíš tvůj) výtvor na tvém pískovišti projel a myslím, že už ho můžeme přesunoutdo HJP a zažádat o recenzi co myslíš?--El Barto 20. 10. 2009, 11:37 (UTC)

Jsem pro, ale napřed bych ho přesunul do HJP a počkal na připomínky dalších účastníků projektu resp. portálu. Jde o to, že je tam určitě hafo věcí, které jsme přehlédli. Když to napřed vychytáme takhle v soukromí, mezi námi kosmonauty, bude recenze jednodušší. Ujmeš se toho přesunu? --Birnak 20. 10. 2009, 11:46 (UTC)

Postarám se o něj ale radši se ještě poptám Zákupáka a Krvesaje OK?--El Barto 20. 10. 2009, 11:50 (UTC)

Jasně, dělej jak myslíš, ale jelikož je to pahýl, tak bych to neřešit šoupnul to tam. --Birnak 20. 10. 2009, 11:57 (UTC)

Článek je v recenzi--El Barto 20. 10. 2009, 12:54 (UTC)

Ok --Birnak 20. 10. 2009, 12:59 (UTC)

Železná hvězda kvalitního wikipedisty[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 1. stupně („Železná hvězda kvalitního wikipedisty“)

Milý Birnaku, za Nejlepší článek Saturn I nechť Ti po zásluze náleží wikivyznamenání I. stupně. Doufám, že budeš i nadále produktivní jako dosud, Tvá práce je pro Wikipedii velkým přínosem. V diskusi k nominaci se ještě objevily nějaké námitky ohledně obrázků – doufám, že to dáš brzy do kupy i přesto, že je článek mezi NČ ;o) Měj se pěkně, hodně úspěchů na Wikipedii i mimo ni, --Podzemnik 6. 11. 2009, 13:29 (UTC)

Zdravím, díky moc. Ty obrázky vyřeším o víkend. --Birnak 6. 11. 2009, 13:59 (UTC)

Zdravím a gratuluji k úspěchu. A věřím i v Saturn IB :-)--Jann 6. 11. 2009, 19:23 (UTC)

Díky. Ten Saturn IB už asi bude připraven k recenzi, nějak jsem ustrnul a nevím co ještě přidat. Myslíte že už nastal čas na recenzi? --Birnak 7. 11. 2009, 08:14 (UTC)
Než jsem se dostal k počítači, už jste dal článek k recenzi, výborně. --Jann 8. 11. 2009, 09:45 (UTC)
Tak trochu jsem Váš souhlas předpokládal, na diskuzní stránce projektu se dlouho nic nedělo, tak jsem usoudil že je na čase požádat o recenzi. Jinak Váš článek Seznam základních posádek Mezinárodní vesmírné stanice je podle mého zralý na nominaci mezi NČ. --Birnak 8. 11. 2009, 09:53 (UTC)

Ke gratulacím se připojuji i já, článek se Vám opravdu povedl. Je to druhý kosmonautický článek, který se dostal mezi nejlepší a já si neodpustím, abych dle pravidel wikiprojektu neudělil nejvyšší kosmonautické ocenění – zlatou medaili za kosmonautiku. Těším se na Vaše další kosmočlánky. --ZK001 7. 11. 2009, 22:06 (UTC)

Díky, jsem rád že se článek povedl. Ocenění však patří všem, kdo na něm pracovali, bez připomínek a korekcí by to nešlo. --Birnak 8. 11. 2009, 08:24 (UTC)


Studentské vyznamenání[editovat zdroj]

„Student“

Jedete jak drak, taky si zasloužíte vyznamenání! A ne jen ledajaké. Českou Wikipedii jste už obohatil více než dvěma tisícovkami editací a proto přijměte Wikivyznamenání za věrnost „Student“. S přáním dalších editací a dobré nálady --Zákupák 15. 11. 2009, 18:43 (UTC)

Díky --Birnak 15. 11. 2009, 19:05 (UTC)


Wikikytička za článek Saturn IB[editovat zdroj]

Vyznamenání za článek Saturn IB
Vyznamenání za článek Saturn IB

Vážený pane kolego, děkuji za hezký článek o raketě Saturn, který jsem právě uvedl mezi DČ. Možná by pomalu měl už na to posunout se ještě o stupeň výš. Ať se Vám daří,--Ioannes Pragensis 12. 12. 2009, 19:33 (UTC)

Díky moc, to jsem ani nečekal, z recenze tam jsou nějaké připomínky a nějak mi chyběl čas je řešit. Na nejlepší bych ho vytáhnout chtěl, chvíli bych to nechal, dořeším připomínky v diskusi a pak ho určitě nominuji. A ještě jednou díky --Birnak 13. 12. 2009, 08:08 (UTC)

Bilstein[editovat zdroj]

Zdravim, v článku Saturn IB je uváděn jako jeden ze zdrojů Bilstein. Má ten pán nějaké druhé jméno? Tu knížku máte doma, nebo se dá někde sehnat?--Juan de Vojníkov 13. 12. 2009, 00:02 (UTC)

Zdravím, v článku je uveden odkaz na on-line verzi, volně dostupnou na stránkách NASA: http://history.nasa.gov/SP-4206/sp4206.htm Ještě přidávám odkaz na jeho stránky: http://www.rogerbilstein.com/about/. Jinak to prostřední jméno neznám. --Birnak 13. 12. 2009, 07:58 (UTC)

Specifický impuls[editovat zdroj]

Díval jsem se, že měníte jednotky u specifického impulsu. Myslím si, že uvádět výsledek na více platných číslic, než mají zdrojová data, je špatně. Pokud má zdroj 3 platné číslice, neměl by mít přepočet víc. U některých hodnot to navíc vypadá, že hodnota v sekundách je už zaokrouhlená (Váš přepočet padl prakticky jen o zaokrouhlovací chybu mimo "kulatou" hodnotu) --Postrach 2. 1. 2010, 13:17 (UTC)

Já vím že to není úplně správně, ale k přepočtu jsem se rozhodl po editaci stránky specifický impuls anonymem. Ona je hodnota v N.s/kg opravdu v našich končinách běžnější a tak jsem to tak upravil. Myslíte tedy že by bylo lepší ponechat původní hodnoty v sekundách? --Birnak 2. 1. 2010, 13:25 (UTC)
Ja by som ponechal sekundy, je to konzistentné s
"Nejpoužívanější jednotkou pro specifický impuls je v současnosti sekunda, která je používána jak v zemích s imperiálními jednotkami ta v zemích s metrickým systémem. Tato jednotka má hlavní výhodu, že její číselná hodnota je identická všude na světě a rozumí jí prakticky každý. Téměř všichni světoví výrobci udávají specifikace svých produktů právě v těchto jednotkách."
zo stránky Specifický impuls. N navyše nie je základná jednotka... Prosím ešte o zváženie... --Oprendek 3. 1. 2010, 13:05 (UTC)
Myslím že je jedno jaká jednotka tam bude, ale v českém prostředí a literatuře (např. časopis Letectví a Kosmonautika) se častěji setkávám s Ns/kg, takže jsem ho dal na první místo. S tím Newtonem máte pravdu, sekunda je lepší, ale stejně bych uváděl oba údaje. --Birnak 3. 1. 2010, 13:56 (UTC)

Klidně tam může být obojí. Ale není asi dobré spoustou platných číslic vyvolávat dojem bůhvíjaké přesnosti. Podle mne by se i přepočtené hodnoty měly zaokrouhlit na 3 platné číslice. Technicky si moc nedovedu představit, jak (a proč) by se to měřilo přesněji. --Postrach 2. 1. 2010, 13:36 (UTC)

Máte pravdu, předělám to. --Birnak 2. 1. 2010, 13:39 (UTC)

Dobrý den, to heslo (Specifický impuls) jsem upravil já, máte pravdu, že Newton není základní jednotka, ale je ze základních přímo odvozena. Naproti tomu sekunda ve smyslu specifického impulsu, není jednotkou základní ani odvozenou, ale jednotkou neodvoditelnou. Celá její existence totiž stojí na další úředně stanovené konstantě. Jinak sekunda se u nás jako jednotka Isp začala objevovat teprve zhruba před rokem a to evidentně především díky tomuto heslu na wikipedii. Evidentně proto, že většina z těch kteří sekundu používali, byla přesvědčena o té samé chybě, kterou právě toto heslo obsahovalo.

Zdravím, já jsem rád že jste heslo upravil. Když se podíváte na články o raketových motorech nebo raketách, tak tam jsem přidal přepočítanou hodnotu na Ns/kg. To co bylo v článku specifický impuls je překlad z anglické verze wikipedie. Takže je jasné, že to bylo orientováno na anglicky mluvící čtenáře. Když je v České republice zaběhlé značení v Ns/kg tak je logicky lepší uvádět hodnoty v těchto jednotkách. Problém však je, že většina materiálů, které slouží jako podklady pro tvorbu hesel, uvádí Isp v sekundách. Proto je nutné uvádět hlavně tuto hodnotu, která je zpětně dohledatelná ve zdrojových materiálech. Jinak myslím že současný stav je již v pořádku. Ještě otázka, nechce se zaregistrovat? Vaše editace tak získají vyšší váhu a pro Vás bude snazší wikipedii editovat. --Birnak 3. 1. 2010, 18:16 (UTC)
Též si myslím, že uvádění obou jednotek je optimální kvůli dohledatelnosti. A taky jsem se zaregistroval, snad mně to bude motivovat k dalšímu psaní. Vodik 4. 1. 2010, 16:28 (UTC)
Přeji Vám na Wikipedii mnoho zdaru. --Birnak 4. 1. 2010, 16:49 (UTC)

Šablony[editovat zdroj]

Vážený kolego, Vaše práce na šablonách umělých kosmických těles si zaslouží ocenění. A proto Vám uděluji „Řád kvalitní šablony“. Přeji mnoho hezkých dní, na Wikipedii i mimo ni. --Jann 27. 1. 2010, 20:51 (UTC)

Díky, jsem rád že se šablona povedla. --Birnak 28. 1. 2010, 07:17 (UTC)


Portál Kosmonautika[editovat zdroj]

Dobrý večer, kdysi jste se zapsal do okruhu spolupracovníků Portálu Kosmonautika. Zdá se, že se už delší čas tomuto tématu nevěnujete a tak dávám v úvahu, zda své jméno odtud, třeba dočasně, sám nesundáte.--Zákupák (diskuse) 28. 1. 2014, 20:54 (UTC)