Wikipedista:Zdeněk Herl-Stolt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Babylon – informace o uživateli
cs-N Tento uživatel je rodilý mluvčí češtiny.
de-2 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf fortgeschrittenem Niveau.
Wikipedisté podle jazyka
Tento uživatel bydlí v Berlíně.

Zdeněk Herl-Stolt (*10.10. 1944 v Praze). Bývalý novinář a spoluvězeň Václava Havla.

Bydliště: Seestr. 117, D-13353 Berlin, SRN. Telefon: (004930) 451 55 57. Fax: (004930) 451 25 37.


Krátký životopis[editovat | editovat zdroj]

V letech 1960-64 jsem se učil elektromechanikem v Šumperku, kde jsem 1964 získal vyuční list. 1964 - 1968 jsem večerně navštěvoval střední školu pro pracující. Maturoval jsem 1968. Získal jsem zaměstnání u Československých drah v Praze a byl jsem zvolen předsedou místní organizace ROH. Současně jsem se stal dopisovatelem odborného týdeníku "Železničář". Po roce 1977 jsem začal spolupracovat s Chartou 77, byl jsem propuštěn ze zaměstnání a musel se živit prodejem "Večerní Prahy". V roce 1982 jsem byl zatčen a odsouzen k odnětí svobody. Stal jsem se prakticky spoluvězněm Václava Havla. Po propuštění z vězení se mi podařilo 1983 uprchnout do Jugoslávie odkud jsem emigroval do SRN. Usadil jsem se v Západním Berlíně. Pod vedením Jana Berwida-Buquoye jsem se stal spolupracovníkem západoberlínského rozhlasu "Sender Freies Berlin" /SFB/ (Vysílač Svobodný Berlín) a redaktorem bulletinu "Eishockey Nachrichten" (Hokejové zpravodajství). Pobyt ve vězení a neustálé šikány mi podlomily zdraví, takže jsem se stal invalidou a předčasným důchodcem.

Exilová činnost v Západním Berlíně[editovat | editovat zdroj]

Moje matka je rozená Herlová a můj berlínský otec se jmenoval Stolt. Přijal jsem jejich obě jména a tím se jmenuji Herl-Stolt. Když jsem se seznámil s Berwidem-Buquoyem a dozvěděl jsem se, že je dopisovatelem SFB a to navíc v redakci "Ost-West-Journal" (Redakce Východ-Západ) zbystřil jsem pozornost. Měl jsem v Praze řadu známých, kteří by mohli dodávat zprávy do západoberlínského rozhlasu. Berwid-Buquoy zajásal. Tak vznikla plodná spolupráce, která prakticky trvala od roku 1984 až do "sametové revoluce" 1989. V letech 1984 - 1989 jsem Berwidovi-Buquoyovi po svých známých z Prahy dodal desítky písemných materiálů a stovky zpráv z nejrůznějších koutů republiky. Většinu z nich jich v Západním Berlíně odvysílal buď SFB nebo RIAS (Radio In American Sector).

Publicistická a nynější činnost[editovat | editovat zdroj]

Jsem novinář v invalidním důchodu. Spolupracuji s Českým Institutem Mezinárodního Setkání (ČIMS) na barokním zámku Tábor-Měšice. Jsem spoluzakladatelem projektu série přednášek v ČIMS pod názvem "Zvěřinova řada" (patronát nad přednáškovou řadou drží poslanec Evropského parlamentu za ČR (ODS), Jaroslav Zvěřina), která byla založena v roce 2005. Jinak úzce spolupracujeme s Nadací Konrada Adenauera (Konrad-Adenauer-Stiftung) v Praze a Berlíně tak jako s parlamentem SRN (Marie-Luise Döttová), mluvčí frakce CDU/CSU v otázkách životního prostředí.

Jsem autorem:

  • cirka 60 příspěvků v odborném týdeníku "Železničář".
  • cirka 35 příspěvků v "Berliner Eishockey Nachrichten"
  • cirka 70 překladů němčina - čeština (samizdat).
  • "Český Institut Mezinárodního Setkání (ČIMS) a jeho prezident Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, 2000 - 2005, 5. výročí. Dokumentace sestavená ze zpravodajství masmédií České republiky, Rakouska a SRN, Tábor 2006", ISBN 978-80-239-8967-0, České Budějovice 2007.

Wanted!!![editovat | editovat zdroj]

Dodělávám rukopis ke knize Podivuhodné příběhy a tajuplný život Jana Berwida-Buquoye a potřeboval bych informace z různých epoch Berwid-Buquoyova života. Kdo může podat zprávy o těchto mnou hledaných osobách a jejich bydlišti:

  • Pavel Khon (dětství, rok 1954 "Miličův dům" v Praze na Žižkově).
  • Pavel Hubal (dětství a mládí, začátek 60. let. Poslední pobyt hledané osoby: 1973 Pretoria, Jižní Afrika).
  • Vratislav Brož (učební obor kuchař 1960-63, Lucerna-Barrandov, Praha).
  • Karolina Bonhardová (též zvaná Vlasta (Aťka) Kůlová. 1963 Praha, Berwid-Buquoyova první láska. Poslední pobyt hledané osoby: 1997 Švýcarsko).
  • Eva Vlková (studovala s Berwid-Buquoyem na Střední škole pro pracující v Praze-Libni, 1963 - 1966).
  • Markéta Bláhová, rozená Šmídová (nevlastní sestra Berwid-Buquoyova otce Jana Kopeckého), popř. její syn Bohuslav Bláha a nebo bývalý manžel Bohuslav Bláha. Jedná se o informace o

"21.srpnu 1968" a pasivním odboji proti okupantům. Berwid-Buquoy byl tehdá volným spolupracovníkem "Dokobrazu". Poslední kontaktní adresa hledaných osob: 1968 Praha.

  • PhDr. Martin Pippich, důvěrný přítel Berwida-Buquoye v době jeho studia na KU v Praze (1966-1968) a později na Universitě ve Vídni (1968 - 1970). Poslední kontaktní adresa: 1985 Mnichov a Švýcarsko.

Prosím velice zdvořile napsat mi sdělení o výšše uvedených osobách na výše uvedenou adresu do Berlína a nebo informaci nafaxovat. Můžete použít i diskusní stránku. Za jakékoliv zprostředkování kontaktu jsem nesmírně vděčen a ulehčí mi to badatelskou práci. Zná-li někdo z vás Berwid-Buquoye z dětství, mládí, ale i z času jeho exilu a mohl by o něm podat důvěrné ínformace, jsem vděčen i za každý "žvást", "drb" a nebo i ničím nepodloženou pomluvu. Děkuji za pochopení --Zdeněk Herl-Stolt 23:04, 7. 5. 2007 (UTC)