Wikipedista:Synkova.s/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tuleň pruhovaný[editovat | editovat zdroj]

Jak číst taxoboxTuleň pruhovaný
alternativní popis obrázku chybí
Tuleň pruhovaný
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádšelmy (Carnivora)
Podřádploutvonožci (Pinnipedia)
Čeleďtuleňovití (Phocidae)
RodHistriophoca
Binomické jméno
Histriophoca fasciata
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření

Tuleň pruhovaný (Histriophoca fasciata) patří do čeledi tuleňovití a díky svému neobvyklému zabarvení patří mezi nejzapamatovatelnější ploutvonožce.[1] Najít ho můžeme v arktických oblastech Tichého oceánu, zejména v Beringově moři. V období rozmnožování se tuleni pruhovaní zdržují zejména na ledových krách – od března do června. Zbytek roku tráví v mořích daleko od pobřeží, na pevnině jsou vidět velmi vzácně – i proto doposud nebyly přesně zmapovány jejich trasy.

Tuleň pruhovaný

Popis[editovat | editovat zdroj]

Znakem dospělých jedinců je tmavě hnědá až černá srst ( odstín se u každého mírně liší podle věku a pohlaví ), kterou zdobí čtyři bílé pruhy. Tyto pruhy má kolem krku, ocasu a obou předních ploutví. U samce je kontrast mezi těmito pruhy výraznější něž u samičky. Mláďata se s pruhy nerodí. Mají šedobílou srst, která se vylíná během dvou měsíců. Ve věku čtyř let se začne objevovat typický vzorek. Další zvláštností je stavba jeho vnitřních orgánů. Má totiž vzduchový vak napojený na spodní část průdušnice. U samce je větší než u samičky. Dosud není přesně známá jeho funkce, a tak se nabízejí dvě možné teorie. Obecně tento vak slouží zvířatům udržet se při odpočinku u hladiny. Druhou hypotézou je, že tento vak slouží k produkci podvodní vokalizace.

Tento druh také má v poměru k tělu největší vnitřní orgány mezi všemi tuleni a největší koncentraci červených krvinek, sloužící k uchovávání co největšího množství kyslíku, aby mohl pod vodou strávit co nejvíce času. Je schopen se potopit do hloubky až 600 m. Může dorůst do délky 1,6 m a vážit okolo 95 kg a to u obou pohlaví.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Většinu svého života tuleň pruhovaný stráví v chladných vodách na severní polokouli. Jeho přirozené prostředí je oblast Severního ledového oceánu a Severního Pacifiku, konkrétně Beaufortova moře, Čukotského moře, Beringova moře, Ochotského moře a Východosibiřského moře.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. UNIVERSUM, všeobecná encyklopedie, M-R, s. 521