Wikipedista:Perid/Al Ernest Garcia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Perid/Al Ernest Garcia

Al Ernest Garcia (11. března 1887 San Francisco4. září 1938 Santa Monica) byl americký filmový herec a castingový režisér. Proslavila ho zejména dlouholetá spolupráce s Charlie Chaplinem.

Mezi roky 1911 až 1938 se objevil ve 120 filmech, většinou však pouze ve vedlejších rolích. Často hrál ve westernech s tehdejšími hvězdami němého filmu jako byli Leo Carrillo nebo Warner Baxter. Garcia též v roce 1917 režíroval krátkometrážní film The Purple Scar, ten však zůstal jeho jediným režisérským počinem. Protože se narodil v Kalifornii mexickým rodičům, tak hrával i v mexických filmech a též byl obsazován do rolí Mexičanů ve filmech amerických. S příchodem zvukového filmu mu byly svěřovány už jen role menšího významu, ale jako kariéra herce trvala až do jeho smrti v roce 1938.

Vrchol jeho herecké dráhy je spojován s Charlie Chaplinem. Celkem se v letech 1921 až 1936 objevil v šesti Chaplinových filmech, a to ponejvíce v záporných rolích. Ztvárnil násilnického ředitele cirkusu ve filmu Cirkus (1928), snobského milionářova komorníka ve slavném velkofilmu Světla velkoměsta (1931) nebo majitele továrny ve filmu Moderní doba (1936). V těchto třech filmech pracoval pro Chaplina též jako castingový režisér.

Výběr z herecké filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Al Ernest Garcia na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

{{DEFAULTSORT:Garcia, Al Ernest}} [[Kategorie:Američtí filmoví herci]] [[Kategorie:Američtí divadelní herci]] [[Kategorie:Američtí režiséři]] [[Kategorie:Narození 1882]] [[Kategorie:Narození 5. září]] [[Kategorie:Narození v New Havenu]] [[Kategorie:Úmrtí 1938]] [[Kategorie:Úmrtí 25. prosince]] [[Kategorie:Úmrtí v Hollywoodu]] [[Kategorie:Muži]]